Университети в Германия и в други държави с немски език 2

• 77 927
  • 778
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря на всички за коментарите относно речниците!  bouquet
Инициативата за закупуване на някакъв речник беше моя и май вместо да помогна на дъщеря си, щях да навредя.

Иначе, желанието и решението да учи в Германия си е изцяло нейно. Сама реши преди две години да зареже английския и да започне почти от нулата немски.
Много, много ще й е трудно, но както казах, решението беше и си е нейно. За това смятам, че ще успее.
Пък да видим. Thinking
Браво , Браво Браво

точно така всичко опира до мотивация. Като решиш че ще направищ нещо го правиш.

# 691
  • София
За бюджета - 350 евро на месец, ако не плащаш квартира. Дори и в Берлин, но сега, не преди 10-15 години.

fani34, в НЕГ няма други паралелки от Leistung и DSD, нещо си объркала.
Е ти ме изкара 100 годишна, ама карай. За сведение съм завършила преди 7г не преди 15  Wink

И НЕГ има не само в София, в Русе например имат паралелки с DSD и обикновени паралелки с българска диплома.  Peace

# 692
На нас само общежитието ни беше 250 евро, не виждам при това положение как ще стигнат по малко от 600 евро на месец Peace Верно че тогава платихме и 1200 евро такси за два семестъра, които в последствие отпаднаха, но така или иначе за да живее нормално първата година, на детето му трябват около 8000 евро.
Като сметна че от втори курс се издържа самичка, може да се каже , че тънко сме се отървали Laughing Случихме на дете Peace

# 693
  • София
Като заговорихте за издръжка... това с детето е много важно. Разбира се има значение и в кой град е, какъв е наема. Както знаете моят син е първокурсник, работи, та до тук минавам много тънко. Изпратихме го с 1000евро в джоба и още толкова в сметка. Други пари не сме му давали. В сметката все още има 200-300евро. Два пъти се е прибирал, като ние сме плащали билетите. Та случила съм на дете... ама след година като заизпращам малкия... друга ще е сметката  Wink

# 694
  • София
Фран, дъщеря ти ще успеее!
Аз също се опасявах, че избраната специалност не е по силите на дъщеря ми, но се оказа, че греша.
adelina_bg, извинявай, щом се засягаш на възраст, макар че 10 е доста близко до 7.   Peace
Все пак ще е от полза на учещите в Берлин да разкажеш подробно как си се вмествала преди седем години транспорт, квартира, храна в рамките на 350 евро/месечно.
НЕГ е официалното наименование на немската гимназия в София, в другите градове немските гимназии си имат други официални обозначения, смесването доведе до объркване. Фани е обяснила за Варна, предполагам, че знаеш как се  казва тази в Русе.
Впрочем DSD е езикова диплома, т.е. учещите в тези паралелки завършват с българска диплома за средно образование и немска езикова диплома.

# 695
Ако се канят децата ви да общуват с немци, а не с българи първия семестър, горещо препоръчвам провинцията да не е Бавария. Защото там усилията им за контакт ще се увенчаят предимно с неуспех. И съветвам да търсят контакти с българчета в по горни семестри, защото ще получат много ценни съвети. Относно знанията на немците - първи семестър икономика знаят много повече от нашите студенти. Имам спомен от моята дъщеря как влиза професорът по счетоводство и си започва лекцията. В един момент нещо се присеща и пита кой знае това. Почти всички наоколо вдигат ръка и той решава да премине напред. Първата година, мисля, ни излезе повече от 10хил. евро, но ние обзавеждахме квартирата, която между другото е 300 евро. Имаше и семестриална такса от над 500 евро. Всички деца около моята дъщеря са сменяли специалност. Изключение правят тя и две момчета.

# 696
  • София

Все пак ще е от полза на учещите в Берлин да разкажеш подробно как си се вмествала преди седем години транспорт, квартира, храна в рамките на 350 евро/месечно.

И за мен ще е интересно, като майка на учещ в Берлин newsm78. Ние тангираме към 550-600 вече.

# 697
  • София
За Берлин - всеки месец изпращам 1000 лв. Тя си заработва във фирма за кетъринг между 200 и 400 евра, в зависимост колко часа е имала възможност през месеца да работи. Общежитие плюс интернет и телефон - до 300 евра. Справя се с парите, има спестени от нашите преводи. Много зависи от това, колко развлечения ще си позволи. Бяха с приятелки на някакъв музикален фестивал във Франкфурт - 2 нощувки в хостел, път, билети за събитието - отидоха 200 евра. Знам че билетът за кино е скъп за представите ни, всяко излизане на дискотека - също. Затова се следят промоции и т.н. Все пак, не си представяме, че млади хора няма да излязат поне веднъж в месеца или няма да попътуват, за да опознаят държавата, в която живеят. Мисля, че 500 евра стигат за строг и аскетичен живот в Берлин. За развлечения - всеки си знае.

# 698
   Привет!
   Относно ДСД дипломата-дъщеря ми учи в ГПЧЕ в Монтана,немски.Гимназия с преподаване на чужди езици.По принцип почват две паралелки,в края на 8ми клас държат изпит и отсяват един клас "шпиц".Випускът на дъщеря ми е  с един клас,но разделен на две групи.Едната се води "шпиц" и усилено се готвят за ДСД-дипломата.Дъщеря ми проспа миналата година,измързелува я много сериозно,но тази година ,надявам се,й дойде акъла и се стегна и впрегна всички сили и възможности,които има и успя.Всеки край на уч.година държат изпит,по формат и материал като изпита за ДСД.Два месеца беше голям зор,за всички в къщи.На РС госпожата ни предупреди,че в този изпит се впряга цялото семейство,ако иска да помага де.Аз малко с насмешка си казвах,че който има изпит,да си го държи,аз моето учене съм изучила.Но не е така-съпреживявах,недоспивах,нервата ме тресеше яко.
     А как се ориентирахте каква специалност и къде да учат децата?Дъщеря ми иска връзки с обществеността,туризъм,реклама нещо такова.Доколкото схващам,аз не разбирам немски,не е точно като в Бг-имаш специалност,имаш приемни изпити,и имаш представа какви предмети учиш.Или греша?
     Ако на някой му се пише,бих се радвала да разкажете!
    ПП-като ви чета сега,оставам с впечатление,че дори и с ДСД ,или ДАФ,е добре да се изкара езиков курс на място в Германия?

# 699
Сега бихме постъпили така,  просто ще е по-бърза и лесна адаптацията. Но човек се учи от грешките си, които са индивидуални. Както и да направите, винаги има изход.

# 700
Не съм се включвала отдавна, но мисля, че мога да съм полезна с 2-3 изречения от нашия опит. Дъщеря ми завърши гимназия с преподаване на чужди езици с първи немски и сама се подготви за ДСХ. Малко ми е чудно мнението, че е много лесен, защото на устния имаше много скъсани /тя държа в СУ пред комисия от два германски университета/. За правото имаше изисквания да е взет с 67 %, а за медицина бяха някъде над 81-82. Не си спомням дали накрая оценката беше обща за писмения и устния или отделна. Тъй или иначе, тя и на двата имаше над нужните й 67 %.

За парите - учи в неголям град /Мюнстер/ и изкарва с 350 евро на месец. Общежитието й е 218 евро, още 10 плаща за интернет и телевизия, транспортът им е безплатен. Но трябва да кажа, че тя е доста стисната /като баща си  Laughing/ и не виждам сина, например, как ще изкара с тия пари. В началото даже питах тук във форума нормално ли е 100-120 евро на месец да й стигат за храна и други разходи. Но вече две години тя продължава да твърди, че не се лишава от нищо, излиза с колеги отвреме навреме и й стигат.

# 701
  • София
В началото даже питах тук във форума нормално ли е 100-120 евро на месец да й стигат за храна и други разходи. Но вече две години тя продължава да твърди, че не се лишава от нищо, излиза с колеги отвреме навреме и й стигат.

Просто не си представям с какво се храни девойката newsm78, сигурно по салата на ден  Grinning.
Момчетата хапват доста по-здраво, нашата сума за храна е почти тройна  newsm78. При това си готви  вкъщи.

# 702
И тя си готви в общежитието. Не яде месо, може би там е отговорът  newsm78 . Много обича плодове.  Беше ми казвала по-рано, че й харесала виетнамската кухня - имали някакво магазинче или нещо подобно наблизо. Пазарува от Лидл, че й е най-удобен. Тук все се чуди защо нашият Лидл е толкова скъп, казва, че там е много по-евтино. Не изглежда гладна, като я видя на скайпа. Като си идва през пролетта даже беше леко напълняла в д-то. Сигурно има значение и това, че не пуши.

Ива*, за мъжете си права. Синковецът в десети клас е почти 100 кг и разликата в храненето със сестра му е умопомрачаваща  Laughing

# 703
  • София
И тя си готви в общежитието. Не яде месо, може би там е отговорът  newsm78 .

Вероятно в месото е разликата. Моето си готви пържоли с гарнитура от кюфтета  Joy.
Момчетата в тази възраст явно доста наблягат на месото, като източник на протеини (фитнесът явно го изисква). Все пак по-добре месо, отколкото добавки.

# 704
По отношение на храната и моята девойка харчеше 20 евро на седмица - зареждаше си веднъж седмично в Лидъл и знам че повече от 20-25 евро не е давала. Транспорта в NRW  е безплатен и разликата  отиваш за копиране, учебници, правене на торти за де що се появи рожденик Simple Smile и хойкане .

Общи условия

Активация на акаунт