Спомняте ли си /за тези, които са хванали малко от времето на комунизма/ , че на времето в Плод-зеленчуците се продаваха едни туршии в бидони: отделно кисели/осолени краставички, отделно зеле, отделно моркови, отделно зелени домати и т.н.
Един познат продава и сега такива, но нещо не си дава точните пропорции и рецептите. Мога да го разбера! Мешаната му туршия е страхотна но той казва, че всеки зеленчук има различно време за 'втасване/узряване' За това правел различните зеленчуци в самостоятелни бидони като по времето на комунизма, опитвал всеки ден дали зеленчукът е готов, в момента в който го хареса на вкус веднага пресичал ферментацията, а после за да получи мешана туршия само смесвал зеленчуци от различните туршии.
Търсих метода и пропорциите в ЕДИНЕН СБОРНИК за заведенията за обществено хранене, но нищо подобно не намерих.
Искам да попитам дали някой от вас знае как по времето на комунизма са се правели тези туршии, които продаваха на килограм в ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУШИТЕ ???
Ясно, че бидоните бяха големи и количествата също, но искам в по-малки дози да се пробвам у нас, а дори не знам в коя книга или сборник да го потърся. Във всеки случай не са от сборниците на София Смолницка/'Домашно Консервиране'/