Приучване към гърне - част 3

• 82 018
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 335
Здравейте на всички !

Моля, ако назад в темата има подобен на нашия случай да ми дадете линк или да ми преразкажете или да споделите, как вие или ваш познат сте се справили:
Дъщеря ми е на 2,4 месеца. Никога до сега не е откликвала на опитите ми да ползва гърне: купихме го заедно- много се радваше и казваше, как ще пишка в него, но още щом я сложа и скача права, казва, че няма пиш. Ако съм по-настоятелна започва да реве. Разбира всичко, изразява се съвсем спокойно, когато ме види мен в тоалетната казва: "Пиш ли имаш", "А имаш ли ако?". Обяснява, как само бебетата пишкат и акат в памперс, а тя е кака и затова ще пишка на гърне, но ... това е само на теория. До сега през различни интервали от време сме скривали гърнето, за да го забрави, но при следващ опит- същия резултат.
Голямата драма настана преди 4 дни- беше на гости на баба си и тя е решила да маха памперса.
Оттогава реве неистово, когато й се пишка, но стиска...Стиска с часове, нервничи, преплита краката, стиска ръка между крачетата,бяга, като обезумял, когато много й се ходи, но стиска...
В даден момент успява чрез стискане да подтисне нещата, после( след час например) пак се повтарят нещата, докато чисто физиологияно не успее да стиска и се изпишква (на пода)- много като количество и с рев. Обяснявах, как ли не, опитвах да я поддържам на ръце, тя да пишка...- не и не.
Притесних се много и дадох отбой- сложих й памперса, но уви- не иска да пишка и с него. Пак стиска и пак реве. Тя усеща, кога й се ходи и не иска да пишка- стиска и казва:"Нямам пиш!"
В петък й пуснах стерилна урина, а днес обикновена- резултатите са нормални.
Много ми е болно да я гледам, как се измъчва. Притеснявам се да не си навреди с това стискане...

Ще съм благодарна на всякакъвки съвети!

# 1 336
Ненагледна ,пробва ли направо в тоалетната с детска приставка .Опитай под формата на игра например хвърляй парченце хартия в гърнето и тя да го напиша .Това стискане не е на хубаво .И много говорене .Друго няма какво за съжаление  Rolling Eyes

# 1 337
Ненагледна, щом разбира питай я къде иска да пишка, дай и варианти да си избере детето и да се успокои и моят син точно на вашата възраст сега като сложа памперс вечер и реве, че го боли.
 Надявам се да е краткотрайно при вас!

# 1 338
Давам варианти- отговорът е все :"Никъде не искам, нямам пиш".
Всяко повдигане на темата, дори и съвсем дискретно я заинатява все повече и повече- сякаш, за да докаже, че "няма пиш" стиска още повече. Ако пък се правя, че не забелязвам нервността, потропването и т.н е О.К до момента, в който не може вече да се удържи. Тогава започва да бяга и да крещи и плаче:"Мамо, мамо...". Подканям я на гърнето, но изтерясва още повече. И така най-често просто я гушвам и й говоря, че няма страшно, че съм до нея, че всичко е наред, но и това не успява всеки път да я успокои, защото напрежениято в мехура я изнервя...
Момичета оставам с впечатлението, че тя от една страна   има проблем с отпускането- някак си не знае, как да го направи, а друга страна се страхува (притеснява) от това, че се в даден момент така или иначе пишкането се случва, а тя не може да го спре.
Странно мислех си, че това по принцип е вродено някак си...
Дали е възможно да изпитва болка(дисконфорт) въпреки нормалните стойности на изследванията?

Последна редакция: вт, 26 май 2015, 00:19 от Ненагледна

# 1 339
Здравейте дами!
Днес направихме първата стъпка към махането на памперса. Сутринта на дълго и на широко обясних на малкия какво е това гърне, за какво се използва, как вече е голям и няма да носи памперс, а гащи, които ще са му много по-удобни и т.н Какво разбра, какво не не знам, но още докато се оправяхме за разходка си е свършил работата в гащите. Видях, че е мокър, преоблякох го и пак говорихме, че така не трябва. Излезнахме, на няколко пъти го питах има ли чиш, отговорът е не. Два пъти го събличах да чишка, не и не. Тръшка се и не дава, бърза да играе. На път към вкъщи отново се напика в гащите. Пак говорихме, че не трябва. Прибрахме се, преоблякох го и докато приготвя обяд той се е и наакал в гащите ooooh! Скарах му се, пак му казах че е голям и това го правят само бебета, но на него изобщо не му пука. Сега спи, с памперс е. Не знам за следобедната разходка как да процедирам. Дали да го изведа с памперс или с гащи и да си нося една торба дрехи за преобличане.
Стана малко дълго, за което се извинявам, но моля за съвет от мамите, минали по този път. Praynig

# 1 340
Съншайн, от един път сигурно няма да стане. Трябва да мине повечко време, трябва
да усети дискомфорта от мокрите гащи и така. Колко време ще отнеме няма как да знаем.
Според мен все още не го изкарвай навън без памперс, нека първо видиш че вкъщи успява
да се справя и чак тогава навън. А може и да не съм права.

Моето е на година и половина. От една седмица пробвам да махна памперса. Но резултатът
е нулев. Пишка си на воля, където си пожелае. ooooh! Да се отказвам ли и да пробвам след
месец? Иначе с гърнето е свикнала от седмия - осмия месец...

# 1 341
Ненагледна , много мъчно ми стана за детенцето  Sad  Пита ли бабата как точно е " махала памперса " ?  Аз направо щях да изтрещя при подобно нещо ... Иначе бих те посъветвала да си много внимателна ... Не настоявай , гледай да я разсейваш с нещо , което много обича ( таблет, тв и такива дори и забранени неща ) и полека лека създай някакъв ритуал за пишане . Например - Хайде  , маме сега да разгледаме тази книжка и ако искаш можеш да седнеш на гърнето че то е мнооого удобно за сядане и ако искаш може и да пишаш , но само ако искаш .

# 1 342
Teodoranka, хубав съвет и аз така бих направила.
 Съншайн, няма как да стане от веднъж или поне си е голям късмет. Напълно нормално си реагира детето. Мама днес е решила да сложи гащи, ама детето е на друго мнение:). Прецени си за разходката, моят син навън явно стиска, досега не се е напишквал, понякога е с памперс гащи с баща си и си пишка там, което според мен го обърква и ще ги спра.
 И моят го пробвах на 1,6 г. и бързичко се отказахме Simple Smile

# 1 343
Далеч съм от идеята че ще стане от днес за утре, затова си и сверявам часовника тук.
Точно това ме притеснява и мен вътре да е с гащи, вън с памперс ... да не се обърка къде какво да прави.

# 1 344
Нали разбра, че изобщо не го написах с упрек и ние сме в подобно положение.

# 1 345
Разбира се Hug , в темата съм да споделям опит с вас, а не да влизам в пререкания с когото и да било.

# 1 346
Далеч съм от идеята че ще стане от днес за утре, затова си и сверявам часовника тук.
Точно това ме притеснява и мен вътре да е с гащи, вън с памперс ... да не се обърка къде какво да прави.

На колко е години детето? А иначе от почти 2 месеца на същата фаза като вас, но хич не й пука, че се е напишкала, освен ако не е тръгнало по пода, идва да ми обяснява, че на пода е мокро. За това не мога да си причиня това, навън без памперс, само до близката площадка съм рискувала. Абсурд да напикае количката, и да се чудя как да я прибера после. На 1г и почти 10м е. Почвам да си мисля, че не схваща идеята как се пишка в гърне.
Напоследък я мъкна с мен в тоалетната, а тя пред вратата на гърне, вратата отворена. Много ми се радва, че мама прави пиш, но тя не копира. ooooh!

# 1 347
След 5 дни ще навърши 2 години.
Той също идва с мен в тоалетната, на вън като вижда други по-големи деца да пишкат казва, че ще прави като тях, но само на теория.

# 1 348
Здравейте , майчета от няколко дена се опитвам да го оставям без памперс при първа възможност. Сутринта беше по гащички и ми каза че има ако ,отидохме в тоалетната , но не искаше да прави нищо в гърнето или на неговата седялка на тоалетната и малко по късно направи работата в гащите и сякаш се чувстваше виновно затова реших да го успокоя, че нищо лошо не е станало. По  късно излязохме на разходка , някъде 2 часа навън без памперс и нито се напишка или поне не казва дали иска. Прибрахме се и реших да му сложа памперс, поне да прави пиш без да се стиска, че се чувствам ужасно. До кога така, незнам дано скоро да се научим. На гърнето сяда само като си играе в банята , оставям го с легенче с вода и правим балончета и така стои и понякога се е случвало да прави нещо в него , но само като е улисан в игра, но иначе с умисъл не иска. Дали не греша някъде? Дано скоро да мине този преиод. Успех на всички.

# 1 349
Lorin29, просто имай търпение. Simple Smile И моята госпожица по едно време седеше на гърнето само ако се забавлява с нещо през това време, да не говорим, че стискаше там, а после правеше всичко в памперса. После свикна (доста бавно) да пуска пишото и акото на правилното място. И твоето ще си усъвършенства уменията. Но наистина трябва търпение. Понякога отнема повече време, отколкото ни се иска.

При моето момиченце проблемът е навън - все се опитва да стиска, защото там явно не може да се отпусне да се изпишка, но понякога се изпуска по малко. Гледам да излизаме все наблизо, та да можем в такива случаи веднага да се приберем и да си се изпишка на спокойствие на гърнето.

Общи условия

Активация на акаунт