Базедова болест - тема 4

• 96 292
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
  • вече в собствен дом
падналият Ангел , и на мен както при тебе ми откриха болестта няколко месеца след като родих второто си дете. Ни симптомите ги имах и повреме на бременността. Предполагам , че още тогава съм била с хормони извън границата на нормалното. И аз не съм изследвала дъщеря ми,а и незнам дали трябва. Мисля следващия път да попитам ендокриноложката ми.
Аз миналата година отслабнах за 3 седмици с 10 кг. и когато започнах да пия редовно хапчетата напълнях. Но и сега от кортикостероидите отново налънях. 66 кг. съм при височина 170см. За сега ограничавам тестените изделия, не ям хляб и сладки неща. Е отвреме навреме хапвам, защото много обичам сладкото. Друго не са ми казвали да ограничавам, така както на тебе са ти казвали.

# 151
Здравейте! Нова съм в темата, но отскоро се сблъсках с проблеми с щитовиднаата жлеза. Казвам се Таня и имам син на 8 месеца, роден недоносен в 7ми месец. Току-що си видях резултатите от изследванията и съм малко притеснена:

TRAK   5.73   U/ml    (до 1-отр.;1.1-1.9-граничен;над 2.0положителен)
FT 3   26.77   (pmol/l   2.25 - 6.00)
TSH   0.000   (mU/l   0.35 - 5.00)

Ходила съм на една консултация с д-р Любомирова във Варна, която ми назначи тези изследвания.
В понеделник съм при друга докторка, д-р Томова.

# 152
Здравей, Таниша.  Simple Smile
Щом си се насочила към темата, вероятно си разбрала по показатели, за какво се касае.
Не познавам докторите, при които ходиш във Варна, но от показателите ти съдя, че ти предстои да започнеш лечение.

# 153
Да, за съжаление подозирам за какво става въпрос Sad
Имам един много глупав въпрос, но и това ме тревожи, дали много ще напълнея след като започна лечение?
Аз съм от Варна, на първа страничка има координати на д-р Христозов и д-р Райков, но за съжаление в близкия месец няма да мога да се уредя с час при тях, тъй като явно са доста натоварени. Изключвам варианта д-р Любомирова да продължи да ме следи, не ми вдъхва много доверие. Препоръчаха ми д-р Томова, но при първа възможност ще направя консултация и с Райков или Христозов.

# 154
  • вече в собствен дом
Tanisha , при тази болест най-важен е лекарят. Колкото по-бързо си намериш по-добър лекар, толкова по-бързо ще оздравееш. Аз закъснях и 1 година се лутах в хипо и хипер , докато намеря свестен лекар.
Merelenda , ти как се чувстваш . Колко време мина от спирането на лекарствата. Аз мисля утре да си пусна хормони. Пулсът ми много взе да се учестява, особено при физически усилия, също така и това прескачане, което имам.

# 155
Tanisha, ако не си свалила последните месеци рязко килограми, по мое мнение не би следвало да качваш такива. Да ти кажа, май повечето или сме с наднормено тегло, или с нормално. Преди време тук едно, две момичета споделиха, че са свалили много килограми с хиперфункцията, но не знам после при започване на лечение дали са качили. Терапията на мен не ми повлия по никакъв начин. Не качих нито грам. Но пък с режим на хранене успях да отслабна.

Относно докторите, ако искаш да посетиш доктор Николай Райков, това може да стане като му звъннеш на личния телефон:  GSM 0888/ 833 263
Препоръчвам ти това да стане между 9-10 часа сутринта.
Казваш му, че ти е препоръчан, че нямаш диагноза, че си направила изследвания, чийто резултат те е притеснил, и понеже няма часове му звъниш на личния телефон, и той ще те извика. Но в МК Плюс преглежда вторник, сряда и четвъртък и ако нямат часове пациентите ги вика след 18 часа.
Д-р Христозов вече стана професор. Предполагам ще увеличи и цените. Той преглежда веднъж седмично в медицински център, а през другото време е в Терапията. Тони Бонбони от темата ходи в Терапията при него и може да те насочи как да се свържеш с него, ако искаш да те прегледа.
По мое мнение, поставяне на диагноза и започване на лечение трябва да става от много добър специалист. Щом са ти препоръчали доктор Томова, после сподели впечатления от прегледа.  Simple Smile

Laura B, ако не беше питала, сигурно нямаше да се сетя колко дена минаха.  Embarassed
Много малко са. На 19-ти бях на доктор. Имах още 4 хапчета и докторът каза да си ги изпия и да спирам. Значи, от 23-ти съм без лекарства (13-14 дена).
Пулсът при физически усилия и прескачанията които имам при мен вече не са индикатор.
Значи, само сутрешния пулс със ставането. Ставам, ако прескача 110-120, значи работата е ясна.
През деня си препуска, ту се успокоява, ту се забързва, но сутрешния след сън ми е най-показателен.
И преди да ми открият заболяването, и с рецидива си вдигах по 120 сутрин.
Дано изследванията ти са добри, а пулсът временно да се е ускорил от времето/климата да речем.

