ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

• 179 602
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
Следва 2рия ми опит със бонфиле, този път за разлика от предния сложих в 1та саламура 85г сол на литър вода и приготвих 2ра саламура със 40г сол за литър вода плюс подправките от 1я опит плюс сл захар.  температурата  в балкона е около +5'Ц (в самия под е около 4 а към гърлото на шишето е близо 6Ц), също така за следващите 10дена се oчаква да варира между +6 и -7Ц и със влажност между 55 и 75 процента(в момента е 74 ).

накъсо:
30ч в първа саламура
24ч във втора саламура
12ч пресоване със 40кг
изсушаване
 cheers

Hug

Praynig

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 18:29 от Ердинч

# 181
  • ВАРНА
Ердинч,би ли споделил,колко време ти съхна мезето!Аз правих говеждо филе по твоята рецепта,но във Варна е доста мъгливо и вече 15-ти ден съхнат в хладилника.

# 182
Ердинч,би ли споделил,колко време ти съхна мезето!Аз правих говеждо филе по твоята рецепта,но във Варна е доста мъгливо и вече 15-ти ден съхнат в хладилника.

Hug

при мене за около седмица и половина бе вече като готово(а за две седмици и половина беше напълно изсъхнало). мисля че решението ти със хладилника е най доброто в случая

успех

Hug

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 21:16 от Ердинч

# 183

ТРЕТА СЕРИЯ

# 184
айде и от мене 1ва серия луканки в костюм(или както беше казал един колега в ''чорапи'') и 2ри опит със парче сушено месо

Hug

# 185
Правих пилешка пастърма, държах месото 12 часа в морска сол, за моя вкус стана солено, но който обича по-солено ще му е ок.

# 186
пилешкото поема много бързо солта. Повече от 6 часа са му много  Peace

# 187
пилешкото поема много бързо солта. Повече от 6 часа са му много  Peace
Благодаря пеп-4о, следващият път ще го държа 6 часа   bouquet

# 188
  • Пазете Гор
Нямам удобна пушилня и затова се чудя дали ще се получи добре, ако увеся една-две осолени скумрии в комина за едно денонощие?

# 189
  • В сбъднатите си мечти
Нямам удобна пушилня и затова се чудя дали ще се получи добре, ако увеся една-две осолени скумрии в комина за едно денонощие?
До колкото четох из нета ,ако там дето мислиш да ги сложиш температурата е около 20 -30 градуса (студено пушене ),едно денонощие ще им е достатъчно ,дори за риба ,която е предварително осолена и не е много тлъста ще са достатъчни и около 12 часа .Пушека трябва да е от широколистна дървесина ( не трябва да има иглолистна и въглища ).
Нямам много опит и само това знам на теория относно въпроса ти .Дано съм била полезна .

Моя въпрос е относно подправките на свинското филе .Беше в саламура 24 часа .В момента се подсушава ,после му предстои "пресоване " Не знам какви подправки да му приготвя ,колебая се между много предложения ,моля дайте нещо наистина изпитано   Simple Smile)

# 190
 сега правя  смес от равни части чубрица, черен пипер кимион, риган и чимен, плюс колкото тези - още толкова червен пипер

# 191
  • В сбъднатите си мечти
Благодаря Пепчо   bouquet По твоята рецепта ще ги направя и после ще споделя как са .
Направих телешка и смядовска луканка за сушене и една със свинско ,телешко и овнешко за печене и сушене .Като станат ще снимам и ще споделя мнение .Рецептите са от нета .

# 192
  • Пловдив
Нашето филе нещо не ще да съхне тая година Rolling Eyes Прибрахме го в хладилника като ни нямаше по Коледа,ама снощи пак го извадихме,че почва да мухлясва Thinking

# 193
завито в хартия ли мухлясва?

# 194
Бях писала и преди за рецептата на парно, направих 6 отлични мезета ( по-вкусни от филе Елена) за 4 дни!!! Ще публикувам и снимки как изглеждат разрязани за да  потвърдя, че с перфектно изсъхнали!!!

Общи условия

Активация на акаунт