Майчинството счетоводно-57

• 36 862
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
Момичета, ще бъда страшно благодарна, ако някой е наясно с един казус, преди да предприема по-крупни мерки като ходене до НОИ, питане, разправии и т.н.
Аз се самоосигурявам, като във фирмата ми, ЕООД, практически работя само аз (като "управител"). Сега ще излизам в болничен, а после и майчинство. Добре, обаче получих инфомация, че всъщност, ако не искам после да връщам майчинските (?!?!?!?), трябва през този период да назнача друго лице на моето място във фирмата (т.е. да плащам отново осигуровки), защото пред държавата излиза, че един вид няма кой да ми върши работата. Открих някаква логика в това твърдение и попитах (по телефона) в НОИ, но отговора беше леко уклончив, че ако през периода на майчинство фирмата не извършва някакви важни дейности и сделки с моя подпис, няма проблем  newsm78 Какво пък ще рече това "важни дейности"? Вие имате ли такава информация, че не искам после да трябва да връщам?
Извинете за нахълтването и предварителни благодарности, ако някой откликне   bouquet

# 601
  • В полите на Пирин планина
Момичета, ще бъда страшно благодарна, ако някой е наясно с един казус, преди да предприема по-крупни мерки като ходене до НОИ, питане, разправии и т.н.
Аз се самоосигурявам, като във фирмата ми, ЕООД, практически работя само аз (като "управител"). Сега ще излизам в болничен, а после и майчинство. Добре, обаче получих инфомация, че всъщност, ако не искам после да връщам майчинските (?!?!?!?), трябва през този период да назнача друго лице на моето място във фирмата (т.е. да плащам отново осигуровки), защото пред държавата излиза, че един вид няма кой да ми върши работата. Открих някаква логика в това твърдение и попитах (по телефона) в НОИ, но отговора беше леко уклончив, че ако през периода на майчинство фирмата не извършва някакви важни дейности и сделки с моя подпис, няма проблем  newsm78 Какво пък ще рече това "важни дейности"? Вие имате ли такава информация, че не искам после да трябва да връщам?
Извинете за нахълтването и предварителни благодарности, ако някой откликне   bouquet

Нужно е да назначиш друго лице като управител, което да подписва от твое име. Управителят на ДУК се осигурява според вида дейност на дружеството и е нужно да бъде вписан в Търговския регистър. Ако е на трудов договор - бне е нужно вписване. Ти няма как да си в болничен и да извършваш дейност лично, вкл. и управителна.

# 602
Oхх извинявай Lady Brinne, аз не съм доуточнила всичко както трябва  Embarassed
Всъщност във фирмата нищо няма да се случва, никой нищо няма да прави, обороти, сделки, каквато и да е дейност... нищо. Това е важно уточнение, но го пропуснах.
И все пак в НАП е пусната в действие фирмата. Та дали мога сега като нищо няма да се случва, просто да си я оставя ей така да си стои без дейност... или трябва да ходя в НАП, да съобщя, че спирам дейността, да я замразя нещо дефакто?

# 603
  • В полите на Пирин планина
Oхх извинявай Lady Brinne, аз не съм доуточнила всичко както трябва  Embarassed
Всъщност във фирмата нищо няма да се случва, никой нищо няма да прави, обороти, сделки, каквато и да е дейност... нищо. Това е важно уточнение, но го пропуснах.
И все пак в НАП е пусната в действие фирмата. Та дали мога сега като нищо няма да се случва, просто да си я оставя ей така да си стои без дейност... или трябва да ходя в НАП, да съобщя, че спирам дейността, да я замразя нещо дефакто?

Не трябва нищо да прекратяваш в НАП, а само по време на отпускът за бременност, раждане и гледане на дете да си плащаш здравните вноски. Като осигурено самоосигуряващо се лице ще получаваш обезщетение от НОИ. Щом няма да има дейност, то не е нужно да назначаваш никой.

# 604
  • Sofia
Някой има ли отговор на моя въпрос? Sad ще съм безкрайно благодарна
"здравейте,
може и вече да е ставало въпрос и се извинявам, но да попитам, защото не мога да разбера след като ми свърши 2рата година майчинство, имам ли право да си ползвам отпуската от предходните 2 години, които ми се полагат по принцип - по 20 дни?
благодаря"

# 605
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Някой има ли отговор на моя въпрос? Sad ще съм безкрайно благодарна
"здравейте,
може и вече да е ставало въпрос и се извинявам, но да попитам, защото не мога да разбера след като ми свърши 2рата година майчинство, имам ли право да си ползвам отпуската от предходните 2 години, които ми се полагат по принцип - по 20 дни?
благодаря"

Да, имаш право.Ако искаш да я ползваш веднага, без да се връщаш на работа, подай молба поне 10-тина дни по-рано.

