Приучване към гърне - част 3

• 81 936
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 425
  • Стара Загора
Това, че съм го слагала на 8 месеца ,не значи ,че съм го насилвала.Като не искаше го скривах и така след няколко дни пак.
А причината да се мъча от толкова рано е ,че имаше проблеми с едното бъбрече и това бяха съветите на лекар, да махна памперса по-рано.
Да, но някои неща не стават гладко като по учебник, всяко дете е различно.

# 1 426
Питайте някой в развитите страни дали се занимава да слага бебето си на гърне? Ще ви погледнат изумяващо. Тук царят едни стари разбирания и препоръки, които могат да те отчаят. Все се намира някоя свекърва, майка или приятелка да дава умни съвети. Защо, по дяволите да протакам един процес цяла година като може за седмица като му дойде времето? Аз лично сглупих така с биберона и 300 пъти съжалявам!

Последна редакция: нд, 31 май 2015, 00:17 от Zoι

# 1 427
Питайте някой в развитите страни дали се занимава да слага бебето си на гърне? Ще ви погледнат изумяващо. Тук царят едни стари разбирания и препоръки, които могат да те отчаят. Все се намира някоя свекърва, майка или приятелка да дава умни съвети. Защо, по дяволите да протакам един процес цяла година като може за седмица като му дойде времето? Аз лично сглупих така с биберона и 300 пъти съжалявам!
Питах вече, сестра ми живее в чужбина. С първото дете е опитала моят вариант и е махнала памперса след 2г възраст. Каза с второто го е оставила докато си каже, че нямало смисъл да се торзмозят взаимно цяла година както е видяла, и един ден той сам си казал малко след 2г и са махнали памперса за 1 ден. Confused

# 1 428
Каква е точно разликата между това да започнеш да го учиш на 8 месеца и да се научи в продължение на година и четири месеца окончателно на 2 години, и да започнеш да го учиш на 2 години и да се научи за две седмици пак на 2 години?

- В наличието на мазохизъм при първите родителки.
При единици успяват да махнат напълно памперса на 1г и 6м, което ги кара да се гордеят с децата си  Wink и да се подиграват на останалите, което ги прави още по-горди. А при такива като мен не се получава, и още си се чудя на акъла, каква ми беше файдата да се ядосвам до тук около 8 месеца в непрекъснати опити /имам малко прекъсване, че ревеше неистово от гърнето/. И явно преди 2 години няма да ми се получи, но пък нищо не пречи да опитам отново  Mr. Green
Ние сме на 2 години и 4 месеца с памперс . Не се ядосвам. На гърне седи и върши работа. Като я оставя без памперс и обяснявам къде да върши работата, но без успех

# 1 429
Aми аз писах, за да може поне малко да се задържи на гърнето.Иначе няма как да стане, все е в движение .
На всички децата ни все са в движение, но на някои децата им са научени да слушат родителите си, и като им се каже "седни на гърнето", седят поне 2-3 минути, или докато не си свършат работата.

Каква е точно разликата между това да започнеш да го учиш на 8 месеца и да се научи в продължение на година и четири месеца окончателно на 2 години, и да започнеш да го учиш на 2 години и да се научи за две седмици пак на 2 години?

Да, какъв е смисъл да започваш на 8 месеца, като ще го влачиш до втората година?? Ако започнеш на 8 месеца, до първият рожден ден трябва да сте забравили за памперси и всичко. Ако само ще се надявате на добрата воля на едногодишно дете да се изпикае в гърне... мани тази работа.

При единици успяват да махнат напълно памперса на 1г и 6м, което ги кара да се гордеят с децата си  Wink
Мен би ме било срам, ако детето ми на година и половина още пикае в гащите си, все пак децата ми не са бавноразвиващи се.

А това да чакаш детето да проговори, че да си каже само когато вече не иска памперс, е най-големият абсурд. Човек, който сам ти обяснява някакви неща, с*ре в гащите си ooooh!
Не разбирам защо ги чакате да проговорят. Кучетата не могат да говорят, но пак се научават къде се пикае. А кучето е много по-низша форма на живот от човека. Децата са много по-умни от кучетата (изключвам тези от вас, които смятат, че децата им са по-глупави, било поради заболяване, синдром или нещо) и няма никаква логична причина да ги чакате да проговорят, за да ги научите къде се вършат тези нужди.

