Майчинството счетоводно-57

• 36 977
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
ако е така малко се чувствам прецакана

Да,така се декларират доходите и не виждам защо се чувстваш прецакана.Септември ти е в базата,независимо дали имаш или нямаш доход през този месец

# 526
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
elvirka, предполагам, че си в друга заблуда (пак да повторя предполагам)
Не е нужно всеки месец като попълваш да си под 350лв.Трябва общата сума накрая като я разделиш на 12 да е под 350лв. на месец. Май сега аз го обясних объркано  Crazy

# 527
Детските как се дължат , от датата на раждането ли  newsm78 и как ги смятам, връщам 12 м назад и деля на 2/ за мен и за детето  newsm78. Предвид, че съм в болничен той взима ли се предвид? На нето сума ли се смята.

# 528
  • В полите на Пирин планина
Детските как се дължат , от датата на раждането ли  newsm78 и как ги смятам, връщам 12 м назад и деля на 2/ за мен и за детето  newsm78. Предвид, че съм в болничен той взима ли се предвид? На нето сума ли се смята.

Подаваш декларация за детски от месеца, следващ този на раждането на детето, като се посочват доходите за предходните 12 месеца. Ако нямаш брак, то само твоя доход се дели на 2. Когато си в болничен се вписва реално полученото през съответния месец обезщетение. Може да се види и на място в Социално подпомагане.

# 529
Lady Brinne, Ала-Бала , благодаря ви за отговорите   bouquet. Ще следя как се движат нещата , след като направя 12 месеца стаж.

# 530
  • София
Не е нужно всеки месец като попълваш да си под 350лв.Трябва общата сума накрая като я разделиш на 12 да е под 350лв. на месец. Май сега аз го обясних объркано  Crazy

да, да това е ясно, по-скоро се чудех като през септ. не съм получила доход /а съм го получила примерно през окт/ дали септ го броя като част от 12 те месеца.... хахахах наистина е много объркано. ще отида на място, те там би трябвало да ми обяснят

мерси момичета

# 531
  • София-Младост

да, да това е ясно, по-скоро се чудех като през септ. не съм получила доход /а съм го получила примерно през окт/ дали септ го броя като част от 12 те месеца.... хахахах наистина е много объркано. ще отида на място, те там би трябвало да ми обяснят

мерси момичета
Нищо объркано няма, м.09 си влиза в базата за изчисление, но в удостоверението за дохода, там трябва да е 0,00 лв.
Сега сме м.11, гледа се периода от 11.2012 до 10.2013 вкл. , както вече са ти писали момичетата дохода се декларира в месеца на изплащане, без значение за кой месец се отнася.

# 532
Здравейте! Трябва ми приложение № 3 от ППЗСПД. Днес в Социално подпомагане ми казаха, че мога да изтегля бланката от техния сайт и само да я попълни работодателят, но не намирам въпросната бланка.  Rolling Eyes Ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете  Praynig .

# 533
  • Пловдив
Здравейте! Трябва ми приложение № 3 от ППЗСПД. Днес в Социално подпомагане ми казаха, че мога да изтегля бланката от техния сайт и само да я попълни работодателят, но не намирам въпросната бланка.  Rolling Eyes Ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете  Praynig .

Плясни го в Word и готово

Последна редакция: сб, 23 ное 2013, 07:14 от ♥Elfita♥

# 534
Благодаря, но съм забравила да добавя, че е приложение № 3 към чл. 10а, ал.2, т.2 и чл. 25 ал. 2, т.2  Rolling Eyes

# 535
  • Пловдив
Благодаря, но съм забравила да добавя, че е приложение № 3 към чл. 10а, ал.2, т.2 и чл. 25 ал. 2, т.2  Rolling Eyes
Скрит текст:
Приложение № 3 към чл. 10а, ал. 2, т. 2 и чл. 25, ал. 2, т. 2

(Ново - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 34 от 2009 г., в сила от 08.05.2009 г.)

(наименование на осигурителя - Териториално поделение на
Националния осигурителен институт (ТП на НОИ)

У Д О С Т О В Е Р Е Н И Е

№............./................

Настоящото удостоверение се издава
на ......
ЕГН .....
живееща в гр. (с.) ......
област .......
ул./ж.к. № ................................, бл. ......., вх. ......., ет. ......., ап. .......
в уверение на това, че е осигурена за: .............
..........
(осигурени социални рискове)
и няма право на обезщетение по чл. 48а и 52а от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Придобит осигурителен стаж: .......
(месеци/дни)
към дата .......
като осигурена за общо заболяване и майчинство съгласно представените от лицето документи.

Дата на придобиване право на обезщетение по:
- чл. 48а КСО:.........
- чл. 52а КСО:.........

Настоящото удостоверение се издава, за да послужи пред дирекция "Социално подпомагане" -
...................
Изготвил:   Осигурител/ТП на НОИ:
(подпис)   (подпис, печат)

Указания за попълване и издаване на удостоверение

Удостоверението се попълва и издава, както следва:
1. От осигурителите - за наетите от тях лица, осигурени за общо заболяване и майчинство; от едноличните търговци, които имат банкова сметка, и наети на работа лица - за тях и за наетите от тях лица; от търговските дружества - за собствениците и съдружниците в тях;
2. От ТП на НОИ - за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършват от ТП на НОИ (за лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, за земеделските производители и тютюнопроизводителите и за едноличните търговци, които нямат банкова сметка, и за наети на работа лица);

В удостоверението се вписва придобитият осигурителен стаж към датата на настъпване на риска "бременност" за обезщетението по чл. 48а КСО, а за обезщетението по чл. 52а КСО - към датата, от която се иска изплащане на обезщетение за отглеждане на дете.

# 536
Огромни благодарности!   bouquet

# 537
  • Варна
Здравейте!
Моя познати току що разбраха, че мамата е бременна. В момента не е на ТД, миналата година има 3-4 месеца на ТД. Въпросът ми е, ако сега се назначи на ТД, ще получава ли майчински и олко време трябва да се води на работа, до 45 дневния или може да излезе в болничен по-рано? Има ли смисъл на по- висока заплата от минималната да се осигурява?
Благодаря!

# 538
Здравейте момичета,не съм много сигурна дали въпроса ми е за тук,но ... надявам се някой да може да ми помогне Simple Smile
В петък ме информираха от фирмата в която работя сега,че ще трябва да им занеса служебна бележка за доходите от предишната фирма в която работех,само,че имам малки съмнения дали трябва да я търся от фирмата или от НОИ тъй като от 05/2012 до 03/2013 бях все в болнични поради здравословни причини и операция,болничните си бяха с ЛКК и ТЕЛК и аз реално доходи от фирмата нямах,а само се водех на работа в нея .... Дано не се оплетох много Simple Smile Та мисълта ми е не е ли логично тази бележка да я търся от НОИ все пак те са ми плащали обезщетение,а не фирмата ?  newsm78

# 539
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Моя познати току що разбраха, че мамата е бременна. В момента не е на ТД, миналата година има 3-4 месеца на ТД. Въпросът ми е, ако сега се назначи на ТД, ще получава ли майчински и олко време трябва да се води на работа, до 45 дневния или може да излезе в болничен по-рано? Има ли смисъл на по- висока заплата от минималната да се осигурява? - няма много смисълБлагодаря!

А има ли друг стаж? Ако има 6 месеца осиг. стаж изобщо през живота си може да сключи договор /дори и фиктивен /, да отработи един ден и да излезе в болничен.

Здравейте момичета,не съм много сигурна дали въпроса ми е за тук,но ... надявам се някой да може да ми помогне Simple Smile
В петък ме информираха от фирмата в която работя сега,че ще трябва да им занеса служебна бележка за доходите от предишната фирма в която работех,само,че имам малки съмнения дали трябва да я търся от фирмата или от НОИ тъй като от 05/2012 до 03/2013 бях все в болнични поради здравословни причини и операция,болничните си бяха с ЛКК и ТЕЛК и аз реално доходи от фирмата нямах,а само се водех на работа в нея .... Дано не се оплетох много Simple Smile Та мисълта ми е не е ли логично тази бележка да я търся от НОИ все пак те са ми плащали обезщетение,а не фирмата ?  newsm78

Не е от НОИ, защото обезщетенията са необлагаем доход. На настоящия ти работодател му трябва служебна бележка по чл. 45 от ЗДДФЛ, която е за получените доходи при предходния работодател и е във връзка с годишното изравняване на доходите. Дори и този доход да е нула, то е нужно да има документ.

Последна редакция: нд, 24 ное 2013, 20:11 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт