Човек и добре да живее, есента идва и в Италия ( тема 141)

  • 30 612
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
  • Milano
  • Мнения: 4 364
Мерси, Якамоз.

Джоя, нали знаеш, че на 25-ти и 26-ти ходя на гости и не готвя, а пък и зелевите сарми ги обожавам и никога не съм ги правила.

Недей да ми секваш ентусиазма така Laughing, че малко ми трябва. То и без това ще е изключение. Mr. Green

Пък и давам принос (говорейки за манджи) да се изпише темата и да се отвори нова (Коледно-Новогодишна).

# 586
  • Мнения: 765
Фио, какви са курсовете, на които ходиш? И кажи за това за 4-те свещи, на мен тази традиция много ми допада, така че съм си купила един венец с 4 свещи и си ги палим и ние.

За манджи нямам нещо ентусиазъм аз. Обикновено обичам да готвя, но е малко на периоди. Засега ми е коледно по-скоро по задължение, заради децата, а иначе май нищо не ми се прави  Laughing.

# 587
  • Мнения: 2 603
Aз най-обичам содената питка и чушките с боб. Обичам да готвя, даже сега съм си взела отпуска от по-рано да се насладя на подготовките за Коледа, че миналата година бях при родителите на Матео и не я усетих много.
Уф, още час и половина на работа, не знам как ще издържа.

# 588
  • Мнения: 9 042
Aз най-обичам содената питка и чушките с боб. Обичам да готвя, даже сега съм си взела отпуска от по-рано да се насладя на подготовките за Коледа, че миналата година бях при родителите на Матео и не я усетих много.
Уф, още час и половина на работа, не знам как ще издържа.
Никога не ми се получава содената питка,но аз я правя точно както си е по традиция,сода ,брашно и вода,чувала съм,че ако се добави кисело мляко става хубава,но пък не става за Бъдни вечер.

# 589
  • Италия
  • Мнения: 490
Като дойде реч за коледно готвене и мен започва да ме втриса  ooooh! Тук традицията "казва", че всичко на масата трябва да е риба и морски дарове /не знам дали е неаполитанска такава или е италианска/. Та, мм готви  Simple Smile Добре, че се случва само веднъж в годината, защото в кухнята е като по време на война  Mr. Green Естествено той играе ролята на главен готвач   chef и около него трябва да има армия от асистенти...и понеже армия няма, аз трябва да го играя многоръкия Шива  Whistling

# 590
  • Мнения: 2 603
Да, и аз така съм я правила, сода, брашно и вода и май няма друго, ама там содата май се слагаше с малко захар, не помня вече. Трябва да проверя как я правех.

# 591
  • Мнения: 5 710
Аз не виждам смисъл на Бъдни вечер да се спазва абсолютно всичко, ако човек  не е вярващ и не е постил. Теоретично т.нар бакпулвер е смес от лимонтозу и сода бикарбонат (равна лъжичка сода + на върха на ножа лимонтозу), става  и с такъв набухвател 'содена питка', не само със сода. Захар обикн.  се слага към маята , заради дрождите, които се хранят с нея  ( затова чакаме да 'шупне") и защото самия хляб стои по-мек и въздушен. Аз не спазвам всичко, наприемер ако спазвам всичко трябваше и да постя, да кадя над трапезата и тн. така че предпочитам питка с мая.

Според мен Реджи, ако нямаш опит с правене на кекс и дори не знаеш как е ванилия на италиански иди купи нещо да не рискуваш с крайния резултат.

# 592
  • Мнения: 2 603
Да, и ти си права, но това при нас е традиция и спазваме всичко на бъди вечер. Освен това се надявам от догодина като живеем с Матео вече и да мога да постя преди Коледа.

# 593
  • Мнения: 5 710
да, ами щом искаш всичко по канона, трябва да е със сода.
стават като подметки, но в крайна сметка е за традицията, не за наяждане.

Аз предложих на нашия приятел, с който ще бъдем на Бъдни вечер да не правим дори сърми, а да измисля вегет. меню по-различно. той хем иска, хем после каза, че иска чушки с боб - единственото нещо което не понасям и с което нямам опит  Grinning Така че още се колебаем дали да е 'традиционно' или не. Чак ми иде да проуча по-детайлно какво се готви в Романя на Бъдни вечер и да направя романьолска вечеря:)Обаче предполагам че отговора ще се върти около 'змийорка' а такова нещо ...

# 594
  • Milano
  • Мнения: 4 364
10 cent, той кекса не е за Бъдни вечер...още по-зле - за Коледното тържество на детето (резервен вариант - готов щрудел, който само да изпеча).  Laughing
Ванилията я знам какво представлява.

Аз навремето винаги ''бърках'' кексовете в нас, даже съм и правила веднъж, но после минах на мотото ''защо да правя като мога да си го купя''?

Тук свекърва ми прави винаги Спагетти кон ле Вонголе на Бъдни вечер.

# 595
  • Мнения: 5 710
Не, не, нямат шанс морски храни на Бъдни вечер. Помислих и отрекох.
На коледа капелети ин бродо нали ще има , традициите им ще са уважени подобаващо  Whistling

# 596
  • Milano
  • Мнения: 4 364
Аз все морски храни правя на 24.12, но ми се доядоха сарми сега.

# 597
  • Мнения: 5 710
Току що разбрах, че моят квартал тази година няма да има пищните си коледни светлини. Confused От общината сега се сетили ( те са  еднакви всяка година и ги разширяват всяка година ..), че не са в норма... Съответно ги свалиха, след като онзи ден бяха включени ...и ся сме в тъмницата. Едно от нещата които харесвах  и внезапно ми се понижи градуса на коледно настроение. Егати тъпа.ите

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 18:46 от 10 cent

# 598
  • Мнения: 402
Току що влизам от покупка на зим.обувки на сина ми -43,5 номер  Shocked- 12години... Mr. Green Mr. Green ooooh! Hug .Баща му носи 44... Crossing Arms

Тралала,и на мен ми е мн.интересен немския обичай - това което знам ,че се палят 4 свещи,които са заедно във коледен венец - 1 по 1 всяка неделя до Коледа.
Въпросът ми беше -ма ще чакам отговора от теб /трябва да проучиш отнякъде/, по колко време се държат запалени ? Laughing- щото реално погледнато първата до Коледа няма да издържи .. Mr. Green Rolling Eyes

Реджи,направо купувай щрудела - хубав е ,пробвала съм  Peace
............за разлика от готовите кексове,които са едно от най-отвратителните неща,които съм яла.. Crossing Arms

Много обичам чушки пълнени с боб - но доколкото си спомням май са сушени ,а такова нещо никога не съм виждала тук ,така че и да искам немога да си ги направя.. Confused

Аз тук, никога не съм чувала някой да пости -нито за Коледа, нито за Великден.
Ще взема да питам Претето,като дойде за бенедиционе.

И последно ,тъй като участвам в един самодеен театър  Joy,и то на милански диалект  ooooh!,та в него има 3-4 бабки! /едната от които е на 82 год !/- та исках да кажа ,че проучвам баш миланските традиции от тях директно и излизат много интересни неща... Hug Hug


# 599
  • Мнения: 2 603
Аз започвам да изпитвам все по- малко желание да ям месо, въпреки че едва ли ще го откажа напълно, мисля като заживеем с матео драстичо да го намаля. И постите няма да ми се сторят толкова тежки предполагам.

Общи условия

Активация на акаунт