Късно ли е да родиш на 40?

• 171 592
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 4 380
Аз да  кажа, че също толкова страшно е самочувствието на лекарите в големите държавни болници, които поради конвейера там пренебрегват някои по-мъгливи случаи и неглижират сигнали и симптоми, които в частните клиники направо стряскат лекарите. Та, заради такава държавна болница  и двама лекари с брутално отношение за малко да загубя сина си, а предприемачите в частната болница ни спасиха и двамата.

Но, това не значи, че масовата практика в частните болници не е да те питат как ще желаеш да се появи детето ти, включително и да те питат, леко настоявайки за секцио. Три приятелки, една след друга се отказаха на финала на бременностите си от Св Лазар, София, заради настояване за секцио - без причина. На едната й казала лекарката: Е, то ти вече си почти на термин, никакви признаци за раждане нямаш, няма да те чакам, идвай и или системата, или секцио, че излизам в отпуска.

# 4 381
  • София
Аз точно в Св. Лазар си родих нормално. Още като се записах за следене, си казах предпочитанията и нито за момент не са ме питали за секцио. Аз съм с широк таз, бебето беше заело позиция от 7мия, нямаше за какво да се режем. Иначе се възхитих колко бързо ги раздвижват тия от секциото: сутринта ражда, следобед в 4 на разходка с мъжа й. В Майчин дом (2то ми раждане)  лежаха с дни..

# 4 382

А иначе да,късно оженилите се обикновено са преглътнали много в името на цъкащия часовник.
Да бе да, вярвай си.

# 4 383
Именно поради това си бях подготвила план: ако се притесня от нещо, но държавните го неглижират, си влизам в частна болница и го вадят както и когато аз искам. Не съм лекар, но в някои ситуации знаех, че може да имам по-добър усет. Примерно в Пловдив не пускат рутинно записи на тонове в последните седмици.

Но ако няма нищо особено, пропускам частната. Защото ме подразниха с това подмятане на идеи за секцио. Да, в крайна сметка нищо не може да те накара насила, но когато лекар ти каже, че може и да е секцио, си е тревожно. Почваш да си мислиш- ами ако той вижда някаква добра причина...

Мисля, че е доста непрофесионално. И може би е ефект от повишаващата се възраст на раждащите, както и традицията в България все още да се смята, че при късно първо раждане се прави секцио.

# 4 384
Не разбирам защо толкова се коментира раздвижването след секцио?
След нормално раждане можеш след 4 часа да се разхождаш.
Имам 2 коремни операции, едната много тежка, ами и след двете ме караха да ставам най-късно след 12 часа.
Секциото какво по-различно е?

# 4 385
Simple Smile, аз имах точно обратния план - ако с бебето или мен нещата са драматични, отивам в държавната болница заради неонатологията, ако всичко е ок - в частна. Само че в държавната ме убеждаваха, че всичко е наред, не поискха да ми дадат документи след престой от 7 дни там, а да назнача за всеки случай ?? секцио. В частната ме посрещнаха в деня на изписването от държавната, като поискаха да направят фетална. Е, оказа се, че бебето през целия престой в държавната не се е хранило, че имам 2 запушени кръвотока, а като го извадиха по спешност от предположените в държавната над 3.5 кг и над 54 см се появи младежът под 2700 гр и 47 см. Но в частната са по-параноични да не стане нещо, та предписват секцио на поразия, а в държавната от малкия ми досег - мой и на 2 близки приятелки - държат до последно, пък после...

Но пък в тази частна, в която аз родих, знаех, че държат на естественото. Сестра ми роди там двете си деца - на 32 години и на 34 години второто, съответно почти 4 кг първото, а почти 5 второто без никой дума да е обелвал за секцио, дори не са го обсъждали, защото не е имала никакви показания. Но ето, за Св Лазар имаме и друга история от преобладаващото мнение, което да кажем, че е обнадеждаващо.

# 4 386
Не знам, ама в БГ е въпрос на самосъхранение жената да роди след 25 г. Да е натрупала малко опит и да може да се ориентира, защото вече писахме, че не е хубаво 100% да се доверяваш на лекарите.

А точно най-младичките го отнасят, щото не знаят какво да търсят и как...