# 1 430
До Jesus,  не разбирам, защото обясняваш едни и същи неща няколко пъти, и от веднъж може да разберем какво искаш да ни кажеш, все пак темата е как да си приучим детето на гърне, а не да обясним на родителя какво е трябвало да направи ама вече е късно. Хе хе имало едно време, а и между другото да не пропуснеш и мен да ме цитираш, ще ти се разсърдя.

# 1 431

Да, какъв е смисъл да започваш на 8 месеца, като ще го влачиш до втората година?? Ако започнеш на 8 месеца, до първият рожден ден трябва да сте забравили за памперси и всичко. Ако само ще се надявате на добрата воля на едногодишно дете да се изпикае в гърне... мани тази работа.

При единици успяват да махнат напълно памперса на 1г и 6м, което ги кара да се гордеят с децата си  Wink
Мен би ме било срам, ако детето ми на година и половина още пикае в гащите си, все пак децата ми не са бавноразвиващи се.

Почнах на 8 месеца, не забравихме за памперсите до 1-та годинка. Не ме е срам, че си пикае в гащите, и изобщо не е бавноразвиваща се. А да сравняваш децата с кучета е меко казано малоумно. А и според това тъпоумно изказване излиза, че 90% от децата по света са бавноразвиващи се, явно не знаеш какво означава това, така че престани с тъпотиите си. До тук нормален съвет от теб няма, има само обиди към децата, иди в темата "Ела да ми обидиш детето, пък аз да ти ударя един в десетката" и остави тази за гърнетата най-после.
Децата ти явно са покорни, слушайки те много, но това не означава, че са по-умни, даже напротив, един ден ще те слушат, и ще са хора без мнение, което не е добре. Децата които имат собствено мнение по въпроса с гърнето на 1г, имат такова и по всички въпроси на 20, и са по-самостоятелни личности, без да имат нуждата от мнението на мама за всичко.

# 1 432
Джизъс, наричай своите деца малоумни и бавноразвиващи се. Циклиш яко и не си полезна, липсват ти не само първите седем, но и последните 20.

# 1 433
Aми аз писах, за да може поне малко да се задържи на гърнето.Иначе няма как да стане, все е в движение .
На всички децата ни все са в движение, но на някои децата им са научени да слушат родителите си, и като им се каже "седни на гърнето", седят поне 2-3 минути, или докато не си свършат работата.

При единици успяват да махнат напълно памперса на 1г и 6м, което ги кара да се гордеят с децата си  Wink

А това да чакаш детето да проговори, че да си каже само когато вече не иска памперс, е най-големият абсурд. Човек, който сам ти обяснява някакви неща, с*ре в гащите си ooooh!
Не разбирам защо ги чакате да проговорят. Кучетата не могат да говорят, но пак се научават къде се пикае. А кучето е много по-низша форма на живот от човека. Децата са много по-умни от кучетата (изключвам тези от вас, които смятат, че децата им са по-глупави, било поради заболяване, синдром или нещо) и няма никаква логична причина да ги чакате да проговорят, за да ги научите къде се вършат тези нужди.
Детето ми е на години и 4 месеца още с памперс. Знае за какво се ползва гърнето, но не си казва.
Ходеше за ръчичка на година, но се пусна на година и 5 месеца.
Нито педиатъра нито родителите му го смятаме за бавноразвиващо се.
Ходи на ясла от година и 7 месеца, като още от първия ден е по цял ден. Спи на голямо легло в отделна стая от много отдавна без парапет. Храни се сама и седи на стол за възрастен на нашата маса.

# 1 434
Малиш, не разбирам защо се обясняваш на Джийзъс, че ти е нормално детето... Thinking
Няма смисъл...Имаме нужда от практични съвети, но вече разбрах, че няма универсална формула.

# 1 435
  • Варна

Точно това се зачудих и аз Laughing Моят започна да се учи на 2 години и 1 месец и се научи (почти) веднага, без уговорки, без каране, сърдене и шляпане, без чуденки как да го задържа на гърнето, без напикани и наакани гащи. Чиста работа Laughing

# 1 436
  • гр. София
Няма правилен отговор. Някои деца пък като започнат да бъдат учени по-късно, отказват да седнат на гърнето, защото им е по удобно да пишкат в гащите докато си играят, а не да си прекъсват игрите заради едно гърне. Други деца заради по-късната си възраст по-лесно биват научавани.
Някои деца, при които опитите са започнали съвсем рано, до към една годинка успешно успяват да се научат, а други - чак до към две годинки да продължават да не са се научили.
Та нито късното, нито ранното започване на опитите за приучаване към гърне може да се определи като правилно. Но ако опитите започнат по-рано детето може пък да се научи. Само че това никой не го знае предварително. Ако не се пробва, няма и как да се разбере.

# 1 437
  • гр.Пловдив

Точно това се зачудих и аз Laughing Моят започна да се учи на 2 години и 1 месец и се научи (почти) веднага, без уговорки, без каране, сърдене и шляпане, без чуденки как да го задържа на гърнето, без напикани и наакани гащи. Чиста работа Laughing

Месечинка,ще помоля да разкажеш малко по-подробно как се случи този успех при вас? Praynig

Преди това говорила ли си и показвала ли си гърнето и за какво служи то?
Памперса изведнъж ли го махна,и нощния ли?
Детето веднага ли започна да усеща и да си казва след като се "освободи" от пампата?

# 1 438
Няма правилен отговор. Някои деца пък като започнат да бъдат учени по-късно, отказват да седнат на гърнето, защото им е по удобно да пишкат в гащите докато си играят, а не да си прекъсват игрите заради едно гърне. Други деца заради по-късната си възраст по-лесно биват научавани.
Някои деца, при които опитите са започнали съвсем рано, до към една годинка успешно успяват да се научат, а други - чак до към две годинки да продължават да не са се научили.
Та нито късното, нито ранното започване на опитите за приучаване към гърне може да се определи като правилно. Но ако опитите започнат по-рано детето може пък да се научи. Само че това никой не го знае предварително. Ако не се пробва, няма и как да се разбере.

Права си, само че има и деца, като моето, които въпреки ранните ми опити (от 7-8 месеца) , просто в един момент отказват изпбщо да седнат. А беше се научил какво да прави там. Сега пък седи, но нищо не прави. Наистина е индивидуално, затова универсален начин няма. Според мен по-кротките и послушни деца се научават по-рано. Имам познато дете, което седеше на гърнето с часове - е как няма да махне памперса рано. Не знам доколко западния модел е за пример, все пак при условие, че има шанс да се научи по-рано детето, защо да не се опита. На мен не ми е приятно, че още е с памперс детето, ама чак срам. Повече би ме било срам, ако майка ми се държи, като хваната от гората...

# 1 439
  • гр. София
Lady Stardust, съгласна съм. Но човек никога не знае как точно ще протекат нещата с неговото дете, затова мисля, че е по-добре да започне по-рано - току виж пък станало.  Simple Smile

И ранното, и късното свалане на пелените си имат плюсове и минуси.
От една страна колкото по-рано, толкова по-добре от хигиенна гледна точка. Тук не мисля, че има две мнения по въпроса. Обаче пък като е по-малко детето и по-трудно стиска, затова и препикаващите градинките деца са много честа гледка. Което, все още не съм сигурна дали е хубаво нещо или не. Някои даже си и акат в храстите. В този случай, ако друго дете настъпи акото докато си тича по тревата ще е същото както когато настъпва кучешко ако - все е ако. И майката на второто дете няма да е особено доволна. В нашата градинка не съм видяла родител да си събира акото на детето, само го покриват с кърпички. Не че това е представителна извадка, разбира се.
В повечето държави децата се отучват късно от пелените. Което от хигиенна гледна точка не е толкова хубаво. Обаче пък по-големите деца могат повече да стискат и да се контролират, затова и няма пишкащи деца по градинките. Поне аз не съм виждала, когато съм била в чужбина.

Изобщо, въпросът не е едностранчив. 

Общи условия

Активация на акаунт