ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

  • 177 968
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 22 036
Аз съм правила в сушилната, но ако е на по-висок градус стават като готвени. Иначе и аз на 30 ги суша, но предпочитам в хладилник и по-бавно.

Пастърмите стават що-годе в машинката, но суджуците не. Искат си зреене и са много по-вкусни.

# 601
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 670
За хладилник и аз съм мислила, но не е ли проблем, че не е проветриво?

# 602
  • Мнения: 2 871
Как ги сушите в хладилник? Сега съм наложила две бонфилета в сол и съм решила да пробвам този път сушене в хладилник, че отвън с тези пушилки е някакъв ад  ooooh! Суджуците мислим да ги слагаме отвън, че там поне има обелка за белене.

# 603
  • Тополовград
  • Мнения: 572
На решетката/скара/ около него да е свободно.

# 604
  • Мнения: 2 871
А слага ли се върху нещо, например хартия или директно върху скарата?

# 605
  • Тополовград
  • Мнения: 572
Не директно върху скарата да може да ветрее.

# 606
  • Мнения: 2 871
Много ти благодаря maria62  bouquet

# 607
  • Мнения: 199
И аз по същия начин в хладилник ги суша Peace

# 608
  • Мнения: 22 036
Аз имам допълнителен хладилник, на който съм махнала рафтовете и ги окачам на пласмасова релса да си висят.
V хладилниците има някаква вентилация и до сега не е имало проблем.

# 609
  • Мнения: 1 741
Записвам се и аз при вас. 1,5кг свинско вече се суши ,по рецепта на ММ. А именно-престояха парчетиите в сол 18 часа,после измих и овалях в подправки. Следващия път ще пробвам по метода от първа страничка,да видим дали ще се одобри. За сушенето се чудех дали ще стане в нашия хладилник. Той е със система no frost и дали от нея или от друго,но доста изсушава продуктите ако не са опаковани или в съдове с капак. newsm78
 Ще показвам резултати после.  Hug

# 610
  • Мнения: 17 206
Правихме за втори път  луканка в тензух. Този път поради липса на чубрица я овалвахме в мащерка

# 611
  • Мнения: 4 304
Правихме за втори път  луканка в тензух. Този път поради липса на чубрица я овалвахме в мащерка
Може би вкусът ще е супер!
Никога не съм правила каквото и да е в тензух. Струва ми се много трудоемко, знам ли.
Може и поради това, че винаги имам черва под ръка.

# 612
  • Мнения: 17 206
То и аз имам черва, но това с тензуха е в пъти по -лесно

# 613
  • Мнения: 748
Телешкото го държа 72ч. в сол ,а свинското 48ч.То всъщност по време на осоляването зрее месото.Нали знаете ,че в производството се използват сушилни,няма как без тях.
Аз ползвам сушилнята ,защото морето ми е на 20м. и съответно влагата е голяма,от там се увеличава и времето до готовност , а понякога като е много влажно и не стават мезетата.Но и примерно свършило ти мезето и набързо за 4 дни със зреенето е готово.
За луканки няма как да стане защото в тях има мазничко, а мазничкото дори и 35градуса му пречат.
Рибицата я слагам като я режа на около 25-30см колкото да влезе на дължина в тавичката,без да слагам нищо отдолу.На последното ми телешко рибица беше по дебела и не се побираше много на височина ,но я оставих така без да я режа и тя като поизсъхна се намести.
Суджуците като няма условия навън ги правим в мазето с пуснат вентилатор.Но трябва да е студено никакви 30 градуса и нагоре.
С две думи всяко мезе си иска условията.

# 614
  • Бургас
  • Мнения: 5 795
Едни мои злополучни суджуци изглеждат в момента така:
http://image.prntscr.com/image/1d40a833f3e34de99b1c35c0c4f6ed8d.jpg
Правени са по технологията на Батето с марля, съхнали на терасата пред климатика, където леко повечко от желаното се позасушиха отвън, докато вътре още бяха меки. Прибрах ги в хладилника за известно време и след това ги опаковах в стреч-фолио, за да не съхнат повече. Обаче при разрязване изглеждат с доста неравномерен цвят, без да имат вкус и мирис на развалено Rolling Eyes Да рискуваме ли с ядене в това състояние или да минат някаква топлинна обработка newsm78

Общи условия

Активация на акаунт