ВМ-НВХ, част 65

• 50 802
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
Шоки, Кам, накарахте ме да се замисля. Thinking
Аз си мисля, че отиват към 100 със зеленчуците, кашкавал, сирене, ама не съм убедена. То аз салати ям в малки количества - не 200 г примерно, а половин домат, резен краставица, нещо такова. Сиренето ми е домашно, уж разни добавки в него няма. Кашкавал купувам.
Ако бях към 50 г въглени, може би щях да свалям, а аз се спрях пак. Вероятно, защото мазнините са ми малко? newsm78
Не искам да свалям бързо - НЕ! Искам по килограм на месец, максимум 2 - даже два са ми много.
10-тия свален килограм ми е много колеблив, та си се водя - 9 до този момент.
Взех да се харесвам в огледалото. Влязох в толкова много дрехи. Heart Eyes
На първи ноември ще стане 1 година с ограничения (и 2 месеца извън контрол, когато бях непослушна на село, но не качих килограм). Mr. Green
Нищо няма да променям. До 8-ми ноември ще разбера дали съм свалила кило за месеца. Ако не съм ще видя тогава какво да променя. Сега се чувствам ок с тази храна. А и щом свалям плавно, значи всичко е ок.

luba_rizova, аз обичам ядки, но не ям. Доста ме запичат, особено бадемите и после имам сериозни проблеми с червата, та реших да си ги спестявам вече. Установих, че без млечните се чувствам много по-добре и ги няма подуванията като на бременна в стомаха, а преди ядях кисело мляко като замаяна.
Наистина, при всеки е различно и различна храна му действа ок.
Аз пък се страхувам от бързото отслабване. Искам всичко да става плавно. Както писах по кило на месец. Режимът постепенно си нагаждам и следя, коя храна как ми действа, понеже аз съм с няколко заболявания и едно рязко отслабване за мен е риск за хиперактивната ми жлеза, та я карам полека по метода на изключването, а и си давам време да свикна, плавно...
Така се преборих с много храни. Не от раз, понеже аз съм от хората, които биха се тормозили ако си кажат - КРАЙ спирам това или онова и изведнъж ако бях минала рязко на режима, то рецидива на заболяването не ми мърдаше на 100%.

# 601

Люба Ризова, аз бях точно във фламандската част, не във френската. Освен това хапвахме и на ресторант, та се нагледах на всякакви сметанови сосове, шоколадови мусове, морски дарове, печени меса. Много са приятни хората там - истински са приятелски настроени.

# 602
Здравейте.
Преди 10 дена бях оперирана.Рядко срещан тумор на "плосък мускул на корема" Слава Богу доброкачествен е, но буквално за седмица живота ми се преобърна.Направих си равносметка за целия живот кое и как съм правила, което е нормално, когато човек изпадне в такава ситуация.Усещането ми е, че живея втори живот и искам да "поправя" щетите от предния ако мога накратко да се изразя така  Simple Smile Няма да ви обяснявам за връзката захар/тумор вие сте по добре запознати и от мен.Така попаднах и при вас.Наложително е да отслабна, защото след премахването на тумора се оформи голям дефкт в коремната кухина и съм с платно и с мазнинките около корема е меко казано ужасТТТ  Weary.Също така съм с хипофункция на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм. Спазвала съм системата - 60 и мога да кажа, че има ефект проблема, е че в резултат на ограничаване почти изклщчване на мазнините по препоръка на ендокринолог се докарах почти до депресия и до това да нямам сили и желание за нищо.От домашното квасено овче о краве мляко ме накараха да мина на о,1 % , без чисто масло и пр.  ooooh! не е за разправяне.Тия дни чета блога на Шоки.Много нова информация за мен, но и много полезна и в разрез с това, което до сега съм възприемала за нормално.След два дена ще ми махат конеца от операцията и ще мога да се раздвижвам повече, но определено включвайки месо и мазнини се чувствам как да кажа на място  Mr. Green Да не казвам, че си гледаме в къщи патки, йордечки, кокошки и прасе (чакаме тия дни бебета прасенца) и мъжът ми е много щастлив, че взех да "уважавам" трудът му.тази вечер си хапнах малко овкусена  сланинка с праз....ами вкусно  Crazy Ох, стана многословно....извинете ме.Сега отивам да чета пак в блога на Шоки.Благодаря ви за споделената информация.Много е ценна  Hug

# 603
cvetna77 , добре дошла!
Ти направо си отглеждаш богатство в къщата. За благородно завиждане си.
Важното е, че всичко е вече зад гърба ти. Пожелавам ти бързо възстановяване и скоро да забравиш за операцията, а с режима да се чувстваш чудесно.
Не е лесно началото, но пък ще свикнеш, а кой знае, може и много бързо да влезеш в ритъм!   Simple Smile

# 604
Ох аз се разписах много, ама тук е деня на благодарността и днес вали, та умрях от скука. Не стига че нищо не работи, ами и дъжд.
cvetna77 добре дошла  Hug
Много добре се отразява режима на Хашимото, не знам защо за ти казали да спрещ мазнините, по принцип дори и консервативните ендокринолози препоръчват ограничаване на въглехидратите, ама за мазнините не бях чувала. Особено пък обезмаслени млечни, то като извадиш мазнината какво остава за сгъстител  newsm78

Цитат
...аз не мога да разбера как правителствата навсякъде толерират хранителната индустрия.

Ех, та те толерират производството на неща, категорично доказани за вредни като алкохол, цигари, орьжия, та какво остава за храни.
Аги, за белгийски шоколадови трюфели и аз бих се жертвала. Виж, за пьржени картофи, едва ли.
Кам , така е , но като знаеш че са вредни и си е на твоя отговорност. Тоест надали има човек, който да не знае че цигарите и алкохола в големи количества е вреден. Но пък се оказва че за храната наистина не се знае, и то интелигентни хора, на които години наред им е насаждано че проблема е в мазнините, а въглехидратите не са вредни, в умерени количества. И кой решава кое е умерено....Аз на който и да споделя за нашият режим, било българин или тукашен ме гледат като паднала от Марс, и някак си поучително ми казват, ама ти си се объркала, мазнините са вредни....аз и затова не се обяснявам вече, като слушам колегите как си обясняват че нискомасленото мляко е ок, и бяло месо без мазнини с черно хлебче или картоф и ориз. Веднъж споменах на колегата, който отговаря за млякото, защо не купуват поне 3% и той така се изненада, да не кажа шокира. А пък като ме видяха да слагам кокосово масло в кафето и да го бъркам с миксера, реакциите бяха така  Shocked  Всяка сутрин идваха да ме гледат, явно очакваха при първата глътка да падна и да умра я от инфаркт, я нещо друго. Жалко че ми се развали пасатора, та шоуто спря, за сега  Mr. Green

# 605
  • SA
cvetna77 , пьрво - добре дошла при нас!  Hug
Желая ти много бьрзо вьзстановяване от операцията и да знаеш, че щетите ще бьдат поправени, щом дадеш на тялото си шанс да функционира нормално.
Още повече пьк щом имате цяла домашна ферма, поне ще си сигурна и в качеството на храната.  Simple Smile
Започвай смело и споделяй какво се случва с теб!
Ей, кьде е Кокиче , отдавна не се е мяркала да сподели успехите си! Винаги ми е много радостно като има такива истории в темата.  Simple Smile
Merelenda, аз вьглехидратите в краставици, марули, зеле, половин домат, особено ако са в сьстава на малка салата, изобщо не ги смятам. Кашкавал, сирене - сьщо - та те имат по 2-3 грама вьглехидрати в 100 гр. продукт, а не вярвам да изяждаш повече от 100-200 гр. от тях дневно.
И само да ти кажа, че изключително много ми харесват разсьжденията ти и подхода кьм отслабването! Много хора могат да се поучат от теб, вкл. и аз ( по-нетьрпелива сьм сякаш  Embarassed).
Мислех си и за отношението кьм спорта в Белгия, за което Люба разказа. Сьщото нещо и на мен ми направи страхотно впечатление в Южна Африка. Тук хората са направо луди по всякакви видове спорт. Като се започне с тенис, колоездене, плуване, джогинг, езда, рьгби, хокей на трева, ходене по различни маршрути ( hiking), голф , та се стигне и до по-екстремни спортове - като парапланеризьм, кайт-сьрфинг... всички спортуват нещо. По крайбрежната алея в Кейптаун ежедневно виждах хиляди , бягащи хора, някои на вид над 70-годишни и просто ходещи с по-бьрзо темпо, но излезли да се движат. Повечето училища разполагат с поне по 2-3 огромни игрища за колективни спортове, които активно се използват ежедневно, даже и през уикенда. И тук спорта е много на почит.
Наскоро с мьжа ми направо хвьрлихме в оркестьра едни наши познати, които ни питаха какво сме спортували като деца. И аз честно си признах, че нищо не сьм спортувала ( само пеех в разни групи и свирех на цигулка), а мьжьт ми каза, че тренирал шахмат. Бе, направо се втрещиха , ама викат - то нали комунизьм е имало при вас, явно това е причината  Joy).
joya, ей, задавих се с вино от смях, да знаеш!  Hug Права си, хората масово не са информирани, но пьк информация има навсякьде, стига да му се чете на човек. Това  с млякото - никога не сьм разбирала защо човек трябва да се мьчи с нискомаслени варианти, които дори не са вкусни. Че то ако се сравнят 400 г. пьлномаслено(3%) и обезмаслено(1%) мляко , разликата е 8 грама мазнини общо. Или за броящите калории - 70 ккал. Това, откьдето и да го погледнеш, не е някакво значимо количество, ама на, някои хора смятат, че за да отслабнат, трябва да се мьчат ида се подлагат на лишения.

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 23:42 от kameloth

# 606
  • Пловдив
[Това  с млякото - никога не сьм разбирала защо човек трябва да се мьчи с нискомаслени варианти, които дори не са вкусни. Че то ако се сравнят 400 г. пьлномаслено(3%) и обезмаслено(1%) мляко , разликата е 8 грама мазнини общо. Или за броящите калории - 70 ккал. Това, откьдето и да го погледнеш, не е някакво значимо количество, ама на, някои хора смятат, че за да отслабнат, трябва да се мьчат ида се подлагат на лишения.
Ками, и аз също така!  И ми се струва, че не е точно заради калориите, а защото си мислят, че повечето мазнини направо ще ги отрепят, убият и ще им докарат инфаркт, инсулт или какво ли не още! А мисля, че трябва да се разсъждава така - кравичката го дава с тази масленост, всяко въздействие от човека уврежда млякото, вкарва химия и го прави по-вредно, отколкото мазнината сама по себе си. И ако броиш калории, по-добре изяж 100 грама пълномаслено вместо 200 обезмаслено, нооо пропагандата е повсеместна, и този Дюкан допълнително наля масло в огъня. Между другото, като си говорихме за чужди кухни, скоро гледах един филм Коза Ностра с /Мала Вита/ с Робърт де Ниро и Мишел Пфайфър и там /те са италианци във филма, живеещи във Франция/, те се изказаха, че "маслото влиза във вените ти, прави ги твърди като струни, затлачва ги и ти докарва инфаркт, докато зехтина е друго нещо, влиза бавно, смазва ги и заминава". Много смешно ми стана, но разбира се това във филма беше заради всеобщия спор "масло" /при французи/ или "зехтин" /италианци/. Но е факт, че масово хората наистина вярват в това. За това ядат маргарини с гадно палмово масло, емулгатори и гнусни химии, ядат "млечни деликатеси", което си е маргарин със сухо мляко, че чак и ги рекламират с 0 % холестерол и ПОЛЕЗНИ! Асоциацията на млекопреработвателите реагира, но ... в съзнанието на хората си остава мисълта, че тези боклуци са полезни  Sick

# 607
Благодаря за топлото посрещане.Ще докладвам какво става с мене и съм сигурна в положителното развитие на нещата.

cvetna77 добре дошла  Hug
Много добре се отразява режима на Хашимото, не знам защо за ти казали да спрещ мазнините, по принцип дори и консервативните ендокринолози препоръчват ограничаване на въглехидратите, ама за мазнините не бях чувала. Особено пък обезмаслени млечни, то като извадиш мазнината какво остава за сгъстител  newsm78
Ами като ме видя дебела ендокриноложката и веднага ми обясни как трябва да премахна всякаквимазнини от менюто си и аз нали съм стриктна.... ooooh!
Искам да попитам всеки ден ли ядете яйца и евентуално по колко? Защото като се замисля аз почти всеки ден ям по 2 поне и многи се кефя, че си ги ям с жълтъка , защото до скоро и него отделях.Жал да ти стане такива хубави домашни яйца и колко жълтъци съм изхвърляла.
ходих до аптеката да си купя вигантол и аз останах втрещена от новата му цена  Shocked

# 608
  • В Балкана
Искам да попитам всеки ден ли ядете яйца и евентуално по колко?

Цяло лято - по мин. 3 всеки ден - омлет или варени. Някои дни и по 4-5-6. Нищо не ми е станало. После за известно време (докато ходех тук-таме) ги бях спряла.
Сега ям всеки ден отново по мин. 3, но в друга конфигурация. Правя си дюнера на Кам - 2 яйца. За пълнеж слагам едно варено, малко луканка, краставица, понякога мажа с майонезата от яйца и масло. И се получават за закуска мин. 3.
Ако теб нещо те притеснява плавно увеличавай количеството и следи, как ти се отразява.  Peace
Инак - яж си домашните яйца и меса. Аз ти завиждам за тях..  Laughing

Днес е 10-ти ден от както ми се суши онова нещо в хладилника.  Crazy Тази вечер мисля да направя дегустация на едно парче.  Flutter

# 609
  • София
Добро утро!  Heart Eyes 
Установих, че не трябва да имам шоколад в хладилника. Все натам ме тегли. Ще спра да го купувам, защото явно не ми се дояжда, само когато го нямам под ръка.  Blush
Писах, че от няколко седмици ходя на фитнес. И съм ок, пърхайки около уредите. Вчера след малко четене на Инес Субашка и гледане на клипчета при спайдърите реших да се пробвам с тежести. Направих дамо две от препоръчваните неща: мъртва тяга и военна преса + опит за кофички, че веднъж не успях да се набера и днес съм като разглобена! Едва станах от леглото!  Mr. Green Болят ме някакви мускули, дето и не знаех, че ги има!  Whistling Явно съм на прав път!  Thinking

Ям по 2-4 яйца на ден. Не закусвам, защото пия мазно кафе, но обядът ми е предимно яйца - пържени, миш-маш, онзи невероятно вкусен пастет с масло. Преди изяждах до 4, но от около седмица се наяждам с 2, правя си упорито по 3, сакън да не остана гладна и не мога да ги доям.

Рейн, чакам да кажеш след дегустацията! И аз съм рещила да суша месце, но все не се сещам в магазина да го купя.

cvetna77, завидях за фермата ви! Така искам да си имам животинки и градинка!  Heart Eyes

# 610
  • SA
cvetna77, аз сьщо ям средно по 3 яйца дневно ( главно на закуска), понякога и повече. Жьлтькьт, особено на домашни яйца, е най-полезното ( а и вкусно) нещо в яйцето и не бива да се изхвьрля.
И аз ти завиждам за хубавите яйчица!  Simple Smile
Вигантольт - по едно време го бяха набедили, че някаква гумичка от капкомера му била много вредна и изчезна за доста време от аптеките. И после, както се и очакваше - пак се появи с трикратно по-висока цена.
Люба, според мен зехтиньт не е лоша мазнина, но чак пьк да се издига в култ като едва ли не най-полезната сьществуваща такава, е доста пресилено. Хората сьвсем успешно са си живяли и без зехтин и преди да се сетят да произвеждат олио от растения.

# 611
О, Боже, не хвърляйте жълтъците, моля ви! Shocked Как така ще ги хвърляте?! Shocked Природата е сложила най-хубавото в жълтъка, а вие го хвърляте ooooh!

cvetna77, добре дошла!  Hug Много се радвам, че туморът е бил доброкачествен и че вече са го отстранили - така скоро ще можеш да се възстановиш и да живееш нормално! Hug Пожелавам ти да мине леко постоперативният период и да нямаш повече тревоги и операции!

И браво, че си се замислила и си започнала да четеш Simple Smile Всъщност как се получи този обрат в мисленето ти? Просто ми е любопитно Embarassed Защото ти сама казваш, че от ендокринолог си получила точно обратните съвети - това мога да го разбера, ясно ми е, уви ooooh! Но хората обикновено избират да се доверят на лекарите, дори когато имат съмнения в правилността на препоръките. Малко хора възприемат по-активна позиция да търсят информация, да задават въпроси, да подлагат под съмнение препоръките на лекарите. Разбира се, хората имат право да вярват на лекаря си, но поне когато се вижда, че нещата не вървят, си мисля, че е логично да се запитат, аджеба, това ли е наистина правилният начин Embarassed

За яйцата и аз да си призная Laughing Преди ядях по 2-3 на ден, напоследък съм ги поувеличила - редовно ми се събират 4, макар и не съвсем всеки ден де, но и досега минимумът ми е 2 на ден.

А за наситените мазнини, отлагането по кръвоносните съдове и запушването им съм чувала, че тази представа е тръгнала от някакъв клип, излъчван явно за информиране на населението в САЩ, а може би и не само в САЩ - там са използвали мивка и наливали уж мас (ама дали наистина е било мас? Thinking) и показали как мивката се затлачва, така че трябвало хората да видят и да се замислят какво ще се случи с техните собствени артерии, ако ядат мас и масло, щом тръбите се запушват толкова лесно ooooh! И хората са се замислили, разбира се ooooh!

Зехтинът е хубава мазнина, т.е. не по-лоша от другите природни мазнини. Изтъкват го като особено полезен, защото повишава HDL и намалява LDL, но как точно намалява LDL не съм сигурна Embarassed Но това е причината да го препоръчват толкова горещо - двойното му положително действие. И е ненаситена мазнина, т.е. преобладаващо мононенаситена, а отдавна "специалистите" са на мнение, че ненаситените мазнини са благоприятни, а наситените - вредни. ooooh!

А за белгийците аз имам косвена информация от детството ми, когато ни гостуваше от време на време една братовчедка от Белгия - майката беше българка, братовчедка на моята майка, а дъщерята няколко пъти е идвала у нас, когато беше в България. Тя беше няколко години по-голяма от мен и беше закръглена - не чак пълна, но определено с такава тенденция. И много се чудехме тук как тя не яде хляб към готвените ястия. Когато я попитахме защо, тя каза, че майка й не й разрешава и й е обяснила, че белгийките не ядат хляб, за да си пазят фигурите. Освен това не приемаше да й купуваме сладки неща, както майка ми купуваше за мен и сестра ми - и това не й беше разрешено от майка й.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 09:32 от Cioccolata

# 612
Добро утро и то мен! Simple Smile

Успокоих се, че не само аз имам проблем със страха да не остана гладна Embarassed И то най-вече през седмицата, когато съм на работа и нямам всеки момент нещо режимно. През уикенда не съм така.
Яйца и аз си хапвам средно по 3 на ден, от дете ги обожавам. А този пастет е направо божествен.
Установих, че ядките не ми действат добре, ако са повече от 3-4 ядки. Става ми много тежко на стомаха и ми се гади понякога. Аз рядко прибягвам до тях, обикновено ако огладнея на работа и няма какво друго да ям.

