Много кариеси при малко дете

• 3 566
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте!
В чудо съм се видяла със зъбките на малката ми дъщеря. Почти на пет годинки е, но постоянно й стават нови и нови кариеси. А уж започнахме да ги мием още от самото начало. Не пие сокове. Но яде бонбони.  Sad
Дали е само от бонбоните този ужас? Има ли нещо, което мога да давам като добавка, за да не се развиват така скорострелно? Направо се чудя как ще дочакаме смяната на зъбките.  Sad

Някой давал ли е флуор? дали малко няма да стопира процеса?

Иначе зъбите на детето изглеждат добре. Не са черни или нещо такова...

моля ви помогнете!

# 1
  • Tам през Атлантическия океан
Ген , за съжаление не е само до храна и до миене/хигиена   Rolling Eyes

Виждла съм такива немърливци по отношение на зъбите  Crazy но пък съм им в перфектна форма  Crazy

Прави какво то трябва и смяташ за добре от там на татъка както казват хората ,  'Божа работа'  Grinning

# 2
С какво се храни детето? Някакво примерно меню? Кога мие зъбите?
Миенето и флуорът са по- маловажни от храненето. Хора има, които дори не мият зъбите си дори или го правят много рядко, но нямат проблеми. Обаче не ядат сладко и теста /познавам такива/ или поемането на подобни чудеса е по изключение, рядко, в малки количества. Моите деца не са имали/ нямат кариеси на млечни зъби. Не сме им давали за ядене това, което полепва по устата и зъбите, обаче- пръчки, зрънчо, близалки, бонбони смучещи и дъвчащи. Газирано и подсладени сокове лично аз вкъщи не нося.
Важно да се установи причината, защото както има по млечните, така ще продължи процесът и по постоянните, ако не се установи и не се вземат мерки. Храната е важна дори за киселинността на слюнката, не само поради това, че от някои видове се създава идеална среда за развитие на вредни микроорганизми.
Може да се жабури с прополис /течен, 30% спиртна настройка, 20 капки, разтворени в около 150 мл. вода/ вечер преди лягане и сутрин, след закуска.
Зъболекарите ти какво ти препоръчват?
Имаше една тема на Людмил затова, как е лекувал кариеси на сина си. Там той описва подробно какви храни е ползвал. Можеш да я потърсиш по име на потребител.

# 3
Ще споделя нашия опит, дано ти е от полза.

Зъбите на дъщеря ми започнаха да си губят емайла още на 1 година и 3 месеца, много бързо при това. Хранителните и хигиенните навици ги изключвам да са в основата на проблема, каквото трябва правим. Има нещо друго, за мен това е грешка в системата, не се усвоява нещо, има липса на нещо в организма и затова се стига до кариеси. Каква е тази липса и как да се поправи за мен е най-важно!

Временно можеш да забавиш процеса с туут мус. Тази паста реминерализира зъбите и при нас върши работата си. Но най-голямото подобрение и успех ние имахме след като хомеопатът ни се намеси. Зъбите белнаха. Е, след това имаше и рязко влошаване, но и за него знам причината и е един голям стрес за мен и детето.

Та съветът ми е помислете по какъв начин да откриете грешката в системата. Естествено храната и миенето са много важни, но не са осовния фактор освен ако не е настъпила промяна точно при тях.

И да добавя, че наистина клеевата тинктура също много помага!!! Ние я използваме за жабурене!

Последна редакция: вт, 01 окт 2013, 08:39 от Ми-ра

# 4
  • София
От прочетеното във форума относно състоянието на млечните зъбки /особено в темата за флуора и темата на Людмил за кариесите/ съм запомнила няколко основни неща, споделени от родителите:
- забелязвали са влошаване на зъбите след поставянето на ваксини и след прием на антибиотици;
- заблуда е, че флуорът помага на зъбния емайл;
- Людмил е забелязал възстановяване на емайла след включване в менюто на козе сирене, ленено масло и кълнове.

# 5
Зъболекарят на дъщеря ми категорично ми беше забранил да и давам флуор. Твърди, че не само не помага, но е и вреден.

# 6
Синът ми има перфектни зъби. Оказа се, че го гледам според изискванията на
зъболекаря Уестън Прайс. Малко хляб и житни, много млечни от крави, гледани
на пасище. През лятото е особено полезно. Имало някакъв фактор в тревата, който
помагал за минерализацията на зъбите. И по себе си го забелязвам.

Жълтото масло от Родопите много помага. Буквално заздравява зъбите.

Също така е важна и чревната флора.

Нещо не е наред в организма. Силният организъм минерализира добре зъбите,
дори на моята възраст. Проверено е.

# 7
Детето приема ли много млечни продукти? Потърси някъде из Интернет "истината за млякото". Аз бих намалила драстично всякакви млечни продукти и бих наблегнала на естествени източници на калций.
Относно флуора - той е токсичен. Детето ми беше получило флуороза от изворната вода, която пиеше. От тогава много внимавам за съдържанието - няма минимално допустима доза за приемане на тази отрова.
Успех!  Grinning

# 8
Здравейте!
Благодаря на всички, които се включиха!
Както съм писала в първия си пост, детето яде бонбони често. За съжаление, каквото и да правя, не успявам да й обясня колко е вредно. Хляб и тестени не яде почти. Сокове и безалкохолни напитки не пие. Мием зъбите от първото зъбче насам. Кърмих я дълго и в началото мислех, че е заради това. Но вече отдавна е отбита, а появата на кариесите продължава.

С изключение на бонбоните, се опитвам да я храня разнообразно и здравословно. Не прекаляваме с млечните. Присъстват в менюто.

Дано наистина посредством храненето да се промени положението! Отивам да почета!

# 9
Жълтото масло от Родопите много помага. Буквално заздравява зъбите.

Мамасита, може ли малко повече инфо за това масло, откъде си го набавяш, как се процедира с него?

# 10
Такова масло продават на пътя между Якуруда и Велинград-освен масло,оттам може да се купи истинско прясно мляко,сирене и кашкавал-скъпо е,но няма нищо общо с това от магазина.

По темата-по-малко въглехидратна храна и повече белтъци.Сладкото трябва да се ограничи,но не е кой знае къкв проблем ако не се прекалява с него-след подобна храна зъбите да се изплакват с вода или да се изяжда ябълка или морков,който да обере остатъците от зъбите.
Детето да се излага на достатъчно слънчева светлина през лятото,а есенно-зимния и /или зимно-пролетният период да се дава рибено масло.Да се увеличи приема на храни богати на вит.Д.
И да не се лишава детето от млечни,ами да се намерят качествени продукти,които да се приемат по начин,който гарантира усвояването им от организма.

# 11
Точно така, от дивите Родопи, където кравите пасат билки и тревичка.

Маслото го мажеш на филийка, или в храната. Ама по-тънка филийка,
повече масло и сирене отгоре.

Ако не ти се ходи до Якоруда, в някои супермаркети снабдяват няколко
марки родопски масла, които съм опитвала и съм имала позитивен ефект.

Като ям това масло, после дори разните Президенти и немски марки ми се
струват като машинно масло. Колкото по-жълто, толкова по-добре.

Някои марки са Жълтуша, Скорпион 21 (Забърдо), Родопчанка и подобни.

Също така- бульони от кости, съдържат доста микроелементи. Бе изобщо,
истинска храна и по-малко житни, заради фитичната киселина, която пък
е враг на зъбите, ако се прекали.

# 12
Фитиновата киселина се намира под обвивката на зърното,ядките и семките и е проблем ако се консумират в сурово състояние.Ако ядките са киснати предварително и им е махната кожицата, или са изпечени няма проблем-топлинната обработка разгражда фитина.
С бобовите положението е подобно-кисене,сменяне на вода,варене и т.н.
Хляба приготвен с квас разгражда фитина,маята има по-слабо действие,но тя пък създава други проблеми.Тънки питки без мая изпечени в тиган също са ок.
На зъбите вреди и оксаловата киселина,която също се разгражда от топлината,т.е. "здравословното" сурово хранене не е за предпочитане.
Вредят и пълнозърнестите продукти,като проблем се явяват триците,тъй като изкарват минералите от тялото.

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 10:15 от Оr

# 13
Нали точно в сусама има голямо количество калций? Там как стоят нещата с фитиновата киселина? Знам само, че сусамът трябва да се яде с разпукната обвивка, но не съм чувала, че се кисне.

# 14
В мазилката на стената има най-много калций, въпросът е дали организмът
може да го усвои.

Общи условия

Активация на акаунт