ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

• 179 726
  • 740
  •   1
Отговори
# 315
да бе ,в България сминдух не расте  Laughing Чимена са семената на сминдуха и ги има, търси по пазарите и в магазините за подправки. Има и онлайн.  А в магазините продават смес за кайзероване, в която има малко чимен, наблегнали са на другите подправки.
Не, няма разновидност.

# 316

Може и в обикновена тенджера. Времетраенето на варенето е според вида месо. Ако е телешко ще отнеме повече време, ако е свинско от бут също, при рибица или свински врат, както беше в моя случай, е по-малко. Зависи и от големината на цялото парче месо. При такова варене ще го пробваш с вилица, като започне да се къса лесно и на вкус като се опита да е крехко, то значи е готово. Предполагам, че около 2 часа ще са му достатъчни. Лошото обаче при този метод е, че трябва да му доливаш течност допълнително, за може месото да е покрито непрекъснато. При това положение, ако се долива вода ще се обезсоли, ако пък доливаш зелев сок може да го пресолиш. Затова е по-лесно в тенджера под налягане, там течността не се изпарява така бързо и времето за варене е по-кратко.

благодаря за разясненията Peace

# 317
Батето,благодаря за включването  Simple Smile  bouquet

Ще ми се да обсъдим и още един момент обаче  Blush-чимена. Има ли разновидности

Пеп-4о ти е отговорила много добре.
Има безкрай разновидности в наименованието, но растението е едно.
Семената се продават на доста места, но имай предвид, че са адски твърди - последните дори в кафемалачката не успях да ги смеля удачно.
Затова купувай - смлян...
Иначе в готовите миксове за кайзероване на месо го има, но зависи от предпочитанията - аз винаги добавям по малко още  Joy

# 318
Здравейте! Аз ви следя редовно за новости в направата на мезета. По принцип преди години съм правила пастърма от козе месо по метода на осоляване на месото. Тогава родителите на мъжа ми гледаха кози и само така можех да пробутам месото за да се изяде от домашните. Но за съжаление от 4 години вече не са сред нас. Вчера обаче ми донесоха свински бут,та въпросът ми е: "Бутът става ли за сухи мезета? За суджук и луканка знам,че става,но дали става и за нещо отъркаляно в подправки? А,и да питам още, ако не искам да е покрито месото с подправки трябва ли да се обработи отгоре с нещо? Става дума да се намаже с разтвор на някакъв консервант за да не се разваля. " newsm78

# 319
Бутът е малко "по-твърд" от контрафилето, "по-сух" от врата, но става чудесно сушено от него - например, шунката хамон и куп други се правят от него... Е и Еленски бут .... Joy
Изрязваш си хубави парчета и т.н.
Пак си го солиш.
Ако не искаш с нищо да го мажеш - подправки демек, може лекичко да го намажеш с разтопена лой, тя ще го предпазва от изсушаване, ама чак пък да седи толкова - не ми се вярва ... изяжда се бързо

Пък ако ще правиш домашно, не препоръчвам каквито и да са консерванти ...

# 320
Бате, благодаря! Ако сложа бута в саламура дали ще стане по-сочен от колкото само посипан със сол? Може да ви се струват тъпи въпросите ми, но до сега само съм осолявала, не съм използвала саламура.

# 321
не съм бате (май и кака не съм  Laughing) но не. Дали във вода, или само осолен, месото ще си изсъхва после и водатата ще се изпарява. Виж сега, като режеш парчетата от бута - те са си отделени с едни ципи различните месца на самия бут - та режи както са там съединени. Огледай бута, ще видиш. И се получават едни елипсовидни парчета, големи около и над кг (зависи и бута колко е голям) Всяко от тях си има по малко мазнина  - остави я, не я изцепвай. И така слагай да се осолява.  Може да го надупчиш с шиш, за да поема равномерно навътре от солената саламура.  Това е достатъчно

