ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 7

• 50 411
  • 715
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте момичета,искам да попитам тези който минават през това,как точно се поставя диагнозата?Виждали се на кръв или на ехограф?Аз имам постоянни болки като при цикъл само че са по силни,а първи и втори ден на МЦ направо не се търпи от болка в кръста и корема и тече като река със много съсиреци и то големи.Ходих на гинеколог и ми откриха раничка на шийката и поликистозен ляв яйчник,но казаха че не може да ме боли от това постоянно корема.Аз имам кисти от 16 годишна(сега съм на 23) и съм с две операции за махане на кисти.Слава богу успях да забременея и сега съм щастлива мама Simple Smile Но тези болки са от 3 месеца някъде и са постоянни,някой има ли идея дали е възможно да е ЕМ или нещо друго.Обиколих какви ли не лекари никой нищо не казва.Моля ви за помощ   Praynig

# 586
isislava, не можем да бъдем сигурни, но постоянните болки + обилен цикъл със съсиреци наистина са симптоми на ЕМ. Не губи време и най-добре е да се консултираш със специалист по ЕМ. Д-р Попов в клиника Вита, София е правилният човек. Той ще направи всичко необходимо за правилната диагностика и лечение.
Успех!

# 587
Благодаря за отговора   bouquet

# 588
Здравейте, момичета Simple Smile включвам се набързо да споделя развитието на моя проблем с отпускането на Лукрина, в случай че някоя от вас изпадне в подобна ситуация. Попаднах на страхотен АГ, който ми влезе в положението и отреагира моментално - веднага се съгласи да ми издаде амбулаторен лист, на който е описан стерилитета като придружаваща диагноза и в ЗК ми завериха протокола на момента, без да чакам. Завериха го за 6 месеца напред, затова няма да се налага да се ходи до ЗК за всяка инжекция. И така, вече съм дала поръчка за Лукрина в една аптека и в понеделник го взимам.
Споделям това с вас, тъй като впоследствие разбрах, че на много жени им е отказвано лечение точно заради липсата на опоменат стерилитет.

# 589
Мадам Тиква, преглеждам твоето съобщение и тези 40 градуса са обезпокоителни. Ако продължава така, моля те иди, за да ти коригират антибиотика и просто да следят ситуацията. Консултирай се поне с още един специалист. Със сигурност си отпаднала при тези обстоятелства, но не отлагай.

# 590
  • София
аз доколкото разбрах мадам тиква има не 40 градуса Т, а 40 минути е била със силни болки?
не са хубави симтпоми, може и да прави големи лутеални кисти, а да не е ендометриоза.
трябва ти добър диагностик Peace
препоръчвам д-р Илия Карагьозов от Токуда.

# 591
  • Burgas, Bulgaria
Благодаря и на двете ВИ , да нямам Т , а болките бяха много силни . Последния ми цикъл беше жесток също , единствената причина да не се замъкна в някое спешно ,беше ,че всичко се случи докато минавахме Юндола. Толкова ме болеше ,че сълзите ми сами капеха , а бях пила Алулин сутринта,отдадох това ,именно на лечението в болницата заради тази течност .
Аз така и не отидох вчера на преглед , болките спряха . Хм , силно се надявам доктора да е познал и да е взел правилното решение предния път . Но ако и следващия месец това се повтори , ще го мисля ... Знам ,че за много хора ,това са бели кахъри , аз имам две деца , но наистина ми се ще да остана с яйчник възможно най-дълго време .
Благодаря ,че ме прочетохте ,въпреки ,че не съм за тази тема , благодаря ВИ   bouquet  bouquet  bouquet

# 592
Здравейте, момичета, обещах да пиша, когато имам по-гляма яснота относно причините за мисед аборта ми. Надявам се, че тази информация може да бъде полезна и за някои от Вас. Доста е дълъг поста ми, но ще съм Ви благодарна, ако се изкажете относно него.

1.Епикриза от абразио - > Имало е оточна децидуа с умерена възпалителна инфилтрация - според лекарите това не е причина за аборта, а резултат от спрялото сърчице. Тоест епикризата от абразиото не показва нищо. Не съм изследвала самото ембрионче, защото цената на изследването е 1000 лв. Тоест нямам никаква информация, дали е имало малформация при него.
2.Имунология -> завишени са само НКТ клетките. 12 % са, при норма 10 %. Всичко друго е в норма.
Тълкуване на имунологичните резултати:
Доц.Балтаджиева- НКТ клетите показват наличието на лека инфекция, която е възможно, но не е сигурно да е причинител за спирането на развитието на плода. Няма гаранции, че именно някаква инфекция е причинила мисед аборта. Изписани са ми: Оксибор Форте, Витамин Б комплекс, Идеос и др. безобидни неща.
Препоръчва вливки на Имуновенин след контрола и по време на АРТ процедура -> основание: само ако НКТ клетките не са спаднали след назначеното лечение.
Препоръки относно налична киста: по-добре е да няма активна ендометриоза и КИСТАТА ДА СЕ МАХНЕ, но гинекологът ще вземе крайното решение. (Уточнявам, че гинекологът ми в същата клиника е твърдо против махането на кистата.)

Доц.Конова - НКТ клетките НЯМАТ НИЩО ОБЩО с износването на бебето (за разлика от НК клетките, които на мен са ми в норма), т.е. имунологичните изследвания не показват никаква причина за аборта.
Добре е да изпия назначените неща - те са безобидни.
Препоръчва вливки на Гамаглобулин или Имуновенин Интакт по време на АРТ процедура  -> основание: нямат значение имунологичните изследвания, това, че имаш ендометриоза е причината да се правят вливки задължително. Ендометриозата е автоимунно заболяване.
Препоръки относно налична киста: по-добре е да не се пипа, ако не създава проблеми, защото е 1,8 см. И ДА СЕ МАХНЕ КИСТАТА, СПОРЕД НЕЯ, ЕНДОМЕТРИОЗАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЩЕСТВУВА КАТО АВТОИМУННО ЗАБОЛЯВАНЕ, а кистата е само страничен резултат.

Както забелязвате мнението на имуноложката в Надежда се различава от мнението на гинеколозите в Надежда, което ме хвърля в пълен потрес. Различава се и от мнението на имуноложката в Плевен.
Другото, което ме хвърля в потрес е, че след направена консултация с гинеколог в клиниката в Плевен - д-р Стефанов - той също НЕ препоръчва премахването на 2 см-овата ми киста. Аз очаквах именно обратното, тъй като тук във форума си имаме пациентка на Д-р Иванов, при която кистата е махната преди АРТ процедура. Тоест в едни и същи клиники се наблюдава наличието на противоречиви мнения относно премахването на ендометирозани кисти преди арт процедура. Нека приемем, че случаят на дестини792 е различен от моя и затова препоръките в Плевен са различни и поне препоръките на имунолог и гинеколог съвпадат. Но се чудя тогава защо в моята настощва клиника препоръките на имунолог и гинеколог не съвпадат и какво се очаква аз да направя в това положение.  Коментарът, че окончателното решение се взема от гинеколога, не ме успокоява, при положение, че имуноложката е против наличието на киста  по време на бременност.

3.Имам некроза на костта на горната челюст следствие на поставяне на арсен на зъб и протичането му в костта през ноември 2012. Зъбът ми беше шиниран, за да правя опити за забременяване, а и тъй като възпалението беше спряно и нямаше голяма костна загуба, както и след мнението на няколко специалиста, че не пречи на забременяването, продължих напред. След аборта е желателно този проблем да се реши, защото според зъболекарите може да се активира по време на една нова бременност, тъй като вече е минало много време. Ще се прави операция по присаждане на костно вещество. Зъболекарите считат, че след това съвсем спокойно след 3 месеца мога да правя ин витро, тъй като тогава ще е ясно как е реагирал организма на костното вещество (което е синтез на костно вещество от животни).
Според доц.Балтаджиева, обаче, е необходимо да се изчакат поне 6 месеца. А изчакването 6 месеца с наличието на ендометриозна киста, която ми разгражда яйцеклетките, направо ме убива като мисъл. Според нея също така е възможно именно тази инфекция да е в основата на завишените НКТ клетките, както разбира се в кръга на вероятностите е възможно да бъде и причина за аборта. Според доц.Конова - дори и да е имало инфекция в устата тя е локална и зъбите по принцип не пречат на опитите. Отново разминаващи се мнения, както виждате.
Реално не получих точни отговори на въпросите си, защото сега съм още по-объркана от различните мнения. Излиза, че аз съм тази, която трябва да избере линията на поведение. Вие как бихте постъпили?

# 593
SAB-f,
след като епикризата не дава информация какво точно се е случило с ембриончето, лекарите само могат да предполагат, но не и да са сигурни за причината за неуспеха.
Относно кистата виждам, че трима от четири лекари са на мнение, че не пречи. Знаеш, че това решение не се взема заради нея сама по себе си, а се гледа комплексно: ползи-рискове от поредна лапароскопия, яйчников резерв, възраст, стимулиран или протокол на естествен цикъл и т. н. Вероятно при мен нещата са стояли по-различно, въпреки, че и моята киста беше 2 см. Аз нямах предишни операции и лечения, с нормален яйчников резерв и са решили, че при мен е по-добре да се действа на чисто и с лечение преди инвитро. Дори д-р Иванов предпочете, въпреки лечението с инжекциите, да вземам противозачатъчни 2 месеца преди процедурата, за да няма задържани фоликули, които да пречат. Само да уточня, че след като ми се възстанови цикъла, имах три месеца опити за спонтанно забременяване, но без успех.
Другото, което ми направи впечатление е, че има консенсус относно протокол с имуновенин. Това също ти стеснява кръга от възможности. Аз имах две вливания: два дена преди пункцията и в 8 г. с.
Интуицията трябва да ти подскаже на кой лекар да се довериш, ние не сме присъствали на прегледите и не можем да преценим. Факт е, че имаш 100%-во мнение от гинеколозите, че кистата не пречи и 100%-ва необходимост от имуновенин според имунолозите.
Много неприятно е това със зъбите, дано има някой с подобен опит, който може да ти помогне със съвет.
Каквото и да решиш, рано или късно ще имаш успех, щом се бориш до край.

# 594
SAB-F, благодарности за споделения опит! Сигурна съм, че следващото забременяване ще е успешно. Желая ти го от сърце!
Относно кистата, няма ли вариант да се направи пункция? Във форума четох, че при някои момичета така са процедирали. Аз също мисля, че в твоя случай е по-добре да се избегне лапароскопията. Има успешно ин витро опити с доста по-големи ендометриозни кисти от твоята.
От това, което четох като информация и споделени мнения на други момичета, също мисля, че по време на процедурата вливките са задължителни при ендометриоза.
Може би проблемът със зъба е добре да се премахне преди следващия опит. Поне няма да се страхуваш, че може да създаде проблем и ще си спокойна по време на бременността.

Стискам силно палци всичко да се подреди по най-хубавия начин.  Hug

# 595
Благодаря ви! Не знаете каква нужда имам от вашата подкрепа.
Да, имам 100 %-тово мнение на имунолозите, че трябва да има вливки, но доц.Балтаджиева уточни, че ако при следващо повтаряне на изследването ми спаднат НКТ клетките, няма да правим вливки! Тоест тя поставя едно условие за да се направят вливките и също така не счита, че ендометриозата е автоимунно заболяване!  newsm78 newsm78 newsm78

И аз искам да реша проблема със зъба преди забременяването - но ще се постави чуждо тяло и е възможно организмът да иска да го изхвърли, да не го приеме и да предизвикам имунна реакция. Но имплантирането на костно вещество май няма как да се избегне. Sad Другото, което ме притеснява със зъба е че през чакането през тези 6 месеца тази кистичка, макар и малка ще ми намалява резерва. Ама като казват гинеколозите да не я пипам, не знам какъв избор имам. Zoline, гинеколожката ми отрича, че има смисъл да се направи пункция. Аз също искам, но явно тя има някакви съображения. Отделно, че ако се направи пункция, то трябва да е непосредствено преди арт процедурата, поради което аз пак ще си стоя 5 месеца с кистата и тя ще ми намалява резерва през това време. От там ми идват притесненията.

# 596
SAB-F, мисля, че кистичката е много малка; не я мисли, за няколко месеца не смятам, че ще намали яйчниковия резерв.
Относно проблема със зъба, ако стоматологът казва, че е наложащо да се направи в близките седмици-месец, мисля, че е добре да се отстрани проблема. Колко е времето за възстановяване след това?

# 597
Според стоматолозите времето за възстановяване е около 3 месеца, ако не се слага имплант, а някакъв друг заместител на зъба. По принцип е възможно да се изкара 1 бременност с този зъб без да се рпави нищо сега, но това е в рамките на вероятностите - няма как да се предвиди кога може да се активира някакво възпаление.
Но според имуноложката в Надежда поне 6 месеца е хубаво да изчакам след присаждането на костта. И не знам при това положение ... Sad

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 18:42 от SAB-f

# 598
  • София
Саб, аз лично не бих правила опит с киста. Все пак тя влияе на хормоните и не се знае по какъв начин и на плода при евентуално забременяване.
Пункция също не бих правила. Още е спорен ефектът от нея.

# 599
Veseto*, и аз съм на твоето мнение, но виждаш какви са съветите на лекарите към мен. Единствено в Щерев ми препоръчаха да направят нещо с тази киста - и то пункция, а не лапаро. И това се случи преди 8 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт