Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 апр. 2019, 10:02 ч.

Гръцка кухня - 2

  • 1 285
  • 11
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 680
Старата тема:
https://old.bg-mamma.com/?topic=741015.msg36059495#new

Здравейте!
Имам 1 въпрос към хората, които живеят в Гърция.
Чувала съм, че във всяка уважавана гръцка селска къща, хората отглеждали всяка година ЩИР/АМАРАНТ (култивиран разбира се). От листата му домакините приготвяли някаква много известна "гръцка яхния". Тъй като тази година и аз успях да си купя семена на култивиран АМАРАНТ/ЩИР искам да се пробвам да направя тази яхния. Може ли рецепти?
Ето как изглежда култивирания ЩИР:


А моят е от този вид:
-червен

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 13:26 от Не се сърди, човече

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 13 678
Здравейте!
Днес по нова тв в "На кафе" Ева даде на колегите си някакви великденски сладки,които били традиционни за Санторини,направени от прясно козе сирене,като тарталети приличаха.Записах името"мелетиня",ако правилно съм чула...били с"мезитра"....търсих в нета,но нищо не излиза....

# 2
  • София
  • Мнения: 1 428
Doli,  мизитра е сиренето. Сладките са мелитиня. Тази рецепта открих аз https://www.greeka.com/cyclades/santorini/recipes/melitinia-cookies.htm

# 3
  • Берлин
  • Мнения: 1 810
]Мизитра ми е любимото гръцко сирене. Само че от краве мляко, от козе ми е сухо.

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 981
Обожавам Гръцката кухня всичко се приготвя с много зехтин и лимони /месото най вече имам в предвид/
За Гергьовден пробвах тази рецепта /без канелата / https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/05/slow-cooked-g … vnZ2lRQUyz4M6bXxc
Даже и не ядящите агнешко си сипваха по няколко пъти

# 5
  • София
  • Мнения: 178
Обожавам Гръцката кухня всичко се приготвя с много зехтин и лимони /месото най вече имам в предвид/
За Гергьовден пробвах тази рецепта /без канелата / https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/05/slow-cooked-g … vnZ2lRQUyz4M6bXxc
Даже и не ядящите агнешко си сипваха по няколко пъти


Препоръчвам да не се лишавате от канелата следващия път, няма да съжалявате ...

# 6
  • София
  • Мнения: 7 838
някой може ли да даде гръцка рецепта за приготвяне на гигантски боб?

# 7
  • Берлин
  • Мнения: 1 810
Сложи в гугла γίγαντες πλακί

# 8
  • Мнения: 1 448
Обожавам Гръцката кухня всичко се приготвя с много зехтин и лимони /месото най вече имам в предвид/
За Гергьовден пробвах тази рецепта /без канелата / https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/05/slow-cooked-g … vnZ2lRQUyz4M6bXxc
Даже и не ядящите агнешко си сипваха по няколко пъти


Препоръчвам да не се лишавате от канелата следващия път, няма да съжалявате ...

не е за всеки. на мен, например, ми се повръща от канела в месото, а по принцип ям всякакви изгъзици.

# 9
  • Мнения: 2 551
Ей, каква хубава тема. Simple Smile
И аз не обичам канелата в солени ястия. Рецептата за агнешко ме заинтригува.

# 10
# 11
  • Мнения: 642
Живяхме в Гърция няколко години и на заминаване наши приятели ни подариха готварска книга на една много известна готвачка, Аргирo Барбариду. На този сайт има страхотни рецепти. Предполагам може да се намерят и на английски.

Общи условия

Активация на акаунт