ВМ-НВХ, част 65

  • 50 812
  • 732
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 60
MALVINA Нямам голям отрицателен калориен прием. Храня се доста по-обилно в сравнение с преди - изяждах кофичка кисело мляко, 2 филии хляб и супа или порция ориз или нещо в този дух, в общи линии все неща, които са с по-малко калории от вратна пържола, плешка, бекон....
На ден приемам не по-малко от 1300 калории, а в дните с физическа активност около 1600. Всеки от вас може да сметне, че това е повече от калорийния ми прием преди ниско въглехидратното хранене.

# 586
  • SA
  • Мнения: 3 346
kuki_kuki, никой не те кара да променяш храненето си. Ние просто теоретично разсьждаваме, че храненето по 6-7 пьти на ден с малки количества храна, не допринася за подтискане на апетита, а точно обратното. Аз се храня 2-3 пьти на ден, нямам нужда от междинни хапвания, освен ако не пия кафе с кокосово мляко в него. Но са си стабилни хранения, а не от по 100 грама сметана, или 10-15 ядки.
Имай предвид, че 1300 ккал дневно са твьрде малко за големи периоди от време. Реално, си е глад това. Та и това сьщо може би допринася за повишения ти апетит.
Лора_, и двата ти резултата са горногранични. Но все пак са в нормата.  Simple Smile

# 587
  • Мнения: 100


Краси, за италианците знам, че в последните 15-20 години затлъстяването при тях е скочило значително. Все пак отнема известно време, докато се видят пораженията. Но също така съм чела, че италианците не изяждат по една претрупана чиния с паста на всяко хранене или дори всеки ден, а хапват няколко лъжици като предястие преди месото и зеленчуците. Също видях, че в ресторанта в Рим, където ние ядяхме спагети и лазаня, всички други ядяха други неща, никой не ядеше паста. Под други имам предвид бизнесмени и изтупани фирмаджии от лъскавите офиси наоколо, а не чужденци, макар че ресторантът беше на хубаво място и се посеваща вероятно и от доста чужденци. А сервитьорката ни се засмя, макар и добродушно, когато първия път поръчахме 3 порции паста за обяд без нищо друго.

За французите Таня да каже, но аз съм чела, че и те не консумират много хляб, а всъщност го ядат умерено. Също съм с впечатлението, че чужденците търсят кроасани с шоколад, а французите си ги хапват без пълнеж, което пак е по-добре, защото поне не трупат и захарта върху тестото.

Нека да не отваряме темата за азиатците и ориза, че ми дойде до гуша Rolling Eyes

Шоки, не само французите и италианците се радват на такива митологии за храненето си. Белгийците например са известни с пържените си картофи и шоколада, но в ежедневната белгийска кухня те почти отсъстват. Освен това и те имат кроасани и много видове хляб, но реално на всяко хранене тестените се ядат супер пестеливо: по 1 филийка за закуска със сирене, масло, много шунка, чай, кафе, варено яйце. За обяд задължително бистра супа и основно от печено и варено месо + 1 сухарче тънко като дантела. За вечеря пак някаква бистра или кремсупа и основно с месо/протеин. Зеленчуци и салати, както картофи и тестени почти не ядат и са доста слаби. Знам г от личен опит, защото съм била в Белгия при белгийци, не българи, на гости и ни гощаваха с традиционна кухня. Та, западняците се хранят 1. без хляб и захар, 2. по малко - там няма конски порции като у нас или в Гърция, САЩ, Турция...

