Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гръцка кухня - 2

  • 3 009
  • 18
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 684
Старата тема:
https://old.bg-mamma.com/?topic=741015.msg36059495#new

Здравейте!
Имам 1 въпрос към хората, които живеят в Гърция.
Чувала съм, че във всяка уважавана гръцка селска къща, хората отглеждали всяка година ЩИР/АМАРАНТ (култивиран разбира се). От листата му домакините приготвяли някаква много известна "гръцка яхния". Тъй като тази година и аз успях да си купя семена на култивиран АМАРАНТ/ЩИР искам да се пробвам да направя тази яхния. Може ли рецепти?
Ето как изглежда култивирания ЩИР:


А моят е от този вид:
-червен

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 13:26 от Не се сърди, човече

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 18 851
Здравейте!
Днес по нова тв в "На кафе" Ева даде на колегите си някакви великденски сладки,които били традиционни за Санторини,направени от прясно козе сирене,като тарталети приличаха.Записах името"мелетиня",ако правилно съм чула...били с"мезитра"....търсих в нета,но нищо не излиза....

# 2
  • София
  • Мнения: 1 706
Doli,  мизитра е сиренето. Сладките са мелитиня. Тази рецепта открих аз https://www.greeka.com/cyclades/santorini/recipes/melitinia-cookies.htm

# 3
  • Мнения: X
]Мизитра ми е любимото гръцко сирене. Само че от краве мляко, от козе ми е сухо.

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 1 130
Обожавам Гръцката кухня всичко се приготвя с много зехтин и лимони /месото най вече имам в предвид/
За Гергьовден пробвах тази рецепта /без канелата / https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/05/slow-cooked-g … vnZ2lRQUyz4M6bXxc
Даже и не ядящите агнешко си сипваха по няколко пъти

# 5
  • София
  • Мнения: 249
Обожавам Гръцката кухня всичко се приготвя с много зехтин и лимони /месото най вече имам в предвид/
За Гергьовден пробвах тази рецепта /без канелата / https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/05/slow-cooked-g … vnZ2lRQUyz4M6bXxc
Даже и не ядящите агнешко си сипваха по няколко пъти


Препоръчвам да не се лишавате от канелата следващия път, няма да съжалявате ...

# 6
  • София
  • Мнения: 9 580
някой може ли да даде гръцка рецепта за приготвяне на гигантски боб?

# 7
  • Мнения: X
Сложи в гугла γίγαντες πλακί

# 8
  • Мнения: 5 177
Обожавам Гръцката кухня всичко се приготвя с много зехтин и лимони /месото най вече имам в предвид/
За Гергьовден пробвах тази рецепта /без канелата / https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/05/slow-cooked-g … vnZ2lRQUyz4M6bXxc
Даже и не ядящите агнешко си сипваха по няколко пъти


Препоръчвам да не се лишавате от канелата следващия път, няма да съжалявате ...

не е за всеки. на мен, например, ми се повръща от канела в месото, а по принцип ям всякакви изгъзици.

# 9
  • Мнения: 2 799
Ей, каква хубава тема. Simple Smile
И аз не обичам канелата в солени ястия. Рецептата за агнешко ме заинтригува.

# 10
# 11
  • Мнения: 954
Живяхме в Гърция няколко години и на заминаване наши приятели ни подариха готварска книга на една много известна готвачка, Аргирo Барбариду. На този сайт има страхотни рецепти. Предполагам може да се намерят и на английски.

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 18 851
Здравейте!
Донесоха ми тиросалата,доста мазничка беше този път и ни съмнява дали има майонеза...ако може някой да ми преведе съставките,моля Blush

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 18 851
Здравейте!
Искам да попитам за едни  сиропирани сладкиши...в Гърция съм ги купувала пакетирани по 1бр в найлон.Мъжът  ми вчера купил от гръцкия на Дойран на кг.,малки са,но са същите на вкус,любими са ми.На кутията на етикета пише "Пирани"...така ли се казват?
Ако знаете как се приготвят ще съм много благодарна Hug

# 14
  • София
  • Мнения: 249
Приличат ми на Loukoumades, има десетки рецепти за тях в нета.

Общи условия

Активация на акаунт