Базедова болест - тема 4

• 96 273
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
  • вече в собствен дом
Да кажа при мен как беше: нормална ехография, без никакви отклонения, МАТ в норма, а ТСХ ми беше 0,0005, когато ми откриха болестта. Така че не мисля , че само ехография и МАТ показват нещо. Според мене, Alechka , си пусни и ФТ4, защото понякога ФТ4 е високо, а ТСХ не е паднало все още под нулата. И с всички изследвания - на ендокринолог.
 Peace

# 136
Laura B, не казвам, че само ехографията и МАТ показват нещо, а че това беше показател при мен, при Т4 и ТСХ в норми.
А Алечка е изследвала ТСХ и според мен ехография и МАТ биха показали ако е започнал автоимунен процес.

Но да, права си. Ако трябва да се изследва функцията на щитовидната, то тогава най-добре да се изследва всичко. И ТСХ и ФТ3, ФТ4, МАТ и ТАТ, ако човек иска да е сигурен + ехография на щитовидна жлеза при специалист.  Hug
Много пари се събират, но пък така няма да има съмнения.

# 137
а ТСХ ми беше 0,0005, когато ми откриха болестта.
Леле, ти си била по зле и от мен, моето беше 0,01 и си мислех, че съм тежък случай.  Tired

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 14:56 от Lemy

# 138
Благодаря ви, момичета  Hug
Ще си пусна всичко + ехографията и ще отида на специалист.

# 139
  • вече в собствен дом
а ТСХ ми беше 0,0005, когато ми откриха болестта.
Леле, ти си била по зле и от мен, моето беше 0,01 и си мислех, че съм тежък случай.  Tired
Дааа, и само месец и половина след това бях с ТСХ- 30. Shocked

# 140
Laura B, а ти скоро не си писала. Как си сега? Как се чувстваш след спиране на терапията?
Аз тук не съм се "похвалила", но съм без лекарства (втори опит). Вкарах ТРАК в нормата след близо 2 години лечение и сега пак съм на опитното поле.  Laughing

Иначе като ми откриха заболяването не помня колко бяха нулите на ТСХ, че не ми се рови в първите ми мнения, ама май беше 0,005. След месец и половина - два скочи на 15.  Laughing

# 141
  • вече в собствен дом
Merelenda ,първите два месеца след спирането на лекартсвата ТСХ ми беше в норми. Докторката  сега ми каза чак май месец да го изследвам. Междувременно ако почувствам нещо нередно, може и по-рано да се изследвам. За сега пия само селен и алфа Д3/заради кортикостероидите, които ми вляха/ . Пия си и пропранолола 2*10мг, защото си имам сърцебиене отвреме навреме и прескачането, което никога не ме оставя. Незная какво става с това мое сърце, но и при хормони в норма, пак имам нужда от този пропранолол.Нека, който го е пил да кажа до кога го е пил?
Мереленда, ти сега кога ще правиш контроли?През колко време ти казаха?

# 142
Лаура, и аз съм така, хормоните са ми в норма повече от година със лекарства, и няколко месеца без, и няма спирка това сърцебиене. Ендото обяснява, че не било от хормоните и щз, но аз не вярвам. А така и не се наканих да се поразходя пак до някой кардиолог. Аз пих бетаблокери първите три месеца от лечението, и после и ендото и кардиолога ме накараха да ги спра, макар че изобщо не ми се искаше, толкова добре ми беше с тях Rolling Eyes

# 143
Laura B, предния път като се лекувах и спрях лекарствата, първата ми контрола беше след 3 месеца. Докторът каза, че след спиране на лечение на ТСХ му трябва повече време да се стабилизира и да покаже реална стойност. Първоначално можело да падне доста, а след това да се покачи, затова 3 месеца. Така било по правило: 3 месеца, 6 месеца, година, две.
Точно след 3 месеца като се изследвах, ТСХ беше 0,058 май. По спомени говоря. Направила съм рецидив и ТРАК го потвърди. Беше скочил на 6.81.
Сега обаче, докторът каза да следя ТСХ всеки месец, пък да видим.

