СЕДМИ КЛАС ... апосиопеза - тема № 38

• 46 443
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Искам само да ви споделя, че съм в голям потрес от текста  #Crazy, който сме получили от нашата частна учителка за трансформиращ преразказ. Разказа се казва "Вида" и мисля, че е даван 2010 г. за НВО.

Ами те и децата бяха в потрес, когато им го дадоха на изпита. Но все пак имаше и такива, които си се справиха добре.
А и онзи текст с котките също не е от най-леките. Май беше на следващата година.

# 211
  • София
Не, Дънди. Наборът на дъщеря  ми през 2010 писаха  наистина  преразказа на "Вида" на Иван Джуренов, следващите  обаче бяха с "Череша с алени сърца" на Станислав Стратиев, "Бабата , която хранеше котките " беше падналото се  през 2012 и последен беше преразказът  на "Акула" на Лев Толстой. За трудност не споря кой какъв текст е бил, но определено  според мен "Вида" като стил и лексика беше най-отдалечена от децата. Но чак пък да са били в потрес...Имаше много отлични оценки по БЕЛ, което предполага много добро справяне и с преразказа.

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 11:00 от пенсионирана русалка

# 212
Искам само да ви споделя, че съм в голям потрес от текста  #Crazy, който сме получили от нашата частна учителка за трансформиращ преразказ. Разказа се казва "Вида" и мисля, че е даван 2010 г. за НВО.

Ами те и децата бяха в потрес, когато им го дадоха на изпита. Но все пак имаше и такива, които си се справиха добре.
А и онзи текст с котките също не е от най-леките. Май беше на следващата година.

Вярно е това, но ми се струва, че текста с котките беще по съвременно четиво, в което по-бързо се схваща основната мисъл. Във "Вида се инвестира много време в разбиране на тези "старовремски" думи, които до голяма степен определят съсържанието.

# 213
  • Карлово

У нас се пробвахме на този текст. След 2 прочитания и 15 мин. разглеждане писа преразказ. Оцениха и го за 4,50. Беше запомнила котешките сигнали, но не беше употребила синоними, основно това беше грешката.
Сега ще ида да изровя и тази "Вида", за събота да поработи върху него.

# 214
  • Пловдив
русалке, писането на преразказ е въпрос на тренинг, както всички добре знаем.
Аз си спомням само коментарите за този текст по медиите.

# 215
  • Варна
Привет  и от мен на всички майки на седмокласници! Записвам се при вас и се връщам да Ви чета, че доста съм изтървала а пък знам от познати, че сте страшно информирани и искам да си сверявам часовника по вас. За съжаление ние с моя вечно спорещ с мен седмокласник сме още не много ориентирани, като за начало школи по БЕЛ и Математика, на входните с е представя доста добре, за после ще гледам да обръщам повече внимание...(учи напълно самостоятелно още от 5 клас, ние само помагаме, ако нещо е затруднен).
Да не ви отегчавам с повече многословие ...пожелавам на всички приятен ден и бих желала да помоля за достъп до тази седмокласна поща....

# 216
  • София
русалке, писането на преразказ е въпрос на тренинг, както всички добре знаем.
Аз си спомням само коментарите за този текст по медиите.

Е, ако разчитаме  на преценката  на медиите.. Laughing Един голям майтап се сетих в тази връзка. Като ме хванат лудите, се изразявам в рими, малко нескопосани, но все пак от сърце... Точно след изпитите по БЕЛ и мат през 2010 пак ме хвана музата и написах едно стихотворение-изповед  за неволите на седмокласника, пречупени през призмата на моята тогава кандидат гимназистка. От така наречните медии четат отдавна форума, заимстват материали за писанията си  и съответно  поместиха "творбата " ми  в едно онлайн издание. Решиха обаче, че е редно да му направят и анализ в добавка .. hahaha И тук лъсна неспособността на част от тях  за четене с разбиране.. И тази година се "доказаха".  На колко места родители  звъняха, за да  бъде отразена грешката във въпроса по БЕЛ, но лично аз  поне не попаднах на нито едно добро, кратко, разбираемо  поднасяне на  проблема. Спецове се в едностранчивите тълкувания на нещата.. Както и през 2009, когато  заляха медиите с информация, че децата и родителите им искат покачване на скалата по математика заради трудния изпит, пишеха за иницирани подписки и  т.н... Не отразиха обаче нито факта, че имаше предостатъчно хора, които не стоят зад тази идея, както и че тя сама по себе си е напълно  безмислена..Та обективността им в общия случай е малко спорна.

