Трудно ми е да определя кой е най-хубавия ми спомен от Коледа. И основното в спомена няма да е самата Коледа, а по-скоро детството и младостта.

. Сурвачките бяха два вида - с истински дрян (накичени с пуканки) и едни модерни с хартийки. Тия модерните май бяха далечни предшественици на евтините днешни китайски украси.
. И до ден днешен си ми е останал кефът да си пускам анимацийки през декември.
. Но помня елхата, която винаги избирахме една седмица преди Нова година ( сега свързвам това с Бъдни вечер), как я украсяваме цял следобед и как от кухнята се разнася аромат на сладки, питка и постни сърми. Някак потайно сме празнували, без де се споменава точно какво, сега вече ми е ясно. Помня ясно стъклените играчки за елхата и бялата Снежанка от картон, с красивата коса и поръсена с брокат . До нас имаше книжарница и обожавах да вися там всеки удобен момент и да разглеждам гирляндите и играчките за елхата. Най-хубавият подърк, който ясно си спомням беше комплект флумастри от 36 цвята!!!!! Това беше чудо невиждано - 2-3 нюанса розово и лилаво, и светло синьо и тъмно синьо......лягах и ставах с тези флумастри дни на ред. И помня също как всяка нощ се будех и надничах през прозореца, за да вида дали е навалял сняг......