Университети в Германия и в други държави с немски език 2

• 77 898
  • 778
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Аз от няколко дни си задавам въпроса каква част от завършилите студенти продължават реализацията си там?
мисля че няма такава статистика, но ето тук може да видиш колко са се върнали(в момента статистиката не е публикувана) - това е сайт на бивши студенци от цял свят решили да се завърнат и реализират в БГ. Идеята е да напътстват и помагат в намирането на работа на настоящи студенти желаещи да се завърнат в родината http://www.tuk-tam.bg/bg/

# 721
  • София
adelina, дано не го приемеш като нападка, но би ли разяснила, какво влагаш под написаното "там няма хубава работа за ИТ". Къде е това там (Берлин, дадена провинция, цяла Г-я), колко време си търсила работа и преди колко време е било. Ако някой от въпросите е прекалено личен, не ми отговаряй. Стана ми просто интересно, защото в момента се наблюдава точно обратното явление, "пълен глад" на работният пазар за всички аспекти от ИТ сферата, доколкото знам, това не е от скоро.
под хубава работа имам предвид добре платена в престижна компания. В Германия остана за съжаление само САП с развойна дейност, останалите големи фирми - Сименс, Бош, IBM, ХП оставиха само административни офиси там, за гиганти като Майкрософт, VMware, Google, Amazon да не говорим, те изобщо не са стъпвали в Германия освен с маркетинг отдели (аз работя в една от тях, което е мечтата на всеки студент завършил информатика). Това имам предвид. Fraunhoffer Institut преди няколко години закриха цели отдели, не знам къде са се преместили.  Иначе е факт че колкото по на юг се отива работа има повече (не само в ИТ а изобщо), но е в по-малки фирми. За Берлин знам със сигурност че средната заплата на програмист е около 1500 евро (същата че и доста по-голяма може да се получава и в БГ).

# 722
  • София
Не е мислила ще се връща ли, няма ли. Не съм убедена, че и сега е решила напълно. Ходи на работа, пуска сивита за постоянна такава и каквото се случи. Нищо не я задържа там, но и нищо не я примамва да се върне тук. Като не трябва да пропускам да отбележа, че в нашия град няма какво да прави.
И аз си задавам този въпрос с реализацията от доста време насам. Май е въпрос на късмет.

С риск вече да стана досадна, горещо препоръчвам изложението "Кариера в България -  Защо не?" Провежда се няколко пъти годишно и в него участват много големи и малки български и международни компании. Както писах и по-нагоре в някой от постовете си много заивиси от специалността, която ще учи детето, за по-нататъшната му реализация. 

# 723
  • София
последно вече от мен обещавам. Може ли и аз да задам един въпрос?

Къде учиха децата ви до 7клас и след това и смятате ли че образованието до 7клас има значение (визирам София в момента). Защото ми е голяма драма избора на добро начално училище в момента. Чудя се кой вариант е по-добър : с английски до 7клас и после НЕГ или с немски до 7клас и после АК/АГ? Тъпото е че 73СОу ни е съвсем близо но не му се падаме в микрорайона и шанса ни е нищожен  #Cussing out #2gunfire Може ли да споделите вашия опит. И още нещо - според вас до 7клас ЧУ или ДУ е по-добро?

# 724
Мама Тин май имаше предвид , че зет и работи по скоро за себе си , а не че е нает някъде на работа/тоест на заплата/.От тазм мисля , че се получи разминаването между нея и Аделина .
Едната говори за програмисти в компания , другата за работа за себе си.Поне аз така го разбрах. Peace

# 725
последно вече от мен обещавам. Може ли и аз да задам един въпрос?

Къде учиха децата ви до 7клас и след това и смятате ли че образованието до 7клас има значение (визирам София в момента). Защото ми е голяма драма избора на добро начално училище в момента. Чудя се кой вариант е по-добър : с английски до 7клас и после НЕГ или с немски до 7клас и после АК/АГ? Тъпото е че 73СОу ни е съвсем близо но не му се падаме в микрорайона и шанса ни е нищожен  #Cussing out #2gunfire Може ли да споделите вашия опит. И още нещо - според вас до 7клас ЧУ или ДУ е по-добро?

Образованието на всеки един етап от живота има значение.За училищата ,за мен освен знания  училищата са и място и среда ,където  детето прекарва голяма част от времето си.Жалко,че преценяте шансовете си за 73-то като малки.ДУ определено,за мен .ЧУ не са толкова много качествените у-ща и ,според мен не си струва финансирането.

# 726
  • София
Благодаря Sause baus!
Ние сме в много тъпо положение с ДУ защото сме в квартал където няма училища, по принцип се водим район Лозенец и би следвало да можем да кандидатстваме там, обаче примерно 20 ОУ(което не ни е близко, но е елитно и с немски) имат жестоки критерии за прием и микрорайона там е много важен, дори една майка ми каза че ходели по адрес на проверки да видят дали детето наистина живее на адреса (то ще каже човек, че американски паспорт ще си вади а не в някакво си ДУ ще кандидатства). Действително най-близкото ни училище е 73СОУ но не сме му в района пък още по-малко в микрорайона. Остава ми варианта със 120 ОУ и частните св.София и Еспа, които са първи в класациите за НВО след 7 клас. Както казах драма голяма  Sad

# 727
  • София
Мама Тин май имаше предвид , че зет и работи по скоро за себе си , а не че е нает някъде на работа/тоест на заплата/.От тазм мисля , че се получи разминаването между нея и Аделина .
Едната говори за програмисти в компания , другата за работа за себе си.Поне аз така го разбрах. Peace
Е то изключения винаги има, аз не съм казала че е невъзможно, а че е доста трудно. Някой пъ дали искаме или не все пак късмета си оказва своята роля. Преди време имаше един закон в Германия че не могат да назначат чужденец, докато не докажат че не са намерили подходящ германец за съответната позиция. На мен виниаги ми излизаха с тоя номер Sad А съм пускала повече от 150 св-та и съм ходила на доста интервюта. Една голяма част от моите колеги работеха във ФХИ и за ми разказвали че там е яко шуробаджанащина - приятели на приятели на приятели. Мен тъкмо ме бяха харесали на едно интервю там и закриха целия отдел, много тъпо се получи. Ама всяко зло за добро.

