Университети в Германия и в други държави с немски език 2

• 77 902
  • 778
  •   1
Отговори
# 705
Аз пак искам да попитам нещо, че не ми стана ясна последователността.
Първо се кандидатства по харесвана специалност в някое Уни и след като е прието детето, информираме Унито, че искаме да минем първо езиков семестър или ...

# 706
  • София
Фран, дъщеря ти ще успеее!
Аз също се опасявах, че избраната специалност не е по силите на дъщеря ми, но се оказа, че греша.
adelina_bg, извинявай, щом се засягаш на възраст, макар че 10 е доста близко до 7.   Peace
Все пак ще е от полза на учещите в Берлин да разкажеш подробно как си се вмествала преди седем години транспорт, квартира, храна в рамките на 350 евро/месечно.
НЕГ е официалното наименование на немската гимназия в София, в другите градове немските гимназии си имат други официални обозначения, смесването доведе до объркване. Фани е обяснила за Варна, предполагам, че знаеш как се  казва тази в Русе.
Впрочем DSD е езикова диплома, т.е. учещите в тези паралелки завършват с българска диплома за средно образование и немска езикова диплома.
Извинявам се за неразбирането, за мен НЕГ означава немска езикова гимназия, не знаех че това наименование е запазено за 91НЕГ. Гимназията в Русе се казва СОУ с преподаване на немски език и е от детската градина до 12 клас, напълно безплатно държавно обучение.  В града всички му казват немската гимназия защото има и доста други езикови гимназии, но тази си е само с профил немски език. Та затова съм се объркала. В нашата немска гимназия има ДСД, но няма Лайстунгс клас във формата в която я има в 91НЕГ, когато аз учех там нямаше още ДСД, въведоха го випуска след мен.
За бюджета, сигурно ми се смеете, но аз наистина живеех с толкова пари. Трудно ви е да си го представите, но човек може да се научи да живее с 2 и 200 стига да се налага.  Общежитието ми беше 180 евро варм (т.е с включено парно и ток), 50-70евро за храна на месец(бях вегетарианка по онова време а и работех в хотел, там се хранех през повечето време), в това число и обед в университета (около 3-5 евро), 40 евро за АОК, 20ина евро за тел, семестриалната такса ми беше 150 евро с включен билет за транспорт за цялата градска мрежа (+50евро на семестър), но това се плащаше еднократно на семестър. 50 евро ми оставаха за джобни на месец. Не съм излизала по дискотеки, не съм си купувала книги - библиотеките в Берлин са прекрасни и купуването на книги е излишех харч. Когато на някое дете му внасят всеки месец определена сума е много по-лесно, живее се малко по-ларж, по-спокойно, позволява си да се отпусне отвреме навреме. Не ме разбирайте погрешно не обвинявам вашите деца че го правят или че са такива, но приемете че има деца не толкова солидни финанси като вашите. Но аз съм заминала за Германия с 2000дойче марки и баща ми ми каза: Ако можеш с тях да се оправиш - супер, ако не прибирай се, аз не мога да си позволя да те издържам. Колкото припечелех толкова, живяла съм и с по-малко, но да речем че средно 350 евро са ми стигали да не мизерствам и да водя достоен живот. Не ме е срам че съм учила и съм работила по цяла нощ, това ме направи човек, човека който съм сега, върнах се в България защото просто не издържах психически, а и работа за ИТ там няма хубава. В България още на първата седмица имах 3 интервюта. Сега работя скъпо платена работа в една от най-престижните американски компании със седалище в София и получавам повече пари от половината ми колеги германци. Така че нападките ви и подигравките ми се виждат малко не на място. Защото аз в тази тема не видях един студент там, който да каже колко е труден живота, виждам само майки които тръпнат и виждат живота в Германия през очите на децата си, а дали той наистина е такъв?

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 16:27 от adelina_bg

# 707
Adelina, поздравления за това че си успяла да се справиш сама, не виждам някой да те напада Hug
И дъщеря ми има един съученик, само с баба и дядо, без никакви пари, който сам се справи именно в Берлин и с ученето/Молекулярна биология/ и с работата. Верно, не си идваше изобщо, за да не харчи пари за билети, но се справи младежа.
Но ние майките много добре знаем, че в Германия е трудно, трудно е и за родителите в България, изобщо живота е труден за всички и навсякъде. просто коментирахме, че сега издръжката е по-скъпа от времето когато ти си учила в Германия. Иначе ме изненада за доходите на ИТ специалистите в Германия newsm78 Нашият зет е компютърджия, неговите приятели също, повечето работят самостоятелно по какви ли не проекти от дома и са много, много добре заплатени.

# 708
  • София
Благодаря за информацията относно наемите.
Нашият не е падал под 240 евро, но не сме в Берлин и с другите разходи, които  горе-долу са в споменатите от теб рамки, надвишаваме сумата от 350 евро, без значение дали са от родителите или са изкарани с допълнителен труд.
Иначе си права, че тук пишем предимно майки, децата контактуват във ФБ !линкът на една от групите е на първа страница на темата). А български студенти в Германия имаше и през 80-те години на миналия век - това е моят коментар на последното ти изречение.
Хубав ден и пиши, за много хора ще полезно да четат истории за последващата реализация. Това е една обширна тема, която е слабо засегната тук. Моята дъщеря също засега не възнамерява да остава в Германия, въпреки че професионално и финансово везните клонят в противоположната посока. 

# 709
Аз от няколко дни си задавам въпроса каква част от завършилите студенти продължават реализацията си там?

# 710
   Привет!
   На мен ми е интересно като заминаваха вашите деца,го направиха с идеята да се върнат,или нямаха идея какво ще последва след като се изучат.И кое наклони везните за следване в чужбина,защо именно в Германия?
   На този етап моята дъщеря е категорична,че не иска да остава в България.Но това засега,имайки предвид,че все пак не е видяла какво означава да си напълно самостоятелен и далече от мама и тати.

# 711
  • На зелено
adelina, дано не го приемеш като нападка, но би ли разяснила, какво влагаш под написаното "там няма хубава работа за ИТ". Къде е това там (Берлин, дадена провинция, цяла Г-я), колко време си търсила работа и преди колко време е било. Ако някой от въпросите е прекалено личен, не ми отговаряй. Стана ми просто интересно, защото в момента се наблюдава точно обратното явление, "пълен глад" на работният пазар за всички аспекти от ИТ сферата, доколкото знам, това не е от скоро.

# 712
Не е мислила ще се връща ли, няма ли. Не съм убедена, че и сега е решила напълно. Ходи на работа, пуска сивита за постоянна такава и каквото се случи. Нищо не я задържа там, но и нищо не я примамва да се върне тук. Като не трябва да пропускам да отбележа, че в нашия град няма какво да прави.
И аз си задавам този въпрос с реализацията от доста време насам. Май е въпрос на късмет.

# 713
adelina_bg, мерси, че волно или неволно ни причисли всички към "родители със солидни финанси"  Wink Аз специално не съм от тях. Дъщеря ми замина на същия принцип както ти - с една сума, която можем да й отделим ние /същата като за брат й след две години/ и нататък ще трябва да се справя сама. Никой не казва, че е лесно в Германия или където и да било в чужбина. Аз лично шапка свалям на млади хора като теб, които са имали куража да тръгнат и са успели да се справят. Казвам го, защото аз и мъжът ми не се решихме преди години да емигрираме, а сега отчитаме това като голяма наша грешка.

Дъщеря ми е категорична, че не желае да се връща тук. Друг е въпросът къде и как ще намери реализация там. Времето ще покаже.

# 714
  • София
Планът на моя син е след магистратура да се върне в България. Има обаче доста време дотогава, така че плановете може да се променят.
Забелязвам при сина ми и приятелите му едно засилено носталгично-патриотично увлечение. Има го и моментът с идеализацията на родината отдалеч.

# 715
  • София
Ива и при нас е същото. Преди много години и ние разсъждавахме по този начин.
Където и да са, важното е да се чувстват на мястото си и да са щастливи.
На решението да учи в чужбина повлияха два фактора - нуждата от тежка, допълнителна подготовка за изпити тук под формата на частни уроци и факта, че почти целия випуск бяха с тази нагласа и заминаха.

# 716
  • София
... и факта, че почти целия випуск бяха с тази нагласа и заминаха.
И при нас това натежа. А следващият випуск 100% се изстреляха навън.

# 717
Здравейте! Имате ли представа колко за колко време се появяват парите в сметката на университета,след като бъдат прехвърлени от немската сметка на детето? Възможно ли е да са необходими 5 работни дни?

# 718
  • На зелено
sasi6, не е нормално да е 5 работни дена. Един СЕПА превод се извършва макс.за три работни дни.

# 719
  • София
Благодаря ви момичета  Hug желая и на вашите дечица да имат моя късмет с реализацията.

Наскоро един татко в една друга тема спомена че само загубеняците се прибирали в БГ за да бъдат мизерно заплатени и да имат българи за шефове  Laughing Жив и здрав да е, колко много "загубеняци" познавам дето са се прибрали от цял свят... ни един не е умрял от глад.

Но все пак си зависи от специалността - за ИТ според мен е по-добре в България защото има огромен глад за ИТ специалисти. В Германия имаше огромен отлив на големите софтуерни компании след 2003 - защото Германия не е особено привлекателна страна за чуждестранни инвестиции, повечето големи софтуерни компании решиха че източна Европа е една добра дестинация за развиване на бизнес - добри програмисти, сравнително по-ниски заплати, по-ниски данъци. И в един момент като се дипломирахме дори на германците им беше трудно да си намерят работа (това беше още далеч преди световната икономическа криза). Имах колеги, които се хващаха и на 1000 евро на месец и бяха доволни. Та затова смятам че решението ми да се върна беше ОК. Тук има страхотен недостиг на кадри. В нашата и фирма в момента сме принудени да търсим софт.инженери в Гърция, Румъния, Испания и Израел. И щом се тълпят да идват на интервюта явно все пак заплатите са конкурентоспособни (е и името на компанията си е важно де). Доста време ми отне да ги накарам да представяме фирмата на студенски работни панаири (Studentenmesse newsm78) и да търсим стажанти от Германия. Защото ние на стажантите плащаме доста добре, а в германия стажансткия труд в общи линии не се заплаща Sad Но сега незнам докъде са я докарали защото от 1 година съм по майчинство.  Както и да е де.

Нещо важно искам да споделя за тези, чиито деца работят. В Германия има т.нар Studentenhilfe - последните 2 месеца от семестъра, когато се провеждат изпитите, студентите, които работят имат право да подадат молби за безвъзвратна финансова помощ за 2 месеца за да не се налага да работят. Документите се подават в районната социална служба като се носи сл.бележка от работодателя за последните 6-12 месеца, договор за наем, и не помня още какво и се смята средно аритмечитно колко печели студента на месец и му се изплаща х2 съответно за два месеца. Това много ме облекчаваше мен и ми даваше време да се концентрирам върху ученето.

Иначе когато аз бях студентка във всички провинции таксата беше 180 марки, после обаче всички провинции без Берлин и Бранденбург решиха да вдигнат таксите до 600евро, ние протестирахме 2 години - в Берлин по улиците имаше стотици хиляди студенти, дори ни бяха заплашили че ще обявят нулев семстър. Това доведе и до преместване на много студенти от други унита в Берлин, защото дори за германците тази сума е доста висока. Факт е обаче че тези две провинции до ден днешен не са си вдигнали таксите и все още таксата е 150 евро (с вкл билет за транспорт в някои унита).
Отделно общежитията са сравнително евтини - в източен белин около 2 пъти по-евтини от западен, макар източните да са в пъти по-хубави. Но доколкото разбирам явно последните години са затворили няколко общежития и вече не е толкова лесно да се намери място. Винаги обаче остава възможността за WG - голям апартамент в съжителство с други студенти. Този вариант винаги излиза по-евтино отколкото самостоятелно жилище.

Какво друго да кажа май не се сещам, ако някой има питанки ще пиша стига мога и децата да ме оставят.

Общи условия

Активация на акаунт