# 606
Здравейте, и аз имам няколко въпроса. Студентка съм редовно обучение, магистратура. Знам, че трябва да получа 2880лева след раждането на детето (през март). Единият ми въпрос, е дали ще ги получа, ако имам трудов договор да,двете вървят успоредно (дали обезщетението за майчинство отменя тази еднократна помощ). Също ще ми бъдете полезни, ако ми кажете от кого се взимат тези парички чисто административно - от НОИ или от университета? подаваш документи в социалните.раждаш,взимаш удостоверение от университета и отиваш в социалните с удостоверението и акта за раждане Благодаря ви предварително з аинформацията!

Аз ли не разбирам правилно,тъй като моето положение е същото,ако съм на трудов договор не получавам тази помощ от 2880 лв.Доколкото знам единственото изискване е майката да е редовна студентка,няма такива като трудов договор и разни

# 607
  • Пловдив
.Доколкото знам единственото изискване е майката да е редовна студентка,няма такива като трудов договор и разни

А къде е написано това?Явно не си прочела добре постовете
Да,за помощта за студенти се изисква майката да е редовна студентка.Няма изискване за трудов договор

# 608
Здравейте!
С риск да повторя някоя мама, която е питала вече, но чета, чета и не мога да намеря точно това, което търся в темите....
Та... въпросът ми е следния: В момента чакам второ дете, като отпуска за отглеждане до 2г. на първото свърши февруари, после използвах натрупан отпуск и болничен. Като тръгна да изчислявам общия доход, който съм получавала през времето 24месеца назад (в това число и 240лв. за отглеждане до 2г.) прилагат ли се пак 90% от обещетенията или не?
Много благодаря предварително!

# 609
Lady Brinne, много ти благодаря за успокоителния отговор   bouquet

# 610
Здравейте! Имам следното питане: В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст, който приключва м. февруари 2014 г. Бременна съм, с термин м. юни 2014 год. Няма да се връщам на работа. Чуденето ми е дали да си ползвам натрупаните отпуски и след това да взема болнични, или направо болнични, дали при вторият вариант ще се счита един вид като застъпено майчинство ако мога така да го нарека, и ще получавам първата година парични обезщетения, изчислени както за първото дете. Благодаря!

# 611
  • Пловдив
Здравейте! Имам следното питане: В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст, който приключва м. февруари 2014 г. Бременна съм, с термин м. юни 2014 год. Няма да се връщам на работа. Чуденето ми е дали да си ползвам натрупаните отпуски и след това да взема болнични, или направо болнични, дали при вторият вариант ще се счита един вид като застъпено майчинство ако мога така да го нарека, и ще получавам първата година парични обезщетения, изчислени както за първото дете. Благодаря!

Нямаш шанс за застъпено майчинство
Ползвай си първо отпуската,за да ти се вдигне малко базата

# 612
Здравейте!
Прехвърлила съм майчинството на майка ми. Прекратих по взаимно съгласие трудовото си правоотношение и ме назначиха същия ден за държавен служител при същия работодател. Нямам прекъсване в осигуряването. Обаждах се до НОИ и МТСП на горещите телефони - те смятат, че не трябва да се подава декларация за промяна на обстоятелствата. Нашите ТРЗ - също. Някой да е минал по подобен път?

# 613
Здравейте,
Изтича ми 30 дневният болничен и следва да го продължа. Идеята ми е до 45-дневния да ползвам болнични, което означава още два пъти по 30 дни.
От работа ме притискат между двата болнични да си използвам остатъка от отпуската, който е шест дни. Едва ли имат право да ме притискат за това, но искам да попитам, ако все пак реша да го използвам, това дали ще се отрази върху майчинството ми? Ако е от значение - осигуряват ме на максималния осигурителен праг.

# 614
Няма абсолютмо никакъв смисъл да я избухаш сега отпуската.....може да я използваш след това, като изтече майчинството, тя се натрупва.  Peace. А дали ще се отрази зависи много колко време на зад нямаш промяна на доходите?

Общи условия

Активация на акаунт