Университети в Германия и в други държави с немски език 2

• 77 933
  • 778
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Много интересно как слагате всички под един знаменател - тези от НЕГ знаят и се оправят, тези от езикови гимназии не знаят и ги късат. Еми то си зависи и от потенциала на студентите - някои им се удава да учат икономика, на други не, някои са родени за лекари и учат всичко с лекота, други и да им го смелиш и да им го влееш в главата няма да го разберат. И тук не е само езика пречката.
Не съм съгласна че първите две години не знаели къде се намират. Първите месец-два Да, ама после вече се свиква, и като се влезе в ритъм няма нищо страшно. Вие тук ги наплашихте майките все едно ракетостроене ще строят децата им, то на който не му се учи и в БГ уни да го пратите пак няма да си вземе изпитите. А тези дето са ги скъсали по 3 пъти не сте ги следили по 24/7 да видите дали наистина са учили на 100% или са висяли през вечер в местния чалга клуб(защото моите наблюдения пък са такива). Така че смятам че всичко си е индивидуално и децата трябва да ходят мотивирани че ще успеят, пък оттам насетне "каквото сабя покаже". Моя личен опит показва че колкото по-бързо се ограничат контактите с българи, и се заменят с немски такива, всички пропуски в езика се наваксват, свободното владеене на езика се подобрява и още на втория, третия семестър вече няма никакви проблеми с изпитите. По-малко излизания, повече залягане над учебниците и резултата е налице още в края на семестъра.
С mama Tin не съм съгласна само за сумата от 8-10хил. Струва ми се доста голяма, но може би си зависи от града/провинцията, имайки предвид че на мен ми стигаха по 350евро на месец, но все пак живота на студентите в Берлин е най-евтин от всички провинции и децата с по-малки финанси е хубаво да се насочат натам.

Сещам се за първото нещо, което ни каза професора по математика като блязохме на първата лекция: Погледнете наляво, погледнете надясно, огледайте състудентите си добре, защото половината от тях няма да ги има до края на следването.  
Еми прав беше човека и доста от германците окапаха, какво да се прави, затова и успеха накрая е още по-сладък  Laughing

# 676
... а децата да се въоръжат с речниците и твърда решимост да успеят Peace
Може ли съвет точно какви речници са необходими.
Става въпрос за икономическа специалност.

# 677
  • На зелено
И в България, много окапват, но повече от изпити и по-рядко от специалности. Но главната пречка е неразбирането на материала или просто мързел да се учи. Относно спомената сума 8000 -10 000 евро е точно така, ако тръгнем и към Байерн, според мен става повече.
В тази тема не влизат само родители, а и бъдещи студенти в Германия. Нека видят, как родителите им се притесняват и да си правят сметката.
А относно курсовете по различни направления, вече в много градове, школите към Унитата, а понякога и самите те, предлагат курсове или кратки въвеждащи уроци.

# 678
  • София
... а децата да се въоръжат с речниците и твърда решимост да успеят Peace
Може ли съвет точно какви речници са необходими.
Става въпрос за икономическа специалност.
бих казала напърво време нещо такова http://www.emag.bg/nemsko-b-lgarski-b-lgarsko-nemski-ikonomiches … 332/pd/DLK0SBBBM/

макар че лично смятам че тези речници не са насочени към студенти по икономика, защото съм разглеждала такъв и съвсем откровено си казвам че повечето термини не ги разбирам на български. Терминологията в икономиката или по-точно дефинициите е по-добре да се учат директно на немски, от немски тълковен речник или от немски икономически речник - това ми се вижда много хубав речник http://www.buecher.de/shop/fachbuecher/basiswissen-wirtschaftsde … prod_id/08046747/

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 15:14 от adelina_bg

# 679
Благодаря много. Аз харесах този, но е немско-български:
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=26621

# 680
  • София
Благодаря много. Аз харесах този, но е немско-български:
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=26621
Коригирах си поста, моля прочетете го пак. Тези речници са повече насочени към хора учили икономика в БГ или към преводачи, няма да помогнат особено на студенти, които тепърва учат икономика. Вижте втория линк, той ще Ви е по-полезен.

# 681
  • Варна
Mams, езиковия семестър е в университета, после продължава каквото е приета. Но някои специалности нямат обучение от летния семестър т.е. Може да се започне само на есен. Може и междувременно да реши да учи нещо друго и в друг университет.
А моята дъщеря е от НЕГ, но немски реално учиха сериозно само 8 и 9 клас. Не успя да влезе в DSD  паралелката и от там нататък абсолютно нищо не учиха в училище губиха си времето.  И други деца не си взеха Даф ,  някои от тях ще учат в Австрия. Доколкото знам там се кандидатства с хорариум. За медицина в Австрия има някакъв изпит, едната и приятелка пътува  в момента за Виена.
Мен започва да ме тресе вече, надявам се да я приемат дипломата и е 5,71 , но днес влязох в магазин за куфари и почти се разревах.
Племенницата ми кандидатства bwl във Виена, там имаше вероятност за изпит , но го отмениха.

# 682
Благодаря, Аделина!  bouquet
Дано се включи и някой друг! Hug

# 683
  • София
А тези дето са ги скъсали по 3 пъти не сте ги следили по 24/7 да видите дали наистина са учили на 100% или са висяли през вечер в местния чалга клуб(защото моите наблюдения пък са такива).

Факт е, че споменатото от мен момче завърши инженерната специалност. След това и магистратура направи и то такава, че да е близка до първата желана специалност. И го скъсаха точно от незнание на езика и на първоначалното шашкане. Ако някой му беше обяснил, че на въпросния изпит може да се яви доста по-късно в следването си, а не да се яви още на първата възможна поправка, сигурно щеше да го вземе.

Един успешно издържан тест ДаФ или ДСХ, не подготвя езиково децата за Унито, това е един заучен модел и формат.

Ето това имах предвид и аз. Имам две дъщери, завършили различни немски гимназии и взели ДСД дипломи с еднакъв успех.  Много добре виждам разликата в подготовката им. Тестовете се взимат сравнително лесно. За разбирането и владеенето на езика трябва нещо повече от взет тест. И е жалко, че заради криворазбраното "губене на 1 семестър/година" заради езиков курс след това следването се проточва с години.

Фран, речникът ми е познат на външен вид. Явно сме купили същия.  Wink Имам предвид този - http://www.emag.bg/nemsko-b-lgarski-b-lgarsko-nemski-ikonomiches … 332/pd/DLK0SBBBM/  Обаче дъщеря ми знае термините само на немски. На български не ги е чувала. Laughing 

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 00:46 от Тaня67

# 684
Не помня с какви речници замина щерката, но Дуден - а и беше най-ценен в началото.
Това което си спомням от нашата първа година беше че първите 2 месеца наистина и беше трудно с това да разбира бързо преподавания материал и се беше притеснила малко. Обаче седнала да си говори с германците  в групата си и се оказало , че и те нищо не разбират от материала, та това все едно и свали психическия товар и оттам насетне нещата тръгнаха много по-леко.
Нашата първа година ни струваше точно 8000 евро - с храна, общежитие, пари за устройване, за самолетни билети, всичко. Тя работеше отделно всяка събота за 50 евро в една рекламна агенция и така се справяше.

# 685
  • На зелено
fani, нормално е да плачеш. Сигурна съм, че и дъщеря ти изпитва подобни чувства, говори с нея, споделяйте емоциите си. И за родител, и за дете (казвам го от гл.т.на второто), които имат силна връзка по между си, е добре да комуникирате в такъв момент повече за чисто емоционалните си страхове и терзания, но в същото време, рисувайте/представяйте си и бъдещето. А и както обичам да казвам, Германия е само на 100 евро разстояние  Laughing

# 686
На всички деца е трудно.
Зависи от характера и емоционалността на детето, от специалността от всичко.
Това исках да кажа и аз, че не е задължително да записват всички изпити още на първата дата  Peace
Когато обаче нещата потръгнат - им порастват криле  Laughing

# 687
  • София
Голяма дискусия се заформила тук и няма начин да не се включа с нашия опит.
За езика - степента на овладяване не зависи от училището, а от индивидуалните способности и мотивацията. Подкрепям мнението на adelina_bg, че поне в началото трябва да се избягват контакти със сънародници, тъй като се получава изцяло потапяне в местната среда, усъвършенстват произношение и обогатяват лексиката.
За речниците - според мен речникът трябва да е едноезичен, споменатият по горе Duden е класика. Специализирани речници с преведени понятия на български считам дори за вредни. В крайна сметка понятията и термините, които ще изучават ще бъдат обстойно обяснени на лекции и упражнения на съответния език, съответно разбрани, така че ми се струва безсмислено да научават и българския еквивалент. Какво ще им донесе това?
За отпадането и езиковите курсове - нашите деца отпадат, защото следването извън БГ не е тяхно решение, защото очакванията им са се разминали с действителността, защото голяма част от тях не са научени да учат  Laughing, защото слабата езикова подготовка, съчетана с високите изисквания утежнява нещата. Немските студенти отпадат основно по други причини. Наистина накрая завършват около 20% от започналите, но това е стандартната схема: лесен вход - труден изход. Затова, ако езика не е на добро ниво, то езиковият семестър е препоръчителен.
За бюджета - 350 евро на месец, ако не плащаш квартира. Дори и в Берлин, но сега, не преди 10-15 години.

fani34, в НЕГ няма други паралелки от Leistung и DSD, нещо си объркала.

# 688
  • Варна
Ironik когато съм писала НЕГ съм имала предвид езикова гимназия с първи език немски , не съм уточнила точно гимназията. Грешката е моя. Става въпроз за Първа езикова гимназия  Варна, но ако бях написа така повечето не знаят каква е тази гимназия. Гиманазията с най висок бал за прием заедно с математическата , най - високи резултати от матурите в града.

# 689
Благодаря на всички за коментарите относно речниците!  bouquet
Инициативата за закупуване на някакъв речник беше моя и май вместо да помогна на дъщеря си, щях да навредя.

Иначе, желанието и решението да учи в Германия си е изцяло нейно. Сама реши преди две години да зареже английския и да започне почти от нулата немски.
Много, много ще й е трудно, но както казах, решението беше и си е нейно. За това смятам, че ще успее.
Пък да видим. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт