Късно ли е да родиш на 40?

• 171 619
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 4 350
  • София
И аз вече си пренаредих нещата и работя от вкъщи.
А имам цели 20 дни до 40 ми рожден ден. Flutter

# 4 351
  • В градината...
Такава е практиката http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=903
останалото са изключения.

# 4 352
Ехеей... Че аз, ако на 40 съм се подсигурила толкова, че не ми се налага повече да работя, може и да взема да родя едно трето. Laughing

# 4 353
Луиза, коментарите ми към твоите доходи бяха предизвикани от твоя първоначален пост конкретно за тях. Прозвуча ми като изхвърляне. Ще си запазя мнението сега, след поредицата от твои уточнения и сметки. Едно, за да не върви повече темата в тази посока, и второ - наистина не ме вълнува.

# 4 354
Важното е да имаш "Fuck You Money", такава сума, която ти позволява да кажеш "Fuck you!" преди да затвориш телефона:)

В моя случай да кажем, че първото ми дете се гледа с малко повече средства от обичайното, щото е пръв и доскоро имаше изгледи да е единствен. А и е от поколението на малкия бейби бум през 2009, та имаше места в частна градина, оттам идва по-голямата част от сумата. За другите неща е доста народен, откъм дрехи например.

Но понеже се заговори за жени с много хубави професии, та затова дадох пример със сравнително висок стандарт на отглеждане.

Иначе в момента, в 21 век има още един феномен, който затруднява раждането след 40. Следващото поколение учи и стажува до 27-28, изискват се все повече сертификати, курсове и какво ли не. Тоест възрастните родители ще трябва на всичкото отгоре повече време да издържат новото поколение. Та няма връзка с родили на село на по 40, където децата на 16 са били вече на практика самостоятелни, че и женени понякога. Така че освен енергията да тичаш след него като е на пет я има и енергията да му плащаш университета, като е на 25, че и нагоре.

Луиза, ти съдиш за следващо от погледа на майка на кисел годинак. А аз видях, че в крайна сметка стават цивилизовани и приятни към пет годинки, та именно тогава се оказах "готова". Иначе като беше на две, направо ми идваше да дам обет за въздържание. Но сега знам, че тия ужасни периоди отминават, а и следващия път ще ги понеса по-леко и с повече непукизъм.

# 4 355
Новото поколение стажува до 27-28, но стажовете са платени, така че се издържат сами от втори курс. И в България започва да навлиза тази практика, макар и обременена от бумаги. Тъкмо обратното е, идеята е сами да се издържат по време на ученето.

# 4 356
Като казвах, че детето иска финанси до 25 години, някои ме убеждаваха, че до 18 било. Mr. Green

# 4 357
  • София
Повечето 40 + решили се на  рожба , са преценили тези неща и не се налага да се разкъсват м/у толкова задължения , отговорности. Просто различна подредба на приоритети.
Много подвеждаща теза. Като например, че всяко 20 годишно момиче си проваля живота, ако реши да остави непланирано бебе.
Кои са тези повечето 40+, които успяват да си преподредят приритетите - омъжените работищи професионалистки от големи градове в развити държави. Дали те са преобладаващата част от раждащите на 40+?

Покрай себе си имам няколко примера на късно родили работещи и оправни българки от моята черга. Не е весело положението основно, защото родиха от хора, с които не биха се събрали 10-15 или 20 години по-рано. Правят много компромиси по отношение на партньорите си. Поемат огромната част от логистиката и домакинската работа. Защото е трудно да накараш мъж, живял сам или с майка си до 40 години да промени коренно навиците си. Бабите не винаги ги има, а и не са в първа младост. Не искам да продължавам в тази посока, за да не заприличам на Мамасита, която генерално не може сама да кара влака, но философства. Това което аз казвам е, че не желая да съм на мястото на познатите си, които родиха на късна възраст, защото се справят сами, въпреки обкръжението си. Мога да си представя, ако е така около мен, как е сред жените с по-ниско образование и доходи.

Аз съм много независим и самостоятелен човек, но с ръка на сърцето винаги съм признавала и повтаряла, че без помощта на свекърва си (и платените детегледачки) не бих имала възможност да работя, това което правя. Към днешна дата тя и майка ми не са си във вихъра, макар да са повече от ОК за годините си. Децата ми бяха изключително бесни създания и бих приела за издевателство бабите им на сегашните си години да тичат след тях. Не намесвам съпруга си в картината, защото той основно е осигурявал прехраната ни и ме е подкрепял, да се развивам, тоест не е от мъжете, които въртят парцала, но е държал и аз да не го правя.

Нещата не са черно-бели, при всяка от нас обстоятелствата са различни, човек знае и 2 и 200, но нека не обобщаваме с лека ръка. Отглеждането на дете е комплексен проект и не лежи никога на плещите на само една зряла и планирала всичко дама  Wink Или поне да не се заблуждаваме, че това е здравословен вариант.

# 4 358
 А мъжът на тая зряла и планираща дама що така с лека ръка го извади от картинката?

# 4 359
  • София
Сега разбирате ли защо е по-добре, ако не си намерила любовта, да ползваш донорска сперма? Един глезльо по-малко в ръцете...

Напълно подкрепям Ирис и предния й пост: Защо мъжа го вадим от картинката? Защото го мързи? Защото нас ни мързи да го направим равен вкъщи във всичко?

# 4 360
bib.bib,

Много убедително поднесени доводи! Peace

# 4 361
  • София
София. Не знам дали се разбра правилно, но за по-малко от 5000 лв на месец, без да имаш кариерни амбиции, не си заслужава изобщо да не си виждаш децата, а да плащаш на 1-2 човека да ти поддържат живота, докато ти се спукваш от работа.

Точно. Дори да може да си вземеш "качествена детегледачка". Не знам обаче за малко бебе кое е качествена детегледачка. Дойки не знам да се предлагат в София. А не мога да си представя как ще работиш стресова и изискваща концентрация работа, докато примерно си устройваш срещи с помпата на Авент в някоя скрита стаичка в офиса.

А бабите не са за ежедневна помощ. Те са за моментите, когато има заплаха от изтрещяване. Иначе не е целта да си ги завъдиш за редовно чистене и готвене, или да ти дойдат на гости да къпят новороденото един месец, че мама не може. Или в моя случай- да гледат големия на вилата, защото още детската му стая е направо Ивицата Газа...
Това с електрическата помпа съм го правила след раждането на третото  в женската тоалетна в офиса. И да, не бих повторила, ако родя сега, ще си раздавам командите по телефона. Сега,  обаче едва сега мога да си позволя лукса да си гледам аз бебето (каката и баткото, студентски бебета, че и с надомни преводи, не ги броя, това беше в големия глад около 90та, не подлежи на сравнение с нищо сега).

Бабите в повечето случаи  вредят, не ги хвалете толкова, колкото ви отменят физически, толкова ви разбиват възпитанието и дисциплината. Личното ми предпочитание е физическата отмяна вкъщи да я осигурява таткото. По-малко хора и мнения, по-малко нерви.

# 4 362
  • София
А мъжът на тая зряла и планираща дама що така с лека ръка го извади от картинката?
Отделих подобаващо внимание на бащите на децата на познатите ми, които родиха в късна възраст с цел да опиша опита си с късно родили зрели жени. Не са им съпрузи/мъже, както понародному си хортуваме. Всъщност около това се въртеше тезата ми, която е по-комплексна от изявление за "пренареждане на приоритети"  Simple Smile

Интересно ми е, някой познава ли семейство, което изчаква планирано примерно 5 години докато жената стане на примерно 40, за да роди? Може да съм с ограничен мироглед, но не съм срещала такова семейство.

# 4 363
Далеч не всички стажове са платени,особено в хуманитарните специалности,освен ако не си компютърен гении - те пък са експлоатирани.Печелят пари,но ги водят на стаж и за същата работа,която полагат би трябвало да са заплатени поне тройно.

А иначе да,късно оженилите се обикновено са преглътнали много в името на цъкащия часовник.

# 4 364
  • София
Защо мъжа го вадим от картинката? Защото го мързи? Защото нас ни мързи да го направим равен вкъщи във всичко?
Не мога да отговоря на този въпрос. Но си го задавам и аз. Вероятно е двустранно и не идва само от мъжете  Wink

Но бих извадила от личната си картина всеки "мъж", който не допринася с пари и труд за семейството и най-вече отглеждането и ВЪЗПИТАНИЕТО на децата. Защото децата се учат не от това какво им говорим, а какво виждат, че правим.

Общи условия

Активация на акаунт