СЕДМИ КЛАС ... апосиопеза - тема № 38

• 46 355
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Здравейте! Имам седмокласничка, с която се оказва че имаме проблем с материала по БЕЛ. Има вече две четворки, а учебната година туку що започна. Искам да помагам, но се оказва че и аз съм изостанала и нещата които сега се учат в 7 клас са много различни от това, което учехме ние едно време. Моля за парола на пощата.

Последна редакция: чт, 17 окт 2013, 12:12 от Paris2009

# 346
  • София
Много благодаря на всички!

Благодаря за отговора   bouquet. Останала съм с впечатление, че в 91 НЕГ има профилиране и по Мат., геогр. и история. Явно съм се заблуждавала.

Не си се заблуждавала. 91 НЕГ е училище с един единствен код, няма разделяне по паралелки с английски или руски като втори език още при влизането. Децата изкарват там 8 клас  и в края му избират какъв втори език искат да учат.   На база избора им се прави преразпределение по паралелките .  В новия си състав децата изкарват 9 и 10 клас. Изучаването на профили като математика, биология, химия, история и т.н започва от 11 клас. Затова в края на 10 клас децата са поставени пред нов избор - този  на профили. Възможностите са биология и химия, литература и история, математика и информатика. На база новонаправения избор децата отново биват преразпределени по паралелки. В този си състав откарват 11 и 12 клас, след което завъряват гимназията.  91 НЕГ е единствената езикова в София, в която с приема нищо не е определено, нито вторият език, нито профилите от 11 клас нагоре. Всичко става във времето и не зависи от бала на детето за прием, а от желанията и инетересите му. В други училища е другояче. В 73 СОУ предварително се знаят и  втори език, и профили. В 9 ФЕГ  и 2 АЕГ също. В 1 АЕГ с приема е ясен вторият език, профилите се избират по-късно. Тази схема обяснява и наличието на отделни кодове за всяка паралелка в упоменатите езикови.

Последна редакция: чт, 17 окт 2013, 12:39 от пенсионирана русалка

# 347
пенсионирана русалке, най-сърдечни благодарности за разяснението   bouquet  Hug.
Искам да  попитам следното нещо: може ли В 91 нег СЛЕД ИЗКАРВАНЕ НА 8 КЛАС, ПРИ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЕЗИЦИТЕ - НАСИЛСТВЕНО ПО НЕЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПОПАДНЕ В ПАРАЛЕЛКА С ВТОРИ ЕЗИК РУСКИ?

# 348
  • София
Твърдо не. Peace Има  едно друго ограничение, касаещо втория език. След 8 клас има два вида паралелки - лайстунг и ДСД. Първите се обучават по немска система и от немска страна е наложен английският като втори език. Ако детето иска да учи руски, а е в лайстунг, може да го прави само на СИП. В ДСД класовете   няма никаква възможност  да се окажеш насилствено в паралелка  с руски, а да искаш английски или обратното.

Последна редакция: чт, 17 окт 2013, 13:21 от пенсионирана русалка

# 349

Много ме успокои.
Преди 3-4 години живяхме в една немскоговоряща страна и синът ми беше приет в гимназия с втори език латински. От самата гимназия използваха какви ли не методи, за да ме принудят да променя желанието на детето и да премине "по собствено желание" във паралелката с втори език френски (за там нямаше достатъчно кандидати).

Та познавайки методите на техните елитарни гимназии си помислих, че хипотетично и в БГ е възможен такъв сценарии.

# 350
  • София
Имаше тази година (да съм по-точна - в края на миналата)  някакава вероятност  от разминаване на желания от детето  профил за 11 и 12 клас   и поставянето му в точно такава паралелка. Просто имаше доста повече деца, избрали математика и информатика за профил за сметка на по-малкото литератори и химико-биолози. Накараха децата освен най-желания профил в заявлението си  да пишат за резерва и още едно второ желание, като предполагам нареждането  при нужда щеше да стане на  база  успех по предмета през предходни години.  Но нищо такова не се случи. Удовлетвориха желанието за профил на всяко едно дете.

# 351
Имаше тази година (да съм по-точна - в края на миналата)  някакава вероятност  от разминаване на желания от детето  профил за 11 и 12 клас   и поставянето му в точно такава паралелка. Просто имаше доста повече деца, избрали математика и информатика за профил за сметка на по-малкото литератори и химико-биолози. Накараха децата освен най-желания профил в заявлението си  да пишат за резерва и още едно второ желание, като предполагам нареждането  при нужда щеше да стане на  база  успех по предмета през предходни години.  Но нищо такова не се случи. Удовлетвориха желанието за профил на всяко едно дете.
Радвам се, че всичко е протекло в правилната посока за децата.

В нашата тамошна гимназия имаше родители, които подадоха жалба в съда относно гореспоменатите събития с латинския и френския.

# 352
Имаше тази година (да съм по-точна - в края на миналата)  някакава вероятност  от разминаване на желания от детето  профил за 11 и 12 клас   и поставянето му в точно такава паралелка. Просто имаше доста повече деца, избрали математика и информатика за профил за сметка на по-малкото литератори и химико-биолози.
Б
Логично, че най-много желаещи са за МАТ и И, защото:

Приемни изпити по МАТ и БЕЛ (няма по химия и биология). Бел и история са добри, ако ще кандидатства у нас някоя хуманитарна специалност, а повечето деца се целят към Германия/друга чужбина. МАТ и И - универсални знания, дори и да не кандидатстват с тях, развива мисленото.

Наистина е чудесно, че не принуждават децата да учат нещо нежелано.

# 353
Девойката ме уведоми, че госпожата по БЕЛ е казала, че за "Българският език" няма да има въпроси в теста за външно оценяване. Знаете ли нещо по въпроса?

# 354
Няма такова нещо. Поне не официално изявление, че произведението  е изключено от матурния материал.

# 355
  • София
Биборана , не рабрах от поста ти частта с нямането на приемни изпити по биология и химия. Разбира се, че има, бъдещите  медици, стоматолози и фарамацевти с какво кандидатстват у нас? Изборът на профил математика е продиктуван за мен  по-скоро  от факта, че дали ще учиш някоя от многото  технически специалности, дали икономически, дали  архитектура, математиката трайно присъсътва  в тях не само на етап прием, а и после, като в наяи унита, така и в чужди.. Отделно следването в Германия предполага научаването на някои неща, които по ЗП математика нашите деца не учат. Те и в профил не ги учат, но  все пак подготовката  им е по-задълбочена и базата по-добра.

Корк, за  "Българският език" не съм чула подобно нещо и се съмнявам да е така. От 2 години обаче по математика, заради изтеглянето на изпитите по-рано във времето , в  НВО не присъстват съвсем официално задачи за трапец. Предполага се, че към 23 май все още има училища, в които материалът не е предаден.

# 356
Досега не съм срещала обява за ден на отворените врати в някоя от така известните и недотам известни гимназии София?

# 357
  • София,Младост 3
Досега не съм срещала обява за ден на отворените врати в някоя от така известните и недотам известни гимназии София?

В Американският колеж са обявени датите.

http://www.acs.bg/Home/Admissions/Bulgarian_Students_Admission_after_Grade_7.aspx

# 358
НПМГ е обявила за ден на отворените врати 31-ви октомври. Малко е тъпо, че е работен/учебен ден. https://www.facebook.com/npmgsofia?ref=profile

# 359
Супер.  Благодарности за информацията. 

Общи условия

Активация на акаунт