Кърменето и дохранването

• 4 736
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
Да и аз подкрепям другите мами, да не слушаш педиатърката толкова, довери се на инстинкта си, кърми си на поискване и това е, аз кърмя вече 9 месеца на поискване и през нощта, когато пожелае моето бебе и си имам и кърма и се захранваме успешно. Но и аз ако трябваше да слушам "спецове" трябваше отдавна да съм си улеснила живота с адаптирано мляко, вода (със захар евентуално) през нощта, но НЕ мерси Simple Smile

# 16
  • София
Моето бебе е на няколко дни , родих секцио и кърмата ми слезе преди 2 дни ...но не е достатъчна за хранене и дохранвам с адаптирано мляко ...Мислите ли ,че е проблем ?Така правех и в болницата като ми го носиха ... Храня го на режима от болницата като последното хранене е в 12-1ч вечерта ,а първо в 6ч... но се буди и през нощта..Как да постъпя? Ако храня на поискване мисля ,че няма да успявам да успявам да и дам достатъчно храна.....? До срещата с педиатъра нямам мн идея какво да правя ....

# 17
  • Плевен
Ох майкоооо  ooooh!.Бе момиче,чети темата от началото,не питай неща които точно преди два поста са написали момичетата на другата мама.Мога да ти отговоря.но няма!Писна ми едни и същи неща да преклапваме всяка тема и всяко мнение  Crossing ArmsБебе се кърми на поискване ДЕНЕМ И НОЩЕМ,независимо на колко време реве гладно.Гърдите не са контейнери за съхранение на кърма.КОЛКОТО ПО-ЧЕСТО КЪРМИШ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ КЪРМА ЩЕ ИМАШ.САМО ЗА СЕДМИЦА ЩЕ СЕ РЕГУЛИРА СПОРЕД НУЖДИТЕ НА БЕБЕТО И МОЖЕ ДА МАХНЕШ ДОБАВКАТА.Спирам че се ядосвам на хора които продължават да питат и да слушат педитата за съвети за кърмене.Затова 90 % от майките "нямат"кърма.......

# 18
 ooooh! ooooh! ooooh!
И как разбра, че кърмата ти не е достатъчна за да дохранваш?
Ако искаш да кърмиш: Премахни добавката. Кърми на поискване, какви са тези режими, бебета нямат режим, можеш само по-скоро да приключиш с кърменето заради това. Кърми ако трябва на всеки час, ако бебето иска. Нощното кърмене е много важно, тази пауза от 6ч. дъщеря ми започна да я прави след 6-тия месец, а нощем ядеше на 1г. и 1м. Много ясно, че ще се буди през нощта, нуждае се от мляко. Не давай вода, бебето има нужда единствено от кърма, нищо друго.
Не слушай педиатърката, освен още абсурдни съвети друго няма да получиш  Crazy
Ако имаш затруднения се посъветвай с консултант по кърмене или пиши тук.
Успех  Peace

# 19
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Моето бебе е на няколко дни , родих секцио и кърмата ми слезе преди 2 дни ...но не е достатъчна за хранене и дохранвам с адаптирано мляко ...Мислите ли ,че е проблем ?Така правех и в болницата като ми го носиха ... Храня го на режима от болницата като последното хранене е в 12-1ч вечерта ,а първо в 6ч... но се буди и през нощта..Как да постъпя? Ако храня на поискване мисля ,че няма да успявам да успявам да и дам достатъчно храна.....? До срещата с педиатъра нямам мн идея какво да правя ....

Здравей, charming87 и честито бебче! Чудесно е, че искаш да кърмиш и търсиш информация по въпроса, това е първата стъпка към успешното кърмене.  Grinning
 Виждам, че още много неща не са ти ясни, а и че не си получила достатъчно адекватна информация в болницата, затова ще ти обясня някои основни неща свързани с кърменето, така ти сама ще можеш да прецениш какви стъпки да предприемеш и кое е най-удачно за теб и твоето бебе.  Party

Как се произвежда млякото и как да имам достатъчно за бебето?   newsm78

Всяка физически здрава жена (т.е. такава без някакви специфични проблеми) може да произвежда достатъчно количество мляко за своето бебе. Самото мляко започва да се произвежда в отговор на раждането и отделянето на определени хормони. Единият е пролактин, който е отговорен за самото производство и се стимулира чрез сукането, а другият е окситоцин (тъй наречения хормон на щастието), който пък е отговорен за самото потичане на млякото от гърдите и се стимулира от усещането за близостта на бебето, най-често от неговото сукане, но понякога и самата мисъл за бебето или неговия плач предизвикват спонтанно потичане на мляко при много жени.
 За да има достатъчно количество кърма е нужно да се произвеждат (поне в началото) достатъчно от хормоните отговорни за производството на кърма - пролактин и окситоцин, а как става това -  Laughing много просто, чрез правилното и достатъчно дълго и често сукане на бебето. Едно новородено бебе има нужда да суче средно м/у 8 (което е минимума) и 12 пъти за 24ч. или средно по 10 пъти на денонощие, от такава стимулация се нуждаят и гърдите - около 10 изпразвания за 24ч., като е добре поне 2 от тях да са нощем, тъй като нивата на пролактина са най-високи в ранните сутрешни часове, следователно е важно да се стимулират гърдите тогава.  Simple Smile

