Гръцка кухня

  • 215 012
  • 923
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 287
 Ина, точно по тази рецепта правих фрикасето. Спазих я точ в точ. Кисело ми се получи, виното и лимона в повече ми дойдоха. И марулите омекнаха, абе не ми се получи.

  Evana, мерси. Много вкусно изглежда, ще опитам рецептите ти   bouquet. Колкото до таверната - иска ми се, това е! Ти да не мислиш, че сега работя по-малко часове на крак?!  Simple Smile

# 181
  • Мнения: 158
zorita, мерси. В настоящия мил момент много ми се иска да съм готвачка в крайбрежна кръчма на някой гръцки остров. Сериозно говоря.

 Joy Joy Joy Внимавай какво си пожелаваш.Да не стане после ''Господи,аз ли грешно ти се молих,ти ли грешно ме разбра''
Това е една от най-тежките и изморителни работи тук.Особено ако е някоя оборотна таверна.Повечето бачкат по 12-15 часа на крак.

Еми тя ще се пазари за работно време и пари.  Joy Joy Joy Наистина е много тежко, но пък ако се пазариш добре се изкарват пари. Нашенките обикновено не се пазарят, нито осигуровки търсят. Особено сезонните.

Магерица без гюрлюци вътре наистина звучи много добре, бих направила.

Моите днес ядоха праз с ориз и миш-маш. Утре пълнени чушки. Който е недоволен и иска гръцка кухня - на сувлакитооооооооооооооо!

# 182
  • Мнения: 287
 Магерицата по консистенция като гъста супа я виждам. Така ли е? Два летни месеца като нищо изкарвам в кухнята на някоя островна таверна  Simple Smile!

# 183
  • Мнения: X
Магерицата по консистенция като гъста супа я виждам. Така ли е?

Да  Peace

# 184
  • Мнения: 1 317
да споделя какво се получи с моя октопод- сварих го точно 40 мин. (600 гр беше -малък) , към водата добавих и половин чаша кока-кола. беше идеално сварен. нарязах го. махнах очите и една черна точка от корема (той в метро беше изчистен). отделно си разбърках зехтин, пресен лимонов сок,сол и риган и с това залях октопода. стана чудесно, гостите много го харесаха; моля мамата ,която каза, че колата става канцерогенна след термична обработка да сподели надежден източник на това твърдение, аз за всеки случай следващия път ще варя с оцет ooooh!

# 185
  • Мнения: 158
az-mama2, точен химичен анализ не мога да направя, но в годините в които се занимавам със здравословно хранене съм намерила доста истини за това защо е хубаво някои неща да се избягват.

http://komentar.mk/archives/19558 какво се случва след термична обработка на Кока кола

а и не само това, в нета има достатъчно информация за скрития състав на много от телевизионните храни - “тихи“ убийци (Кока кола, Нестле, Маги, Милка, Рафълс)
разбира се от 1 чаша варена Кола едва ли ще се случи нещо трагично (има цели рецептурници за готвене с нея), но ако средностатистическия българин си направи труда да сметне колко боклук изяжда на ден - купен хляб, салам, сирене, вафлички, безалкохолнички, чипсче, бисквитка, Марсче, Миражка, пържено и после същото за месец, че и за година - може да обвини спокойно храната за източник номер1 за повечето заболявания.

Зехтинът след повишаване на Т над 46 градуса променя състава на мастните си киселини и става канцерогенен.

Аз по никакъв начин не бих готвила с Кола, по простата причина, че такова нещо у дома не се консумира, както и много неща от супера не се купуват
зехтинът добавям след като съм изгасила котлона и яденето е поизстинало

отклонихме се от темата, та да се върнем в нея искам да кажа, че се сдобих с 1 чанта сладки картофи и сега съм в чуденка
децата мрънкат, искат патато пита, а аз искам печени на фурна

Последна редакция: нд, 01 дек 2013, 22:42 от zorita

# 186
  • София
  • Мнения: 2 005
zorita, заинтригува ме с тази патато пита. Може ли да кажеш рецептата  Praynig

# 187
  • Мнения: 20
Момичета,привет и от мен .....първо да  си призная   нямам много време и понякога влизам да прочета и да видя как я карате ......на моменти се смея от сърце ...и не може да е друго яче.....аз-мама2 ,тия историйки ,които си отстранила след сваряването на октопода е добре ,преди варенето да стане ,това просто за инфо ....Колкото до треволаците ....ами не ги пренебрегвайте .....мен ми допадат много ,а в началото бях и аз като вас скептично настроена ,но днес ги обожавам ,даже и съм снимала последните ,които ми събра свекъра и ще ги покажа скоро време ....ох,знам ли и аз на Великден ям след църквата ......тая магерица при мен с маруля и копър без да ми се свидят щедро ,щедро ....Колкото до кока-колата ,подкрепям моята съседка от о-в Парос ....,явно начина на живот ни променя много тук ,защото за отбелязване е,че и аз в кухнята прибавям зехтина накрая и се старая когато е възможно термично да не го обработвам ,отделен въпрос е ,че имам възможност много неща да си позволя от супермаркетите ,също и за децата,н о в интерс на истината много съм примерна и много малко или почти не употребявам полуфабрикат или разни съмнителни истории ,с мнго Е-та или много шарени що се отнася до децата .Наблягаме на домашно приготвени сладкиши ,домашни сосове ,и въобще предпочитам всичко,което мога да приготвя аз.Освен всичко друго искам да спомена ,че средиземноморския начин на хранене  се дава все по-вече за пример за здраво сърце и липса на кардиологични заболявания ......и така зехтин домашен .ако е възможно ,много зеленчуци ,плодове ,мрски дарове ,риба и ......гюрлючета тук-там ...ядки и разбира се .....оптимизъм !!!

# 188
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Крайно скептична бях аз към добавянето на марули и копъри към магерицата, обаче се престраших и да си призная в пъти ми харесва повече с тях. Но, то си е въпрос на вкус все пак.
Сетила съм се аз за една друга любимост по повод на орзото, за което си говорехме по-назад. Ето:

http://goodfood.bg/?go=recipes&p=detail&gf_recipeId=3427

# 189
  • Мнения: 2 899
Зехтина се променя  от температурата, но олиото, от нормално висока температура - не. Не виждам причина да не се готви с олио. Разбира се животинските мазнини са с най-добър състав подходящ за пържене, но сега рядко някой готви с мас.

# 190
  • Мнения: 158
Извинявам се, за мен олио значи зехтин, то и друго не използваме в къщи. Крегирам си поста на зехтин. 

# 191
  • Мнения: X
еех, Зори, какви неща пишеш само ... ммм    chef  bouquet
а да споделиш  нещо традиционно  коледно-новогодишно-  какво готвят гърците тогава?

# 192
  • Мнения: 20
EVANA , благодаря за рецептата за реването,уникално беше.
Някой беше споделял рецепта за грис халва в чаша, потърсих но нещо не я намерих,може ли пак?  Благодаря!

# 193
# 194
  • Мнения: 20
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт