Детски ясли и градини в Русе-4

• 110 419
  • 866
  •   1
Отговори
# 690
Пчеличката, в коя група сте били и кога е било това.

1. Аз в някоя от темите бях писала, че сме имали проблем с това, че искаха да нося памперс, но категорично заявих, че няма да го нося. Може би е трябвало да си малко по-настоятелна, но както и да е.
2. На нас подпис не са ни искали - 2013 година. За период от около 2 месеца даже прибирахме всяка вечер съседчето от другата група и никога не е имало проблем. Просто искаха да са уведомени, което е нормално все пак.
3. Снимките нали знаеш, че не ги правят от яслата и никой не те задължава.
4. Бележка са ми искали само когато отстъства по болест, или когато са ми я върнали със съмнение, че е болна.
5. То това не зависи много много от самата ясла, а от общината. Въпреки, че не съм видяла ясла, в която децата да играят на площадка. Всички излизат само по терасите, дори и в прехвалената 8 ясла са там.
6. За съжаление да, всичко е старо, но така е в повечето ясли. Е там, където събират пари от родителите в по-голям размер, са понакупили доста неща.

# 691
Стига бе, това сега от малкия ли е? Моите кръщелници минаха през тази ясла, сега и малкия ще тръгва след месец. Пък и ако има нещо що да те кажеш?! Отрицателната информация също е информация  Hug
Обикновено или аз или мъжа ми носим/взимаме детето и ако се наложи да е някой друг то задължително се обяждам да кажа кой. Ако са имали проблеми разбирам да искат информация кой взема детето.
В градината ни предупредиха да попълним декларация ако някой друг освен родителите ще взема детето. Ако родителите са разведени и има конфликт също помолиха да информираме, понеже имали такъв случай че бащата взел детето без знанието на майката (или обратното).
Двора на яслата преди се поддържаше и вадеха децата да играят там, за разлика от други ясли дето държат децата на една гола веранда при наличие на площадка нуждаеща се от лек ремонт.

# 692
мисля, че беше първа група, сега се "уволнихме", от пролетта на 2014 сме там
за снимките, ясно, че не е вина на яслата, ама може ли да допуснеш такова обирджийство...
за памперса даже и не искам и да чувам....не съм купувала...
а и друго се сетих - за толкова време прекарано там, една песен не чух от детето си, една рисунка не видях и на нито едно тържество не съм била....
разчитам на градината, в която ще ходим, там персонала го познавам (баткото беше там) и се надявам бързо да попълним пропуснатите знания...все пак на тази възраст 3,5 г трябваше поне на цветовете да го научат.... #2gunfire (не разчитам само на яслата и градината, разбира се...)

# 693
  • На брега на реката
Я да ви попитам един безумен въпрос!? Тъй като все отлагаме плащането на данъка на колата, планирам най-накрая да го заплатя в началото на септември. Същият месец ще влезе и в класиране малката. Та системата ще отрази ли толкова бързо плащането на данъка, т.е. аз просто отбелязвам сега критерия, пък после ще прилагам документ, че нямам задължения ли?

# 694
няма да прилагаш нищо, от градината правят справка електронно в сайта на НАП...

# 695
  • Русе
Много интересни и противоречиви мнения за 5-та ясла. Ще продължавам да следя.
Между другото, бях чула за там, че предлагат и нещо като седмичен престой, т.е. с преспиване. Знаете ли нещо по въпроса?

# 696
  • На брега на реката
Пчеличка, ще се актуализира ли информацията толкова бързо. Със септемврийска дата ще е, вероятно непосредствено преди класирането.

# 697
мисля, че беше първа група, сега се "уволнихме", от пролетта на 2014 сме там
за снимките, ясно, че не е вина на яслата, ама може ли да допуснеш такова обирджийство...
за памперса даже и не искам и да чувам....не съм купувала...
а и друго се сетих - за толкова време прекарано там, една песен не чух от детето си, една рисунка не видях и на нито едно тържество не съм била....
разчитам на градината, в която ще ходим, там персонала го познавам (баткото беше там) и се надявам бързо да попълним пропуснатите знания...все пак на тази възраст 3,5 г трябваше поне на цветовете да го научат.... #2gunfire (не разчитам само на яслата и градината, разбира се...)

Пчеличка, дъщеря ми беше в първа група. Посещава яслата  до септември 2014. През учебната година учеха и имаха много рисунки. Купувахме и помагала, които после ни ги върнаха и видяхме какво са учили. През лятото не учат, а само играят. Дъщеря ми беше научила доста песни и стихчета от там. Тържество имаха за Коледа, после за 8 март, мисля беше, идваха аниматори от Веселяците, за да ги забавляват. Тържествата са без родители, за да не се разстройват децата. Как се казва детето ти, ако не е тайна де?

# 698
Данъкът се проверява в сайта на Общината, става въпрос за общински данъци, не за републикански. Проверката се извършва служебно за детските градини, за ясла може и да искат удостоверение. Проверката е за миналогодишния данък, а не за данъка за 2015 г., той ще се проверява догодина, т.е ако имате да плащате данък за миналата година, само в такъв случай ще има проблем при записването.

# 699
 deskatta не помня да съм давала пари за помагало... newsm78 Дамян е малкия...браво на твоята щерка, че е научила много неща, но ...при нас явно има някакъв проблем явно....

# 700
мислех да не се изказвам, ма с тия хвалебствени слова за 5-та ясла ме досърбя клавиатурата  Laughing
сега за да не кажете, че съм емоционална ще говоря с факти:
1. детето ми бе обувано с памперс над гащите всеки ден за сън  #Cussing out при условие, че още в началото бе отвикнал от него (до последно ми искаха, ама и аз до последно не им давах  hahaha)
Това не е само в 5-та ясла. И сина ми беше така (в друга ясла). Лелката ми заяви, че ако не нося памперси, трябва да има 10 чифта резервни дрехи. В началото не достигаха и те и ми го връщаха с чужди памперси (та ми се налагаше да купувам, за да връщам на другите майки). В последствие се стараеше поне 7-8 чифта да ми връчва опишани и оакани (бяха мокри - "припрани", както твърдеше лелката, та не знам точно). А детето си казваше и пиш, и ако.   Rolling Eyes Като видя, че не се изморих да пера и суша всеки ден, за да може на сутринта пак да има 10 чифта резервни дрехи и започнаха да намаляват напишаните и нааканите дрехи, до достигането им до нито един чифт около 3-4 месеца след началото на яслата.  Peace

# 701
Лелките твърдяха, че детето се напикава по време на сън, нещо, което така и не се случи у нас и твърдяха, че децата масово така правели, вкъщи си казват, но в яслата опикават всичко... ooooh!
Моето обяснение е, че ако наистина се е случвало да се напикае детето, просто не е бил изпикаван преди сън и затова, тоест отговорността е тяхна...Макар, че вкъщи не го карам да пикае преди следобеден сън и пак няма проблем...
Тука стана един такъв пиклив пост  hahaha, но просто сравнявам ситуацията в 5-та ясла с 12-та, която е на светлинни години от нея (жалко, че нямаше там места), където всичко беше прекрасно и обратно на това, за което писах. Там научиха големия ми син да не ползва памперс и край...дори и да е имало напикавания, персонала държеше децата да са самостоятелни. Исках просто да подчертая, че не съм черногледа, но когато имаш светлия пример на 12-та ясла и имаш същите очаквания и добри спомени, няма как да не причислиш 5-та към лошите примери за това как Не трябва да се управлява детско заведение...

# 702
  • Русе
Моето момченце посещаваше 5та ясла. Бяхме 3та група.
Като цяло не мога да дам кой знае какви отзиви, понеже често боледувахме и съответно отсъствахме. Директорката е много готина и разбрана. Детето го водехме или аз или някоя от бабите. В началото нямаше подписи, но после ги въведехо, но съм се подписвала само когато оставям детето, не и като го вземам. Според мен подписите се слагаха по друг повод, относно присъствието на детето. Когато отсътствахме по болест ни искаха бележка от ЛЛ после, че детето е здраво и може пак да посещава яслата, но по друг повод ако е отсъствал не са искали бележки. Що се отнася до изкарването на децата, не са били само по стаите, изкарваха ги или отпред пред яслата, или на терасите. Аз живея в него квартал и много преди да почнем ясла, съм минавала покрай сграда и съм виждала децата навън. По случай завършването, да наистина ни взеха  10лв за 2 снимки и албумче, но никой никого не задължава. Предполагам, че и на други места са така цените. Базата е остаряла, но за мен не беше важен лукса, а лелките да са добри. Лично аз имам много добри впечатления от лелките. Дори и да не сме посещавали много яслата, съм вземала храна от там, а те лелките се редуваха на пункта за раздаване на храната, та съм разговаряла с всички. Що се отнася до тържествата, така е. Наитина не ни пускаха да присъстваме. Отговаряха, че било тясно и няма как вътре да поберат и родителите. Незнам как е в другите ясли, нека майчетата се вклячат с коментар, дали са присъствали на тържества.  Като цяло съм доволна и аз лично съжалявам, че не можахме да посещаваме повечко време яслата, но както писах по горе, детето ми често боледуваше и баба му го гледаше.

# 703
В яслата имаше само едно тържество за цялата година с родителите и то беше на завършнането. Сина ми беше болен и го пропуснахме. Това за първа ясла. Снимки в градината всички родители отказахме понеже цените на Силвена бяха ужасно високи, а повечето родители се оплакахаи от лошо качество. Сега по тържества снима някой родител. Снимките пак са с лощо качество ама са без пари.

# 704
Пчеличка, надявам се, че не смяташ, че в яслата са длъжни да научават децата да са без памперси  Peace
.
А парите за помагала ги давахме още в началото на учебната година. Не знам вече септември 2014 дали са закупувани. Не ви ли дадоха някакви материали тази пролет, когато свърши учебната година? Много съм изненадана от това, което пишеш, защото аз помня Дамян, т.е. той е бил там по наше време и малко след това. Хайде той като е почнал на пролет, тогава вече не учеха, но есента...? Колева не беше ли там?

Общи условия

Активация на акаунт