# 4 387
  • София
Аз точно в Св. Лазар си родих нормално. Още като се записах за следене, си казах предпочитанията и нито за момент не са ме питали за секцио. Аз съм с широк таз, бебето беше заело позиция от 7мия, нямаше за какво да се режем. Иначе се възхитих колко бързо ги раздвижват тия от секциото: сутринта ражда, следобед в 4 на разходка с мъжа й.
Така е. Раждала съм там и потвърждавам, че благодарение на грижите се вдигнах много бързо на крака и бях в състояние да се зарадвам на бебето и да се завърна без драми към нормалния живот.
Денят преди мен бяха оставили едно раждане да протече естествено на първескиня с огромно бебе. Аз нямаше как да родя естествено, но поне си подарих чудесно секцио  Simple Smile
Ако държиш да родиш при избран лекар в държавна болница, ще ти врътне същите номера около отпуската си и начина на раждане. Неизбежно е и е част от играта с избора на лекар.
Легендите за Свети Лазар са много. Аз нямам познати с лош опит, нито познавам жена готова и в състояние да роди нормално, която против волята си да е приела секцио където и да е. Ако нещата са леко на кантар, пък и искаш избор на лекар, пък и си търсиш оправдание, винаги можеш да поукрасиш... А голата истина е, че повечето приемаме секциото като форма на провал и търсим обяснения извън нас.

Хепи Мама, ранното раздвижване, последвано от умерена двигателна активност помага много да се възстановиш бързо. Не съм медицинско лице и не знам повече подробности. Важно е да си в добра форма бързо след операцията, за да можеш да кърмиш и да се прибереш в къщи в добра форма и без уклон към депресарщини. Наистина има голяма разлика м/у добре проведено възстановяване и захвърляне в реанимация без обезболяване. Преживяла съм двете крайности и разликите са много дълбоки, много повече от глезотия, абе емоционално спомените ми са за една голяма дупка, от която няма издрапване и от едно нормално раждане с всичките му хубави страни.

# 4 388
За мен изобщо раждането и всички прилежащи интервенции и усещания си е чиста проба хорър, та ми беше все тая дали е секцио или не, само бебето да е добре. Всъщност, не знам дали не беше самореализирало се пророчество, но от самото начало имах  усещането, че нещо ще се обърка и ще се стигне до операция. 

# 4 389
Исках да кажа, че раздвижването е много важно, не само след секцио, а по принцип след коремна операция и лекарите настояват за това.
За предпазване от тромби, за перисталтиката и изобщо за възстановяване след операция.

# 4 390
Доколкото в последните години има избор на екип, частната и държавната доста се припокриват. За второто си избрах частна болница, защото от държавната след първото бях много недоволна, макар че си бях избрала лекар. Но сега като чета наскоро родилите, май нещата се изравняват и ако някой ден пак ми дойде до главата, ще се чудя частна или държавна, нямам категорично мнение. На мен, където и да отида, само с един поглед ми казват "секцио" и аз не споря, така или иначе не ме интересува как ще изкарам бебето, стига да е живо, за други жени е много важно, но мен така и не ме вдъхновиха примерите на познатите ми, които си родиха у дома или стискаха до последно и отидоха в болницата при почти пълно разкритие.

# 4 391

ето ви една статия, която ще разреши 50% от дилемите дискутирани тук http://life.dir.bg/news.php?id=17222071&nt=5

# 4 392
Ще реши някои дилеми, ама такива нови проблеми и дилеми ще отвори, че ще ни се завие свят.

Щото ще ти се подиграват на чадото, че е родено във филма "Матрицата"Simple Smile а на нормално родените- ще им се подиграват, че са дошли от на майка си...

# 4 393
ех Мамасита, други дилеми може и да не разреши, ама поне ще спести на някои категории възрасти срама да се "чекнат" пред израждащият екип. Това го пиша само откъм комичната му страна, да не вземе сега някои да се засегне. Човек трябва понякога да може да се насмее над себе си.
А иначе с Мамасита може и да е забавно да се общува, ще изръси някои бисер и ще ме кара да се смея цял ден. В този стресиран свят има нужда и от комедии, стига само трагедии.

# 4 394
  • София
Мани, мани, отсега съм го замислила това с чекненето нищо, че няма да ми е за пръв път.

Общи условия

Активация на акаунт