Майчинството счетоводно-57

• 36 970
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
Благодаря още веднъж   bouquet Още днес ще отскоча до НОИ  Simple Smile

# 556
Мами, моята ситуация е следната:
От 1 година съм в България, преди това съм била в чужбина. В момента не работя, нито съм заведена към бюрото по труда като безработна. Досега в Бг имам стаж около 3 месеца, от преди години. Здравните осигуровки съм си ги плащала. Чакам бебе февруари догодина, живот и здраве.
Какви майчински/социални ми се полагат освен тази еднократна помощ за раждане?

# 557
Здравейте!
Предстои ми връщане на работа след изтичане на 2г. майчинство.
Знам, че трябва да подам молба към работодателя. Питането ми е, тя в свободен текст ли трябва да бъде или има някакъв образец или нещо, с което да се съобразя, пишейки я. Ще съм благодарна, ако някой сподели примерна такава.   bouquet

# 558
Здравейте!
Да попитам: Ползването на непрекъснат болничен до излизането в 45-дневния преди раждане ще повлияе ли на размера на майчинството след това? Опитах се да изчисля приблизително с калкулатора за майчинство в К и К инфо, но не показа разлика и в двата варианта, може би нещо не се справям ...
Благодаря предварително!   bouquet

# 559
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Предстои ми връщане на работа след изтичане на 2г. майчинство.
Знам, че трябва да подам молба към работодателя. Питането ми е, тя в свободен текст ли трябва да бъде или има някакъв образец или нещо, с което да се съобразя, пишейки я. Ще съм благодарна, ако някой сподели примерна такава.   bouquet

Не е нужно да се подава молба, по принцип, защото след изтичане на отпускът си длъжна да се върнеш на работа, ако не ползваш друг вид отпуск - например натрупания платен.

Здравейте!
Да попитам: Ползването на непрекъснат болничен до излизането в 45-дневния преди раждане ще повлияе ли на размера на майчинството след това? Опитах се да изчисля приблизително с калкулатора за майчинство в К и К инфо, но не показа разлика и в двата варианта, може би нещо не се справям ...
Благодаря предварително!   bouquet

12-те месеца преди излизане в болничен по време на бременността с еднакъв осиг. доход ли са или той варира? Ако варира, то ще повлияе и на бъдещото обезщетение за бременност и раждане.

# 560
Да, знам, че не е необходимо, но все пак ще ми искат такава молба чисто формално явно.
Иначе ще ползвам веднага след това натрупания ми отпуск, за него знам, че се подава отделно молба.

# 561

12-те месеца преди излизане в болничен по време на бременността с еднакъв осиг. доход ли са или той варира? Ако варира, то ще повлияе и на бъдещото обезщетение за бременност и раждане.

За изминалите 12 месеца дохода не се е променял, но имам 3 болнични и съотвено в тези месеци е изплатен от НОИ на 80%. Те предполагам ще повлияят на 100%, но дали ако сега взимам непрекъснат болничен и той ще ми намали още дохода?

# 562
Да, знам, че не е необходимо, но все пак ще ми искат такава молба чисто формално явно.
Иначе ще ползвам веднага след това натрупания ми отпуск, за него знам, че се подава отделно молба.

Тогава подай молба, в която няма нищо специфично, по мое виждане.

За изминалите 12 месеца дохода не се е променял, но имам 3 болнични и съотвено в тези месеци е изплатен от НОИ на 80%. Те предполагам ще повлияят на 100%, но дали ако сега взимам непрекъснат болничен и той ще ми намали още дохода?

Отдавна предходните обезщетения не влизат с техния размер, а с осреднения доход, от който са изчислени. Ако не са за дълъг период, то не виждам как ще повлияят съществено върху едно бъдещо обезщетение. Продължителността на ползване на болничен не влияе върху бъдещи такива, а доходът на база, на който е изчиелно полученото обезщетение. Без да се видят конкретни числа няма как да се каже категорично, че ще има или няма влияние.