# 156
Merelenda, много ти благодаря   bouquet  Днес половината ден рева. Толкова много се борих да кърмя сина си, тъй като стоя 40 дни в болница, а сега може би ще се наложи да приключа. Доколкото разбирам не мога и да правя упражнения? Иначе за отслабването, май доста съм отслабнала. Кг от бременността (10кг) ги свалих още на 20тия ден. Но сега съм -6 кг. И може би доста ми личи, тъй като повечето хора казват, че съм се стопила. Аз пък в началото така се зарадвах, че отслабвам, викам си гледай това кърмене какви чудеса правило, пък то какво било Sad Никога не съм се сблъсквала с подобни проблеми. В понеделник ще мина преглед при д-р Томова и в случай, че нещо не ми допадне, ще се свържа с д-р Райков. Още веднъж благодаря   bouquet

# 157
Не се отчайвай предварително.  Hug
Нека доктор ти разясни нещата в твоя случай. Много зависи кога вероятно се е отключило заболяването, в какъв етап. Дали е било преди бременността, дали по време на нея, или след раждането. Това е от значение и за самата диагноза, и за последващото проследяване и развитие.
Нещата са много относителни.

За кърменето, Тони Бонбони кърми, но тя беше на ниска доза лекарства. До 3 таблетки пропицил/тирозол/метизол дневно, може да се кърми, но в твоя случай ще се наложи в началото повече хапчета да се пият за месец, месец и половина (вероятно) и после плавно се намаляват дозите.

Ако ти кажа да не плачеш, няма да те успокоя. Само ще ти кажа, че с това се живее и има къде, къде по-лоши неща. Със започването на терапията и като поотминат няколко дена ще се съвземеш и ще видиш, че не е толкова трудно. Да не казвам, че човек започва да се чувства човек, защото всички знаем какво е да си в хиперфункция. Аз лично бях ни жива, ни умряла. Постоянно ми трепереха ръцете, очите ми кървави, безсъние, умора, задъхване, ускорен пулс, чести разходки до тоалетната.
Като започнах лечение и зачервих бузките, и заприличах на човек, нещата плавно си дойдоха на мястото.
Поставяйки ми диагнозата заплаках и аз, всичко на всичко за няма и 5 мин. Казах си майната му и това беше. Това много ми помогна в началото при първото лечение - оптимистичния поглед. Нито за миг не си помислих, че няма да се излекувам или че ще пия вечно лекарства.
Сега съм по песимистична, ама го казвам съвсем радушно. Просто го отбелязвам, без да влагам някакво чувство.
Та, исках да ти вдъхна кураж. Гледай си детенцето, а за заболяването ще ти трябват няколко дена да свикнеш, че трябва да пиеш хапче и постепенно като прочетеш тук-там ще се поуспокоиш. Разбирам те сега, нормално е, а и емоциите ни преливат на нас, хиперфункционалните.  Hug

# 158
Tanisha И на мен ми намериха заболяването когато кърмих детето си и ,и препоръчаха да започна да пия лекарства веднага, но аз настоявах да кърмя, като си мислех, че с малки дози лекарства ще овладея положението и няма да лиша детето си от кърма. Един месец пих минимално количество от "Пропоцил" и разбира се той не ми повлия по никакъв начин, в предвид изследванията, просто измъчих детето си и себе си. Освен това се притеснявах да не му повлияе по някакъв начин, макар да ме успокои лекарката, че е един вид безобидно лекарството и дозата.  Моят съвет е колкото и да ти е трудно, започни да се лекуваш, защото детето ще има нужда от една здрава майка до себе си. Hug
     Колкото до килограмите, след като свалих в рамките на няколко месеца 10 кг, не се учудих защото по принцип съм слаба, а бях качила доста по време на бременността, които трябваше да изчистя. Мислех си, че се възстановявам и възвръщам старата фигура, но уви. След като започнах да пия лекарството, започнах да пълнея дори от въздуха. Скоро настигнах кг. с които излязох от болницата след раждането и се застопорих на тях, така вече месеци. Дали това напълняване не е в следствие на неправилното дозиране на лекарството или е в следствие на него все още не мога да намеря отговора. Чета противоречиви мнения в нета. Лекарят ми и той не дава еднозначен отговор. Отслабването за мен на този етап е мираж.

# 159
падналият Ангел, благодаря ти  Hug Много се притеснявам от напълняването... дано при теб нещата се нормализират. От кога се лекуваш? 

# 160
Лекувам се от август месец.

# 161
  • вече в собствен дом
Аз да се оплача , че изследванията ми не са добре.
Значи, когато ми спряха лекарствата бях на 1/2 метизол и 25 мг. л-тироксин. Бях с ТСХ 5,30. На първия месец след спирането ТСХ ми беше 2,75, на втория 2,85, а на третия месец след спирането, т.е.  днес ТСХ 4,24, а ФТ4- 18/12-22/. Сега незная какво да правя. Имам сърцебиене , а то се оказа, че съм в хипо. Да изчакам ли до следващия месец да видя как ще върви ТСХ или да се обаждам на ендокриноложката, която със сигурност ще ми даде л-тироксин.

# 162
По-добре се обади на ендокринолога ти за да овладеете положението, вместо да си правиш експерименти със себе си.  Hug

# 163
Laura B , как да ти даде човек съвет! Сега за себе си знам как да постъпя и имам мнение относно споделеното от теб, ама не бих се наела да ти казвам ти какво да правиш.  Hug

# 164
  • вече в собствен дом
То и аз за себе си съм решила какво да правя, но споделям тук да видя вие какво мислите по въпроса.Това, което ме притеснява е, че ФТ4 е в норма, даже не е на долна граница, а л-тироксина ще го вдигне още.

Последна редакция: сб, 08 мар 2014, 09:21 от Laura B

Общи условия

Активация на акаунт