Късно ли е да родиш на 40?

• 171 684
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 4 260
Аз например чета в темата, защото се колебая дали изобщо да имам 2ро дете. Знам, че сега абс. съм изтрещяла, знам, че и след 5 години, и след 10 ще бъда. Мисля си обаче, че мога да създам физически и отгледам още едно човешко същество (смятам, че ще се справя добре), но след 10 години изобщо няма да имам сили. То сега ми се взима акъла от неспане на моменти (от 12 дни например е новата серия) и едва издържам, та камо ли след време. Тоест има всякакви ползи от темата, на мен ми хрумват разни неща за бъдещето, като се поокопитя, разбира се.

# 4 261
Ще ти кажа как е на практика. На практика аз имам ресурс за три деца, към момента, защото:
- знам, че мога да родя общо взето безпроблемно; няма гаранция, но вероятността е на моя страна
- мога да си позволя да напусна работа, без това да ми повлияе много на квалификация или способности
- с всяко следващо дете задобрявам и това се добавя към ресурса; самите вече родени деца са вид ресурс за повече
- имам налице поддържаща система: партньор, роднини
- имам нагласа

Другото е теория.
предполагам много добре познаваш СлънцеЛъуна, за да твърдиш това newsm78 И т.к. си мислш, че не я познаваш си само в сферата на теориите.
А за квалификацията, разбрахме че не си завършила това, което работиш. Тогава за бога за каква квалификация говорим?

# 4 262
Работя от завършването досега общо взето в сферата на журналистиката и пиара (за кратко) под различни форми. Завършила съм журналистика/бизнес администрация и се занимавам с писане за бизнес и финанси.

Човек не може да си забрави стила, нито как се пише. Ето това имам предвид- защото при някои професии има много силно деквалифициране, става за месеци. Аз мога да си гледам деца, да си чета и развивам и някой ден да се върна към тази професия без особена загуба на квалификация- и дори по-добра, защото в журналистиката всеки житейски опит помага. Тоест мога да си позволя да напусна, мога и да се върна.

Няма нужда да познавам СлънцеЛуна, познавам начина, по който функционират хората- а и много добре познавам себе си. Да познаваш себе си значи да познаваш хората.

СлънцеЛуна няма и едно дете, за да има еталон какво значи да имаш повече. Тоест това с петте деца е доста вероятно в сферата на теориите. Има и още нещо: ако някой има ресурс да е добър родител, то често един от индикаторите е, че вече е станал родител. Не е твърд индикатор, но общо взето е валиден. Ако ще си добра майка, по-вероятно е вече да си майка.

Луиза, второто е доста по-лесно от първото. Освен това доста от проблемите около първото дете просто спират да съществуват, като се роди второ. Просто няма време да им обръщаш внимание и те си изчезват, щото глезанът вижда, че вече няма кой да му играе по свирката...

# 4 263
  • Tам през Атлантическия океан
Аз например чета в темата, защото се колебая дали изобщо да имам 2ро дете. Знам, че сега абс. съм изтрещяла, знам, че и след 5 години, и след 10 ще бъда. Мисля си обаче, че мога да създам физически и отгледам още едно човешко същество (смятам, че ще се справя добре), но след 10 години изобщо няма да имам сили. То сега ми се взима акъла от неспане на моменти (от 12 дни например е новата серия) и едва издържам, та камо ли след време. Тоест има всякакви ползи от темата, на мен ми хрумват разни неща за бъдещето, като се поокопитя, разбира се.

Наистина ли се влияеш от темата  Crazy

Води се по себе си твойто физическо и псих. състояние , връзката , мъжа до теб  Wink Всичко комплексно.

Полезни ще  са ти мненията на мамите които са минали през това т.е. мамите на 40 +  Grinning

# 4 264
  • София
За мен най-важно е да има кой да ми помага с малкия.
Когато забременях, имах 2 баби, сега имам само една и то заета през повечето време.
И дойде ли тоя пусти Август става ужаас!

# 4 265
Няма нужда да познавам СлънцеЛуна, познавам начина, по който функционират хората- а и много добре познавам себе си. Да познаваш себе си значи да познаваш хората.

Айде, бе! На база на какво?

