ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

• 179 611
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
завито в хартия ли мухлясва?
Да,не ми стигна хартията и дори във вестник беше тръгнал мухал  Rolling Eyes

# 196
  • Пловдив
Бях писала и преди за рецептата на парно, направих 6 отлични мезета ( по-вкусни от филе Елена) за 4 дни!!! Ще публикувам и снимки как изглеждат разрязани за да  потвърдя, че с перфектно изсъхнали!!!

Може ли повече разяснение как сушиш на парно? Благодаря предварително!  bouquet

# 197
  • В сбъднатите си мечти
Здравейте ,пак имам въпрос  Embarassed
Пастърмата вече е готова за подправките .Текат последните часове на пресоването Simple Smile)
Не ми е ясно само как се действа с тях .Чета на някои места ,че се смесват с вода или вино на гъста каша и филетата се мажат ,чета и варианта ,че се овалват .До тук съм по рецептата на Пепчо ,как стават най- сполучливи ? При мен климата е морски и се чудя как да ги направя  newsm78

# 198
  • София
Здравейте,

Първо да кажа, че темата е много вдъхновяваща и меко казано апетитна Mr. Green
Имам следната питанка - хладилникът ми е задръстен с пуешко месо, което трудно "пробутвам" на домочадието и ми хрумна (покрай вас разбира се) идеята да направя от гърдите пастърма. Колко време трябва да държа мръвката покрита със сол, трябва ли да я притискам след това и колко горе-долу и е необходимо да съхне?
Предварително благодаря за отговорите Peace

# 199
6 ч. в солена саламура. Не ти трябва притискане, те са си оформени както трябва, месото е сухо и водата му ще се изпари бързо. Виж в подписа ми линка към блога има заешка пастърма

veni-vidi, ами карай нататък по рецептата, изяли сме килограми пастърма и тази година вече, предполагам, че е успешна рецептата ми.

# 200
veni-vidi , аз лично смесвам всички подправки с малко вино и правя гъста каша, с нея мажа парчетата. После в слагам в книжни пликове и в хладилника(нямам условия за сушене навън). След около 10 дена проверявам - ако е изсъхнало достатъчно, слагам месото и в найлонов плик(като запазвам и книжния) и така спирам сушенето му. Ако е още мокро - продължавам да суша.
Имам заложени две мръвки, чакам ги да изсъхнат Grinning

# 201
  • София
6 ч. в солена саламура. Не ти трябва притискане, те са си оформени както трябва, месото е сухо и водата му ще се изпари бързо. Виж в подписа ми линка към блога има заешка пастърма
Много благодаря за съвета. Блогът ти го овършах отдавна за интересни рецепти Wink
И едно последно въпросче - може ли да се използвам метода с покриването на месото с морска сол, вместо саламура?

# 202
може, но така по-бавно поема вътрешността на месото и не мога да преценя колко време.

# 203
Как да осоля сланина? Имам морска сол, някои слагат праз лук. Какво ще ми предложите?

Честита Нова Година!

# 204
ако обичаш миризмата на праз лук - нарежи и сложи - ред сланина, ред праз, ред сол.
В затворен съд, толкова сол,  че да не поема въздух сланината. 2 седмици така. После заливаш с преварена вода, изстудена. Или дестилирана.

# 205
Мерси пеп-4о

# 206
  • София
Мисля да хвърлям по едно очо.

# 207
може и мръвка, ние ще чакаме  Wink

# 208
  • София
Честита нова година! Да ви се услаждат мезетата и да има с кого да ги споделяте Wink
Имам питанка - сложих споменатото малко по-горе пуешко да се суши на балкона, но ме притеснява, че температурата е по-ниска от 5-6 градуса. Може ли да съхне там, евентуално по-дълго време или трябва да го преместя в хладилника?

# 209
Бях писала и преди за рецептата на парно, направих 6 отлични мезета ( по-вкусни от филе Елена) за 4 дни!!! Ще публикувам и снимки как изглеждат разрязани за да  потвърдя, че с перфектно изсъхнали!!!

Може ли повече разяснение как сушиш на парно? Благодаря предварително!  bouquet

За целта ти трябва постоянно парно ( ние сме на ТЕЦ)
1. Купуваш свинско бон филе - много е важно да е бон филе, а не друго месо
2. Измиваш със студена вода и подсушаваш, може и с кърпа
3. Обилно поръсваш със сол, докато поеме
4.Опаковаш в хартия за печене и един слпй вестник отгоре
5. Слагаш в хладилника за 2 дни
6. Измиваш обилно
7. Наръсваш с подправки докато полепнат навсякъде: чубрица, червен пипер и черен пипер, може да добавиш екстра сол, ако обичаш по- солено, но аз лично не го правя
8. Опаковаш в нова хартия за печене+ 1 лист вестник и слагаш на парното от едната страна за 1 ден и от другата страна за още един ( общо 48 часа)
9. Слагаш в хладилника, охлаждаш и имаш страхотно мезе.

Препопръчала съм го на всички познти/приятели и са супер доволни!!1

Общи условия

Активация на акаунт