За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 87 837
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 337
Благодаря ,TDGETESe,питах за тиквички във буркани ,че мястото във фризера все не стига,но ако реша ще сложа в кутии,преди слагах така в торбички за мусакаи и я приготвях -ред тиквички ,плънка от кайма и подправки с ориз , покриваш с тиквички,печем,а може и поливка

# 226
  • София
  • Мнения: 247
Аз съм пържила тиквички и патладжани и съм ги консервирала в буркан, но с оцет.няма рецепта-пържа, тъпча, малко от олиото,сол,  оцет, копър или магданоз, стерилизирам-около 20-30 мин.Стават за салата примерно.

# 227
  • Мнения: 5
Аз за сега тази година съм се отчела с пържени тиквички във фризера и вчера направих печено сладко от череши  Wink Сега чакам сливите да узреят и продължавам с компотите  Laughing

# 228
  • Мнения: 12 382
Включвам се да ви следя, макар че свекърва ми основно е майсторката, но пък аз постоянно й давам доста идеи. Wink Сега ще прави сладко от черници, много ароматно и вкусно става. Peace

# 229
  • Мнения: 385
тиквички за пържене в буркан
Режа ги на колелца и ги поръвам със сол да си пуснат водата.След това ги пълня в буркани,като на дъното слагам по 1 аспирин.Може и малко копър да се сложи.Варя ги 10-15 минути.

# 230
  • Мнения: 2 871
И аз се записах за тази година с първият компот от ягоди и сладко от ягоди.

# 231
  • Пловдив
  • Мнения: 44 256
Момичета,може ли рецепта за класическо сладко от череши.В момента са почистени и посипани със захар.

# 232
  • Мнения: X
Точно така ги правих миналата година. Наръсвам със захар и като пуснат сок, варя. Не добавям вода. Ако захарта е била малко, към края на варенето добавям още захар и 3-4 мин. преди да сваля от огъня, добавям лимонена киселина (мисля, че на 1 кг захар се слага 1 ч.л.). Проверката - капка от сладкото да не се разтича по чинийката. Бях оставила една партида половинката да я вари, та после едвам поправих нещата - беше едва ли не карамелизирано.  Joy Тъй като всеки обича различно сладко, моята доза е на 5-6 кг плод около 2 кг захар. В рецептите често пише на 1 кг плод половин до един кг захар, което за моя вкус е прекалено.

# 233
  • Мнения: X
Когато плода престоява за няколко часа със захарта се получава конфитюр по-скоро. Сладко е когато плода се пусне във врящ сгъстен сироп/капка пусната във вода да остане цяла/,тогава плода е по -хрупкав и запазва формата си.
 Захарта реално идва в повече -тогаав е добре с готовите фиксове на Д-р.Йоткер или тази желираща захар /има и една виенска такава за сладко или пектин /него не знам точно как се ползва - но е по-добре от фиксовете. Когато плода е кисел по-лесно желира сладкото.

# 234
  • Мнения: 5
Аз сладкото от череши го правя във фурната,става по-лесно  защото не се заминавам да препенвам Wink Слагам всичко в голяма тава и пускам фурната първо на по-ниска степен докато си пуснат сока да не загори.После увеличавам и пека около час и половина  Wink Ако го искате по-гъсто печете повече време

# 235
  • Мнения: 337
Здравейте ,аз още не съм правила сладко от череши ама се каня и докато се наканя видях в Кауфланд един уред за вадене на костилки за 7.99 лв. се продава до края на тази седмица,с едно бутало и вакум се създавало ,има контеинер за костилките ,някой да ползва такова чудо и да каже върши ли работа  newsm78,че да бягам да вземам и да правя черешките по лесно

# 236
  • Мнения: X
Имам такъв уред за вадене на костилки. Не успява да се справи с всички костилки, налага се после ръчно да проверявам, но по-добре с него, отколкото без.

# 237
  • Мнения: 12 382
Аз се справям успешно с помощта на безопасна игла, така ме научи баба още като бях малка.

# 238
  • Мнения: 1 065
Аз се справям успешно с помощта на безопасна игла, така ме научи баба още като бях малка.

Стана ми любопитно.
Моля, обясни по-подробно как го правиш и не се ли намачква плода?

# 239
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
Аз се справям успешно с помощта на безопасна игла, така ме научи баба още като бях малка.

Стана ми любопитно.
Моля, обясни по-подробно как го правиш и не се ли намачква плода?

Може да се ползва химикалка, следкато си извадила пълнителя. И избутваш с него костилката на черешата откъм дръжката и тя изскача от другата страна.

Общи условия

Активация на акаунт