# 4 266
Влияя е силно казано. Просто мненията на пишещите тук успяват да ме откъснат от както казах 12 дневното засега неспане, реване и тн. и правят представата за по-скорошен дубъл по-приемлива, отколкото в момента ми се струва. Но и доста от нещата за ресурсите за гледане на дете ме връщат към моята реалност. Например мен конкретно няма да ме чака в престижната ми работа, където съм високо ценена и заплатена. Заплатена, защото не че съм незаменимият професионалист, а защото съм квалифицирана добре, с опит и най-вече защото бях 24/7.  А на мое място, но без деца, готови за безсънни подвизи, има много желаещи да се настанят. Или пък частта с помощта отстрани при мен е ограничена. Та, в този смисъл, колкото и да имам мъгливо желание, имам нужда (за себе си) отстрани да си припомня защо точно този период е най-трудният към момента в живота ми и да се замисля мога ли да повторя и кога.

Последна редакция: чт, 14 авг 2014, 17:29 от Luisa Kaestner

# 4 267
На база на наблюденията на човечеството от хиляди години. "Познай себе си" е старо като света. Може да пробваш- ще видиш, че колкото повече се опознаваш, толкова по-ясни ти стават другите. Колкото и да твърдят, че всъщност са уникални и различни.

L'Argent, сакън, какви са тия баби, няма да ти дадат медал, че си добра майка, ако разчиташ на баби. Всичко сама, нали!

# 4 268
Въобще не си представям колкото и да се познавам да мога да преценя кой какви ресурси има след като не съм го виждала дори. Мога само да си мисля, че мога.

# 4 269
Мамасита, готова съм да си взема племенниците на отглеждане с тази цел Simple Smile

# 4 270
Мамасита, нещата, които пишеш, са адски наивни Laughing . Ако вдигам гири, мога ли да знам колко килограма мога да вдигна максимум, без да съм пробвала да го направя ? Ако ти имаш 2, но утре се решиш за 3-то, а то се роди проблемно или ти имаш проблем с бременността, ако то има нужда от специална грижа, за която ти нямаш финансова или друга подготовка, пак ли ще казваш, че имаш ресурс само за 2 ?! Така или иначе детето би било факт. Дори човек да надхвърли възможностите си, това не е фатално. Ти определяш ресурса си според настоящият момент. Аз също Wink .

СлънцеЛуна няма и едно дете, за да има еталон какво значи да имаш повече. Тоест това с петте деца е доста вероятно в сферата на теориите.

Не помня да съм твърдяла, че нямам нито едно дете (биологично или не), нито че не съм имала някога. Но не забравяй, че въпроса ти към блонди беше, дали може да издържа дете сама. Т.е ти постави под въпрос независимостта й, а забравяш колко много са хората, които се оправят сами и то не по собствено желание.

# 4 271
Луиза, добре заплатената работа обикновено позволява платена помощ както в гледането на дете, така и в домакинството.

# 4 272
Луиза, добре заплатената работа обикновено позволява платена помощ както в гледането на дете, така и в домакинството.
Съгласна на 100%

На база на наблюденията на човечеството от хиляди години.
На 32 ( мисля на толкова каза, че си) и познаваш човечеството от хилядолетия  newsm78

# 4 273
Човек не може да си забрави стила, нито как се пише. Ето това имам предвид- защото при някои професии има много силно деквалифициране, става за месеци. Аз мога да си гледам деца, да си чета и развивам и някой ден да се върна към тази професия без особена загуба на квалификация- и дори по-добра, защото в журналистиката всеки житейски опит помага. Тоест мога да си позволя да напусна, мога и да се върна.

Много ми е интересно, ти как разбра, че моята професия не позволява това ?

# 4 274
Да, но добре заплатената работа (моята специално) изисква ужасен времеви и интелекктуален ресурс, който приоритетно се пренасочи след раждането. Тоест ако не взимам 20 000 примерно, не си заслужава да си зарежа детето (нямам кариерни амбиции), а аз не взимам и 1/4 от тази сума месечно. Така че ще работя за готина детегледачка и някой да поддържа къщата, а аз няма да мога да си взимам и 20 дни отпуска годишно. Някак вече не ме устройва...Като под времеви ресурс визирам от 9 до около 20.00 часа, инцидентно уж, почти всеки уикенд поне единия от двата дни. И какво като получавам Х на месец?

Общи условия

Активация на акаунт