Майчинството счетоводно-57

• 38 355
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Благодаря ти за отговора,но нали когато има промяна в обстоятелствата фирмата е длъжна в рамките на 3 дни да изпрати всички документи.

Това се отнася само за прил 12-декларацията за промяна на обстоятелствата

# 346
  • София
Здравейте, тъй като не можах да намеря отговор на въпроса си в посочените теми, ще попитам тук:
Казусът е следния:
Осигурявам се от две места едновременно. Едното като управител на ООД, и второто е по трудов договор.
Като управител на ООД се осигурявам вече 18м., а по трудовия ми договор се осигурявам 5м.
Обезщетението за майчинство как ще се изчисли? - Като се сумират двата осигурителни дохода или се вземе само единия по който имам 18м? Не съм бременна все още, но правим опити от известно време. Heart Eyes
 newsm78

# 347
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, тъй като не можах да намеря отговор на въпроса си в посочените теми, ще попитам тук:
Казусът е следния:
Осигурявам се от две места едновременно. Едното като управител на ООД, и второто е по трудов договор.
Като управител на ООД се осигурявам вече 18м., а по трудовия ми договор се осигурявам 5м.
Обезщетението за майчинство как ще се изчисли? - Като се сумират двата осигурителни дохода или се вземе само единия по който имам 18м? Не съм бременна все още, но правим опити от известно време. Heart Eyes
 newsm78

В ООД-то на високия процент ли се самоосигуряваш (с право на болничен) ?

# 348
  • София
да, на високия процент с право на болничен!

# 349
да, на високия процент с право на болничен!

Значи ще се сумират доходите.

# 350
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте,писах на Нои и сега ми отговориха,че всички документи са подадени в срок,обработени,но не могат да ми кажат защо от Нои Пловдив не са ми изчислили майчинството и не са готови за превод.Препращат ме в Нои Пловдив-да питам тях.Е как да не се ядосаш ....сега ще им пиша .....

# 351
  • Пловдив
Здравейте,писах на Нои и сега ми отговориха,че всички документи са подадени в срок,обработени,но не могат да ми кажат защо от Нои Пловдив не са ми изчислили майчинството и не са готови за превод.Препращат ме в Нои Пловдив-да питам тях.Е как да не се ядосаш ....сега ще им пиша .....

Щом док са ти в НОИ Пловдив,трябваше изначално да пишеш до там,а не до някъде другаде.Няма защо да се ядосваш

# 352
Имаме във работата служителка - майка, ползвала майчинство 2 г. и 6 м. неплатено. Детето не е навършило 3 г. Тя иска да иде на Бюрото по труда. От БТ са й казали, че е най-удачно да я освободим по чл. 328, за да ползва по-дълго време обезщетение. Но нали докато детето навърши 3 г. освобождаването е само с разрешение на Инспекцията по труда? Как да я освободим, така че да е най-добре за нея? По взаимно съгласие не е удачно.

# 353
  • В полите на Пирин планина
Имаме във работата служителка - майка, ползвала майчинство 2 г. и 6 м. неплатено. Детето не е навършило 3 г. Тя иска да иде на Бюрото по труда. От БТ са й казали, че е най-удачно да я освободим по чл. 328, за да ползва по-дълго време обезщетение. Но нали докато детето навърши 3 г. освобождаването е само с разрешение на Инспекцията по труда? Как да я освободим, така че да е най-добре за нея? По взаимно съгласие не е удачно.

Да, трябва с разрешение на ИТ, ако е по конкретни точки на чл.328.
Може да промените длъжностната й характеристика, така, че да не отговаря на нея, например. Или да я преназначите на друга длъжност с изпитателен срок и да я освободите по чл.71  Thinking

# 354

Да, трябва с разрешение на ИТ, ако е по конкретни точки на чл.328.
Може да промените длъжностната й характеристика, така, че да не отговаря на нея, например. Или да я преназначите на друга длъжност с изпитателен срок и да я освободите по чл.71  Thinking

Точно това си мислих - чл. 328 т. 11 - допълва се длъжностната х-ка, че за технически секретар вече са необходими 2 чужди езика, тя не знае и няма как да ги научи, така би трябвало да стане, ама пак ли трябва разрешение от ИТ? Доколкото разбрах от БТ са й казали, че по чл. 328 - ал. 1, т. 11, 12, 5 и 6 не е необходимо...?  newsm78

# 355
Привет, момичета  bouquet Добре , че ви има - и преди сте ми помагали..
Как и от къде да разбера колко точно болнични дни съм използвала тази година и колко ми остават?

# 356

Точно това си мислих - чл. 328 т. 11 - допълва се длъжностната х-ка, че за технически секретар вече са необходими 2 чужди езика, тя не знае и няма как да ги научи, така би трябвало да стане, ама пак ли трябва разрешение от ИТ? Доколкото разбрах от БТ са й казали, че по чл. 328 - ал. 1, т. 11, 12, 5 и 6 не е необходимо...?  newsm78

Не е разбрала правилно:

Кодекс на труда 2013
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;

Ето по тези може да я уволнят без разрешение, като най-подходящо е т.6:
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;

6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) при навършване на 65-годишна възраст за професори, доценти и доктори на науките;
10а. (нова - ДВ, бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Другият вариант е посоченият от Lady Brinne за смяна на длъжността и срок на изпитване.

# 357
Тя иска ли да бъде освободена? Защото ако реши да влезе в съд....това с квалификацията моментално ше падне, именно защото " новото условие" се е появило след майчинството, а изакрилата по кодекса е по силна, от другите условия. Щом сте я назначили, означава, че сте преценили квалификациите, в случая истинската причина е лесно доказуема, че е дискриминация.  Че ако попадне на добър адвокат и обезщетение допълнително би поискал ......

Трябва да се посхоси наистина внимателно и дяли еействително служителката това са и желанията....

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 23:00 от Звезден^Прах

# 358
Тя иска ли да бъде освободена? Защото ако реши да влезе в съд....това с квалификацията моментално ше падне, именно защото " новото условие" се е появило след майчинството, а изакрилата по кодекса е по силна, от другите условия. Щом сте я назначили, означава, че сте преценили квалификациите, в случая истинската причина е лесно доказуема, че е дискриминация.  Че ако попадне на добър адвокат и обезщетение допълнително би поискал ......

# 359
Има ли някой счетоводител в темата? Трябва да задам един въпрос на ЛС  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт