Късно ли е да родиш на 40?

• 171 709
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 285
Всеки си преценява. Едно е да родиш на 25, друго на 40 и да - първот оспоред мен е по-лесно. За правилно или нормално няма да коментирам.
Ако иде реч за планиране - също жените избират доста по-рано - ако могат да избират. То ясно, че ако си нямала шанс или избор - въобще не се мисли в тази насока.
Но ето - семейство на 27-8 години и двамата. Започват семейния си живот заедно, градят, обичат се. Естествено е детето да дойде в първите 5 години да кажем. Те са млади, прави. Докато станат на 40 и двамата - детето вече ученик - те станали по-стабилни, по-успешни дори. Детето завършва - те са около 50те. Все още работещи. Към 60+ се песнионират, детето вече отгледано, по своя път тръгнало. Някак така ми звучат логично нещата.
Разбира се - то това си е масовото явление. Не че не може инак, всичко може, понякога хората не определят сами обстоятелствата.
НО все пак не вярвам жена да планира да роди на 43 примерно...

# 286
  • София - Рим и обратно
Ох, като почнете - това не е гаранция, онова не е гаранция... Говорим си по принцип, а не за изключенията. Бременността е натоварване. Логично е по-младият организъм да я понесе по-адекватно. Оттам нататък кой как се е натокал или как изглежда е отделен въпрос.
Освен това, както спомена няколко пъти някой, авторката е отчела този минус, има си и по-голямо дете, така че този проблем не й стои като пречка. Ама вие си обяснявайте колко подмладявало късното майчинство, вярвайте си.

# 287
Майка ми роди най-малката ми сестра на 36 и твърдеше, че се чувства подмладена, може и да е вярно, че децата подмладяват по-възрастните родители. Едно време да родиш на 36 беше като да родиш на 100.

# 288
Майка ми роди най-малката ми сестра на 36 и твърдеше, че се чувства подмладена, може и да е вярно, че децата подмладяват по-възрастните родители. Едно време да родиш на 36 беше като да родиш на 100.

Ми да - подмладяването е голяма работа - дъртите мъже и те така - кат хванат млада любовница - подмладяват се  Joy

# 289
Ама вие си обяснявайте колко подмладявало късното майчинство, вярвайте си.
Laughing  bouquet

# 290
Ох, като почнете - това не е гаранция, онова не е гаранция... Говорим си по принцип, а не за изключенията. Бременността е натоварване. Логично е по-младият организъм да я понесе по-адекватно. Оттам нататък кой как се е натокал или как изглежда е отделен въпрос.
Освен това, както спомена няколко пъти някой, авторката е отчела този минус, има си и по-голямо дете, така че този проблем не й стои като пречка. Ама вие си обяснявайте колко подмладявало късното майчинство, вярвайте си.
Кафе с мед, нали правиш разлика между бременност и майчинство.
Съгласна съм, че вероятно по-често младият организъм понася по-лесно бременността.
Майчинството е друга бира. Там освен физиология има и психология. Освен това много рядко жените само гледат деца, в този период има още много задачи - (учене), работа/кариера и т.н.
Искам да кажа, че е по-вероятно (не е задължително и общо валидно), младите майки да имат повече от "другите" задачи, а и доходите им да са по-ниски (или поне безработните са повече).
За да не кажете, че говоря на едро - малко статистика от НСИ - първата таблица:
http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1=735&a2=736&a3=739

Безработни: до 24 г. - 28.7%, 25-34 г. -15%, за 35-44 г. -10.1%.
Данните за безработни според образованието са още по-интересни.

Та в този смисъл, ако пенсионирането след 20-25 г., водещо получаване на пенсия и намаляване на дохода е аргумент за отказ от дете, то това трябва да се прилага по-често за младите (безработните нямат доход, а пенсията е нисък, но редовен и сигурен доход) и то не за след 20+ години, а тук и сега. Разбира се хора с образование под средно - изобщо не трябва да имат деца. #Crazy

Последна редакция: ср, 16 окт 2013, 14:59 от biborana

# 291
  • София
О, и майка ми роди сестра ми на 36, побъркаха я направо тогава.
То вдигаха вежди всите медицински лица, то я притискаха задължително амниоцентеза да прави, то как щяла да роди, непременно секцио трябвало. Тя пък си изкара една лека бременност и роди нормално за отрицателно време и без никакви усложнения.
И да супер подмладяващо и мобилизиращо се отрази и на двамата ми родители, и досега са си свежарки.
Макар че е смешно дори да се коментира и от днешна гледна точка 36-40 за второ дете си е съвсем в норма. Но така е, нагласите се променят.

# 292
Моята майка роди сестра ми на 37, мен ме е родила на 19, почти 20. Сега със сестра ми сме като майка и дъщеря, а сестра ми е като сестра на 3-годишния ми син.  Laughing
С майка ми сме като сестри и никой не й дава 45. В нейният случай късното майчинство наистина я подмлади.

Но по темата с децата, които искали млади родители, това е така, докато са малки. От сегашната ми позиция мога да кажа, че се чувствам на моменти по-зряла от майка си, което не ме кефи особено.

Зълва ми роди на почти 39 първо дете и се чувства отлично. През ума не й е минало, че е закъсняла. Това са предразсъдъци на нашето общество (пост-социалистическо). Там, където живее тя, тази възраст е съвсем нормална за раждане дори и на първи  деца.

Към авторката - не виждам защо имаш задръжки, щом имаш желание, действай.  Peace

# 293
  • Пловдив
Аз пък да си кажа моята ситуация подобна на онази "Галя е супер, защото майка и е на 28 г."
Когато аз бях дете също имах съученички на които майките им са на по около 30 (а ние бяхме 12 - 14 годишни) за мен и тогава и сега това беше по-скоро сигнал, че това не е супер, че не е много нормално майка ти да те те родила, когато е била на 16 - 18 г. Поглеждах към себе си, съзнавах, че съм дете и не можех да си представя, че по тази логика след 4-6 години ще се очаква да имам бебе, та аз бях на 12 - 14 години и си мислех как на 16 - 18 ще имам бал и може би ще кандидатствам, а не че ще дундуркам бебе и се опитвах да си представя, как въпросната 30 годишна майка на моята съученичка се е лишила от нормална младост (в моите детски представи дори нормален живот) и от 16 - 18 годишна е правила все това, което прави и днес и което ще прави и след 10 години грижила се е за дом, семейство и деца.

# 294
Синът ми току що каза: възрастовата разлика между деца и родители трябва да е нормална, а не половин век, защото родителите няма да разбират децата си и децата тях. Каквото и да ми говорят хората, разбиранията между поколенията се усещат и колкото е по-голяма разликата, толкова е по-трудно за децата. Имам такива приятели, имат добри хора за родители, но са на светлинни години разстояние. Биологично може всичко да е наред, но връзката е много по-различна. Каза още, че ако сега им родя сестричка(примерно) няма да я върнат, но някой ден тя ще разчита повече на братята си, отколкото на родителите си.

И никога в семейството ни не е обсъждана тази тема, нито съм внушавала на децата си, че е супер, щото разликата ни е 20-23 години.
Затова в началото на темата казах, че за децата е трудно, не за родителите.

# 295
То вдигаха вежди всите медицински лица, то я притискаха задължително амниоцентеза да прави, то как щяла да роди, непременно секцио трябвало. Тя пък си изкара една лека бременност и роди нормално за отрицателно време и без никакви усложнения.

Само че понеже не е била първескиня, й е било ясно как стоят нещата. То знанието не идва с годините, а с опита. Аз знам как да гледам деца, не защото съм много стара, а защото съм свикнала да гледам деца от малка и около мен винаги е имало някой по-малък, за когото да отговарям - сестра, братовчед, племенници, собствените ми деца. Като си поверявам децата на жена, предпочитам да е на такава, която е отгледала поне 2-3.  
Ако беше с първо, щеше да си седи в болницата да се изследва непрестанно и без симптоми, ей така за по-сигурно. После детето като вдигне 38 градуса, веднага ще тичка при доктора.

# 296
  • София - Рим и обратно
Поглеждах към себе си, съзнавах, че съм дете и не можех да си представя, че по тази логика след 4-6 години ще се очаква да имам бебе, та аз бях на 12 - 14 години и си мислех как на 16 - 18 ще имам бал и може би ще кандидатствам, а не че ще дундуркам бебе и се опитвах да си представя, как въпросната 30 годишна майка на моята съученичка се е лишила от нормална младост (в моите детски представи дори нормален живот) и от 16 - 18 годишна е правила все това, което прави и днес и което ще прави и след 10 години грижила се е за дом, семейство и деца.
Хм...аз пък на 12-14 гледах жени, които нямат деца с едни такива очи - защо живеят и се хранят Crazy. С детския си акъл ги смятах за безполезни същества. Та, нека не приемаме за толкова меродавно детското мислене. Чак и на възпитание ударихте, че било въпрос. Ами не е, полетът на детските мечти и фантазии е невъобразим понякога.

Синът ми току що каза: възрастовата разлика между деца и родители трябва да е нормална, а не половин век, защото родителите няма да разбират децата си и децата тях. Каквото и да ми говорят хората, разбиранията между поколенията се усещат и колкото е по-голяма разликата, толкова е по-трудно за децата. Имам такива приятели, имат добри хора за родители, но са на светлинни години разстояние. Биологично може всичко да е наред, но връзката е много по-различна.

И никога в семейството ни не е обсъждана тази тема, нито съм внушавала на децата си, че е супер, щото разликата ни е 20-23 години.
Затова в началото на темата казах, че за децата е трудно, не за родителите.
Точно така е. А и биологично не е съвсем наред, хайде да не се лъжем. Като прочетох по-нагоре - тук (не знам къде) си е съвсем нормално да родиш за първи път на 40....брех, ще рече човек, че биологията е различна в различните географски ширини Laughing.

# 297

Та в този смисъл, ако пенсионирането след 20-25 г., водещо получаване на пенсия и намаляване на дохода е аргумент за отказ от дете, то това трябва да се прилага по-често за младите (безработните нямат доход, а пенсията е нисък, но редовен и сигурен доход) и то не за след 20+ години, а тук и сега.

Да, де, ама разходите по бебе и малко дете са в пъти по- малки отколкото по тийнейджър или студент.
И никой не говори за отказ от имане на деца, а за по- подходяща възраст при благоприятни условия и на 25 и на 40 г.
Говорим за съзнателен избор да предпочетеш да отложиш раждането за 40, вместо за 30.

# 298

А за бременноста и зъбите нямам коментар, ако преди бременост и повреме на същата човек спазва добра дентална хигиена и посещава редовно стоматологът си, няма проблеми. Просто въпрос на здравна култура, не на възраст.
Божеееее, това ясно, нямаш насреща си 15 годишни  Laughing. Ставаше въпрос за механизъм, оборвам разни твърдения, че бременността на 40 подмладявала, пък детето освежавало и т.н. глупости. И е напълно закономерно един организъм на 25 да реагира по-добре, от този на 40, чисто физиологично.

Права си, донякъде. Никой не отрича, че е най-добре жената да роди в най-добрата физиологична възраст за това (между 24 и 35 години). Въпросът е, че АКО жената реши да ражда на 40, няма да настъпи потоп. По-трудно се забременява, има повече рискове и за детето и за майката, но пък има и някои предимства.

Не виждам тук някой да призовава масово да се ражда на 40, но пък и теорите, че майиките на 40 се "изхабявали", били истерични, децата им ще се срамуват от тях и др. са повече от смешни.

По повод на зъбите - има такъв момент. Едно време бях търсила статии по въпроса, защото спорих с един зъболекар и му представих научни доказателства, но сега нямам време да търся.

# 299
  • София

Само че понеже не е била първескиня, й е било ясно как стоят нещата. То знанието не идва с годините, а с опита. Аз знам как да гледам деца, не защото съм много стара, а защото съм свикнала да гледам деца от малка и около мен винаги е имало някой по-малък, за когото да отговарям - сестра, братовчед, племенници, собствените ми деца. Като си поверявам децата на жена, предпочитам да е на такава, която е отгледала поне 2-3.  
Ако беше с първо, щеше да си седи в болницата да се изследва непрестанно и без симптоми, ей така за по-сигурно. После детето като вдигне 38 градуса, веднага ще тичка при доктора.
А, не зная, не зная, аз не мога да твърдя нищо толкова категорично.
Майка ми е чисто луда и както е търчала панически и е истерясвала с мен, така и 12 години по-късно със сестра ми, също и сега с внучето. Не виждам разлика. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт