Рим - осма тема

• 72 861
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, и на мен ми предстой ходене в Рим след три седмици ,прочетох темите но имам няколко питания:
Как стой въпроса с Тоалетните  в Рим,безплатни ли са или платени, има ли карти за тоалетна като във Венеция?
Относно Опашките  за Ватикана, в момента някой който е бил може ли да кометира дали има голяма навалица от хора/ в предвид периода на валежите в Рим/дали мога да си спестя купуване на билети онлайн, а директно от каса/естествено ако някой ме информира как стои вапроса с опашките???? Аз смятам да посетя Ватикана обедно време към 13,00 часа ще смогна ли до разгледам 18,30 като предвиждам и посещение на Базиликата Св.Петър, без купола- моля някой да ме информира за навалицата и народа по това време.
Интересува ме също има ли Групови карти за билети в градския транспорт,никъде не можах да го прочета в сайта им?
Откъде мога да си купя Сувенири,на изгодна цена-предполагам че са по скъпи в Ватикана
Предполагам че Синвола на Рим, е Колизеума ,интересува ме има ли друг синвол който е на Рим.
Дано не съм Ви станала досадна с въпросите, другото като , хотели и маршрути съм го организирала и предвидила Laughing

Привет,
подготви се относно Ватикана да има много хора. Аз когато ходих преди няколко години беше страшна навалица.
А относно какви забележителности можеш да посетиш освен Колизеума... е не са никак малко. Мойта любима е Фонтана диТреви, Пантеона е много интересен, а и в Рим има много красиви площади с невероятни фонтани.
Сигурна съм, че доста си изчела, но ето едно линкче, в което всичко е събрано в кратък текст, но добре ориентиращ. http://orange.bg/ekskurzii-v-stranata-i-chuzhbina/patevoditel-ev … /rim-italiya.html

Приятно изкарване в Рим от мен.

# 91
Пътеводителят от горното линкче,малко остарял ми се струва.Ясно е ,че забалажителностите няма как да се променят,но метрото минава през центъра и което е по ценнно-ключовите забележителности и места са му спирки Hug

# 92
Благодаря, на Всички който са ми отговорили за отделеното време, в крайна сметка реших и ще резервирам билети за Ватикана.Иначе програмата горе долу съм я нагласила.Един ден за Ватикана и наоколо, един ден за  и Форумите около него , половин ден за Испанките стъпала, Фонтана Треви,Пантеона Пиаца Невона и някоя друга църква междувременно в зависимост къде се намираме. За три дни , Рим не може да се разгледа, аз искам да усетя духа му, ще се върна пак някой ден и каквото не съм смогнала ще разгледам отново.Намерих един сайт като нашите тук за изгодни оферти на ресторанти и пицарии www.2spaghi.it , дали някой го е ползвал има  ваучери за  ресторанти  и пицарии, моля някой да сподели дали въобще си струва да купувам оттук ваучер за вечеря от порядъка на 30 евро или в Карло Мента ,може да се яде на тази цена Praynig

# 93
Здравейте! Ние вече сме в Рим Simple Smile Много има да се гледа, дано ни стигне времето за това което сме набелязали Simple Smile Добре,че сме че сме с  рома пас и не чакаме километрични опашки, а си влизаме веднага, иначе не ми се мисли как се чака  Crazy за един ден една забележителност сигурно ooooh! Отседнали сме в китайския квартал и аз да попитам накое евтино магазинче за сувенири някой да знае? Утре сме във Ватикана , днес михаме колизеума и всичко наоколо  Sunglasses

# 94
евтино магазинче за сувенири някой да знае? Утре сме във Ватикана...
точно пред замъка Сан Анджело са най-евтините в Рим сувенирни сергии

# 95
  • тук-там
..........Отседнали сме в китайския квартал и аз да попитам накое евтино магазинче за сувенири някой да знае?

Е, то по-евтино от китайския...... Laughing

Навсякъде има едни малки магазинчета с изнесена стока отпред - магнити, гипсови отливки....
Цените са написани - гледаш и....
Не винаги най-евтино е на сергиите.
Ама не ходихте ли вчера на Порта портезе  newsm78  На битака.....де!

