Гръцка кухня

  • 214 834
  • 923
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 334
MaryJane - колко вода и мляко се слага? После колко време се вари траханата? Имам трахан и се чудя какво да я правя

Две чаени чаши вода, две мляко и една чаша трахана. Можеш да добавяш вода и после, ако ти се сгъсти прекалено.
Вари се 15-20 минути, само наблюдавай, че лесно се сгъстява, да не загори.
Сиренето и маслото слагам към края, колкото да се затоплят и поразтопят.
Става като крем-супа.
Кажи как е станало.

# 376
  • Мнения: 4 105
Аз да си призная честно, че от вас чух за трахана. Думата съм я чувала, но заради темата се зарових в нета да чета какво точно е и как се проготвя. Виждам, че има хиляди рецепти как са си направиш трахана, зависи от района. Като се прибера лятото към БГ, се надявам да си купя готова и ще гледам да си я сготвя по вашите рецепти. В БГ нали се продава готова?

# 377
  • София
  • Мнения: 10 825
В БГ нали се продава готова?

В София - не. Аз и не бях чувала за трахана преди моя приятелка от Сливен да ми каже и покаже какво е това. Та на мен тя ми носи от там като ходи. В онзи край се продава.

# 378
  • Sofia
  • Мнения: 29 077
аз я купувам от Карфур,но в Гърция...не знам в софийския Карфур дали има

# 379
  • sofia
  • Мнения: 1 606
В "Бакалия" има трахана - поне 2-3 вида. Не съм си купувала, защото не обичам, но съм сигурна,че има- даже собственикът ми изнесе преди време цяла лекция що е то и как се приготвя и беше бая учуден, че и в България се яде.

# 380
  • Мнения: 1 825
траханата е типично балканско ястие. В Родопите много се яде (аз й казвам пумашка храна  Simple Smile ) Подобно на качамака става, когато се прави от бяло брашно.

# 381
  • Sofia
  • Мнения: 29 077
като малка си спомням,че и баба ми в Пловдив правеше домашна трахана и други от квартала  правеха и я слагаха на слънце да се суши...

# 382
  • Мнения: 193
MaryJane - направих трахана. Аз не и опитах, но малкото си хапна. Аз мисля че не ям такова нещо. Мерси за рецептата. Надявам се да съм я направила вкусна. А само където прибавих сиренето и маслото след като дръпнах тенджерата. Остана ми още и се чудя дали се топли това нещо.

# 383
  • Мнения: 250
ядох в гръцки ресторант крем супа  с чесън - много вкусна, много. ако знаете как се прави - моля кажете.

# 384
  • Мнения: 334
MaryJane - направих трахана. Аз не и опитах, но малкото си хапна. Аз мисля че не ям такова нещо. Мерси за рецептата. Надявам се да съм я направила вкусна. А само където прибавих сиренето и маслото след като дръпнах тенджерата. Остана ми още и се чудя дали се топли това нещо.

Няма проблем да се претопли.
Ти изобщо ли не куса? Grinning
Опитай, не е толкова зле, колкото изглежда!

# 385
  • Мнения: 193
MaryJane - не, не ям такова нещо. Не ям неща приготвени в прясно мляко. Мъжът ми хапна малко и ми каза че на колежката била по -рядка траханата от моята. Така че друг път ще сложа повече вода. Малкото си хапна и после още една порцийка.

# 386
  • Мнения: 2 551
Купувала съм си трахана, но от нашата -  българската.
Приготвям я с олио, червен пипер и сирене.
Получава се много вкусно.

# 387
  • Мнения: 21
Искам да ви попитам освен махлеб има ли друга подправка за козунак, която се ползва в Гърция?

# 388
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Искам да ви попитам освен махлеб има ли друга подправка за козунак, която се ползва в Гърция?

Аз правя козунака с мастиха, но децата не го харесват.

# 389
  • Мнения: 21
Искам да ви попитам освен махлеб има ли друга подправка за козунак, която се ползва в Гърция?

Аз правя козунака с мастиха, но децата не го харесват.

Освен мастиха и махлеб няма друго ли? Махлеб имам, мастиха имам, но на майка ми са и казали че и нещо друго се слагало като подправка за това питам.Благодаря все пак за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт