Синдром на раздразненото черво

• 417 651
  • 2 536
  •   1
Отговори
# 2 385
Момичета изследвайте се и за гъбички и паразити. Много често проблемите са от там. При мен и детето се откриха и острици. Усещането при острици в ануса е много болезнено-подобно на кървящи хемороиди. Лошото е, че в България няма лекарства за паразити. Продават само един сироп, който нищо не прави. Изследванията със скоч лента не ги хванаха. Добре, че ги видях през нощта на ануса на детето. Нещо страшно е като болка особено при него.

# 2 386
  • Бургас
Аз имам проблеми с гъбички,писала съм.
С ударна доза пробиотик се оправя.Явно не съм пила достатъчно количество.
Изписваха ми пробиотици в големи дози,но не бях пробвала.Направих го по време на Ковида,нали 15 дни пих антибиотик,първо Зинат,после 10 дни Левокса ...
Имам изолирани през годините Клебсиела като патоген и това лято Ешерихия коли.
Възможно е Левоксата да е пооправил нещата,не знам.Сега е малко по-търпимо положението.
Паразити съм изследвала неведнъж,това лято също.И в специална паразитологична лаборатория,лекарят там беше познат,доста пъти съм пускала...
За трихомони,хламидия,гонорея и не знам още какво, много настояваха да се изследвам,не помня вече колко пъти се изследвах,няма...
Всякакви видове хепатит,СПИН,сифилис ме караха да изследвам...За щастие нямам.
Манту за да се отхвърли туберкулоза чак ме караха да направя...Ок беше
За ЧПВ не съм правила изследвания,но и не са ми искали.
При мен е хормонален дисбаланс и автоимунно заболяване,за което ми казаха да се обърна към имунолог.100% е автоимунно,имам доказана Базедова болест в миналото,уж я няма вече жлезата,но пораженията останаха.

# 2 387
Мими, открих листовка за Тирозинт. И той съдържа глицерин. Защо бе, го слагат. И аз получавам диария от лекарства в които го има. Освен това го няма в бг, поръчват го от гръцка аптека.

# 2 388
  • Бургас
Мими, открих листовка за Тирозинт. И той съдържа глицерин. Защо бе, го слагат. И аз получавам диария от лекарства в които го има. Освен това го няма в бг, поръчват го от гръцка аптека.
Ами и аз не знам.
Нямам идея,явно в течните лекарства е едно от най-удачните/евтините/запазващи качествата на лекарственото вещество помощни вещества...Честно казано не знам,не съм питала.
Продукти с такъв състав и на мен са ми проблем.
Ще дам пример с Ериус.
На хапчета го пия не знам вече колко време,около година и нещо.Алерголог и пулмолог са ми казали да не го спирам.
Ок,таблетната форма не ми пречи.
Ех обаче от сиропа...Настава ад.Не съм се сетила да погледна има ли глицерол.
Ще видя още сега.
Изпитвам ужас,че таблетната форма може да изчезне и да я заменят с течни/капсуловани в меки капсули форми.Аз няма да мога да усвоявам нищо.
Искам писалка за подкожно инжектиране,не искам да минава през храносмилателния тракт.
Или назален спрей/пластири,само и само да не се приема през устата.

# 2 389
Здравейте момичета! Влизам във вашата темичка с надежда , че това което е при мен е синдром на раздразненото дебело черво, а не нещо друго.Бих искала да ви споделя поне част от проблемите си с корема и да ми кажете дали и при вас е така ...понеже ми минават през главата диагнози от апендицит до ...най- лошото.Кога точно започнаха проблемите при мен не съм много сигурна...но мисля , че беше през бременноста ми преди 9г. Тогава започнах да имам болка/ опъване отдясно под ребрата и по ниско към слабините.Тогава реших, че е нещо от бременноста.Да кажа , че почти никога не съм имала запек-напротив.Дори и през бременноста си ходех редовно- но с кашави изпражнения.Родих секцио.Няколко месеца след това доста се обостриха нещата със болката отдясно, посетих гастроентеролог, понеже мн се тревожех да не е апендицит.При натиск от дясно чувствах болка и всякъш нещо се разтягаше и опъваше вътре.Пуснаха ми и ПКК тогава и доктора каза, че не е апендицит, поне не остър...След време ходих на др лекар защото имах тежест в таза-ануса и след преглед каза , че имам много хемороиди- никога не съм имала кръв или някаква силна болка от тях.
Та от тогава до сега -9г аз периодично имам какви ли не коремни проблеми.
Първо от години нямам нормални изпражнения, винаги са меки и тънки и като че ли и малко като количество🤔....Често след като се изходя след 15мин или по малко пак ми се ходи, но е доста оскъдно.Подуване имам много често.Болки-не силни , опъване, дискомфорт в корема мн често.И сега от няколко дни имах болка пак в дясно ту ниско долу- ту по нагоре.Много ме е страх да не направя някой апендицит.Преди седмица ми се случи нещо мн странно, усещах нещо като къркорене или не знам как да го опиша но НЕ в корема , а в самия таз???Нещо като все едно имам разтройство , но  усещането не е в корема а в таза....
Често имам опъване, бодежи и краткотрайни болки най-често отдясно.Както и тъпа болка от дясно на 7-8см от пъпа, понякога болката малко ми напомня като от мускулна треска...но не е.Едва ли съм описала всичко...но това е основното в общи линии...Та не смятам че е нормално ако не всеки ден, то през 2-3 дни да имам разни коремни симптоми....Вече си мисля , че или имам хроничен апендицит или рак Sad 
Съжалявам за дългия пост, ще съм благодарна да ми кажете дали симптомите ми са за Синдрома на р.ч. или по скоро не....
Благодаря ви ❤

# 2 390
Звучи като синдром на раздразнено черво. При мен също всичко започна с болка и опъване в дясно. Боляло ме е къде ли не, как ли не. Само спазми не схм имала. Сега се боря с тежест и болка/парене в таза и ануса. Нещата са по-добре, но още ги има. Някакви сериозни изследвания правени ли са? Може да пуснете един калпротектин да се провери как е.

# 2 391
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
От дясно се пада илеоцекалната клапа- свинктера, който разделя тънките от дебелите черва. На мен ми прилича на някакъв проблем там. Възможно е да връща съдържание... Или да си получила някакво разтягане там или вид херния

# 2 392
  • Бургас
И на мен болките ми са отдясно,все в областта на илеоцекалната клапа.
Но пък аз кървя.
Имам висок калпротектин и Ц реактивният ми протеин е доста завишен.
Ти правила ли си тези изследвания?Преглед при хирург за хемороидите и съмнението за апендицит? Гинекологичен преглед?
Бъбреци/жлъчка/черен дроб?
Мен точно бременност ми отключи Базедова болест,тя пък засили заболявания,които винаги съм имала...
Но може по време на бременност да се промени моториката на червата и оттам започват болки,спазми,чести или забавени изхождания.Това всъщнос е състоянието,което наричат СРДЧ,без кървене и изтощителни/обезводняваши диарии.Едно време-спастичен колит.
И ако всички изследвания са ок,остава да е това.
Също и микробиология/паразитология/изследвания за хламидия и т.н. също се правят,при мен е нарушена чревната микрофлора,но ППЗ не съм имала досега,дано нямам и за вбъдеще

# 2 393
Хмм, и на мен проблемите ми започнаха от бремеността и така 7 години вече.
Искам да ви попитам, някой пробвал ли е продуктите на Аквасорс за СРЧ и по-точно т.н. лесно начало и има ли изобщо ефект? Или то е за по-леки случаи?

# 2 394
  • Бургас
Аквасорс не са ли нещо като Орифлейм/Фаберлик?
Има евтино,бг лекарство Ентеросан,в групата с УК и Крон споделят,че помага,на мен също помага.
И Ентерол е хубав продукт.
И също така на мен ми действа добре Лактофлор,на майка ми Линекс...
Но това е при нарушена чревна микрофлора.
Моториката и хормоналният (дис)баланс не могат да се повлияят от пробиотик,автоимунните процеси при мен също,за мое огромно съжаление.
Пробиотик не означава излекуване.

# 2 395
И на мен болките ми са отдясно,все в областта на илеоцекалната клапа.
Но пък аз кървя.
Имам висок калпротектин и Ц реактивният ми протеин е доста завишен.
Ти правила ли си тези изследвания?Преглед при хирург за хемороидите и съмнението за апендицит? Гинекологичен преглед?
Бъбреци/жлъчка/черен дроб?
Мен точно бременност ми отключи Базедова болест,тя пък засили заболявания,които винаги съм имала...
Но може по време на бременност да се промени моториката на червата и оттам започват болки,спазми,чести или забавени изхождания.Това всъщнос е състоянието,което наричат СРДЧ,без кървене и изтощителни/обезводняваши диарии.Едно време-спастичен колит.
И ако всички изследвания са ок,остава да е това.
Също и микробиология/паразитология/изследвания за хламидия и т.н. също се правят,при мен е нарушена чревната микрофлора,но ППЗ не съм имала досега,дано нямам и за вбъдеще
Преглед за апендицит съм правила преди 8г...
На гинеколог ходя профилактично всяка година, последно бях преди 2 месеца.
Имам правена ехография на корема лятото, понеже тогава пък имах тежест в стомаха след хранене-дори и да изям 2 хапки и усещане натиск в стомаха като се прегъна...та тогава ми гледаха корема с ехограф.Казаха че всичко е ок...Че това июусвщанв може да е и хиатална херния и само с гастроскопия може да се види- мина ми...
Ето сега дори и в момента пак имам лека тъпа болка на 4-5 пръста вдясно от пъпа...
За хламидии съм се изследвала преди няколко години по повод двукратно зацапване между двата цикъла- отрицателен беше резултата.
Да добавя че имам и Хашимото ( с хормони все още в норма) Не пия лекарства за това.

# 2 396
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Аз покрай Ковид открих що е то Авирон

Имам чувството, че на хора като вас ще подейства много добре
по принцип като добавка

# 2 397
  • Бургас
Авирон е с хумус?
Не съм убедена,че ще ми е ок.

No fear...,амии кажи,че си с Хашимото.
Това обяснява всичко,дори зацапването между менструацията...
Какво да кажа,не знам.
Много изследвания се провеждат и най-често,когато не открият сериозна причина,пишат СРДЧ.

# 2 398
Здравейте момичета! Влизам във вашата темичка с надежда , че това което е при мен е синдром на раздразненото дебело черво, а не нещо друго.Бих искала да ви споделя поне част от проблемите си с корема и да ми кажете дали и при вас е така ...понеже ми минават през главата диагнози от апендицит до ...най- лошото.Кога точно започнаха проблемите при мен не съм много сигурна...но мисля , че беше през бременноста ми преди 9г. Тогава започнах да имам болка/ опъване отдясно под ребрата и по ниско към слабините.Тогава реших, че е нещо от бременноста.Да кажа , че почти никога не съм имала запек-напротив.Дори и през бременноста си ходех редовно- но с кашави изпражнения.Родих секцио.Няколко месеца след това доста се обостриха нещата със болката отдясно, посетих гастроентеролог, понеже мн се тревожех да не е апендицит.При натиск от дясно чувствах болка и всякъш нещо се разтягаше и опъваше вътре.Пуснаха ми и ПКК тогава и доктора каза, че не е апендицит, поне не остър...След време ходих на др лекар защото имах тежест в таза-ануса и след преглед каза , че имам много хемороиди- никога не съм имала кръв или някаква силна болка от тях.
Та от тогава до сега -9г аз периодично имам какви ли не коремни проблеми.
Първо от години нямам нормални изпражнения, винаги са меки и тънки и като че ли и малко като количество🤔....Често след като се изходя след 15мин или по малко пак ми се ходи, но е доста оскъдно.Подуване имам много често.Болки-не силни , опъване, дискомфорт в корема мн често.И сега от няколко дни имах болка пак в дясно ту ниско долу- ту по нагоре.Много ме е страх да не направя някой апендицит.Преди седмица ми се случи нещо мн странно, усещах нещо като къркорене или не знам как да го опиша но НЕ в корема , а в самия таз???Нещо като все едно имам разтройство , но  усещането не е в корема а в таза....
Често имам опъване, бодежи и краткотрайни болки най-често отдясно.Както и тъпа болка от дясно на 7-8см от пъпа, понякога болката малко ми напомня като от мускулна треска...но не е.Едва ли съм описала всичко...но това е основното в общи линии...Та не смятам че е нормално ако не всеки ден, то през 2-3 дни да имам разни коремни симптоми....Вече си мисля , че или имам хроничен апендицит или рак Sad 
Съжалявам за дългия пост, ще съм благодарна да ми кажете дали симптомите ми са за Синдрома на р.ч. или по скоро не....
Благодаря ви ❤

Всичко ,което пишете е все едно моята история.Имам синдром на раздразнено черво,но повечето гастроентериолози искат колоноскопия за да се изключи болест на Крон.Сега съм на път да я направя за да спра са го мисля, че ми омръзна  вече.

# 2 399
  • Бургас
lavaca, при мен след 17 колоноскопии написаха СРДЧ,но не отхвърлиха и УК,това ми е диагнозата,имам доказан УК поне според една епикриза...
Крон никога нито потвърдиха,нито отхвърлиха.
И...Крон се доказва трудно,с камера в капсула или някакъв скенер на черва с контраст...Само оглед на дебелото черво не може ннито да потвърди,нито да отхвърли диагнозата,ако няма огнища там.
При Крон усложненията са фистули и има разни специфични оплаквания...
Е,може и почти без оплаквания да протича,при някои хора дори болка няма.
Поне доколкото чета в групата.
И освен това нещата са доста плаващи,кошмар е направо.
Дано те успокоят,че няма никакви изменения по лигавицата,по моята са виждали неведнъж язви и оточност.На хистология излиза неспецифичен колит,но никой не си е правил труда да описва клетките.А да търся патолог само за ревизия на хистологията е много скъпо...Хвалеха една патоложка,но таксата беше 700+...

Общи условия

Активация на акаунт