СЕДМИ КЛАС ... апосиопеза - тема № 38

• 46 426
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Сложно  съставно с подчинено определително каза моя.Утре ще прави входно по БЕЛ,а май ги е позабравил. newsm78

# 256
Въпреки че много се постарах, тя не се получи особено сполучлива.
Имам няколко теории.Разбиваме на  (1)Тя (Картината) не се получи сполучлива.  и (2) Аз много се постарах. Значи сложно съчинено, а съединителната връзка е съюз за противопоставяне въпреки че (ама той е пляснат отпред).
Или Сожно съставно с подчиненоооооо... не знам си какво...  newsm78
Край на теориите. Crazy
Сложно съставно с подчинено обстоятелствено изречение - подчиненото изречение се намира в началото на сложното изречение, съюзът за връзка е точно "въпреки че".

# 257
  • Варна
Моят син няма проблем с мотивацията, поне засега. Има ясна цел, знае в кое училище иска да го приемат, даже и паралелката е набелязал. Не мрънка пише си домашните редовно и от школата и от училище. Гледам, че обема им постепенно се увеличава и закономерно за компютъра остава все по-малко време. Не е престанал да играе игри, но времето което им отделя е минимално.
Днес е минало контролното по математика - 9 задачи. Очакванията са за отлична оценка пък да видим. Следващата седмица ще правят тест по литература на "На прощаване".

# 258
  • дядовата ръкавичка
Eй, браво за умните и целенасочени деца! Уважавам хора, които имат цел и най-вече воля да я постигнат!

Моят няма никакви амбиции за гимназиалната си реализация. Дори сутринта в колата ми заяви: "Не ми се ходи на училище. Хайде, върни ме вкъщи". Амбициите му са на друго поприще - сега разучавал някаква програма, с която си прави игри.

Домашни пише, защото е изпълнителен, доколко се старае е отделен въпрос. Много ме изненада РС в курса онзи ден. Учителката по математика сподели, че масово децата не пишат домашни или преписват отговорите. По БЕЛ май е подобна ситуацията.

# 259
За сметка на БЕЛ днес детето ме зарадва с шестица на първата контролна по математика.  HugПървият преразказ - петица. ooooh! Досега беше бетон по БЕЛ, но явно нещо се стъписа тази година с новите неща.

# 260
 И аз да си изплача мъката. Няма мотивация и аз не успявам да я мотивирам. Чак започвам да се притеснявам. Изрежда си желания разни, но доброволно да седне да работи не се случва. Момичета споделете как ги мотивирате?

# 261
  • Sofia
И при нас положението е същото Sad

# 262
Ние също не сме мотивирани и отгоре на всичкото изпитваме определени трудности при решаването на ПИЗА задачите по математика. Моля за препоръки за добро помагало с такива задачи. Хубаво ще е да има подробни решения в самото помагало. Има ли изобщо такива сборници?

# 263
Ние имаме този сборник:   http://arhimedbg.com/3uchebni-pomagala/zadachi-po-formata-pisa-s-resheniya

Аз искам да попитам за сборник за проверка и  тестове по БЕЛ- текущ контрол.

# 264
Именно този сборник на Архимед е с решения . Мисля, че са няколко книжки. Миналата година така и не стигнахме до втора книжка, но и първа помогна за да се запознае детето с формата на задачите и с това какво се изисква  - разчитане на диаграми, таблици. Ако учителя в училище е съвестен и запознае децата с този тип задачи, дори и минимално решаване ще им помогне да се справят. Но дали защото материалът е огромен, за Пиза задачи все не остава време накрая. Синът ми миналата година ги учеше извън училище - там не ги учиха ИЗОБЩО. Както и преразказ, впрочем - нещо което нееднократно съм дискутирала тук. Ако се раровите в шестокласния блог там им цял сборник Пиза задачи - и той би свършил чудесна работа.
Сборник за проверка и тестове по български - ужасно много са, но примерно Веди  - има много тестове както по български така и по литература, материалът върви успоредно на училищния. В събота от него правихме двата теста от На прощаване - мисля, добър е. Като и тестовете на Литерайко. В момента синът ми учи представки - това ли правят и вашите по български?

# 265
  • дядовата ръкавичка
В училище ще решават Пиза задачи по ЗИП, поне така се надявам.

По БЕЛ учат видове текстове, медийно общуване.... не съм поглеждала, но според сина ми това е най-трудното, което някога е учил по български. Сигурно защото има много непознати  думи и чуждици  Thinking.
А какви са тези представки - това не се ли учи в 4 клас?

# 266
Ами ха де... и аз така мисля. Защо са тези представки... А може би аз греша - може би госпожата от уроците му ги е дала. 

# 267
Ами ха де... и аз така мисля. Защо са тези представки... А може би аз греша - може би госпожата от уроците му ги е дала. 

Сигурно е от уроците, защото и ние ходим на частни уроци и там са се занимавали с представки, а сега успоредно с това са подхванали и пунктуацията...

# 268
И моят е мотивиран, но само на думи.В нашия случай трябва май повече строгост.Питам научи ли, казва научих.Дай да те изпитам, почти нищо не знае. Затова започнах да го изпитвам всеки ден по разказвателните уроци. Ходи на частни уроци по математика и съм много доволна. Не очаквах, че ще ходи с удоволствие, мислех че ще мрънка, а се оказа точно обратното. Пише големите домашни дори без да съм го подканила сто пъти. Смятам от януари-февруари да го запиша и по БЕЛ. Явно при нас това е правилното решение. Самостоятелно не се получава.

# 269
Като споменахте частни уроци, да попитам:
1.  какви са цените за София?
2. по колко на седмица се ходи (2 х 2 уч. часа)?
3. логистика - къде (в дома на учителя), ако е далече, трябва да отидете с него и да го чакате, нали newsm78?

Засега сме на школи, но ако се наложи, ще търся учители.

Общи условия

Активация на акаунт