# 96
Имам следните въпроси, моля помагайте... Имам за Рим 1 ден за обиколки, мисля да ползвам автобусите на сититур да по-бързо предвижване.  Но чета в темата за големи опашки на повечето забележителности... Къде точто има големи опашки освен за Ватиканските музеи. Какво  е по-добре да се вземе,  за да не чакам на опашки, с оглед краткото време? Четох за карта рома пас, за кой забележителности важи, колко струва и от къде се купува?  Заслужава ли си да се купи само за 1ден? Другото което четох е купуване на билети за вход онлайн, в този случай не се ли чакат опашки? От кой сайт се купуват и как всъщност получаваш билетите?
Другото което ме интересува е на коя гара е по-добре да сляза от Чевитавекия -на Термини или на тази преди нея, която била по-близо до Ватикана?  Дали не е по-добре да сляза на Ватикана и от там да започна обиколката,  доколкото разбрах и там има спирка на сититура...След като направя обиколката на по-известните места, пак от Ватикана ли да хвана влака за Чевитавекия или няма нужда да се връщам там, а ще съм по-близо до Термини? ??
Ако някой може да ми разясни ще му бъда много благодарна....

# 97
lunna pateka,според мен за Рим е по-удачно да ползвате метрото,а не сититура.Предимства-метростанции на основни забележителности и по-евтино.За Ватиканските музеи не знам дали ще има време.За един ден основните неща могат да се видят.От Чивитавекия излизате от порта и само направо до гарата-има влакове на 30 макс-40 мин.до Термини.На тази гара има римски бани,гледате и с метрото-кеф Ватикана,кеф Колизеум.Испанските стълби,площад Пополо,Сан Джовени ди Латерано-все са на спирки.Последната катедрала е мястото ,където е папския престол и е без вход.Площад Навона,Пантеона и Треви не се виждат от сититура,защото не са на широки улици.

# 98
А за базиликата Св.Петър има ли вход и чака ли се на опашка?  За метрото отделна карта ли се купува или когато купуваме билети за влака да вземем такива с включен и градски транспорт?  До Термини ли се хваща метрото и от къде се взема карта на спирките му където са забележителностите? Как ще се ориентираме къде да слезем и какво да разглеждаме? Това с метрото май е по-сложно....ако няма карта с обектите... #Crazy Оххх съвсем взех да се обърквам....

# 99
Здравейте.Прибрахме  се преди няколко дни от Рим.Бяхме за 3 дни и буквално не сме се спрели за минута.Кацнахме на Фиумичино,от там с автобус до Термини,автобуса отнема от 40 мин до 1 час в трафик.Купихме си двупосочни билети за автобуса на фирма Теравижън.В едната посока е 5 евро,а двупосочния 8 евро.Това което разбрах там на място е,че тези Теравижън поддържат по-ниски цени и навалицата е голяма за качване.Има и влак от летището,на цена 14 евро на посока.Ние бяхме 3-ма и решихме,че за да видим повече неща,ще се наложи да пътуваме по често с метрото,затова купихме Рома пас за 3 дни на човек е 34 евро,като влиза всякакъв транспорт(метро,автобус,трамвай) и право на 2 безплатни музея(без Ватиканските музеи).За Ватикана си бяхме взели предварително онлайн билети за понеделник.Нормалната цена е 16 евро,а онлайн 20.Има отделен вход за тия с онлайн билетите.По наше време в понеделник в 12 на обяд нямаше хора,но на Бализиката беше нещо страшно,безплатно е да влезеш и билети и пасове не важат,ние не успяхме да влезем,но после видях мои познати които са били там по същото време и са чакали 3 часа.Във Ватиканските музеи прекарахме около 3 часа,без да се отплесваме много-много,просто вървиш с потока.Колизеума беше в плана на 3 тия ден,ползвахме си Рома пас за там и влязохме без да чакаме.Обръщам внимание на такива като нас,които го оставят за последния ден,съответно си бяхме освободили и хотела,та не ни пуснаха да влезем с куфарчетата(малки за ръчен багаж) нямат гардероб там,казаха да ходим на Термини да си ги оставяме,ние бяхме 3-ма и влизахме на части.
На вечеря бяхме в пицария (по препоръка) със сравнително ниски цени,нещо от рода на пица Маргаритата -4 евро,другите по 5 и спагети 5 евро,не помня името,но ако някой се интересува ще питам сина ми. Сувенирите като,че ли бяха най-евтини около фонтана ди Треви в малките улички.Около всяка забележителност има продавачи на разни зелени светещи джаджи,чадъри,знаменца,сувенирчета и каквото още се сетите,бъдете внимателни понякога са доста нахални,докато те питат от къде си и как си,почват да ти плетат 2-3 конеца на китката и докато не дадеш 2 евра не те оставят на мира.Пантеона е от безплатните музеи.Айде да спирам,че много дълго стана.Изкарахме 3 невероятни дни в Рим,пожелавам го на всеки от вас  Wink

