Гръцка кухня

  • 214 808
  • 923
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 158
Реване не понасям от детската градина, но пък това е чудна рецепта за грис халва.

http://souvlakiforthesoul.com/2008/08/halvas

. Само джинджифила пропускам и малко по-малко захар слагам, щото елините удрят в земята и най-заклетите стамбулски баклаваджии Grinning с количествата мед, захар и сие.

 hahaha hahaha hahaha Хабсолютно....... и салатите “плуват“ в 3 пръста зехтин поне.

Не съм по приготвяне на сладкиши, а по консумацията. Нашият сладкар правеше едно реване и вътре слагаше мастиха, мммммммм  ядяхме го с лъжицата, но рецепта дори не ми мина през главата да поискам.
Миналата Коледа правих меломакароня и куравиедес, станаха скандални и това беше последен опит в областта на сладкарството.

Но пък мога да споделя един мус, с който лятото минавам между капките щом ни свърши сладкото за почерпка.

Цедено мляко обърквам с кондензирано сладко мляко ( в България май виждах едно руско) , в съотношение с настроението ми, но да не е прекалено сладко. Вътре настъргвам кората на един лимон и сока му.
В друг вариант овкусителят може да е нес кафе, може и да е настърган портокал, канела и натрошени бисквити.
Крайният резултат е лек и ефирен разхлаждащ мус.

# 61
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Какво е karydopita ?

Запалихте ме и с това крадено агнешко, което можело да се направи и с пилешко.
Да попитам по-опитните: А може ли да го направя със СВИНСКИ джолан? Както е суров, да го шпековам с чесън и т.н. За българските условия какви сирена ме съветвате да сложа?

# 62
  • Мнения: 13 335
Орехов кекс е каридопитата (то това и значи на гръцки).
По-напред се даде линк към блога "Даровете на Гея", там има много хубава рецепта за каридопита.

# 63
  • Мнения: 11
А как се пържи риба за да е леко хрупкава и златиста отвън и сочна отвътре? Защо не мога да постигна вкуса от гръцките кръчми?

# 64
  • sofia
  • Мнения: 1 606
 Използват царевично брашно в повечето случаи.

# 65
  • Мнения: 287
 Zorita, виждаш ми се много веща в гръцката кухня, та имам питанка към теб. Случвало ми се е да ми сервират с пържените зеленчуци, тиквички и патладжан например, една гарнитурка - картофено пюренце, но по-рядко, с чесън. По една-две лъжици слагат. Как му е името на това нещо? Много ме кефят твоите рецепти, при първа възможност ще ги пробвам.  bouquet

# 66
  • Мнения: 13 335
Това не е ли скордалята?

иначе Зорита е, така да се каже, информация от извора Simple Smile

# 67
  • Мнения: 158
 Joy изворът донася веднага  Joy

точно скордаля е, в по-горните постове даже писах как се прави бързо и мързеливо

аз рецепти не чета, нито гледам там разни адски кухни, луди татуирани готвачи, списания не чета

рецептите съм ги научила поради естеството на работата ми и така, както ги приготвят на Цикладите



# 68
  • Мнения: 287
zorita, мерси. В настоящия мил момент много ми се иска да съм готвачка в крайбрежна кръчма на някой гръцки остров. Сериозно говоря.

# 69
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Ние с Параход ще го играем "опитвачки" Wink
Тъй като Гърция е разнолика страна, много ми се ще тук освен рецепти,  да си говорим и за регионалната им кухня - колкото и  навсякъде да сервират хориатики салата и хтаподи Wink - има неща, които са си типични за Крит, други са за Йонийските острови, трети за Северна Гърция. Ъъм, какво ще кажете?
http://www.menumag.bg/za-hranata/statii/iz-gryckite-ostrovi

# 70
  • Мнения: 10
Момичета, някой да сподели рецепта за гръцки сърмички?
Поздравления за темата на автора   bouquet

# 71
  • Мнения: 158
Зелевите са с парена зелка  Sick Sick Sick

кисело не познават

лозови съм ползвала само от консерва

инак си правя у дома нашенски лозови сърмички и зелеви с кисело зеле (от буркан), което не става в домашна обстановка, защото е много топло  Mr. Green

# 72
  • Мнения: 6 789
Записвам се и аз

# 73
  • Мнения: 2 893
И аз да помоля за рецептата за мусака с патладжан. Това ми е любимото ястие и цяло лято си го правя по моя начин, интересно ми е да направя гръцката рецепта.

# 74
  • sofia
  • Мнения: 1 606
По-назад имаше рецепта за мусака - изпитана и пробвана многократно:
http://www.kulinarno-joana.com/2009/08/greek-moussaka/

И понеже предложих и да си говорим Wink - ето едни много интересни и забавни наблюдения:
Балкански кулинарни войни:
http://www.balkantravellers.com/read/article/289
http://www.balkantravellers.com/read/article/396
http://www.balkantravellers.com/bg/read/article/424

Последна редакция: пн, 21 окт 2013, 17:07 от bomboto

Общи условия

Активация на акаунт