# 728
Аз имам по-особено мнение за началното образование. Според мен в този етап са важни качествата на учителката, най-общо казано, а не училището като цяло. Учителката изгражда отношението на децата към училище, съученици, учебен процес и т.н. Изучаването на чужд език и в общи линии реклама за пред родителите /говоря по принцип, не за едно или друго училище/. На тази възраст няма да научат кой знае колко, освен ако няма някакъв изключителен късмет да се паднат в един клас все деца със склонност към езиците.
Ще ви дам пример от моя опит - синът ми учеше до 4-ти клас в училище без разширено изучаване на език, а от пети отиде в езиковата гимназия, където децата учат разширено от първи. Не е стъпил нито на уроци, нито на курсове по английски и нямаше никакъв проблем, въпреки че би трябвало тези деца, които са имали двойно или тройно повече часове, да са къде-къде по-напред от него. А си бяха много качествени деца, не е бил слаб клас. От друга страна, синът ми хич не е от тези със склонност към езиците, по-скоро е към природо-математическите науки. Тъй че не е някакъв супер-талант, нито пък потресаващо ученолюбив Grinning

# 729
  • София
Факт е обаче че тези две провинции до ден днешен не са си вдигнали таксите и все още таксата е 150 евро (с вкл билет за транспорт в някои унита).

Аделина, малко ти е стара информацията. Такси няма от 2-3 години, миналата година махнаха и последната в Байерн.

За училищата моето мнение е английски до 7 клас, после немска гимназия. При нас този вариант проработи. Синът ми без усилия направи двата сертификата, които му бяха нужни- САЕ и ДСД.

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 16:27 от Ива*

# 730
  • София
Факт е обаче че тези две провинции до ден днешен не са си вдигнали таксите и все още таксата е 150 евро (с вкл билет за транспорт в някои унита).

Аделина, малко ти е стара информацията. Такси няма от 2-3 години, миналата година махнаха и последната в Байерн.

Ами това е чудесно, може само да ме радва. Съжалявам за неточността, не съм следила развитието последните 5 години  Embarassed

Ива училището, в което е бил сина ти до 7клас някакво специализирано с английски ли беше/ ЧУ,ДУ? / или го прати в кварталното училище и английския на школи?

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 16:37 от adelina_bg

# 731
  • София
Аз имам по-особено мнение за началното образование. Според мен в този етап са важни качествата на учителката, най-общо казано, а не училището като цяло. Учителката изгражда отношението на децата към училище, съученици, учебен процес и т.н. Изучаването на чужд език и в общи линии реклама за пред родителите /говоря по принцип, не за едно или друго училище/. На тази възраст няма да научат кой знае колко, освен ако няма някакъв изключителен късмет да се паднат в един клас все деца със склонност към езиците.

Това, че учителката е най-важна до 4 клас и аз го знам, обаче как да разбера коя е добра като не познавам никой, чието дете да учи в желаните от нас училища, или пък в квартала децата са все малки на възрастта на сина ми. Да не говорим че аз не съм от София и нямам чак такива контакти. Пффф друго си е в малките градове, където все някой някого познава  Laughing

# 732
  • София

Ива училището, в което е бил сина ти до 7клас някакво специализирано с английски ли беше/ ЧУ,ДУ? / или го прати в кварталното училище и английския на школи?

Най-близкото квартално, с недобра репутация. Учителката обаче беше много взискателна, децата се улучиха предимно амбициозни и прилежни (в техния клас момчетата бяха голяма сила). Там изкарахме до 7 клас. В 7 клас школа- и по БЕЛ, и по МАТ. Резултатите на повечето деца бяха достатъчни за АК, НЕГ, 1АЕГ. (В годината, когато кандидатства синът ми , единственото момче с две шестици на изпитите беше от техния клас).
Английският, не особено интензивно в школа. Обаче, на моето езиците му се отдават, та след 10 клас имаше вече САЕ, а в 12 клас и ДСД.

# 733
  • софия

Не зная какво точно разбирате под "такса", но дъщеря ми е трета година в Шарите - Берлин и всеки семестър си плаща по 270 евра на унито - верно е, че в това влиза и пътуването с градския траспорт, но си е такса. Всички познати деца, които учат в различни унита в Германия плащат такси от същия порядък. Simple Smile

# 734
  • София

Не зная какво точно разбирате под "такса", но дъщеря ми е трета година в Шарите - Берлин и всеки семестър си плаща по 270 евра на унито - верно е, че в това влиза и пътуването с градския траспорт, но си е такса. Всички познати деца, които учат в различни унита в Германия плащат такси от същия порядък. Simple Smile

Не е такса  Wink, тези суми са семестър тикет и за студентската организация.
Такси от рода на 500-600 евро за университета (освен тези, които казваш) вече няма.

Общи условия

Активация на акаунт