Коледни мисли оттук-оттам

 • 7 434
 • 100
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 977
Зачетох се преди малко в тема за подаъците тук. Винаги за тези празници има теми "Коледна музика", "Коледни филми" или "Подходящ подарък за...". Тези неща са ясни. Вчера и днес ходих до един мол. Всичко украсено, изобилие от стоки, стилна украса, уютни кафенета, аромат на кафе и парфюм се смесват в изискан коктейл.. Абе мол. Живеем в презадоволени времена. Но дали от някакъв дъртизъм или друго... по-интересно ми е какво чувстват хората предпразнично. Навестяват ли ви неочаквани мисли и какви? Искате ли за празниците да направите нещо необичайно? Кой е любимият ви спомен за Коледа?

Мен например, не знам защо така, тази година изобилието от всичко започва да ме дразни лекичко. Коледна декорация клонче за ваза със сняг.. 29 лева. И вааа, сЮрьозно ли? Комерсиална стана май Коледата. Особено в големите градове с лъскавите молове. Опитвам се да се да не купувам украси. Не ми трябват нови. Овладявам консуматорската предколедна тръпка, която неминуемо идва с пъстрите реклами и коледните парчета, звучащи отвсякъде. Моята странна мисъл, пръкнала се ей така от нищото, е неочаква дори за мен самата. От няколко години се появява. А сега вече се избистри. При всичкия блясък и изобилие най-свидни са ми спомените за най-бедните Коледи, които съм имала. Помня ги в детайли. Носят особено очарование. Не знам защо.

Скрит текст:
Помня например една Коледа, която прекарах в София при брат ми и снаха ми преди много години. Помня отчетливо пътуването с автобуса от Пловдив до София, пристигането по тъмно, брат ми, който ме чакаше със старата ладичка на Окръжна. В колата тихо звучеше Chris Rea с Driving Home For Christmas. На задната седалка имаше вехто одеалце, снегът започваше да натрупва. Странно какви подробности помня от преди толкова години. Сякаш някой е отрязъл специално парче от времето и го е осветил в точно определени ъгли. Забавно нещо е паметта.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 09:42 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 1 488
Дразня се и аз на комерсиализма, на Коледа най-вече, но и на Великден. Дразня се на всички пластмасови украшения, дразня се на прекалената украса по къщи и дворове. Чудя се, някои хора знаят ли какво точно празнуват.

# 2
 • Мнения: 3 251
Украсете си, консумирайте. Няма нищо лошо.
Единственото хубаво на беднотията е когато е минала.
Ще дойде и времето да сте по така възвишени.

# 3
 • Мнения: 46 577
Нямам детски спомени за Коледа, не мисля, че се е празнувала по това време. От 90-те насам Коледите ни са еднакви - събираме се семейно, разменяме си подаръци и прекарваме една уютна вечер у дома.

Харесвам украсите по магазините, носят ми коледно настроение. Въпреки че съм минималист по душа, обичам семплата украса вкъщи и не купувам такава (ползваме си една и съща), знам, че хората са различни и всеки има право да си подготви празниците, както на него му харесва. Не ми допадаше някогашното еднообразие от гирлянди и играчки, сега човек може да намери лесно и на ниска цена украса, която пасва на вкуса му. Т.е. за мен това не е презадоволяване, а възможност избор.

# 4
 • Мнения: 3 977
Може би си права, Не се сърди човече, избор е. И това е вярно.
Аз питах по-скоро кой е най-силния ви спомен за Коледа. И дали понякога ви щукват странни мисли по тези празници.
Това дали е консуматорство или не, не е за спор - кой както го усеща. Просто при мен то стана повод за странна носталгия по едни вехти небляскави Коледи, които си спомням обаче с усмивка.

# 5
 • София
 • Мнения: 16 212
Отдавна съм спряла да пазарувам подаръци по повод. Давам много, когато има нужда, а нуждата не чака дата. От колeдната суета най-харесвам светещите украси по домове и улици, те ми създават Коледното настроение.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 08:55 от Sharky*

# 6
 • Мнения: 452
Не харесвам Коледа и Великден ..
Коледа от детството си я свързвам със студ, приготовления, семпла украса и нищо повече. И разнасяне на дете между разведени родители .. и на Великден ме разнасяха така.
Великден трайно не го харесвам след като обичания ми дядо преди 10 години почина седмица след Великден

# 7
 • Мнения: 5 593
Откакто климатът се промени, си отиде и Коледното ми настроение. Помня колко вълшебно се чувствах, гледайки блещукащия сняг вечерта на Коледа, топлите дрехи, уютната топлина вкъщи... От години насам Коледа ми прилича на обикновен есенен ден и дори украсите ми изглеждат не на място. А ми става празнично като/ако завали дебел пухкав сняг през януари или февруари. Така че свързвам Рождество със сняг и без него никакво настроение не мога да си докарам.

# 8
 • Мнения: 3 977
Откакто климатът се промени, си отиде и Коледното ми настроение. Помня колко вълшебно се чувствах, гледайки блещукащия сняг вечерта на Коледа, топлите дрехи, уютната топлина вкъщи... От години насам Коледа ми прилича на обикновен есенен ден и дори украсите ми изглеждат не на място. А ми става празнично като/ако завали дебел пухкав сняг през януари или февруари. Така че свързвам Рождество със сняг и без него никакво настроение не мога да си докарам.

Анджак... Къде по дяволите е снегът? Слънцето си е чудесно, да, ама за лятото. Сега разваля всичко.
Инак съм наясно де, че след толкова меки зими в последните години сме се разлигавили така щото ако падне един дебел сняг и захване студ, ще се окажем май неподготвени. Климатиците ще замръзнат, обувките ни ще пропускат яко вода. И въобще ще се чудим дет' се вика ко станА та не вечерЯхме. Simple Smile

# 9
 • София
 • Мнения: 38 823
Някой има ли спомен, документ, от кога се празнува Коледа в България? След 1989, в София примерно.
Аз сериозно нямам спомени за периода 1989-1999.
След това помня две Коледи в Испания. Едната се събрахме приятели в една къща и си направихме всичко - постна вечеря, питка, тамян, подаръчета /още си пазя едно ангелче/.
Другата беше най-гадната - бях сама на работа и плаках.
След това помня, че в България имаме традиция да се събираме с приятели на 25.12.

# 10
 • Мнения: 12 473
Години на ред Коледа ми е било най-тъжно и самотно и затова никога не съм украсявала и празнувала.
Тази година обаче един човек ми даде красота, топлина, уют и грижа и за пръв път ми е красиво, коледно украсено и много радостно у дома. И мисля, че ще ми е най-хубавата и истинска Коледа до сега.

# 11
 • Terra incognita
 • Мнения: 12 297
Изобилието убива всичко. Най- много се дразня, че заради това изобилие детето ми няма да почувства и запази в сърцето си Коледа такава, каквато я помя аз- пълна с надежди, аромат на мандарини, жива елха и тамян (да, знам, че времената са други и бла- бла) Нямаше лъскави опаковки, а децата си изработвахме герлянди
 и фенери от цветна хартия.  Няма го трепета, няма го онова чувство под лъжичката. А сега сме заринати от ненужни подаръци, детето приема това изобилие за даденост и не може да се зарадва истински. Отвсякъде летят подаръци, кой от кой по- пищен. Отвсъкъде кънти коледна музика. Всичко е поамериканчено. Настроена съм антиконсуматорско, ама като ти подарят, трябва да върнеш жеста, нали? Най- близките съм предупредила- без подаръци, ама не слушат. Не можело така. Има ли за какво да мечтаят децата? Моят Дядо Коледа не пълнеше пространството пред елхата. И беше по- хубаво. Подаръците бяха 1-2, скромни и семпли.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 11:21 от VickyTaylor

# 12
 • Мнения: 10 998
[липсва ми снегът и на мен, но всяка следваща коледа се чувствам все по-добре. Имах бедно детство и нищо от миналото не ми липсва. Мразя беднотията, не си купувам нищо специално за коледа, имаме си една и съща украса от поне 10 г. Насам. За коледа си купих само три нови свещи за свещника, нищо друго, струваха общо 3.60 от магазин за левче.  Нищо не ми трябва, но ми харесва усещането да мога да си купя всичко, което искам. Само се моля статуквото да не се промени и пак да обеднеем. Разбира се здравето е най-важно, но веднага след него поставям парите./b]

# 13
 • София
 • Мнения: 38 823
Тогава беше Дядо Мраз. Помня едни кънки и една китара.

Сега все още се кефя на децата ми и сутринта на Коледа да им дам подаръци.
Наскоро ми изникна тази основна мисъл:

Искам децата ми да имат хубави спомени за мен и детството си.

# 14
 • Мнения: 25 782
Откакто синът ми порасна, някак си ми се изгуби емоцията на този празник.
Надявам се някой ден внуците да ми я върнат.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт