Университети в Германия и в други държави с немски език 2

• 77 958
  • 778
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря на всички за идеите за билети и начин на пътуване. Нямаме опит в това, но постепенно ще се научи да следи нещата.
Да, тази вечер е О-фазата в Карлсруе и в момента се стяга за нея. Започва в 19.30 h немско време.
Утре ще разказва. Относно специалността му "Възобновяеми енергийни източници" в хохшуле Карлсруе още я мисля. Доколкото зная е въведена отпреди  2-3 години. Считам, че е перспективна, но първоначално ме терзаеше избора университет - хохшуле. Синът ми се колебаеше се между чиста електротехника в KIT и тази специалност. Решението е негово, дано има късмет!
Доста прочетох за разликата университет - хохшуле, но в крайна сметка времето ще покаже.
Лекциите им започнаха от 4.10. и са до 20.12., на 07.01 отново лекции. Изучават: математика, електротехника, информатика, физика, DC технология, полета. Кофти е, че немските му връстници са учили интеграли в училище. Сега се чудя дали да му изпращам 5-те висши математики от моето следване или да се бори с немската литература. Съвети? За тази специалност се кандидатства с диплома и сертификат за немски език.

# 76
# 77
  • Под гъбата
Видях стаята в общежитието по скайп. Не е лоша, достатъчно голяма е. Малък радиатор, дано да е достатъчен за зимата, че електрически печки не дават да се включват. С леглото е малко по проблемно за момента, че си е купил един матрак с не много добро качество, но по автобусите не дават да се пренасят обемисти неща. Електроуредите са им Миле Crazy Банята е малко в лош вид ,въпреки всекидневното почистване. Снимки още нямам, но ще го накарам да направи.

# 78
Видях стаята в общежитието по скайп. Не е лоша, достатъчно голяма е. Малък радиатор, дано да е достатъчен за зимата, че електрически печки не дават да се включват. С леглото е малко по проблемно за момента, че си е купил един матрак с не много добро качество, но по автобусите не дават да се пренасят обемисти неща. Електроуредите са им Миле Crazy Банята е малко в лош вид ,въпреки всекидневното почистване. Снимки още нямам, но ще го накарам да направи.

Радиаторът сигурно е разчетен за квадратурата; ще ми е любопитно да видя снимки  Hug

# 79
Момичета, един разговор от немската група във фейса по темата със самолетните билети за Коледа. Копирам го тук, защото ми се видя полезен:

Въпрос: При пътуване с wizz air се знае, че билетите са на най-изгодна цена около месец, месец и половина преди датата на летене ( а не както някой би си помислил: колкото по-рано резервираш, толкова по-евтино ти излиза). Та ако може някой, който е пътувал предишни години да каже дали това важи и за коледния период или билетите от тук нататък само ще поскъпват..миналата година си купих през октомври от страх, че ще стават все по-скъпи и не съм гледала повече. А цените отиване и връщане до София са направо ужасяващи при това качество на авиокомпанията.
Отговори:
- Обикновено за пиковите дати по Коледа и Великден цените са фиксирани и не мърдат, независимо колко рано / късно ги вземеш. По Коледа от Германия няма евтини полети като цяло. Евентуално вариант за евтино би бил България Еър от Франкфурт на Майн, това е, което ми идва наум. Аз ги взимам от Берлин и са невероятно евтини, а комфортът е доста по-висок, от този на Уиз Еър.
- Само да отбележа, че за коледа билети от Франкфурт на България Еър ако не се вземат предварително, стават високи цените
- Принципно Франкфурт и Мюнхен са скъпите летища на Германия. Берлин е от най-евтините като такси, затова и оттам полетите са евтини. Австрийските авиолинии понякога имат евтини оферти през Виена. Също така полските ЛОТимат понякога оферти през Варшава.
- Дори и половин година по-рано да резервираш за Коледа, билетите пак са си над 100 евро, тъй като те знаят, че ще ги разпродадат, тъй че не чакай толкова много, че може още повече да поскъпнат.
- Половин година по-рано, easyjet, две посоки (Берлин - София, София - Берлин), общо 60 евро

# 80
  • Под гъбата
Момичета, знам че още е рано за това, но ме интересува документът удостоверяващ ,че детето е студент само с превод може ли, да мине или му трябва и апостил? Като го смятам ще ми излезе около 60 лева а здравните осигуровки за три месеца са 50 лева. Освен това документът е до края на март и после ще има нов превод и нови такси и стана дълга и широка. newsm78

# 81
Само превод ти трябва-около10лв ще ти струва в лицензирана агенция.За всеки случай си носи и пълномощното от детето.Аз не съм плащала ЗО - от училище я бяха осигурили до август включително, а се водеше студентка от 1септември

# 82
  • София
Момичета, знам че още е рано за това, но ме интересува документът удостоверяващ ,че детето е студент само с превод може ли, да мине или му трябва и апостил? Като го смятам ще ми излезе около 60 лева а здравните осигуровки за три месеца са 50 лева. Освен това документът е до края на март и после ще има нов превод и нови такси и стана дълга и широка. newsm78

Необходим ти е само обикновен превод от преводаческа агенция, без апостил. Ще ти струва около 15 лв. И да, тези уверения се носят семестриално. Аз ги нося след Нова година за зимния семестър и през лятото като дойде детето ваканция за летния.

# 83
  • Под гъбата
Нашият документ е в електронен вариант и даже няма да ми се налага да го нося за превод, а ще го изпратя по Интернет Simple Smile.

# 84
И моя документ ми го праща щерката в електронен вариант, но от НАП си искат превод, не приемат немски вариант. Така че го изпринтирай и преведи Peace

# 85
  • Варна
Здравейте!
Вече подадох документа. Приетите в Аахен го имат в ел.вариант. Това е достатъчно.Разпечатваш,носиш за превод и после в НАП. Но , може да се направят на сложни и да ти откажат с мотива, че трябва да го представиш след Нова година. Нямат право да отказват да приемат документите. Проблемът им е, че трябва да следят и да въведат информацията около празниците. Поспорих, поспорих и накрая се съгласиха, че съм права. За периода юли септември- внасяш. Трябвало е през юли да се подаде декларация обр.7, но няма глоби/съставят актове/.

# 86
  • Варна
Пропуснах да спомена, че това се повтаря всеки семестър. Намерих си фирма, извършваща превод.услуги и се договорих всеки следващ път преводът да е на по-ниска цена. Все пак едно и също съдържание само периодът е различен. Искат и пълномощно, но може да се договорите.....
Изчакват да мине 3-месечния период и чак тогава въвеждат информацията от превода.

# 87
  • Под гъбата
Здравейте!
Вече подадох документа. Приетите в Аахен го имат в ел.вариант. Това е достатъчно.Разпечатваш,носиш за превод и после в НАП. Но , може да се направят на сложни и да ти откажат с мотива, че трябва да го представиш след Нова година. Нямат право да отказват да приемат документите. Проблемът им е, че трябва да следят и да въведат информацията около празниците. Поспорих, поспорих и накрая се съгласиха, че съм права. За периода юли септември- внасяш. Трябвало е през юли да се подаде декларация обр.7, но няма глоби/съставят актове/.
Аз, за този период чинно съм подала декларация и внесла осигуровките! Grinning В нашето село фирмата за превод е само една и тя не извършва превод на място, пращат ги до Велико Търново. Ще пробвам за отстъпка да се договоря, ама надали. Иначе то и детето може да го преведе, но се съмнявам ,че ще мине пред данъчните.

# 88
Не е необходимо всеки път да превеждате едно и също нещо Wink
В НАП се носи на 3м. защото системата им е такава Whistling / ще почакаме за електронно правителство /. Носи се копие на удостоверението и копие на превода, опит -  НАП София  Peace, аз нося и оригиналните документи за всеки случай. Така вече  5-та година Heart Eyes

# 89
  • София
Не е необходимо всеки път да превеждате едно и също нещо Wink
В НАП се носи на 3м. защото системата им е такава Whistling / ще почакаме за електронно правителство /. Носи се копие на удостоверението и копие на превода, опит -  НАП София  Peace, аз нося и оригиналните документи за всеки случай. Така вече  5-та година Heart Eyes

Зависи от съответната ТД на НАП. Аз нося на 6 м, но всеки път е оригинален превод плюс оригинала на документа за проверка. Това е  за НАП- Изток в София.

Общи условия

Активация на акаунт