# 563
Здравейте,дами,надявам се на малко помощ,че вече Crazy.Първият ми въпрос касае болничен преди раждане и моля за извинение,ако вече има отговор някъде назад по темите!Бременна съм в 25 г.с. и ползвам непрекъснат болничен от 27.07.2013.От НОИ ми казаха,че 180-те календ.дни изтичат на 22.01.2014 вкл.Моите 45 дни болничен за бременност и раждане започват на 26.01.2014.Таа не ми достигат 3 дни.Какво да правя-платен отпуск не искам да пускам,щото шефа няма да ми го плати(изобщо не ми се разправя с него,само ще се ядосвам излишно);от НОИ-то ми казват да си ги отработя(проблема с шефа си остава,за 3 дни да се пъна да работя,ай сега плати ми Mr. Green)Знам,че ако ползваш болничен и се върнеш на работа,дори и за един ден,започва ново броене на 180-те дни с нов първичен болн.лист,ама нали тези 45 дни са по друг параграф newsm78.Още не съм питала следящия ме АГ за ТЕЛК,мисля,че няма да има проблем да ме прати,но тук имам ново питане-явяваш се на ТЕЛК преди или след изтичане на тези 180 дни?Защото ако е след-то за 3 дни,егати галимацията Crossing ArmsАко се върна(дори и фиктивно)на работа,трябват ли някакви документи,също и ако си пусна неплатен евентуално?И това ще се отрази ли после на обезщетението ми за майчинство?Май станаха повечко въпросчетата Simple Smile. Другия ми казус:мога ли да започна работа,докато съм в болничен?Сигурно прозвуча много тъпо  Crazy,но ще поясня: шефа ми има няколко фирми;аз работя във фирма А,а новия обект към фирма В има нужда от управител.Договорихме се да ме пише управител на този обект,подготвихме документите,разбрахме се,че ще ми се обади,но вече 3 месеца ....А когато подавах документите беше започнал болничния ми,така чеее,дано ме разбрахте.Трудно се комуникира с тоя моя шеф,ама и аз съм си виновна,че не съм по-нахакана Rolling Eyes Стана много дълъг и объркан поста ми,ама на-с тези бременни хормони,съвсем ми се е разбъркала главицата newsm03.Приятен ден на всички!

# 564
Здравейте мами,
Аз имам следния въпрос:
- Мога ли да си взема 45-дневния болничен по-късно?
Терминът ми е на 25-ти януари и трябва да си взема болничния на 11-ти декември.
Искам да го взема през месец януари (на 2-ро число) за да ме хване новото смятане с 18-те месеца назад.
Това възможно ли е?

Благодаря предварително.

# 565
Здравейте мами,
Аз имам следния въпрос:
Искам да го взема през месец януари (на 2-ро число) за да ме хване новото смятане с 18-те месеца назад.
Това възможно ли е?

Благодаря предварително.

Можеш да работиш до 01.01.2014г. и след това да излезеш в 45-дн.болничен преди термин, но той вече няма да е 45-дневен, а в твоят случай ще бъде 23-дневен и само за тези ще получиш плащане от НОИ. Общо болничните ти листи за бременност и раждане ще бъдат не 135 кал.дни, а 113 кал.дни.

# 566
la pharmacienne, за три дни за мен си е излишно да се ходи на ТЕЛК. Пусни си друг вид отпуск - платен, неплатен ... Освен това м. 01.2014 няма да ти влиза в базата и няма да ти влияе върху бъдещото обезщетение.
В болничен си на всичките си работни места или основания за осигуряване, не може на едното да си неработоспособна, а на другото да работиш.

Здравейте мами,
Аз имам следния въпрос:
Това възможно ли е?

Благодаря предварително.

Би могло, ако си смениш термина, но при теб става дума за дълъг период - едва ли ще стане. Ако бяха 2-3 дни - тогва.
Друг вариант е да излезеш в болничен преди раждане от януари 2014, но неизползваните дни ги губиш от декември.

# 567
Разликата в дните 45/23 няма ли да ми ги начислят към третия болничен?
И още нещо - освен болничния в такъв случай трябва ли да пращам друг документ към НОИ, да не ме заприходят към старата година (питам, защото четох, че ако си вземеш болничния след като са започнали 45-те дни не е проблем - в НОИ те заприходяват на точната ти дата - в моя случай на 11.12.2013)?
Благодаря ви за помощта.

# 568
Lady Brinne,значи работодателя най-вероятно е спрял изпращането на документите,а не е благоволил да ме извести #2gunfire #Cussing outБлагодаря ти много за бързия отговор!  bouquet

# 569
  • София
Момичета, тормозят ме два въпроса  Simple Smile

1. Втора година майчинство съм, пуснаха ми болничен, подадох декларация за получаване на + половин майчинство. Сега ми продължиха болничния. Трябва ли пак да пускам декларацията?

2. Майчинството е точно определена сума от 310 лева или се изчислява според работните дни в месеца? С оглед предстоящите празници ще получа 105 лева към болничния или по-малко заради двете седмици почивка?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт