КОМУНИСТИЧЕСКИ туршии

  • 19 055
  • 19
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Умишлено я задавам като нова тема, а не в темата за туршиите и зимнините.

Спомняте ли си /за тези, които са хванали малко от времето на комунизма/ , че на времето в Плод-зеленчуците се продаваха едни туршии в бидони: отделно кисели/осолени краставички, отделно зеле, отделно моркови, отделно зелени домати и т.н.
 
Един познат продава и сега такива, но нещо не си дава точните пропорции и рецептите. Мога да го разбера! Мешаната му туршия е страхотна но той казва, че всеки зеленчук има различно време за 'втасване/узряване' За това правел различните зеленчуци в самостоятелни бидони като по времето на комунизма, опитвал всеки ден дали зеленчукът е готов, в момента в който го хареса на вкус веднага пресичал ферментацията,  а после за да получи мешана туршия само смесвал зеленчуци от различните туршии.

Търсих метода и пропорциите в ЕДИНЕН СБОРНИК за заведенията за обществено хранене, но нищо подобно не намерих.
Искам да попитам дали някой от вас знае как по времето на комунизма са се правели тези туршии, които продаваха на килограм в ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУШИТЕ ???

Ясно, че бидоните бяха големи и количествата също, но искам в по-малки дози да се пробвам  у нас, а дори не знам в коя книга или сборник да го потърся. Във всеки случай не са от сборниците на София Смолницка/'Домашно Консервиране'/

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Най-много харесвах туршията от бамя! Наистина бяха много вкусни тези туршии. Ще се надявам някой да даде рецепта!

# 2
  • Мнения: 572
И аз ще чакам рецептата...Любимата ми туршия, а от толкова години не съм я хапвала.

# 3
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
А това не беше ли най-обикновена сурова туршия, само че направена в големи количества и с много повече сол  newsm78
Ще чакам рецепта и аз, дано някой да я има записана.

# 4
  • Мнения: 5 001
Да,момичета......Обикновена сурова туршия се прави......После само се смесват зеленчуците и се продава .....

Аз лично,понеже не мога да имам толкова много бидончета с различни зеленчуци и после да ги смесвам.....Просто си правя едно бидонче с любимите на нашето семейство зеленчуци.....(моркови,зеле,карфиол,зелени домати,краставички,целина,люти чушлета-за вкус само,ако искам да се оцвети в розово - една малка главичка червено цвекло,обелена и разрязнана на 4 парчета ) ......

Сол слагам така:
Натъпквам зеленчуците в бидончето,наливам студена вода и после я изливам в голям леген или пластмасова кофа.Премервам с мерителна каничка водата и на 1л. вода слагам една к.ч. морска сол.
После всеки ден претаквам туршията,докато стане......(изсипвам водата в легена(кофата) и я връщам обратно в бидона ) .....


П.П. Правя само едно 10 л. бидонче с тази сурова туршия,защото отделно от това правя царска в буркани,кисело зеле в бидон,Дунавска туршия ,едни парени патладжани в буркан пак туршия и.......Ако правя повече не се изяжда.......Много стават,а ние си обичаме и суровите зимни пресни салати от цвекло,ряпа,праз и т.н. зимни хубавини..... Mr. Green

# 5
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
Мастерче   bouquet
Къде ти беше темата с рецептите?

# 6
  • Мнения: 26
Да се намеся и аз. PraynigМайката на една комшийка е от Врачанско,тя прави много вкусна туршия с млечен чесън,джанки,чушки и карфиол.Питала съм я,казва,че всичко слага в буркани,чака да станат,след това ги пресича и чака следващия зеленчук,накрая всичко смесва newsm78.Ако някой знае нещо подобно,моля за подробност.  bouquet

# 7
  • Sofia
  • Мнения: 1 052
запис и от мен. Дано се намери някой, учил технология  на храните, да ни светне с точните пропорции за млечно - киселата ферментация. Май така се водеше.

# 8
  • Мнения: 2 249
Аз знам следната пропорция сол/вода - за кисело зеле - 1,5 %, а за сурова туршия (чушки, домати, карфиол, моркови, целина) - 3 %  Laughing  Процентите на соления разтвор са спрямо теглото на зеленчука, не на водата. Не твърдя, че съм разбрала правилно, ако някой е по-осведомен-да ме поправи  Peace
И задължителното правило-докато ферментира - претакане всеки ден или през ден, след това - веднъж седмично  Grinning

# 9
  • София
  • Мнения: 2 734
Понеже баща ми обича само такива туршии като от едно време, не стерилизираните, които сладнят, това е рецептата, която прави майка ми:
На 3 литров буркан, пълен със зарзават, 3 с.л. сол, 3 с.л. захар, 200 гр. оцет и 2 аспирина. Долива се с топла вода и се затиска отгоре да не изплуват. Втасва за 2 седмици.

# 10
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Аз знам следната пропорция сол/вода - за кисело зеле - 1,5 %, а за сурова туршия (чушки, домати, карфиол, моркови, целина) - 3 %  Laughing  Процентите на соления разтвор са спрямо теглото на зеленчука, не на водата. Не твърдя, че съм разбрала правилно, ако някой е по-осведомен-да ме поправи  Peace
И задължителното правило-докато ферментира - претакане всеки ден или през ден, след това - веднъж седмично  Grinning
При цялото ми уважение,ще си позволя да вметна малка поправка: солта се слага на количеството вода, не на количеството зеле (или друго каквото и да е) и тя е на 10л.вода - 300гр.едра сол. Вече 35 години си приготвям зелето така и мнението на всички опитали от него е много добро. За претакането съм съгласен. И когато е напълно готово го пресичам с натриев бензоат, а вкрая на февруари, до средата на март, колкото е останало ,в буркани много леко го стерилизирам за лятото.

Последна редакция: пн, 11 ное 2013, 22:59 от midkoo

# 11
  • Мнения: 9 109
Най-много харесвах туршията от бамя! Наистина бяха много вкусни тези туршии. Ще се надявам някой да даде рецепта!

ей тази трушия  от бамя ми стана любима от стола на мамини, където я правеха в бидони, наред  с всичките зеленчуци. Аз си разделих на бурканче и това се получава http://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_8602.html  но тъй  като е само бамя, втасването не се получава с амо с вода и сол, затова има оцет и захар. Но който я е ял, не е правил рекламация.

Съгласявам се на 100% с midkoo, че солта се мери на количество вода.  На трушията, тази простата - домати, чушки, парчета зеле, моркови, слагам на 10 л. вода - 230-до 240 гр. сол.  Зърна синап, Листа от дюля, парче хрян. Да, претака се и когато е готова - се пресича.

# 12
  • Мнения: 2 249
А как определяте колко вода ще ви трябва за бидона, че на мен това ми е проблема с %  newsm78 #Crazy

Съдинките са едни и същи, но мат`рялът вътре не е есно и също количество  Wink всяка година ...

# 13
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
А как определяте колко вода ще ви трябва за бидона, че на мен това ми е проблема с %  newsm78 #Crazy

Съдинките са едни и същи, но мат`рялът вътре не е есно и също количество  Wink всяка година ...


Ами правиш си в една кофа-10л. разтвор,вода и сол ,наливаш я, правиш втора ,колкото поеме ,толкова. Останалото изхвърляш.

# 14
  • Мнения: 9 109
но ако не ти е пълен бидона с материал - притискаш, за да не изплуват.

Общи условия

Активация на акаунт