Университети в Германия и в други държави с немски език 2

• 77 963
  • 778
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
НАП- София сте на запад, ние сме на изток от рая и всеки път правим всичко на ново.  :lol:LinaM подай рецепта как да не превеждаме всеки път.  Hug

# 91
  • София
Съветът ми е да се позвъни на тел. на Агенцията и там да се попита точно за процедурата. И тогава пред всяка една от служителките може да кажете ключовата фраза"така казаха". Много често работещите не са наясно с всички изникващи случаи, а не винаги са склони да попитат друг

# 92
НАП- София сте на запад, ние сме на изток от рая и всеки път правим всичко на ново.  :lol:LinaM подай рецепта как да не превеждаме всеки път.  Hug

Нося копие на документите и оригиналите също, зависи от служителката, понякога искат да напиша на копията " вярно с оригинала" и да ги сравни . Така вече 5 г. в НАП " Овча купел". Няма никаква логика да предавате оригиналите Peace

# 93
И аз носех на 6 месеца- те се оправят,нямали сме проблеми. Вече не нося, детето си направи немска застраховка, ползва толкова много неща. Ето сега си прави коронка -320 евро, 300 евро и покрива здравната каса.Така и аз съм по-спокойна,че то нашето е осигуряване за нищо

# 94
  • Варна
  mama Tin , това с немската застраховка го обсъждаме и е удачен вариант. Скъпо, но си заслужава. Разбрах , че е около 70-80 евро месечно .
А как се оправят при спешен случай или при някакъв здравен казус с нашите здравни карти?

# 95
Нямат проблем, обслужват ги щом е спешно, само се заплаща еднократна за годината потребителска такса .Налагало и се е само веднъж-бяха и се забили два кърлежа.Някакъв специализант и ги извадил под ръководството на доктор по телефона, бил и две ваксини, изписал антибиотик ,безплатен от аптеката на болницата и я изпратил да си ходи.

# 96
  • Под гъбата
Темата ни доста назад е отишла!
Днес взех превода на документа , взеха ми 12 лева. Утре ще го нося в данъчното и дано да няма хора, че ще имам и други ангажименти.
Като цяло лекциите и упражненията текат с пълна сила. Младежът е доволен от преподавателите с изключение на един, който не е немец и говори много лош немски. Чете им лекцията на английски  Laughing За сега само висшата математика ни се опъва, но се надявам да я преборим.

# 97
Здравейте,
искам да уча архитектура в Австрия, имам няколко въпроса и много ще се радвам ако някой от вас има информация и може да помогне, или поне да ме ориентира.
В момента съм 11 клас, уча рисуване, искам да кандидатствам архитектура като първо се бях насочила към българските вузове, но след обсъждане на темата с родителите ми решихме, че е по-добре да продължа в чужбина. Но съм ужасно объркана, ще ходя тази седмица във консултантска фирма- Интеграл (изискват година и половина - две по-ранно записване).
Запитванията ми към вас са, има ли някакъв изпит за кандидатстване, тук в България са 3 (математика и рисуване)?
Възможно ли е за около 2 години да изкарам нужният сертификат по немски език?
Важна ли е оценката от дипломата?
И какви трябва да са тези рисунки които трябва да се представят?
Настина не съм наясно с нещата, до сега съм се интересувала единствено за УАСГ и ВСУ-Варна, иначе търсих цял ден в интернет информация, но темите или са прекалено стари и инф. вече не важи, или пък никой не е отговорил.

Благодаря!

# 98
Ели-Бели, мога да ти разкажа някои неща за тази специалност , но в Германия.....

# 99
Ще ми бъде от полза, благодаря ти!

# 100
Ели-Бени, добре дошла  Hug 
Направи ми впечатление, че вече ходиш на уроци по рисуване, а питаш какво се изисква. Трябва да се взимат уроци по рисуване за архитектура , подготовката е точно по изискванията, учителят ги знае и знае какво точно трябва да ти преподаде и какъв набор от рисунки трябва да си подготвиш. Общо взето готвят по изискванията за прием в София, но те са малко повече от средно изискваното в Германия.

# 101
Благодаря, много за милото Ви отношение и гостоприемството.  Hug
Мисля, че не съм се изразила правилно, уча в хуманитарната във Варна- изобразително изкуство, там съм в студио графика.
На уроци по рисуване ще ходя евентуално лятото или другата учебна година.
В момента съм се записала само на уроци по математика тъй като тя доста ми куца и се опитвам да наваксам изпуснатото през годините.
Тази седмица или най-късно другата ще започна и уроците по немски.
А от написаното разбирам, че има приемен изпит в Германия или се бъркам?
Другият въпрос който изникна- добра ли е консултационна фирма Интеграл, ако не бихте ли ми препоръчали някоя друга във Варна?
Отново много, много Ви благодаря. Страхотни сте! Hug
И се извинявам за глупавите въпроси, но съм доста объркана.

# 102
Ели-Бели, първо спокойно, защото имаш достатъчно време и за информиране, и за подготовка. Тук миналите по този път ще ти обяснят, че можеш да се оправиш и без консултантска фирма. Ако все пак настояваш за фирма, ще трябва да потърсиш другаде информация. Дано не греша, но само една от съфорумките ни е ползвала фирма и тя беше друга. Ако не се лъжа Интеграл не работят с Германия и въобще с немскоговорящи, тази година на борсата имаха общ щанд за Германия, може би се опитват да навлязат в този сектор, но нямат традиции, те са добри в англоговорящите.
За архитектура накратко - може да се учи в уни или в специализирано висше - шуле. За унито се кандидатства с диплома и езикови сертификати, малко от тях искат портфолио. При шулетата има или практически изпит на място, или искат портфолио, но повечето са с изпит. Ако питаш за разликата между уни и шуле - на първа страница, в първия пост.
Значи ако се касае само за приема в уни, не ти трябват уроци нито по математика, нито по рисуване.  Друг въпрос е доколко тези две неща трябват при следването.
Ти учила ли си досега немски или сега го започваш?
Изпит по математика има само в УНСС, в чужбина не съм чула да има.
Това на първо четене. Чакай отговора на Мами 21, тя има много точна информация.

# 103
Лелее, много благодаря, направо камък ми падна от сърцето, толкова се бях шашнала с тези изпити.
Немски до сега не съм учила и се надявам за две години да успея с доста усилия да достига поне ниво B2.
За фирма не настоявам, тя ми беше предложена тъй като до сега не се бях интересувала за чуждестранните унита, но ще се информирам повече за подготовката на документите и предполагам, че и сама ще се справя.
Само, че все още не мога да си обясня как така само по диплома и един сертификат те избират, все пак това е специалност в която трябва да се рисува?  newsm78
И в такъв случай какъв е шанса да те приемат?
Сега ще прочета и повече за шуле.  Sunglasses

# 104
Ели-Бели, практиката в Германия е различна от тази в България. Приема е лесен, сложното идва после  Laughing
За университетите, за които имам поглед са Карлсруе , Аахен - кандидатстване само с диплома, евентуално академична справка и сертификат.
По различно е в Щутгарт - освен горните неща се иска портфолио /тази година имаше зададена тема, което стана ясна през м. март/ и мотивационно писмо.
В някои университети се иска и практика, като може да е казано къде да е проведена - на стр. обект или в бюро.
Като цяло всеки университет си има свои изисквания.
При висока диплома не е проблем приемането поне в едни университет.
Ако обаче студента няма умения много бързо сам ще се откаже.
Имай предвид, че няма изискване за владеене на англ. език, но е препоръчително да се знае. На лекции доста се използва.
Началото на семестъра при нас започна много бурно.
Още първия ден поличиха задания със срок за изпълнение-петък и така всяка седмица.
Паралелно се подготвяха Архфест и стояха по 10-11ч у университета. Събитието мина успешно в петък и сега да видим дали ще се успокоят темповете.

Общи условия

Активация на акаунт