ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

• 178 627
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря.Ще опитам.

# 676
  • Варна
Днес и аз заредих кило и половина свинско филе в сол. Притеснява ме, че е много топло времето и не знам дали ще стане. За нова година дано е готово.

# 677
  • София
Какви градуси ви гонят - вие хладилници нямате ли? В момента си бода от едно мезе, заложено преди 14 дни. 3,5 кг рибица. Този път парчетата са малко дебели и трудно съхнат, но намерих едно изтънено в единия край и рязнах оттам. Малко е меко още, ама става. Този път го направих с по-малко сол. Осолявате сухо, или в саламура. После на куки, или на решетка в хладилника.
Здравей!
Бих искала да споделиш малко опит с новаци като мен, моля!
Суших едно парче рибица в хладилника. За 5-6 дни беше добре, но на 7 ден като погледнах- мухъл по месото. Приятелка ме посъветва да го измия и да го доизсуша във фурната за 2 часа. Стана много добре в интерес на истината.
Сега пак суша, но съм сложила отстрани суров ориз- само това ми хрумна, за да обира влагата.
Други идеи за целта?

# 678
  • Пловдив
Какви градуси ви гонят - вие хладилници нямате ли? В момента си бода от едно мезе, заложено преди 14 дни. 3,5 кг рибица. Този път парчетата са малко дебели и трудно съхнат, но намерих едно изтънено в единия край и рязнах оттам. Малко е меко още, ама става. Този път го направих с по-малко сол. Осолявате сухо, или в саламура. После на куки, или на решетка в хладилника.
Здравей!
Бих искала да споделиш малко опит с новаци като мен, моля!
Суших едно парче рибица в хладилника. За 5-6 дни беше добре, но на 7 ден като погледнах- мухъл по месото. Приятелка ме посъветва да го измия и да го доизсуша във фурната за 2 часа. Стана много добре в интерес на истината.
Сега пак суша, но съм сложила отстрани суров ориз- само това ми хрумна, за да обира влагата.
Други идеи за целта?

Винаги суша моето в хладилника и никога не е хващало мухъл, даже врат с кост съм сушил и не е хващало. Нали знаеш, че трябва да виси и да не се докосва до нищо?

# 679
  • София
Ами не. Прочетох, че в тавичка на дървени шишове се слага и се обръща. И така направих. Сега обаче ще сменя тактиката и ще го сложа да виси.
Благодаря!

# 680
Малко сложно е това с висенето в хладилник. Скарите са ми стъклени и няма как да се хване. Решетъчните от стар не стават.

# 681
  • София
Малко сложно е това с висенето в хладилник. Скарите са ми стъклени и няма как да се хване. Решетъчните от стар не стават.
И при мен така се получи, не става с висенето.
Изнесох го на терасата, да видим какво ще излезе.

# 682
    скоро съм решил да си направя пъстърва от рибиците на толстолоб.Много е приятна за консумация и независимо че е от риба същата е много вкусна[/list]

# 683
    • Пловдив
      скоро съм решил да си направя пъстърва от рибиците на толстолоб.Много е приятна за консумация и независимо че е от риба същата е много вкусна[/list]
      Каква е тая пъстърва и на кое викаш "рибици"? Толстолоба става хубав пушен, ама много кости има.

# 684
      Пъстърва чети пастърма.От клавиатурата се допускат грешки.Относно рибиците айде да ги наречем не рибоци а филетата.Видимите кости махам с помощта на пинсета.Пастърмата я правя първоначално по сухото осоляваме а след това и по начин с мокро осоляване т.е.саламура.Сушенето продължава от 7-8дни в зависимост от дебелината на филето

# 685
      Аз да споделя малко опит. Правя пастърма по рецептата с марината с алкохол в нея. Месото престоява 24 часа, после отцеждам, измивам, пресовам за 1 нощ и на сутринта овалвам и закачам да виси.

Да, но ... последния път не успях да извадя местото след 24 часа, станаха повечко часовете, както и стоя под тежестите не 1 нощ, а 24 часа. Така и при овалването - пое по-малко подправки, и по-бързо изсъхна, заради дългото пресоване. Но е и по-соленично, заради това, че по-дълго беша в маринатата. То само на мен ми е солено, за другите е ОК, но ... различно стана. Всичко й се обърка на тази партида, но само аз недоволствам  Mr. Green

Преди да съхне:

След 10-15 дни сушене - твърдичко и трудно за рязане:

Може ли рецептата? Благодаря  bouquet

Бихте ли ми препоръчали от къде във Варна мога да взема хубаво прясно месо за пъстърма?

# 686
      И при мен така се получи, не става с висенето.
      Изнесох го на терасата, да видим какво ще излезе.

Режете една летвичка с ширината на стъклената скара и я слагате в някой свободен улей ,на нея нанизвате и готово .Рибицата обаче трябва да е на къси парчета .

# 687
      • в 1001-та нощ
      Скрит текст:
      Аз да споделя малко опит. Правя пастърма по рецептата с марината с алкохол в нея. Месото престоява 24 часа, после отцеждам, измивам, пресовам за 1 нощ и на сутринта овалвам и закачам да виси.

Да, но ... последния път не успях да извадя местото след 24 часа, станаха повечко часовете, както и стоя под тежестите не 1 нощ, а 24 часа. Така и при овалването - пое по-малко подправки, и по-бързо изсъхна, заради дългото пресоване. Но е и по-соленично, заради това, че по-дълго беша в маринатата. То само на мен ми е солено, за другите е ОК, но ... различно стана. Всичко й се обърка на тази партида, но само аз недоволствам  Mr. Green

Преди да съхне:

След 10-15 дни сушене - твърдичко и трудно за рязане:

Може ли рецептата? Благодаря  bouquet

Бихте ли ми препоръчали от къде във Варна мога да взема хубаво прясно месо за пъстърма?

Ползвам тези две рецепти, като правя и двете маринати и ги смесвам. http://batimiti.blogspot.bg/2015/02/blog-post_7.html

Правя маринатата вечер, и като изстине - потапям месото и оставям за 24 часа на терасата. След това измивам месото, изкисвам за малко и притискам между две дъски с тежест (10 кг). Оставям през нощта да се отича и формова и на сутринта овалвам в подправки. След това се суши 2-3 седмици Simple Smile

# 688
      • haskovo
      има ли нови ентусиасти за нещо дет е расло на кокъл и ...
      в солчица си се валяло
      на теферич си се вяло и вкусно сТанало....
      мръфчице...света вкуснотийчице..алелуууууяяааа....  Simple Smile

# 689
      • Тополовград
      Има, има. Рибиците са на тавана. Компания им правят и 3 вида суджук и наденичка

Общи условия

Активация на акаунт