# 100
Раm73,  как се купуват билетите за музеите и колизеума онлайн? В смисъл как получаваш самите билети, защото всъщност ти онлайн само може да ги платиш? Тези билети за  точен час ли са или аз някакъв интервал,  защото ако закъснееш например с няколко минути от взетия час?  Все пак сменяш доста транспорт и си доста неориентиран в обстановката.... Аз не знам дали да си вземам билети онлайн,  от една страна няма да чакам опашка,  но не мога да определя и точното време кога ще съм там пред входа.... А времето ми е много ограничето, може да реша в последния момент да не влизаме вътре, а само разходки отвън.... Знам ли???  newsm78
Разбрах че Пантеона и базиликата са с безплатни входове. Искаше ми се и поне колизеума да видим,  то за Ватиканските музеи вътре няма да има достатъчно време.... Видях че има един билет онлайн за колизеума и още две забележителности (не помня точно кои), те дали са близо до колизеума?

# 101
lunna pateka Ние онлайн си бяхме купили само за Ватиканските музеи,като платиш и си вадиш разпечатка на референс номера има и баркод,който като отидеш там го сканират,имахме час за 12:00.Голямо бързане беше,гледахме да не закъснеем,че да не ни изгорят билетите.Пред нас имаше едно семейство китайци,които си бяха запаметили референса с баркода на телефона и човека само си подаде телефона на касата,леко му разпънаха екрана и го сканираха.Абе нови технологии Wink За Колизеума ползвахме Рома пас,влязохме веднага има коридор за такива с Рома пас.По другите каси нямаше хора,но беше около 8 сутринта и предполагам,че заради това.Иначе работят до 15:30(бяхме предния ден и ни затвориха под носа)Пантеона е безплатен,не сме чакали.Базиликата съшо е безплатна,но опашката беше километрична,не успяхме да влезем.

# 102
Pam73, благодаря за инфото, аз именно от това бързане се притеснявам, да не изгорят билетите и т.н.
Колизеума много време ли отнема да се разгледа от вътре? Може само за него да взема билети онлайн и да отидем там сутринта при отварянето му.... А после да ходим към Ватикана и да се 4ака опашката на базиликата... Sad

# 103
lunna pateka, препоръчвам ти да прочетеш по-подробно темата за круизите. Там е писано много за всички градове, които те интересуват. Аз бях мисля точно по твоя маршрут и съм писала подробности. Много неща ще ти се изяснят. За Рим наистина трябва добра организация. Влак, метро, пеша са оптималните опции за там.

# 104
Определено трябва добра организация... иначе времето ти е ограничено и незнам до колко ще успееш да разгледаш поважните обекти. Ние бяхме с рома пас, според мен е задължителна спестява страшно много време, не сме чакали километричните опашки. Купихме си онлайн билетите и въпреки, че не сме чакали бягането беше голямо... Много има да се види. Ние бяхме за пет дена и успяхме като цяло да разгледаме всичко важно. Но предварително всичко си бяхме организирали какво ще разглеждаме първия ден, втория и т.н. Лудница е, ако нямаш представа кое къде е ... Ние се движихме с Mtrip rome за iphone i android. Но, ако нямаш представа ще ти е доста трудно за един ден да видиш всичко по-важно, ще ти трябва предварителна подготовка Simple Smile Успех, ако има нещо питай.

Общи условия

Активация на акаунт