Енгин Акюрек - преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” - Тема 229

• 39 424
  • 728
  •   1
Отговори
# 540
Само се сещам за легендата за Меджнун и Лейля, песента за които е използвана и в АБО...

Скрит текст:
Навярно доста от вас са чували за любовта на Меджнун към Лейля (поема на близкоизточния поет Физули). За тази любов се говорело както в миналото, така и сега. Тяхната история се предава от поколения на поколения. Понеже всички говорели за тяхната любов и красотата на Лейля, султанът, живеещ по тяхното време, пожелал да види хубостта, която пленила толкова много Меджнун. Заповядал да я намерят и доведат при него. Повелята му била изпълнена. Но той бил толкова учуден, щом я видял.
- Ти ли си Лейля, за която Меджнун броди из пустини и планини? Освен че нямаш кой знае каква хубост, ти не се отличаваш от коя да е жена. Щом е така, как Меджнун е така лудо влюбен в теб?! - попитал я той.
Без никакво колебание Лейля му отвърнала следното:
- Моля ви, замълчете! Вие не сте Меджнун. За да видите моята красота, трябва да притежавате очите на Меджнун и да ме гледате с тях!
След тези думи на Лейля султанът не можал да каже нищо. Замълчал, защото разбрал, че "красотата се крие в очите, които я гледат".

------------
Лейли́ и Меджну́н (араб. مجنون و ليلى‎‎, перс. لیلی و مجنون‎, тадж. Layly va Majnun, англ. Layli va Majnun, азерб. Leyli və Məcnun) — трагическая история любви, популярная на Ближнем и Среднем Востоке, в особенности в Иране, Таджикистане и Азербайджане. История основана на реальных событиях и описывает жизнь арабского юноши по имени Кайс ибн аль-Мулаувах, жившего в VII веке на территории современной Саудовской Аравии.

В пустинята Неджид, Лейля и Кайс от племето Бени Амир, започнали да се обичат още от малки. Когато клюките за тях почнали да се разчуват, майка й затворила Лейля в палатката им. Натъжен много от това, че не може да види любимата си Кайс тръгнал да броди из пустините. След известно време почнали да  говорят, че той е полудял. Той почнал да се споменава с името Меджнун (влюбен до полуда).
Когато баща му научил какво го мъчи, поискал ръката на Лейля от семейството й. Но Кайс вече се споменавал с името Меджнун, всички го мислели за луд и семейството й не се съгласило да я даде. Меджнун продължил да броди из пустините. Ставал приятел с дивите животни и пишел любовни стихове за любимата си. Когато след дълги и тежки изпитания настъпил момента, в който можели вече да бъдат заедно, той нямал сили за това.
Външната красота на Лейля, която пленила ума на Меджнун не превъзхождала с нищо красотата на другите жени. Влюбването на Кайс до полуда в нея е било свързано с виждането на вътрешната й красота. Този вид красота не може да се види от всички очи. Нея може да я видят само тези, които могат да гледат с очите на Меджнун. Именно за това, че не можал да я погледне с очите на Меджнун, султанът не можал да види вътрешната красота на Лейля.
Hug Благодаря, Маричка
аз не бях я чела

# 541

Докато си пиете кафето, може да си водите записки ... тематични. Имате и лого на тефтерчето.

Ако искате може да погледнете и това.

Скрит текст:
Предполагам, че ще ви хареса. Свежа, романтична комедия, разказваща за една съвсем обикновена житейска история.

http://www.youtube.com/watch?v=Djt7VnTTUSA

# 542
Приятен следобед!

# 543
  • Пловдив

В този неделен следобед за вас, Енгин и още нещо:
Скрит текст:
“За две ръце протегнати пред мен
земята бих до края извървяла.
За две очи, като звезди горещи,
аз цялата си топлина бих дала.

За две слова казани за мене
най-хубавите думи бих избрала.
За две сълзи изплакани за мене
аз всички океани бих изпила.

Как малко исках аз - по зрънце само,
по капка от далечен чакан дъжд,
а ти дойде като небе голямо
и всичко ми донесе изведнъж.

Донесе ми от ветрове заръка
и звезди, за да не тъжа,
от мъка - песен и от песен - мъка,
а аз не зная как ще издържа...

При тая среща ранна или късна,
на тоя огън древен или нов,
ако сега сърцето ми се пръсне
едно помни - било е от любов.”

― Евтим Евтимов

Май напускат острова............ Една раничка.....

Последна редакция: нд, 06 окт 2013, 17:09 от mariana51

# 544

Hug Благодаря, Мариянка!
Може би ще  снимат и в Истанбул или вече е време за монтаж...

# 545
...

Да... натрупали са куфарите... сигурно чакат ферибота. Под големия чинар... Много красиво дърво. Направо се влюбих в него. Simple Smile

# 546

Ами то не остана време - нали бяха казали,че до 10.10 може да се разбере нещо със сигурност за новият проект.

Ако е така - да се връща момчето и да подписва вече този договор.

Пък и доста снимаха на острова. Със сигурност ще има и снимки в Истанбул.

# 547

Ах,тази непослушна папионка
Скрит текст:

# 548
# 549
  • Пловдив

Ееее, снимаха го отново... Куфарите са до тях.....
Маричке, виж може ли да се избистри образа....

Последна редакция: нд, 06 окт 2013, 18:31 от mariana51

# 550

Не, Марианка. Освен ако не се заема наистина да го нарисувам. Simple Smile) Но пред него на масата са май Фара и приятелката и, която го беше накарала да позира с коланчето за тънка талия. Simple Smile

Увеличена и леко просветлена. Пак е опущил брадата. Simple Smile)) Това вече е край на снимките. Wink))

# 551
  • Пловдив

Остров Бозджааада - хотел "Fahri". На втората снимка е актьорът Онур Туна. Явно участва във филма.

# 552

Не, Марианка. Освен ако не се заема наистина да го нарисувам. Simple Smile) Но пред него на масата са май Фара и приятелката и, която го беше накарала да позира с коланчето за тънка талия. Simple Smile

Увеличена и леко просветлена. Пак е опущил брадата. Simple Smile)) Това вече е край на снимките. Wink))
Площад "Чинара", хотел "Фахри", където е бил отседнал екипът...
Има още пет снимки, на които обаче Енгин го няма...

# 553

Остров Бозджааада - хотел "Fahri". На втората снимка е актьорът Онур Туна. Явно участва във филма.

На втората, зад гърба на позиращите:

# 554
  • Пловдив

Площад "Чинара", хотел "Фахри", където е бил отседнал екипът...
Има още пет снимки, на които обаче Енгин го няма...

Вижда се.... зад тях....

Ето тук се вижда изправен....

Последна редакция: нд, 06 окт 2013, 18:53 от mariana51

Общи условия

Активация на акаунт