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 11:47 от пенсионирана русалка

# 217
G.D, може ли да щракнеш входното по литература, когато го върнат и да го сложиш в пощата, че мен силно ме вълнува.
Май децата са в едно училище /моята е в 6 клас де, та събирам материал за догодина/ и като гледам, ми се струва, че всички учители дават еднакви по сложност входни.

Рзбира се, само да се докопам до него. Нали знаеш - училището е много голямо, и преподаватели по български бол. Ние имаме късмета да работим с прекрасна българичка. Също и математичка. Тестовете им са един път.
Снощи моя седмокласник направи един тест от сборника на Просвета по математика( трети), и по погрешка си го провери вместо в сборника по математика, в този по български ooooh! ( на същото издателство - те си приличат). Не само си го провери, ами си и намери три грешки  Cry , и седна да ги поправя. В процеса на решаване и недоумение защо му е грешна задачата се светна за заблудата си.  И му беше смешно, и тъжно - сега ще приписва целия тест ( искат им го с решенията), защото от яд че е объркал три задачи #Cussing out си скъса страницата с решения.  А довечера ни чака и още един тест - четвърти от сборника. Изобщо този сборник е чуден, да е жива и здрава Ганис че ни светна за него.

# 218
Изобщо този сборник е чуден, да е жива и здрава Ганис че ни светна за него.
Би ли пуснала картинка на сборника ? Благодаря!

# 219
  • София
Анито, ето този е:
http://www.book.store.bg/p96967/tekushta-podgotovka-po-matematik … lin-zlatilov.html

Още първите тестове по формата   в него са прекрасна илюстрация на коментиранато по-горе, а именно, че има винаги  какво да бъде дадено на пробен още от сега.

# 220
Именно, Русалке - като винаги - отлична информация!  bouquet

# 221
  • Варна
Благодаря на всички за споделените мнения относно пробните изпити. Ако до вчера имах известни колебания за ранните такива, вече нямам. Това е благодарение на вас и на моят седмокласник, който тази сутрин ми каза, че нямал нищо против да ходи на пробни изпити още от сега Simple Smile.

# 222
  • Русе
Аз също съм за пробните изпити, особено за децата, които нямат състезателен опит. За тях стреса е много голям при явяване за първи път (" Г-жо, много е страшно - забравих си математиката"  Laughing), а след третия път - "Ох, то всъщност не е нещо особено, не че не се притеснявам, ама е по-добре вече".
Иначе щерката продължава да учи сама. притеснявам се за БЕЛ, като чета тук, взели сте тропи, ние сме на никъде още - "Какво правихте по БЕЛ" - "Нищо"  Shocked

# 223
  • Варна
Вчера господинът по БЕЛ им е обяснявал за тропите и фигурите. Казал им, че в учебника го няма, та да внимават. Аз пък, благодарение на вас, потвърдих, че е важно всичко да бъде научено. Дано!

# 224
Ето няколко интересни задачи от фoрмули за съкратено умножение:
 - (5y+2)^2
 - (3a-1)^3
 - (2x-1)(2x+1)
 - (1/3-2a)(1/9+2/3a+4a^2)
 - (x+3y-5)(x-3y-5)
 - 2(x-3)^2-(x-2)(x+2)-x(x+3)
 - (-3x+2)^2-(3x+1)(3x-3) ako x=-2/3
 - (a+1)^3-(a+1)(a-1)-a(a^2+2a+3)-3a+5 ako a=2
Докажете тъждествата:
(x+1)^2+2(x+1)(x+2)+(x+2)^2=(-2x-3)^2
(1-x-2y)^2=1-2(x+2y)+(x+2y)^2

Сега сканирам и пускам теста по литература. Нямам време да чистя, так че - който има възможност, да се развихри

Общи условия

Активация на акаунт