Нужно ли е да се чака гърдите добре да се напълнят преди да дадем на бебето да суче, а само от едната гърда ли да давам?  newsm78

Както видяхме гърдите произвеждат млякото в отговор на стимулацията на определени хормони, от което следва, че предлагането се определя от търсенето - значи ако бебето суче и изсуква и двете гърди докрай и суче често, то значи има нужда от повече мляко и съответно организмът започва да го произвежда, ако бебето суче рядко и пропуска кърмения (особено нощем), на организма се казва, че има излишък от мляко и той намаля производството. Следователно когато гърдите са празни (бебето ги е изсукало до край или са изцедени до край) организмът получава сигнал, че има нужда от мляко, значи за да увеличим количеството мляко е нужно да поддържаме гърдите празни и няма нужда да чакаме да натежат за да ги предложим на бебето.  Grinning От тук следва и че не е нужно да държим само на едната или на двете гърди на кърмене - ако когато бебето изсуче едната не му е достатъчно му предлагаме и другата.

Бебето на моята комшийка/приятелка/роднина суче през 4-5 часа, спи по цяла нощ и наддава чудесно, а моето суче през 2 часа и то денонощно, дали не произвеждам по-малко или по-нехранителна кърма?  newsm78

Колко често ще суче бебето зависи от няколко неща, но 2 са основните - колко е голямо бебето и колко може да поеме и какъв е капацитетът на гърдите на майката.  Simple Smile Капацитетът е количеството мляко, което гърдите физически са способни да съберат преди да се препълнят. В зависимост от физиологията им, т.е. колко е жлезиста тъкан и колко мастна гърдите могат да събират различно количество мляко - ако гърдите са малки и с по-малко жлезиста тъкан, то те логично ще събират по-малки количества кърма и съответно бебчето ще суче по-често, например на всеки 2 часа, включително и нощем. Ако гърдите са големи и с много жлезиста тъкан, то е много по-вероятно бебчето да суче на по-големи интервали. Важното е, че всъщност колко събират гърдите няма отношение към качеството и количеството на млякото - ако бебето ги изпразва достатъчно често и качествено, то те ще произвеждат нужното количество и качество за него.  Grinning

А как да разбера дали моето бебе суче качествено и достатъчно?  newsm78

Има няколко неща за, които може да се следи, за да се разбере дали едно бебче суче ефективно. Първо за да може бебето да суче добре е нужно да е поставено правилно на гърдата, което означава да си отвори широко устичката и да е захапало голяма част от ареолата, важно е и да му е удобно, което означава, че е нужно главичката, раменцето и бедърцето да са на една линия, а зърното да се пада някъде малко под носа на бебето, за да може то да си отвори широко устата за да засуче гърдата. Дали бебето суче активно се познава по равномерното сукане, звуците от преглъщането и ритмичното движение на челюстта и ушенцето. Дали успява да изсуче достатъчно мляко се разбира освен по наддаването по напишканите и наакани пелени, при условие, че не се дават други течности и добавки, т.е. ако бебето има около 5 напишкани пелени след десетия ден с по около 30гр течност (3-4 суп. лъжици) и поне 3-4 добре наакани пелени (поне 1 суп. лъжица ако), значи се храни добре.  Grinning

А ако се налага за известно време да давам добавка?  newsm78

Важно е да се знае, че когато се дава добавка, то тя се дава винаги след кърмене, като е хубаво да се дава по алтернативен начин, например с лъжичка, като млякото се сипва отстрани на бузката на бебчето за да не се задави, а ако се дава с шише е хубаво да се предложи подобно на гърдата - биберона се поднася към носленцето на бебето за да си отвори широко устичката, с цел да се запази кърменето и да не свикне да засуква всичко като макарон, което би създало доста проблеми за гърдите на майката. Хубаво е, ако майката цели увеличение на количествата кърма и се изцежда след кърмене първо да предлага изцедената кърма и чак след това, ако все още не достига и млякото за кърмачета.

Ако дадеш малко повече информация за организацията на храненето ви, като това по колко пъти кърмиш, през колко време от едната или и двете гърди, кога и как даваш добавката и ти как си чувстваш гърдите - например имаш ли рагади, болки, препълване и тн. бих могла да ти дам някакви насоки и информация конкретно за вашия случай и какво би могла да предприемеш.
 Надявам се да съм ти била полезна и информацията, която съм предоставила да ти свърши работа. Ще се радвам да споделиш какво се случва с вас и как вървят нещата.  Laughing

# 20
Какви са тия педиатри,направо не е за вярване,
все едно са на договор към фирмите,произвеждащи АМ,а не се грижат за здравето на децата!
Изобщо не я слушай,и как така на толкова малко бебе ще му спре нощното кърмене Shocked
кърми си детето на 2-3 часа,няма "нехранителна кърма" и не давай сухо мляко.

# 21
Момичетааа и аз имам същия проблем с нашата бивша от днес педиатърка!Дани се роди 3,600 изписаха ни 3,335,вече сме на 1м.и2д. и е 4,660 и тази нашата ми се развика как съм могла все още да го храня и през нощта,нормална ли съм била...така ми викаше,че все едно се опитвам да си убия детето!Имах чувството че ако можеше щеше да ми го вземе.На мнение съм че на 100 педиатъра 1 е нормален!

# 22
Оооо, те всичките така викат, на 1м. бебетата внезапно порастват и нямат нужда от нощно хранене, ти не знаеш ли  ooooh! Ми защо въобще да ги кърмим първия месец, по-добре още от родилното да го спираме  Crazy

# 23
Мен в родилното още ме посъветваха да махна нощтното хранене,малко тъпо ги изгледах и се чудя,аз като съм гладна с вода не ми минава интересно ми е на бебчето ми как ще е! Ако нашата смотана (съжалявам за израза,но достатъчно си патя от тази "специалистка")педиатърка беше толкова добра щеше да знае,че има бебета които първите 1-2-3 месеца наддават и по повече това е според зависи от нуждите на бебешкото организъмче,някои бебета се нуждаят от повече запас,други от по-малко! Интересно ми е защо искат да се спре храненето на бебето,а същевременно се правят на интересни да обясняват колко е добре бебето да се кърми?А какво става с кърмата,защото лично на мен още си ми потича когато тя си иска,да я оставям на вятъра освен!!!Има жени които умират да си кърмят децата и плащат за кърма,пък аз едва ли не да я изхвърлям! Съжалявам ако изглежда груб тонът ми но още съм силно афектирана от тази наша лекарка!

# 24
Ами и аз се чудя защо си мислят, че с вода бебето ще се засити  ooooh! Казват да се махне нощното хранене, за да не се разшири стомахчето, което е пълна глупост. Дъщеря ми ядеше всяка нощ до 1г. и 1м. Нито и се е разширило стомахчето, нито е дебела, яде много по-малки количества от нейните връстници.
Какво става с кърмата ли? Ама намалява, това става. Няма търсене, няма и предлагане. Аз лично смятам, че нощното кърмене е много важно и до голяма степен дългото кърмене дължа именно на нощното хранене, така мисля аз. Преди дъщеря ми да се отбие отказваше да суче през деня. Нощното обаче остана още месец, че и повече и благодарение на това успях да кърмя още малко Simple Smile
Кърми си детето винаги когато иска и няма да имаш проблеми с количеството кърма  Peace

# 25
  • Плевен
Сценария е един и същ при всички жени които слушат съветите на участъковите лични лекари,които съветват да заменят нощните кърмения с вода.Кърмата им намалява постепенно и спира  TiredЖалко е че все още има жени доверяващи се повече на Джипитата отколкото на майчиния си инстинкт и на бебето.
Цитат
За жалост обаче процентът на продължително кърмещите майки в България е нисък”, твърди доц. Ваня Недкова – председател на Националния комитет по кърмене. Наблюденията й са подкрепени и от последните проучвания, които показват, че при изписването си от родилния дом 91% от новородените българчета се кърмят, на втория месец обаче този процент спада на 66. При 3-месечните бебета процентът на изключително кърмените (без даване на вода и без заместител на кърмата) е едва 14.6, а 50.8% са на смесено хранене (майчино мляко плюс заместител).
Изводът е, че на мнозинството от майките не им липсва желание, но след старта много от тях се сблъскват с трудности, които не успяват да преодолеят. Сред главните призвани да мотивират кърмачките и да ги уверяват, че усилията си струват, са лекарите. Някои от тях обаче все още дават противоречиви съвети. „Лекарската ми практика е в Плевен и през 2010 г. проведохме проучване сред общопрактикуващите лекари в града, което показа, че
68% от тях препоръчват кърменето
Едва 40% обаче съветват майката да избере изключителното кърмене до 6-ия месец. Останалите препоръчват да се дава вода, а някои от тях застъпват и ранното включване на сокове”, казва доц. Недкова. 
.Бих допълнила още че според консултантката ми по кърмене,на 6 месечна възраст много нисък % получават някакво майчино мляко.Забележете,не изключително кърмени а получаващи някакво количество мляко.така че % на изключително кърмените бебета на 6 месеца е около 3% .Моето синче е от изключително кърмените бебета на 6 месеца...А според вас колко  е % на кърмените бебета и след годинката?

# 26
Не знам как ги изчисляват тези проценти, но аз познавам само 1 момиче, което кърми до годинка. А покрай бременността и майчинството се запознах с много майки, някои въобще не са кърмили, други са кърмили най-много до 3м. И като попитам защо ми казват толкова абсурдни причини  ooooh!
А за след годинката да не говорим... в БГ това направо се смята за престъпление   Crazy

# 27
Здравейте,
Не съм сигурна дали точно в тази тема трябва да пиша по моя въпрос ... нова съм в БГ-Мама.

Та на въпроса - бебето ми е на 1,5 месеца и е на смесено хранене (поддадох се на съветите на педиатърката да го дохранвам след като не наддаваше в първите седмици). От както почнах да дохранвам с АМ не съм се предала за кърменето и всячески се опитвам да увелича кърмата. Освен чайчета, ядки и други подобни на всяко хранене първо предлагам и 2те гърди (по 15-20 мин на гърда) и след това давам добавката като тя не винаги е АМ, а и кърма. Понеже тази цялата процедура отнема около час (дори и повече), а след това бебчо не винаги заспива (будува) - следващото хранене е след 4, а понякога и повече часа. За това след като го нахраня и приспя изцеждам и двете гърди (помпя по 10 мин на гърда). Така с 2 изцеждания си осигурявам кърма за добавка вместо АМ.
До сега се справях добре - кърмата се увеличава, но още не е 120-130 мл на хранене колкото му трябва на него сега и за това продължавам да дохранвам. Има дни, в които предлагам АМ само на едно от 6те хранения (останалото е кърма), е има и такива с 3 хранения с добавка АМ. Бебо наддава добре - по около 200-250 г на седмица.
Както казах схемата работи, но тези дни прочетох, че с това предлагане на 2те гърди мога да докарам на бебо лактозна непоносимост Sad В една от темите пишеше, че симптомите били зелено ако, газове и "експлозивно" акане. А той има зелено ако (не всеки път, но има) и  пръцка често. Сега се чудя какво да правя. Sad
От тази сутрин почнах да предлагам само по една гърда преди добавката (той прекарва по около 35 мин на нея и изяжда около 50 мл (меря с кантара)). След това давам добавката. На следващото хранене давам другата гърда. Но не съм изцеждала ... Коя гърда трябва да изцедя между храненията или пак и 2те? Основното ми притеснение е че сега като предлагам само по една гърда кърмата пак ще намалее и всичките ми усилия ще са напразни.
Моля дайте съвет какво да правя? Да продължа ли с 2те гърди? Каква да е схемата на хранене? ... Дори и да не мога да махна добавката напълно искам да кърмя детето си максимално дълго.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 12:27 от Mam_Sil

# 28
Каква е тая лактозна непоносимост? Тя не може да е във връзка с предлагането на гърдите. Признавам, че не съм добре запозната, но мисля, че това, което си правила досега, е правилното. Щом имаш съмнения, че не му стига - първо предлагаш и двете гърди, а после - цедиш. Даже може и да редуваш гърдите - едната, втората, пак първатал Ти като цедиш гърдата получава стимул все едно детето е изсукало повече. Още малко и ще заякне и ще започне само да си изсуква цялото количество. Не се предавай. Даваш гърда, цедиш, даваш гърда и пак така. Спазваш ли часове при кърменето?

# 29
  • Плевен
А защо минават 4 часа преди следващото хранене.Като мине час пак го накърми,по-добре е като е будно детето.Лактозната непоносимост е ако кърмиш детето 5 минути на гърда и после даваш втората.а предното мляко е по-богато на лактоза и се комбинира с лактозата от предното мляко от другата гърда.Става повече.решението.Кърми детето от едната гърда докато не свърши млякото,ще познаеш когато само дърпа на сухо,без да гълта.Тогава го махаш и слагаш на втората.Така си сигурна че ще поеме и второто мляко,което е по-богато на мазнини и ще го засити за по-дълго.Никакви 15 или 20 минути.Кърми се докато детето не свърши с млякото или докато САМО не пусне гърдата.Кърми задължително от двете гърди.Ако е само от едната се получава голям интервал на изпоразване и кърмата ще намалее.Вместо да се цедиш,го накърми,дори да е минал час от предното хранене,дори и детето да е кротко.през ноща задължително се кърми,ако не се буди,ти го събуди.Някои жени навиват будилници за да се събудят през ноща.

Общи условия

Активация на акаунт