Гръцка кухня

  • 215 046
  • 923
  •   1
Отговори
# 165
  • София
  • Мнения: 10 825
В няколко сайта с информация за Закинтос прочетох, че не трябва да се пропуска "известното пълнено пиле с червен сос, което се поднася със спагети или пържени картофи", така че сигурно е пилето за което споменава и bomboto

# 166
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Ето това намерих аз:
http://lovecooking.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=6180
Нещо такова е:
Продукти:
1 среден петел или свободно пиле;150гр. сирене Кефалогравиера, 5 скилидки чесън - ситно нарязани, трохите от 1 филия черен хляб, 1 кафена чашка зехтин, толкова бяло вино, 2 с.л. доматено пюре, 4 зрели домата ситно нарязани, пилешки дробчета, сол, черен пипер и риган.
В средноголям тиган слагаме дробчетата нарязани на дребни парченца заедно с малко мазнина. Сотираме около 10 минути, после добавяме чесъна и готвим още 5 минути. Махаме от огъня и добавяме настърганото сирене, сол, пипер и риган и трохите. Разбъркваме добре и пълним пилето.Запържваме го до златисто.После добавяме виното, готвим 4 минути, добавяме доматеното пюре и доматите с 4 чаши вода и ври 40 минути.

# 167
  • Мнения: 25
bomboto, точно това би трябвало да е, защото някъде прочетох, че това пиле се готви хем на тиган, хем и във фурна. Захващам се, първо за опит в къщи, после и с предствителни цели Simple Smile

И "Мандолато" - то ще пробвам дали ще ми се получи, че ми се видя висока летва.

Хиляди благодарности, момичета!!

# 168
  • Мнения: 1 317
така- купих си охладен октопод от Метро, изчетох  сума ти страници за варенето му и почти навсякъде пише еднакво , че около 1кг октопод се вари около 40-50 мин с малко оцет във водата. Но на щанда като се заговорих с продавача се включи една жена и каза, че от грък знае, че може 1 чаша кола да се сложи при варенето(вместо оцет), някой да е чувал и пробвал? и след като го сваря, за да се сервира каква марината да приготвя за заливане- само зехтин и лим. сок ли? newsm78 и още имам нужда от съвет за правилното печене на патладжан- аз  пека във фурна в тавичка, но някой път ми горчи, друг път май е суров- някакви тънкости тук?

# 169
  • Мнения: 2 899
Аз пека патладжан на обикновен котлон или скара, обаче доста пуши, трябва на вън да се пече или после да се проветрява.

# 170
  • София
  • Мнения: 2 006
При варенето на октопода добавям дафинов лист и бахар. Сол се слага след като е сварен. Лично аз го варя в тенджера под налягане за около 20 - 30 минути.  След като сваря октопода,  го пека на скара. Към зехтина и лимона за маринатата добавям риган. Може и мащерка или босилек. Също така пека и кръгчета лимон на скарата и добавям и тях.

# 171
  • Мнения: 158
Кока колата при термична обработка става канцерогенна (не че по принцип не е ).
Когато се вари октопода се проверява периодично с пипане на пипалата. Да не се разкашка или превари. Тогава кожата му пада при опит за обработка и си губи вкусовите качества. Трябва да е леко твърдичък. Понеже след улов не се консумира директно, а се обработва в един уред като автоматична пералня. Натъпкват един барабан с октоподи и пускат за определено време да се върти. От ударите един в друг те омекват и изпускат една пяна. Така част от мускулчетата им са разкъсани и вече са готови за консумация. И ако пакистанеца, който обикновено отговаря за барабана заспи и пресрочи времето - ела да видиш, може да ти се свари и точно за 15 минути и ако оставиш още малко да ври и той се е разкашотил. Затова вися над тенджарата и дебна  Joy Joy

Ние като хванем октопод с мъжа ми (1 - 1,5 кг горе-долу) той първо го търка на камък да излезе пяната и после го удря с много сила в камъка, поне 42 пъти (защо 42 не ми казва, така бил научил от баща си) и после го варя с вино, вода, мааалко оцет, дафинов лист и зърна чер пипер, като се свари го нарязвам на търкалцета и поливам със зентин , лимон и риган. Класическо “хтаподи ладоригани“.Или го пека на скара, като нанизвам на шиш всяко пипало с обелена кожа от долната част. Така не се свива и не се криви. Готов е в момента, в който спре да изпуска течност. Жилава работа, не сме фенове.Просто местните са го увековечили като мезе за узото. Не мислете, че си пекат системно октоподи по къщята. Яде се по таверните.

# 172
  • Мнения: 6 217
Просто местните са го увековечили като мезе за узото. Не мислете, че си пекат системно октоподи по къщята. Яде се по таверните.
Абе пак ми се прияде от твоето описание.

# 173
  • Мнения: X
Зорита,ти защо не свиркаш в гръцката,че имало такава тема? Mr. Green
За октопода:у дома е много на почит.ММ ги лови и съответно присъстват често.Никога не съм предполагала че ще опитам октопод,докато не разбрах колко е хубав на вкус. Heart Eyes
ще споделя аз как го приготвям :Много е лесно и вкусно.
За мезе:
В тенджера(не ползвам под налягане) слагам цял октопод,1 глава лук(цяла,само обелена),1 лимон(разрязан на 2),черен пипер на зърна,дафинов лист 2-3 бр,оцет.Варя точно 1 час на бавен огън(леко да къкри на почти затворен капак).Никога не ми се е разкашкал.След това вадя октопода,отцеждам го,разрязвам  на парчета и овкусявам с олио(зехтин),лимонов сок(изцеден лимон) и сол.Това е Mr. GreenВинаги обирам овации с него,като имаме гости(особено от Бг). .Рецептата за това мезе я имам от таверна.Става ''мозък'' мезе  Heart Eyes

А октопод с кофто (къси макаронки) си е традиционно гръцко ястие,което готвят често.dianakattou е дала рецептата.Няма да я повтарям,само ще добавя,че аз слагам една чаша бяло вино,вместо оцет.И 500 гр  доматена салца.Накрая добавям една пръчка канела.Тая канела какъв аромат го докарва,не е истина  Grinning На Зорита не и харесва,но на мен много. Mr. Green Този вид на рецептата най ми харесва и само по нея ги правя.Не е моя интерпретация,просто такава рецепта знам.

А в някои псаротаверни ''сушът'' октоподите на слънце.,Обилно намазани със зехтин и проснати като прани гащи на оградата  Mr. GreenПосле ги метват на скарата на въглища и става разкош..Но тук слънцето е много силно.Не правете това в къщи  Joy

Заради бебето нямам възможност да пиша подробни рецепти.Най-любими десерти са ми лукомадес и ''пита ендокаридо(реване с грис и кокосови стърготини)
Лукомадес пробвах веднъж да направя вкъщи,не ми се получиха и си ги купувам.Но питата е много лесна и после ще кача рецептата.
За великденската супа-''магерица''(която е задължителна тук за празника) никой не споменава.После ще кача и за нея рецепта,ако някой не ме е изпреварил.
Извинявам се,но с бебе е така.   bouquet

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 12:40 от Анонимен

# 174
  • Мнения: X


πιτα ινδοκαρυδο реване с кокосови стърготини
За блата
4 яйца
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер-20 гр.
1/2 ч.ч. разтопено масло или олио
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. брашно
малко настъргана кора лимон(около 1 ч. лъжичка)
2 ванилии
Кокосови стърготини

Сиропа
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
половин лимон


Отделяме белтъците и ги разбиваме с миксер до побеляване.Оставяме ги настрани.
След това разбъркваме жълтъците със захарта до побеляване или до пълно разбиване на захарта.Прибавяме маслото и брашното(разбъркано с бакпулвера).Разбъркваме хубаво и добавяме кис. мляко.След него на тънка струя изсипваме гриса,без да спираме миксера да бърка .
Като се разбърка хубаво,махаме миксера и добавяме белтъците ,като ги объркваме леко на ръка с бъркалка или лъжица.Това за да стане по-пухкаво.Добавяме лим. кора и ванилията.
Изсипваме в намазнена с олио и посипана с брашно тавичка и печем в предварително загрята на 180 гр. фурна за 20-25 мин.Нарязваме на квадрати или ромбове.Набождаме и с вилица навсякъде.
Сиропа варим 5 мин. ,като пускаме в него половинка лимон.После го вадим и сиропираме блата.
И блата и сиропа  трябва да са топли,когато се залива. Като попие леко сиропа,поръсваме с кокос. стърготини.

П.п.Снимките не е моя,но точно така изглежда.  bouquet

# 175
  • sofia
  • Мнения: 1 606
"Магерица" е едно от мноого любимите ми неща за хапване особено по Великден. Давай рецепта , да сравним!

# 176
  • Мнения: 158
Ето “праните гащи“ в пълния им блясък. Joy Joy Joy
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=577809705583052&set= … ype=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=495234573840566&set= … ype=3&theater
Октопод правя коккинисто, но спестявам канелата и макароните. Дет се вика - октопод българска яхния. Имам чувството, че тука макароните са за пълнеж, да им хване място. Може и да греша.....

Магерица не обичам, защото в първите ми години тук все ми я бутаха да ям заедно с печено агнешко в 1ч. след полунощ баш на Велик ден. Работех в таверна и чаках собствениците да се върнат от църква и да седнат да плюскат след полунощ. Не е като у нас, да се яде в Неделята за обед. Та както са постили колко дена, се хвърлят като чакали на мърша върху месищата и до 4ч. сабале се хранят обилно. и въртят телефони на родата с думите “Ядем, ядем, ядеееееем! Сякаш зорлем са държани гладни. И аз само се чудя с колко токсини си наблъскаха организма за 2 часа и не мога да обясня защо не искам да ям по нощите..А и супа с марули не ми се връзва, по-скоро със спанак или лапад. Ето културните различия и моята невъзможност да ги приема. Heart Eyes

Евана, вие да не ловите тез октоподи дет ние ги изтърваме......Само да кажа, че тази година просто няма, нищо не мърда, дори не почуква по стръвта. Миналата пак нямаше, но не беше толкова зле. Да сме уловили има-няма 20-30 кила. Сега още не сме хванали нито един........

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 18:09 от zorita

# 177
  • Мнения: 287
Манджата с марулите (пиле фрикасе) е нещото, което няма да повторя. Не знам дали с лапад или спанак ще се получи, ама по рецептата от темата и много кисела ми дойде. Иначе гюварлакия, мусака, скордаля се котират добре у нас.
  Дайте рецепта за магерица, моля.

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 17:41 от Anna bel

# 178
  • Мнения: X

Великденска супа :Магерица

1 агнешки комплект дреболии
2 връзки нарязан пресен лук
1 глава стар лук настъргана
1 връзка пресен копър или пресен джоджен (но не и двете заедно)
1 маруля по-голяма(може да се замени и с лапад или киселец)-
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. ориз(може и малко повече)
2 яйца
сока на 1 лимон
сол.
черен пипер

Измива се хубаво агн. дреболии и се пускат във вряща вода за 10 мин., Изваждат се и  нарязват на ситни парчета.
В отделен съд се запържва леко всичкият лук.Прибавят се нарязаните дреболии.запържва се няколко минути и се добавя марулята, копъра,сол и черен пипер..Наливат се 4 - 5 ч.чаши вода.Котлона се намалява на слабо,колкото да ври лекичко няколко минути.Когато дреб. са почти готови се добавя ориза.Ако водата ви се вижда малко,долейте.
Като се свари ориза,дръпнете от котлона и застройте супата.
Застройка:яйцата се разбъркват с лимоновия сок.

Моите корекции:
Аз не слагам маруля.Т.е. без никакво зеленило я правя.Чувала съм че в района на Ламия също не слагат маруля.
Също вместо копър(ако не харесвате вкуса му в супа) се добавя мента или пресен джоджен.ММ така я предпочита.

Често правя същата супа,но вместо дреболии ,слагам гъби.


Зорита,мм не е казвал дали са намалели октоподите(аз не ходя с него,имам морска болест),но риби от рода на лавраки,мурмура,сарго(т.е. от хубавите риби) от 3-4 г. почти изчезнаха.Мигрира ли,тези с рибарските кораби и мрежи ли я ловят и не стига до брега или по-навътре,НО Е ФАКТ.Пък може и тя от кризата да е избягала. Mr. Green


Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 21:59 от Анонимен

# 179
  • Мнения: X
zorita, мерси. В настоящия мил момент много ми се иска да съм готвачка в крайбрежна кръчма на някой гръцки остров. Сериозно говоря.

 Joy Joy Joy Внимавай какво си пожелаваш.Да не стане после ''Господи,аз ли грешно ти се молих,ти ли грешно ме разбра''
Това е една от най-тежките и изморителни работи тук.Особено ако е някоя оборотна таверна.Повечето бачкат по 12-15 часа на крак.

Общи условия

Активация на акаунт