# 322
 Сушено контра филе, сушен свински врат
http://prikachi.com/images.php?images/303/7738303K.jpg

и бабиното бързо мезе(руло)
http://prikachi.com/images.php?images/313/7738313h.jpg

Последна редакция: сб, 22 ное 2014, 20:20 от fatalina

# 323
Благодаря и на тебе pep4o! Сега отскачам до блога ти да видя как се прави саламурата.  running

# 324
2-3 л. вода и 300 гр сол - това е долу горе при мен. И държа според дебелината на парчето

# 325
Моята домашна пастърма, осолена и оваляна в подправки, първи опит в мезетата Simple Smile
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/ … 7ea4a2be36e639c88

# 326
Благодаря и на тебе pep4o! Сега отскачам до блога ти да видя как се прави саламурата.  running

Пеп-40 ти е отговорила и дала най-ценния съвет - надупчвай месото. Аз имам едно такова специално приспосбление и ми е лесно.
А за цял бут, все още не съм се решил да соля и да правя ... Ама някой ден ще се ядосам и ще видим

Моята домашна пастърма, осолена и оваляна в подправки, първи опит в мезетата Simple Smile

изглежда добре. Сменяй хартията по-често в хладилника и като изсъхне, дай отчет ...

и бабиното бързо мезе(руло)

заинтригува ме с това бабино бързо мезе - някаква идея как се прави ?

# 327
Бате, заповядай рецептата:
Около 1 кг свинско месо, в случая  св. плешка не нарязана. Може и с друго месо без кост.   Да е по-плоско парчето, може и леко да се начука. В единя край на месото слагаш морковче, гъбки, топено сирене, кисела краставичка, маслини или друго по вкус. Може и само парче месо без пълнеж да приготвиш потози начин. Навиваш хубаво и можеш да го завържеш с конец хубаво, а може и да го зашиеш, за да не се разтвори при варенето. Може от вън да го шпиковаш с чесънче. Вари се в тенджера под налягане в сок от зеле, така че сока да покрие месото. На дъното на тенджерата слагам решетка, да не залепва.
В сока добавям още 1 супена лъж сол, 3-4 зърна бахар, 3-4 зърна черен пипер и 2 дафинови листа. Варя го на тих огън около 60 мин. Ако е само парче месо примерно от контрафиле или св. врат също цели, то може и за 45 мин. да са готови. Контрафилето обаче става най-сухо и не поема добре солта отвътре. Ние в къщи предпочитаме по-шарено месо. По-крехко е и по-вкусно.
Като го извадя се отцежда върху скаричка и леко се охлажда. След което го слагам в купа и поръсвам на вкус със сол ако има нужда, червен пипер сладък, чер пипер и чубрица, може и чимен. Може и други подправки на вкус, но тези са автентичните.
После го оставям още да изстине и го слагам покрито с прозрачно фолио в камерата за 10 мин.  След това стои в хладилник на най-горното ниво докато се стегне хубаво. Преди консумация го режа на филийки и така студено се хапва. Ако има дребни парченца, разпаднали се при варенето можете да ги използвате за приготвяне на друго ястие или за сандвич.

# 328
  bouquet

smile3525

Бъди сигурна, ще се направи и ще се доразвие - иска още едно две нещица, за да ти вземе акъла  Joy

# 329
Здравейте отново! Бате, аз имам половин бут. А и "мърморко" не дава цялото месо. #2gunfire Каза да експериментирам на 1-2кг. и ако го одобри тогава мога да се развихря. Laughing Сега да дам отчет за стореното. В 16.30ч. сложих месото в саламурата по рецептата на pep4o и го затиснах за да не изплува. Joy Парчетата месо не са много големи. Не знам колко време да го държа в саламурата,но според вашите съвети написани тук разбрах,че не трябва да е повече от 24ч. Не ми се иска да е много солено,но ще видим какво ще стане. Пак ще пиша и питам ако нещо не ми е ясно. Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт