За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 87 829
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
Тази година за пръв път отглеждам грах и гледам, че се появиха първите шушулки. Сигурно и грахчета ще има скоро. Чудя се дали да бланширам или суров да го замразя. Количеството няма да е за буркани.

# 211
бланширай го, иначе мирише на зелено (и не хубаво) като го извадиш .

# 212
  • DE
Здравейте!
Добавих на първа страница рецептата за маринован чесън предоставена от Пеп-4о и сока от бъз
от предната страница.

TEMPEST, аз се бях пробвала да мариновам тиквички.
Запържени първо леко в масло, с чесън копър, сол, захар и оцет.
Но, имаше бомбаж.
Може и при мен да е била причината(топла маза)
----------------
Моето първо "консервиране" за тази година е магданоз във фризера Mr. Green

# 213
За зимата си слагам във фризера 4-5 торби пресни на кубчета за мусака става прекрасна,но исках да пробвам с пържени и да поднесеш с кис.мляко и чесън ,както през лятото,детето много ги обича  ,но с брашно или без незнам,аз си правя пържен патладжан с дом.сос и лук ,на тава ,печем до оставане на мазнина и във буркани и заваряваме за капачка,приказно е,но си е и мазничко,въпрос на вкус ,на когото съм дала да опита отрицателен отзив няма,нещо като имамбалдъто

# 214
Правила съм само кисели тиквички за трушийка с ракията ,но не бих казала ,че са кой знае какво,пък и аз не си падам по трушийте,абе вкус.Пак затворих чесън но по рецепта на  Тина Рина,беличък си стой и май този път оцелих български  bouquet

# 215
Тази година за пръв път отглеждам грах и гледам, че се появиха първите шушулки. Сигурно и грахчета ще има скоро. Чудя се дали да бланширам или суров да го замразя. Количеството няма да е за буркани.

Бланшираи го

# 216
Да споделя изпитана и харесвана рецепта за чесън и джанки. Сега и е времето, всяка година я правим. Та значи:
1 литър винен оцет
1 литър вода
1 кг. захар
0,300 г. сол
2 шепи пресни скилидки чесън, 2 шепи джанки, копър.
Всичко се слага в 3-литров буркан, така престоява до есента. Тогава се режат според вкуса ви:карфиол, моркови, зеле, камби, зелени домати, корнишони, .... Нарежда се плътно в два 3 литрови буркана, като между пластовете се разпределят джанките и чесъна. Накрая се залива с маринатата, в която са стояли джанките и чесъна. Няколко дни се обръщат бурканите. Не се слагат консерванти.
Става хрупкава, сладко-кисела, и няма неприятни изненади. Hug

# 217
vasileva и пеп-4o, ще бланширам граха, само да стане. Днес прочетох нещо и дано не е вярно, че времето от поникване до цъфтеж било почти същото както от цъфтеж до узряване. Не за друго, ами вече си намислих какво да сея след граха.
Сигурно добре се получава чесънът, но предпочитам да го съхраня в сурово състояние. Рядко слагам по скилидка на някои туршии.

# 218
ти ще го чакаш да узрява ли?

# 219
аааа, схванах,   bouquet

# 220
попитах, предполагам ,че не ти трябва да узрява. Когато обереш и последния готов за прибиране грах, можеш на мястото да засееш късни домати (без колове), царевица (сладка, за варене), моркови, да си насадиш зеле или праз.

Ana.Ivanova, марината, в която е стоял чесъна до есента - не мирише ли много силно на чесън?

# 221
попитах, предполагам ,че не ти трябва да узрява. Когато обереш и последния готов за прибиране грах, можеш на мястото да засееш късни домати (без колове), царевица (сладка, за варене), моркови, да си насадиш зеле или праз.

Пеп-4о, добре, че си ти, иначе наистина се бях заблудила! Разбира се, че няма да си отглеждам зрял грах. Засега съм решила да засея/засадя след него и след едни репички китайско зеле, зеле Кьосе, бяла ряпа и червен алабаш. За късни домати ще помисля, защото съм насадила доста, но да видим колко дъжд ще има и дали ще им понесе. Ще разгледам за някакви от семена, че нямам разсад за късни. Царевица - една година купих семена и нито едно не поникна, не знам защо. Насадила съм от една фуражна, която е вкусна за ядене. Моркови имам, праз също. Маркирам в жълто, защото изобщо не съм по темата, можеше на лични.

# 222
За зимата си слагам във фризера 4-5 торби пресни на кубчета за мусака става прекрасна,но исках да пробвам с пържени и да поднесеш с кис.мляко и чесън ,както през лятото,детето много ги обича  ,но с брашно или без незнам,аз си правя пържен патладжан с дом.сос и лук ,на тава ,печем до оставане на мазнина и във буркани и заваряваме за капачка,приказно е,но си е и мазничко,въпрос на вкус ,на когото съм дала да опита отрицателен отзив няма,нещо като имамбалдъто

От няколко години тиквички приготвям така: нарязвам на колелца, посолявам и престоява поне 15мин. След това пържа с брашно. Вадя в гивгир за да се изцеди добре. Пълня в пластмасови кутии и във фризера. Така стават най-добре.

# 223
пеп-4o, не съм се подзирала маринатата да мирише на чесън. Харесва ни тази трушия, за това я споделих. Ние сме малко капризни на зимнини, и как не - почти целогодишно ядем пресни зеленчуци от градината.
Скоро ще ми трябва изпитана рецепта за зелен грах в буркани. Последния път ми бомбираха бурканите, нещо бях объркала newsm78

# 224
бланшираш, посоляваш и вариш 2 часа, нали? И буркана пълен не до ръбчето, а още 0,5см по-надолу.
Мама им слага и по 1 аспирин вътре,  но и без аспирина си държат.
Ще пробвам чесъна, мерси, аз слагам в трушиите и ще ми хареса да има пресен чесън в нея   Peace

Общи условия

Активация на акаунт