И да кажа само, че белгийската кухня много прилича на френската и е страхотна! Такива хубави супи и меса не съм яла никъде.  Heart Eyes

# 588
  • Мнения: X

Краси, ако обичаш, си спомни обещаното във всеки твой пост, в който обясняваш как се храниш, да уточняваш, ЧЕ НЕ СИ НА РЕЖИМА
Благодаря


Аги,  Hug

# 589
  • Мнения: 958
Само да се похваля, че одържам фронта няколко дена вече и е все така тежко. Дано успея поне един месец. Преди бях успяла 2 и така щастлива и лека се чувствах, ама на мазохизъм.
Между другото е много трундо човек без зависимост към храната, да я разбере. Не екато към цигарите. Аз си отказах цигарите и вече 8-ма година не съм ги върнала, но с храната е различно. Въпреки че знаеш че ти вреди, те кара да се чувстваш щастлив в момента на яденето, и като знаеш че вредата няма да дойде утре, или си направиш изследвания след зверко преяждане и те са супер, си казваш, ето защо се мъча, здрава съм не е виновна храната....А вътрешно знаеш истината. Освен това дали храната е забранена или не е все тая. Аз си мислех, че проблема е в забраните и затова си позволих леко отклонение, тоест парче хляб на седмица, или малко паста с много сос, започна рядко, после стана все по-често ивече втори месец не мога да се върна към режима. Така че не е проблема в забраните, въпроса е във вътрешният мир според мен + мотивираност.
Айде прекалих с тази тема, само ще споменавам от време на време дали се справям, надявам се да не си дотягам..  Mr. Green

Шоки за филма мен също ме изуми това което каза Гари, въпреки че наистина и преди е намеквано, аз не мога да разбера как правителствата навсякъде толерират хранителната индустрия. И хранят и семействата си така, защото това е в магазините. Захарта е дори там където не очакваш, и няма как да знаеш. Малко хора четът етикети, виждат от пред лоу фат или без захар и за тях това е достатъчно, но какво се крие зад това ...
Краси аз лично като съм била в Италия по улиците съм виждала доста затлъстели и мазни италианци. Да по плакатите са слаби, по филмите също, ама на живо ... То и Канада я водят в първите места по затлъстяване, ама в нашият квартал например рядко виждам дебели хора, напротив виждам много спортуващи, дори баби и дядовци. Виж ако се завъртя около Уолмарт или МакДон. виждам вече  Twisted Evil Много зависи къде гледаш в Италия, големите градове са като при нас, хора всякакви, ама ако слезеш на юг където си спазват традицията и ядът всичко с паста, процента на затлъстяванията скача много. За франция аз лично не съм ходила но имам познати французи които нито хапват хляб нито кроасан, но ядът много масло и сметана. Да не говорим че тукашните кроасани например са на километри далеч от истински кроасан...

# 590
  • Мнения: 6 425
Аги, изобщо не знаех, че белгийците били известни с пържените си картофи Crazy Но много интересни неща споделяш! Да, така наблюденията са най-точни - когато човек живее при семейство за по-дълго време, а семейството се храни общо взето традиционно.

Традиционните кухни са различни, някои са по-въглехидратни, това е неизбежно - ето, и чешката, и унгарската, и немската наблягат силно на картофите и на тестеното. Испанците имат паеля, която е с ориз, а традиционният им омлет (тортиля) е с варени картофи. Скандинавците също ядат доста картофи, а мисля, че и във Великобритания картофите са много традиционна храна. Но все пак и там, и у нас хората са водели друг начин на живот, с много повече физически труд. А и са живеели по-бедно, по-малко храна са имали, сигурно по-малки количества са консумирали, така че не е чудно, че не им се е отразявало много лошо да ядат картофи и хляб дори всеки ден.

Но също някъде четох за типично меню в Англия и САЩ през деветнайсети век, но става въпрос все пак за заможни хора, ако не ме лъже паметта - консумирали са и по-голямо количество храна от днешните хора (което дори изглежда странно), и са наблягали много силно на месото, яйцата, сметаната, маслото и маста, въпреки че са консумирали и хляб, и тестено, и картофи, и боб. Оризът е бил на практика непознат. Захар са консумирали повече от обикновените, по-бедни хора - това е логично, защото захарта е била скъпа. Но пък откъм зеленчуци и плодове менюто им е било доста бедно - ябълки, круши, сливи - това да. Но иначе не е имало кой знае какво друго, а и не са заемали основно място на трапезата точно зеленчуците и плодовете.

Между другото, за подаграта също четох интересно и логично обяснение. Тя се е срещала сред по-богатите и е започнала да става по-обичайна през втората половина на 19-и век. Тогава цената на захарта все още е била висока и по-бедните хора не са можели да си позволят да я консумират често. Но богатите са можели да си похапват и повече сладкиши, и да пият сладкия портвайн. Така че това би обяснило по-добре подаграта, отколкото твърдението, че богатите ядели повече месо. Да, сигурно са яли И повече месо, не само повече захар, но със сигурност и консумацията им на захар е била по-висока.

joya, браво на теб! Hug

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 18:07 от Cioccolata

# 591
  • Мнения: 100
УАСП  Hug

Шоки, малко хора знаят, но всъщност т.нар. Френч Фрайз (пържените картофи като пръчици, Чипс както им викат нагличаните) всъщност не са френски, а белгийски.  hahaha Като отидете в Брюксел има специални будки, където продават хартиени фунии с по 300гр пържени картофи и ви дават сос по желание. Невероятно вкусни са! Ей за това и за белгийски шоколадови трюфели, както и за белгийските гофрети ще си наруша режима без никакви угризения!!! Обожавам ги! Е, после ще си хпна нещо традиционно в ресторант, нооо....  Embarassed

# 592
  • SA
  • Мнения: 3 346
Цитат
...аз не мога да разбера как правителствата навсякъде толерират хранителната индустрия.

Ех, та те толерират производството на неща, категорично доказани за вредни като алкохол, цигари, орьжия, та какво остава за храни.
Аги, за белгийски шоколадови трюфели и аз бих се жертвала. Виж, за пьржени картофи, едва ли.

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 19:01 от kameloth

# 593
  • София
  • Мнения: 10 858
Ох, и аз тези дни водя едни борби със себе си ...
Откакто ядох тази торта, всеки ден ми се яде сладко. Купих си един черен шоколад, за няколко дни го изядох. Сега мечтая за тахан ... и най вероятно ще си взема и това ще ми е вечерята. Точно абстинентна се чувствам.
Тази торта отприщи звяра, който беше поумрял напоследък.
Не мога да се понасям такава слабохарактерна!

