СЕДМИ КЛАС ... апосиопеза - тема № 38

• 46 488
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте, майка съм на момче в 9-ти клас. Тези дни бях изумена от наглостта и безочието на учебникарската мафия. Явно в нашата ненормална дъражава целта на образованието е да натрупат пари определени хора от смяната на кориците на учебниците всяка година. Оказа се, че математиката, например, се променя всяка нова учебна година.... както и да е да не ви занимавам с глупости. Напук на всичко подарявам  Mr. Green сборници по математика за 7-ми клас. Единия от тях ми е любим, лично съм изрешила всички задачи преди година и нещо- на издателство Вега 74. Има ги и задачите за НВО от всички години, от този сборник имаме 2 броя даже, поради бабино престараване... Другите са на изателство Просвета и на Анубис - последните са за 6-ти, 7-ми и 8-ми клас.  А по БЕЛ - "Тестове и интерпретации..." на Персей. Просто не искам да ги оставям до някоя кофа. Ако някой се интересува - на лични, благодаря Ви за търпението и успех на всички дечица на изпита.  Grinning Hug

# 76
Олеле, аз още старата тема не съм дочела, а то и нова имало ( на всичкото отгоре със 6 страници вече) !  ooooh! Laughing

Annyto_e ,браво на момичето!  bouquet

На почти всички входни дъщеря ми има шестици. По география има 4,по физика-5,по химия-5,а по история ще правят на 10-ти. Вчера получи 6 по география от устно изпитване и 6 по химия заради домашно.

Е, май, че нямам какво повече да кажа, така че се връщам да чета предишната тема.  Peace

# 77
  • Пловдив
Втория модул на матурите каква цел има ?

Ще се опитам да ти обясня. Матурите по БЕЛ и МАТ се състоят от два модула. Първият, т.нар. НВО /национално външно оценяване/ е задължителен за всички ученици, завършващи 7 клас.
То носи 65 точки.
Вторият модул не е задължителен, на него се явяват тези, които искат да кандидатстват в профилираните паралелки. Този модул носи 35 т.
Всяко дете ще получи по две оценки за всяка от тези матури.
Първа - от НВО, образувана на база 65 т = 6,00
Втора - на база 100 т = 6,00
Втората оценка е балообразуващата при кандидатстването.

Последна редакция: сб, 05 окт 2013, 21:27 от dundi73

# 78
  • София
Здравейте майки-седмокласнички! Време ми е да се включа в изключително полезната дискусия. Всичко е ново за мен, от 15.09. не знам къде се намирам...  Досега само ви четях, но вече имам и въпроси, на които със сигурност бихте могли да  ми отговорите. Първо да се представя - майка съм на седмокласник, записах го за подготовка по БЕЛ в школа, но по математика вероятно ще бъде с учител, като засега е под наблюдение от класната, преподавател по математика.
В школата по БЕЛ всеки път имат дом.работа - трансформиращ преразказ на част от разказ. Доволна съм най-малкото, защото по този начин младежа седна и прочете няколко разказа на Йовков, при което беше много впечатлен от силните думи, с които бяха разказани събитията там. Сега приключих с проверката на глаголните времена в домашното за утре.
И се сетих, че има нещо, за което не съм чела по какъв начин се случва - можете ли да ми обясните при дидактическата задача по БЕЛ (на матурата), свързана с трансформиращ преразказ от нечие име, текстът, по който се преразказва, стои ли пред децата през цялото време, или само се прочита и след това се разказва по спомени?

# 79
Здравейте майки-седмокласнички! Време ми е да се включа в изключително полезната дискусия. Всичко е ново за мен, от 15.09. не знам къде се намирам...  Досега само ви четях, но вече имам и въпроси, на които със сигурност бихте могли да  ми отговорите. Първо да се представя - майка съм на седмокласник, записах го за подготовка по БЕЛ в школа, но по математика вероятно ще бъде с учител, като засега е под наблюдение от класната, преподавател по математика.
В школата по БЕЛ всеки път имат дом.работа - трансформиращ преразказ на част от разказ. Доволна съм най-малкото, защото по този начин младежа седна и прочете няколко разказа на Йовков, при което беше много впечатлен от силните думи, с които бяха разказани събитията там. Сега приключих с проверката на глаголните времена в домашното за утре.
И се сетих, че има нещо, за което не съм чела по какъв начин се случва - можете ли да ми обясните при дидактическата задача по БЕЛ (на матурата), свързана с трансформиращ преразказ от нечие име, текстът, по който се преразказва, стои ли пред децата през цялото време, или само се прочита и след това се разказва по спомени?

Това е извадка от указания на министерството

ІІ модул - преразказ:
Учениците изслушват един път текста за преразказа
Получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15 мин., след което го връщат на квесторите;
По време на изслушването и на самостоятелното четене на текста нямат право да си водят бележки

# 80
  • sofia
 Laughing Впечатлена съм от факта, че в целия 6 клас са изписани общо 3 теми, а сега имаме нова тема на всеки две седмици.. Не сме изперкали, а?
Търсейки онлайн изданието на Справочника за кандидатстване след 7 кл, попаднах на един сайт, който ми се стори полезен, ето линк: http://kandidat-gimnazist.info/
А ако някой има линк към Справочника ще съм много благодарна! Миналата година го бях разглеждала някъде, но не мога да се сетя къде съм си запазила адреса.. Сега почнах да пазя всякаква полезна информация за кандидатстването в едно файлче, което се пълни с такава скорост, че до май месец, ще е с размер на Енциклопедия Британика  Laughing

# 81
# 82
 HugЗдравейте и от мен!
Майка съм на деветокласник и на седмокласник.
Минах през мелето на матурите,класирането и побъркването преди година почти без драскотина.......но този път ми се струва, че ще е с големи травми.
Но да е жив и здрав, на първо място пък ще видим.
Една надежда ме крепи, че с много труд се постигат добри резултати, пък и форумските деца винаги се представят най-добре.
Затова го пожелавам на всички тук, а на нас мамите здрави нерви, гласни струни и повече МГВ Mr. Green
 Hug

# 83
Здравейте, искам да питам, не мога да разбера принципно матурата след 7 клас:
1. Първият модул по Бел и Мат е задължителен, така ли ? Дори детето да има добра годишна оценка - не се освобождава, така ли е ?
2. Този модул какво ще представлява - и по двата предмета - поне приблизително ?
3. Ако изкара слаба оценка или нищо на този модул - какво става ?
4. Вторият модул е по желание за кандидатстване след 7 клас, така ли е ?

Благодаря предварително и желая успешен старт на всички !

# 84
  • дядовата ръкавичка
blased, ще се опитам да отговоря:

1. Първият модул е задължителен, независимо какви оценки има детето през годината.
2. Това са матурите от миналата година
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/top_men … as-21-05-2013.pdf

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/top_men … klas_23-05-13.pdf

3. Ако изкара слаба оценка, мисля че по преценка на учителя - или се вписва като срочна/годишна, или се взима под внимание при оформяне на срочна оценка.

4. Да

Аз пък се чудя какво става, ако детето е тежко болно и не може да се яви на матура - автоматично отпада от класацията ли?

# 85
  • София
Здравейте и от мен!
Много лошо започнахме годината с болести и отсъствия - какъвто вирус имаше, мина през нас  ooooh!
Давах му да решава и да пише, докато пъшка на кревата  hahaha ама не си е същото като да ходи и на училище.
Дано всичко е зад гърба ни, пожелавам и на вас да сте здрави, защото това ни е най-важното  Peace

# 86
Дайте съвет как да мотивирам моето хлапе.... Само повтаря, че всичко си знае и че е написал домашните, а като тръгна да проверявам се оказва, че не е точно така  Tired. Все нещо има пропуск, а му се играе навън...
Аз все повтарям колко е важна тази година, а неговото мнение е винаги, че матурите са лесни /съдейки от матурите предните две години/. Още не е започнала учебната година, а аз се чувствам уморена всяка вечер да го проверявам дали е научил или не .... Tired

# 87
  • София
Моята госпожица след малко се връща от Белград,утре е на школа и трябва да си напише домашното.Въобще ще е голям купон тази вечер. Simple Smile

# 88
blased, ще се опитам да отговоря:

1. Първият модул е задължителен, независимо какви оценки има детето през годината.
2. Това са матурите от миналата година
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/top_men … as-21-05-2013.pdf

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/top_men … klas_23-05-13.pdf

3. Ако изкара слаба оценка, мисля че по преценка на учителя - или се вписва като срочна/годишна, или се взима под внимание при оформяне на срочна оценка.

4. Да

Аз пък се чудя какво става, ако детето е тежко болно и не може да се яви на матура - автоматично отпада от класацията ли?

Сърдечно благодаря ! Наистина какво става, ако е болно детето - може би все едно, че има двойка ?

# 89
  • София
Здравейте и от мен!
Много лошо започнахме годината с болести и отсъствия - какъвто вирус имаше, мина през нас  ooooh!
Давах му да решава и да пише, докато пъшка на кревата  hahaha ама не си е същото като да ходи и на училище.
Дано всичко е зад гърба ни, пожелавам и на вас да сте здрави, защото това ни е най-важното  Peace

Бърди  Hug , чудя се къде се загуби, а то какво било. Дано са здрави децата, че иначе лошо.
Моята госпожица и тя смърка и покашля откакто са започнали училище. Онзи ден отишла да си вземе направление от личната и тя й се скарала, че не сме я завели да й сложат ваксините - до края на месеца детето било длъжно да намери време да оздравее, за да й ги поставят. Цяло лято не се сетиха да кажат, сега в това скапано време... Досега се обаждаха, но явно вече системата е друга - очевидно аз трябва да следя в здравната книжка кога и какво се слага и да тичам да се моля да й го поставят.
Иначе моята ще ме умори с мързела си. Пише си домашните и дотам - нищо друго не й се прави, все я боли главата, изморена е, спи й се .... оправданията нямат край. Вчера й възложих да научи "На прощаване", след няколко часа я питам докъде е стигнала, а тя: "Ааа, нищо не съм научила." На въпроса "защо", ми се обяснява, че понеже в края на ваканцията била започнала да учи "Българският език", решила да си доучи него, пък "На прощаване" - друг път. Добре, ама и "Българският език" го научи до средата и се измори. Започвам да се чудя дали ще се събере изобщо до края на годината...

Общи условия

Активация на акаунт