Пропранолол и аз пия като теб 2х10 мг. Едно хапче от 20мг го чупя на две за сутрин и вечер.
С първото лечение пих няколко месеца и го спрях пропранолола, ама с рецидива от 2 години насам не съм спирала бета блокера, макар докторът да каза, че няма нужда вече от него, като споделих, че имам прескачания и сърцебиене на моменти и ми остави дозата. Обаче определено тоя път ме "удари" рецидива доста, и пулсът ми скача и ме задушава в гърдите, че и кръвно повишавам леко.

# 144
  • вече в собствен дом
И на мене ендокринолога ми обясянва, че сърцебиенето и прескачането не били от щитовидната жлеза. Щом хормоните били в норма, всичко трябвало да се оправи. Вярно е ,че съм малко емоционална и нервна. И всяка емоция ми се отразява на сърцето. Миналата година доста се притесних за тези мои очи и даже още не мога да се съвзема от тези болници всеки месец и от страхът  за очите. Но и аз трябва в най-скоро време пак да отида на кардиолог.

# 145
И на мене ендокринолога ми обясянва, че сърцебиенето и прескачането не били от щитовидната жлеза. Щом хормоните били в норма, всичко трябвало да се оправи. Вярно е ,че съм малко емоционална и нервна. И всяка емоция ми се отразява на сърцето.
Напоследък без емоции ми е нервно и ме стяга главата. Особено последните 2-3 дена. Без причина се напрягам и откачам направо, и ме задушава.

# 146
Момичета, благодаря ви за подкрепата! Да се отчета - всички хормони са ми в норма, ехографията е добра. Жлезата е малко увеличена, но ми казаха, че щом няма отклонения в изследванията, всичко е наред.
И сърцето ми е наред, а ускорен пулс си имам. Та явно наистина е възможно да е на нервна почва  newsm78

# 147
Много хубави новини.  Simple Smile
Остава да пребориш нервността. Аз успявам само като съм в досег със земята.
Взех да се замислям за това. Лятото, когато съм по-често сред природа, тишина, когато ходя боса, когато съм на село - дали само тишината и спокойствието са фактор, за да се чувствам много добре и хормоните да се успокояват, или има връзка досегът със земята.
Зимата всички сме свити от студа, настроение имам само около Коледа. Навлечена в дрехи не ми се излиза от вкъщи и съм затворена, буквално. Отидеш до някъде: заведение, гости, клуб, и пак си затворен, пак задушевно. Не е като лятото.
Взех да се замислям за това. Имам чувството, че ако и зимата съм на село, в къщата... на земята, а не както сега на шести етаж; ако дишам въздуха там... да съм на тишина, честно ви казвам, струва ми се, че ще оздравея.
Обаче... там не става да се живее от млади хора, освен ако не са милионери, примерно, и да си гледат живота, без да се съобразяват с нищо.

# 148
Здравейте момичета!
Лутах се в темите и четях, но съм за тука, ако ме приемете.  Hug
Моите проблеми със ЩЖ започнаха няколко месеца след като родих детето си. Налице бяха всички симптоми за тиреотоксикоза:задъхване на всяка втора крачка, или когато изкачвах стъпала (по принцип спортувам, не толкова активно, но никога не съм имала подобни проблеми), треперене на ръцете (не знаех, че е от болестта, мислех, че ми се случва понякога от превъзбуда), обилно потене (никога съм нямала такъв проблем), задушаване в областта на гушата ( даже когато съпругът ми ме прегръщаше, чувствах, че се задушавам), сърцебиене от 100 - 120 удара в минута при нормално кръвно, често ходене до вц-то, почти след всяко ядене, тревожност, проблеми със съня(или трудно заспиване, или трудно събуждане - като в унес), нервност и постоянно виках за нещо или крещях (което не е характерно за мен защото съм много спокоен човек и се определям, като "над нещата"), започна да ми липсва концентрация и не помнех даже 1 минута, не можех да запомня и разбера правилно какво ми се казва (доста стресиращо, имаХ добра памет). Реших да отида на лекар и каква беше моята изненада - поради спад в имунната система и стреса, се е отключило това мое заболяване, което разбира се имам и като наследственост понеже леля ми е оперирана от гуша. Изпаднах в шок! Най- лошото беше, че може би съм изкарала бременността с това заболяване без да ми се обърне внимание, като в случаите когато споменавах за задъхване и сърцебиене на гинеколога си той ми изписваше "Стимол" за успокоение. Както и да е, детето ми е добре, обаче не съм му правила хормонални изследвания все още.
Първите си изследвания на хормоните направих лятото, когато още кърмих и мнението на специалиста беше да спра да кърмя и започна да взимам веднага хапчета за да се лекувам. Изписа ми "Пропицил" 3 по 2. Посъветва ме да не ям риба и  продукти съдържащи йод. Да избягвам фъстъци, боб,зеле, лук, кореноплодни зеленчуци. Да премина на почти вегетарианска диета с преобладаващи плодове и зеленчуци. Забрани ми спорта и карането на колело даже.
FT4 над 100 (при реф. стойности 12 - 22pmol/l)
FT3 над 50  (3,1 -6,8pmol/l)
ТСХ 0,005  (0,27 - 4,2)
Anti TG -Ab 124,3  (0-115 U/ml)
Anti TPO -Ab 208,4 (0-34 U/ml)
 От ехографа - общо уголемение във вс. посоки: десен лоб: 27/22/27, ляв лоб 26/20/25 -Дифузна, едропетниста хипоехогенност двустранно
.....................................
Декември миналата година отново си направих хормонални изследвания след лечението с "Пропицил":
FT4 - 12,99
FT3 -  7.41
TSH - 0,006
 При последващи консултации ми се правиха схеми на пиене на "Пропицила" -ту 3по 3, 3 по 2, 3 по 1, та до днес. Треморът на ръцете ми изчезна, не се потя, не се задушавам (ако не се натоваря физически), запивам нормално, но с малко дете няма как да се наспа пълноценно Simple Smile , но на този етап не се оплаквам. Не съм си правила втори път изследвания  Anti TG и Anti TPO.
Тия дни ми предстои нова среща с ендокринолога ми и нови изследвания на 3-те хормона, дано да се е вдигнало ТСХ, макар че ме съмнява. Освен медикамента пия и едни билкови отвари от билковата аптека за "Безедова болест", за сега мисля че ми се отразяват добре.
 Извинявайте за дългия ми пост, но исках да се представя с две думи Grinning Успех на всички с борбата над тази болест! Благодаря за темата!

П.С. Почти си бях възвърнала килограмите след раждането и отново напълнях значително след приема на лекарствата. Има ли начин да се пият хапчета за ЩЖ и да се отслабва с някаква здравословна диета?

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 12:12 от падналият Ангел

# 149
Здравей!  wavey
Прочитайки първата част на поста ти със симптомите, все едно аз съм го писала. И няма как другояче да е, като сме с едно и също заболяване.
Да, при някои липсват дадени симптоми, при други са още по-силно изразени, но като цяло е еднаква картинката, при повечето хора.

За храненето, това с вегетарианския начин на хранене на мен лично не ми допада и не го спазвам. Аз обичам месо и си хапвам всеки ден. Гледам да избягвам ориз, картофи, хлебни изделия, сладкиши. Все храни, които затормозяват организма и се пълнее от тях.
Ям месо, яйца, млечни - сирене, мляко, кашкавал, сметана, зеленчуци, гъби, маслини, авокадо. От мазнините използвам за готвене и овкусяване предимно краве масло и зехтин, но е много полезно за щитовидната жлеза кокосовото масло, което е скъпо. Също и сусаменото олио.
Плодове ям много рядко. Понякога хапвам ядки или тахан, но рядко.
Позволявам си леща, зрял боб, понякога и хлебни изделия, но в минимално количество и рядко.

Общи условия

Активация на акаунт