# 594
  • Мнения: 12 720
Гледам пак за храната говорите.
Аз калории не смятам. Единствено се старая въглените да не надвишават 100 г дневно, като за въглен смятам хляба от лимец ( който ям всекидневно по малко, картофи ( ако ям понякога, което е рядко ) - толкова. Нищо друго не пресмятам.
Както казах - ям два пъти дневно, с изключение на дните, когато правя профил ( на 3 месеца веднъж). Не го правя с цел да отслабвам - просто не съм гладна и не ям.
Закусвам около 30 г лимецов хляб ( това е една филийка тип хляб Вита като грамаж), масло около 10 г, понякога 2 яйца, ама ги разредих, че ми втръснаха, краставица резен, бучка сирене, понякога маслини, кашкавал, или си правя омлет, или супа, ако съм правила за вечеря и е останала. Пия си хапчетата и вече чак вечерта. Случвало се е следобед да изям 1 ябълка, ама е рядкост.
Пия кафе с лъжичка мляко ( образно казано) и вода през деня. Понякога си позволявам чаша домашен сок ( от тия с много захар, знаете, концентратите), но ми идва прекалено сладък и рядко пия. Правя си чайове от джоджен, липа, лайка и като изстинат си пия по литър и половина дневно, освен водата.
Предпочитам да вечерям винаги месо - независимо какво, но наблягам на свинското. Рядко ям пиле, телешко. Случва се да ям и безмесни ястия, но рядко. Правя си:
- зеленчукови запеканки с тиквички, яйца, сирена и кашкавал
- омлет понякога - с бекон, гъби, сирена или кашкавал и зеленчуци
- яхния от зелен боб с месо
- гювеч с месо и зеленчуци
- супи- пилешка, зеленчукова, телешко варено, супа топчета - застройвам с яйце и понякога добавям сметана
- яйца на очи + бекон
- пълнени чуки на фурна с шунка, яйца и сирене
- пълнени чушки със смляно месо и гъби
- чушки бюрек на фурна
- яйца в гнезда от кайма
- едни таралежи, които се правят със сварено яйце, обвито в смляно месо
- калмари  Heart Eyes, понякога някоя друга печена риба, ама рядко, макар да съм се заредила ( миди, речни раци, кефал)
И т.н. и т.н.
Не хапвам десерти след това. Вечерята ми е достатъчна. Порциите са нормални за мен, но не мога да кажа грамаж.
Ако месото е по-сухо го пека с повече масло, салатите подправям със зехтин.
Случва се да ям печени картофи на месеца 1 път.
Веднъж ядох леща. Mr. Green
Боб не съм яла от 2-3 месеца.
Плодове ям рядко - не съм фен, освен на ягоди и кайсии, а сега няма. Пролет и лято си наваксвам.
Ориз - не ям, захар не консумирам, изделия с бяло брашно също. Старая се да няма от "полезните бавни въглехидрати в менюто ми", но ако сготвя за другите, ще хапна и аз. Киселото мляко го спрях още преди месец и половина, ядки не ям, с 1 олио изкарахме месец и половина, като го ползвам само да им изпържа картофи ( и то в тефала с 1 с.л. олио) или да панирам кашкавал и чушки бюрек.
Режимни десерти не правя  - не съм си и помисляла дори. Ако случайно ми се прияде нещо от сладките неща, ще опитам, ама досега не се е случвало. Като ми се прияде черен шоколад - ям докато ми е сладко, а не на ден по блокче - примерно. Просто не съм от хората, които хапват всеки ден сладко и не ми е проблем, че днес съм яла шоколад и следващия път ще е след 15 дена, примерно.
Алкохол не пия. Спрях го напълно и си казах, че няма да пия. Не че съм пиячка голяма, пиех там по 30-50 г, но реших, че едно, две неща, които присъстват в менюто ми като хляб от лимец всеки ден, макар и малко, са достатъчни прегрешения и няма да пия алкохол. Алкохол пих за кратко лятото, докато бяхме на село. Толкова.

И след като си изредих менюто - вечерна кръвна захар 3,85 след обедното хранене и без прием на хапче. Laughing Аха и да съм към хипогликемия. Whistling

Вив, аз така се чувствам с тестото, ама мисля, че го преодолях след онова 3-дневно нехапване на никакъв хляб.Сега пека банички, пека всеки ден хляб, цялата къща мирише, ама ЧЕСТНО, дори не ми прави впечатление. Затова ям някакви си 30-50 г хляб от лимец. Имам ли хляб - може въглен да е, ако ще от не знам какви семки да е направен, аз съм спокойна. Laughing
Да, сигурно биха ме изкушили пържени филийки, или мекици, ама скоро не съм правила, та не знам как ще го понеса. Ама с баничките, милинките, които направих за домашните се справих. Първо закусих, после ги изпекох и не се изкуших.

# 595
  • Мнения: 6 425
Merelenda, не съм по сметките наум, но според мен ти не надвишаваш 50 грама въглехидрати за деня - усреднено. Wink

# 596
  • Пловдив
  • Мнения: 5 234
Аз  пак неканена се записвам, хахахаха. Ама като отворите дума за Белгия и нали ми е любима... Та, живяла съм близо две години в белгийско семейство /богати бяха/. Още тогава ми беше направило впечатление - не съм видяла дебел, дори пълен белгиец  Shocked Но за тях това е много, много важно. Държавна политика е спорта. Когато се говори за някое дете, че нищо не става от него, се обижда с думата - абе махни го това дете, то не спортува Shocked Нещо, до което ние имаме мнооого да растем. И бедни, и богати, малки и големи спортуват, всеки според възможонстите си. С колелета, голф, тенис, тичане, каквото им е кеф. За яденето - закусват наистина хляб - 1-2 филийски с нещо намазано, на обед пак са сандвичи, пак 1-2 филийки или супа. За вечеря - парче месо, някакъв зеленчук и потейтос - ама варени. По един варен картоф. Ясно е, че хляб не ядат. Вместо варен картоф и варен зеленчук, може картофено пюре със зеленчук.  Laughing Винаги съм им се чудела на еднообразното меню, но... Явно Аглика е живяла във френската част, аз бях във фламандската и не мога да кажа, че кухнята им беше дори близо до френска. Но за сметка на това, доста здравословна. Там за първи път видях да се откаже на дете да яде сладко. По една бисквитка на ден и край. Няма хън, няма мън. Преди заспиване, ако многооо огладнее детето - най-много парче сирене.
Френч фрайз се казват така, защото тъпите американци като отишли в Брюксел, там говорили френски, та си помислили, че са във Франция  hahaha И за това френч.
А шоколада... ах, шоколада... всеки празник е свързан с шоколад, дори Никулден, да не говорим за Великден и Коледа. Ама не ядат по една кутия все пак.
За италианците НЕ Е харектерно да ядат паста. Паста ядат по-бедните, те ядат риба,  меса, основно телешко, страхотни колбаси, сирена, типична средиземноморска кухня.
Французите пък още по-малко ядат хляб, за тях е характерно, че готвят основно с масло. И в чужбина никой не яде манджа с хляб и да си топка  Shocked. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Аз лично се храня на режим, близък до вашия, но не високо-мазнинен, в смисъл, че не пия кафето си с масло  Grinning и за себе си знам, че рестрикцията на въглехидратите ми е много от полза. Отслабнах много за сравнително кратко време, чувствам се добре, не ми липсва ни шоколад, ни торта, но си позволявам от време на време /макар и с угризения/. Ям доволно млечни, всеки ден ядки, ама по 10 грама и пак си отслабвам. Ако започна обаче да ям хляб всеки ден, па дори и по 30 грама ми се струва, че ще кача. Същото е и с ориза и картофите. Но, всеки знае за себе си и собствения опит не помага на другите, тъй като сме различни хора с различен метаболизъм и различни здравни проблеми /аз нямам такива се оказа, слава богу/.
И пак благодаря много за интересните неща, които споделята, много са полезни.
Апропо, днес се опитах да говоря с една приятелка, която е с очевадна ИР, ама тя хем е разбрала, че я има, хем е решила да се лекува с ... хром. Не че яде много въглехидратно, но се храни хаотично и наистина не знам как да й помогна. А работата е много зле.  Thinking Вие какво препоръчвате?

# 597
  • Мнения: 6 425
Хрома наистина го спрягат като намаляващ апетита (това съм чувала), дори преди време май рекламираха някакъв хром по телевизията, както рекламират терафлу и подобни Rolling Eyes И предполагам, че няма да навреди да приема хром, но едва ли ще й помогне особено... На нея (вероятно) й трябва да ограничи въглехидратите.

# 598
  • SA
  • Мнения: 3 346
Merelenda , екстра ти захарния профил! Хич не се тревожи! А метформиньт няма особено силен понижаващ захарта ефект, той основно подобрява чувствителността на инсулиновите рецептори кьм действието на инсулина. Е, намалява и резорбцията на вьглехидрати в червата, но ти като не ядеш много вьглехидрати, този му ефект едва ли е значим.
Храненето ти мисля, че е супер и наистина, ти едва ли и 50 грама вьглехидрати достигаш дневно. Абе, на прав пьт си, мисля!  Hug
luba_rizova, поканена си, поканена си (даже официално  Simple Smile) !   bouquet
Много интересна информация и благодаря!
За приятелката ти - вероятно добре ще й се отрази нашия режим, но дали ще е склонна да пробва, не зная. Като за начало можеш да й дадеш линк кьм блога на Шоки, там има доста информация и сигурно ще й е от полза.

# 599
  • Мнения: 8 356

хромът наистина потиска апетита и желанието за сладко особено потиска

Л не С радвам се, че си тук, мама е от благодарните пациенти на мъжа ти  Hug

Общи условия

Активация на акаунт