Red tree
, определено си на прав път! Помня когато преди 3 години започнах да тренирам, че установих че съм имала мускули на места където не съм подозирала Grinning Тренировките с тежести са нещо страхотно Peace

И аз ще чакам Рейн да сподели впечателния от сушеното месо. Каня се и аз да направя.
cvetna77, и аз благоросно завидях на фермата ви Simple Smile

А относно жълтъка...Когато не ядеш жълтък, Майката Природа плаче!  Simple Smile

Момичета, порових се да намеря инфо, но не успях...На какво се дължи металния вкус в устата?
редактирам се:  намерих в блога на Инес. Обаче там тя казва, че това става в началото на режима, а аз съм вече почти 2-ри месец. Това да го разбирам, че едва сега влизам в кетоза или че вече правя нещата както трябва?

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 09:34 от MALVINA

# 613
MALVINA, да не би този вкус да е от кетозата? Thinking По принцип в кетоза не се влиза толкова лесно и не е изобщо задължително да стане, още по-малко в началото. Има много хора, които така и не влизат в кетоза, въпреки че се чувстват добре, отслабват си по план (когато това е целта). За да се влезе в кетоза, е необходимо наистина много строго ограничаване на въглехидратите, също на белтъчините и много висок прием на мазнини. Влияние оказват и физическата активност (повече тренировки обикновено повишават кетоните и улесняват влизането в кетоза), и пропускането на хранения (ако се пропусне закуската или вечерята, също се улеснява влизането в кетоза). Но също е възможно просто на организма да му трябва повече време.

И аз често си приготвям по-голяма порция, отколкото всъщност ми е необходима, за да се заситя, особено от нови видове салати или ястия, за които не съм се ориентирала какво количество ми трябва Embarassed И като добро прасе полагам усилие да си изям всичко, но за следващия път си правя сметките уж по-добре, макар и не винаги... Случи ми се 2 пъти през последните седмици да преям с печена тиква - уж си отрязах такова парче, каквото и миналата година ядях, но сега и двата пъти ми дойде в повече. Та вече ще имам предвид по отношение на тиквата.

А и по начало съм склонна към презапасяване Embarassed И то с всичко - и храна, и козметика, и дрехи, и книги - всичко. ooooh! Например купувам импулсивно по няколко вида сирена и млека или сметани и после се чудя как да сколасам да ги изям, за да не им изтече трайността ooooh! Но сега се опитвам да се превъзпитам и да не купувам големи количества предварително Embarassed

За ядките - аз не си падам особено по ядене на ядки в натурален вид, защото ми е много неприятно как ми се натрупват парченца по зъбите Embarassed Предпочитам да смеля и да сложа в кисело мляко или сметана, или пък в яйцата за палачинката вместо кокос.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 09:47 от Cioccolata

# 614
MALVINA, да не би този вкус да е от кетозата? Thinking
И аз това си мисля. Обаче ми е едно в устата...нещо като бодежи на езика и този неприятен вкус.
От 3-4 дни ми е това и е много неприятно. Освен това по това време на деня усещам тежест в стомаха все едно съм преяла, а сутринта /6:30/съм пила кафе с малко масло и 2 лъжици от яйчния пастет. Коремът ми се поду,гади ми се ...Другото , което си мисля дали не е от кафето...Сутрин прекалявам с него Thinking

Общи условия

Активация на акаунт