Късно ли е да родиш на 40?

• 171 684
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 4 005
Де да знам, например познавах една девойка, която учеше супер измислена специалност, но държеше да учи до магистър, че и до доктор същите бози. През това време не работи, няма и деца, изобщо- безкрайно дълго и безрезултатно студентство, с перспектива към 30 да почне да работи.

Е не каза края на историята!

# 4 006

Де да знам, например познавах една девойка, която учеше супер измислена специалност, но държеше да учи до магистър, че и до доктор същите бози. През това време не работи, няма и деца, изобщо- безкрайно дълго и безрезултатно студентство, с перспектива към 30 да почне да работи.

На 28 беше до никъде, и житейски, а и като акъл. Не че като станеш майка е нещо специално, но все пак научава на някаква комбинативност. Та като видя такова създание, дето на 28 още се изживява като крехко дете, ми става смешно и някак отвътре ми идва да му набия канчето.

За авторката ли говориш? Не бяхте ли една партия? Wink

Впрочем, аз не съм съгласна. Човек не бива рано да се впуска в житейската проза, след като тя така или иначе някога ще го докопа. Девойките трябва да са драматични и с уклон към поезията. За кого са писали хората поеми за драматичната и невъзможна любов... Живота е много скучен, ако изведнъж попаднеш на някой, веднага си направите деца, посторите си дом... какво ще правите до края на живота си, освен да се разведете и да повторите екшъна.

# 4 007

Е не каза края на историята!

Стажове и европрограми, работа на парче и подобни. Не, не е моята история. Не знам какво е станало, теглих й една майна, след като я препоръчах за работа, а тя се фръцна, не й харесвала позицията.

Но наистина в БГ има такива екземпляри, които като влязат да учат, не знаят нито защо, нито какво точно учат, ама прекарват едни 12 години в защитена среда.

# 4 008
  • София
Ох, да бе, ще набива канчета Мамаситка... Как точно?
Учила си в някакъв селски университет, "журналисрическият ти талант" не е нищо особено, не си лична убавица, освен да завъртиш някакъв там мъж, какво може да се очаква от тебе?
Е, от втори, от трети опит, все някой ще се закачи. Децата ще се паркират при баби, ще се чудят на кого да викат тате, ама карай.

# 4 009
Мамасита нали философия беше завършила? newsm78

# 4 010
  • Blondeville
При мен така се стекоха нещата, че защитих магистратура на 27, не бях работила само в  приблизително 2-годишен период между 19 и 27. Вярно, работех като продавачка, после като учителка в езикова школа вечерно, ама си държах да се изуча, а без работа не ми се стоеше. Специалността ми беше тежка, с не особено широко приложение. Ако на 27 някой ми беше начукал канчето, че работата ми тъпа, специалността също, пък не съм и родила, дали с нещо щеше да ми помогне newsm78 Сега имам отлична работа и знам, че не съм зависима от никого. Все пак жената трябва да знае, че може да разчита и на себе си, не само на мъжа си. Стига сте съдили избора на хората, гледайки от своята камбанария.

# 4 011
Елица, предлагам ти да отидеш до най-близкото огледало и да се полюбуваш на себе си колко си перфектна. Със сигурност си учила поне в Харвард, имаш поне два постдоктората, а мъжът ти е копие на Брад Пит с мозъка на Стивън Хокинг.

Интересно ми е защо по-чето критиките за "тръсване на децата при бабите" идват от хора с едно дете.

Интересно ми е още, ако бях перфектна според изискванията на ССФ, дали щеше да приемете аргументите ми? Защото и тогава мнението ми щеше да е същото.

Има ли значение какво съм завършила? Интересно ми е примерно дали имам по-висока образователна степен от Елица, щом ме обижда на образование. И дали всъщност реалността не е следната: аз съм грозновата, но Елица е с половин пункт под мен по десетобалната скала.

Завършила съм бакалавър с двоен профил Журналистика/ Бизнес администрация. Магистър- Философия на съзнанието и езика.

Блонди, с твоята отлична работа би ли могла сама да гледаш дете? Мисля, че надценявате колко всъщност сте независими...

# 4 012
Стига де, Американският не е селски университет. Него е завършила Мамасита, от Благоевград е първият й мъж, затова толкова "обича" моя край.  Mr. Green
Пък и познавам много хора, завършили в т.нар. провинциални университети, но много съвестни и добри специалисти, и завършили Софийския и УНСС, но без особени умения.

Ясно е, че сме се събрали в тази тема все умни и многознаещи...

# 4 013
Интересно ми е защо по-чето критиките за "тръсване на децата при бабите" идват от хора с едно дете.

Не съм обръщала внимание от кого идват изказванията, но ми правят впечатление в последните години, има отрицателно отношение към това бабата да помага в гледането на децата. Не знам как може нещо толкова хубаво да се възприема като лошо. За мен има само полза детето да общува повече време с повече хора, които го обичат. А и след години тази помощ се оценява, никой няма да ти каже "браво", че детето ти не е гледано от баби, даже за един час.

# 4 014

Joy Ти пък кога стана ц....., кога ти почерня з.........?! Wink
Аз още не смея да давам мнения от позицията на майка с 2 деца, въпреки, че малкото ми е вече на половин година. Ако от първия месец се плашиш , не знам какви трудности ще изпитваш след 2-3 год.
И защо една жена да не може да издържа сама детето си?
Каква е разликата, ако една жена и един мъж са завършили една и съща специалност и получават една и съща заплата?

# 4 015
  • най-шареното място
Помагането е полезно за запазване на рзасъдъка и семейството.
Отглеждането вместо родителите е друго нещо.

# 4 016
Е, то първия месец ако няма баш трудности- то кога? Нали точно сега е времето за напасване, за почивка. На петгодишния нищо няма да му стане, ако поживее на вилата, даже напротив.

Само не знам за какво ще ми пишат повече точки: за това, че предпазвам новороденото и себе си и затова съм добра майка, или за това, че не влача петгодишния със себе си навсякъде, въпреки че в момента би му било доста по-скучно.

И викаш- с две деца е напълно еднакво. Например големият ако поиска някакво забавление и хоп- мама е на линия, а бебето си го влачим с нас, нищо че е малко и не е гот да се разкарва. Светнете ме, че от вчера ми е почернял г*за и не знам как стават тия работи. Може Елица да ми обясни. Като например как за ССФ не е никакъв проблем да скача на батут с препълнени цици. А, на ССФ не й се препълват циците, тя има космическа електрическа помпа, с която произвежда три литра за осем минути и ги складира във фризера за био пюрета...в дизайнерски фризер, да не забравяме.

Също така следва да ми разясните как ще е по-приемливо да кърмя по градинките: с шал или без шал, с кой вид се броя за по-героична майка?

# 4 017
  • Blondeville
Блонди, с твоята отлична работа би ли могла сама да гледаш дете? Мисля, че надценявате колко всъщност сте независими...

Да, Мамасита, бих могла (Работя в международна софтуерна компания), аз не обичам изобщо да се надценявам . Надявам се да не ми се наложи да гледам сама дете, но ако се стигне до там бих могла да го направя. С половинката ми мислим, когато приключим с ремонтите и обзавеждането да започнем опити за дете, и мога само да се надявам, че ще успеем бързо. Поне ще знам, че сме създали условията, и ще имаме готовност във всяко едно отношение  Peace

Така са се стекли нещата при мен, учила съм дълго време едно, сега работя друго, половинката смених на 28, а не е като да не бях правила и гонила планове. Имайте си мнението, споделяйте го, но не бъдете така крайни и назидателни  Peace

# 4 018

Каква е разликата, ако една жена и един мъж са завършили една и съща специалност и получават една и съща заплата?

Ами...да помисля. Например умората и преформатирането на мозъка, травмата при раждане, промяната на приоритетите от хормоните. Фактът, че може да се наложи да го кърмиш това бебе- ако искаш де. Или викаш жени и мъже са напълно заменяеми, не излизат в майчинство, раждат и се връщат на тръстиката. И кой гледа детето? Аха, платени детегледачки. Което е почти същото като баба, но не е баба и се смята за по-престижно някак.

Хаха, Блонди, закъсняла си! Или по-скоро аз бях подранила. Щото в моя случай обзавеждането и ремонтите течаха паралелно с деветия месец и раждането, местенето- с бебе на две седмици. Но вече казахме, че това за ССФ е нормално. Всички са правили ремонт с бебе, нали (макар че със сигурност има разлика между боядисване на стая с бебе на 9 месеца и обзавеждане на апартамент от нулата с новородено). Но губя много точки, че петгодишният не ми е до г*за в тоя момент.

А издържането на дете не е само една сума пари на месец, колкото и да ти е международна и софтуерна заплатата. Пожелавам си и след раждането да си запазиш способностите и концентрацията въпреки безсънието. И дано фирмата ти е достатъчно гъвкава.

Абе какво ли знам аз с моя селски университет...

# 4 019
Mamacita Bandida , първата година майчинството е платено, колкото и тр. възнаграждение. Втората също се получава някаква сума, така, че няма нужда от родилното и на тръстиката.
 По другия ти въпрос- точно началото е времето, когато трябва да започнеш правилното изграждане на пълноценна връзка между децата. Най- правилно е да каниш баби у дома, които да извеждат за няколко часа голямото или да поглеждат малкото, за да изведеш ти голямото.
За мен най- голямата грешка е да се разделят децата- едното при едната баба, другото при другата и така.
Още повече в твоя случай, когато са от различни бащи. Трябва да си двойно по- внимателна да не се породи ревност.

Общи условия

Активация на акаунт