Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 39 221
...Правиш каквото ти се заповяда и то го правиш както можеш...

И като излезеш, виждаш свободата и правиш всичко възможно, за да си я оползотвориш. + заповядваш на по-слабите от теб, както си се научил в казармата Simple Smile

Ако се наложи мобилизация във време на война / Не дай си Боже /ще се отзоват само проф. войници и ловджиите ли?

Който иска да решава така проблемите, нека се записва доброволно.
Не сме единствената страна без казарма, така че явно не е толкова фатално.
А и България на опашка са се наредили да я нападат  Joy

Ако се наложи мобилизация, за няколко дни ще научат всичко необходимо, не е нужно да плевят трева и метат листа, за да се научат на военните неща. Реално по-голямата част от времето в българската казарма се запълваше именно с невоенни неща, така че не се притеснявай, за 0 време ще се научат, и жените, не само мъжете  Simple Smile

# 46
 • Мнения: 18
На какво ще се научат за нула време, да изпълняват заповеди ли? Много надценяваш днешното поколение, те ще бъдат просто една шайка нехранимайковци ако се наложи да защитават страната си. Ще ги научиш за няколко месеца да карат танк и да стрелят с него ли? Ще ги научиш да разглобяват и сглобяват различни оръжия и да боравят с тях ли? Ще ги научиш да ти осигуряват радиовръзка ли? Само докато се опиташ да ги научиш да хвърлят гранати и ще загубиш 80% от тях. Не можеш за няколко месеца да ги научиш на всичко това, плюс топография, движение по азимут, ориентиране без прибори и тем подобни. Едни келеши водещи застоял живот не могат да изминат на "марш на скок" 30 километра пресечен терен, какво остава пък да го направят нощем. В казармата ставаш рано сутрин и правиш физзарядка гол до кръста при минусови температури. Дори и хора с наднормено тегло стават атлети за 5-6 месеца на такъв режим. И най-аляшката служба да си имал, то пак си изстрелял няколко сандъка с патрони и долу-горе имаш представа как се прави това. Това нещо иска време, не става за месец.

# 47
 • Пловдив
 • Мнения: 5 912
Ако се наложи мобилизация във време на война / Не дай си Боже /ще се отзоват само проф. войници и ловджиите ли?

А останалите мъже какво ще се скрият под полите на жените си, щото военната подготовка е срам и нещо безполезно?


Оранжева мандаринка, благодаря!

Неглижирането на дете може да е двупосочно както и от бащата карал казарма, така и от майката родила го нормално  Grinning

О, да, няма съмнение. Но аз не съм казвала, че раждането, нормално или не, води до отговорност. Даже по-скоро обратното - казах, че няма никаква прилика с казармата. Wink
А че и казармата на свой ред не възпитава кой знае какво - било чувство за отговорност или друго, ако си го нямаш, е съвсем трети въпрос. Но ако пък си го имаш заложено, може и да допринесе за доразвиване.

# 48
 • Мнения: 39 221
Заобиколена съм от млади хора, които успоредно учат и работят. За целта изпълняват и заповеди, и стават рано, и спестяват от съня си, и тренират, и са нон стоп на макс.
За съжаление не наблюдавам това при по-възрастните, онези, ходилите в казарма, поне не масово.

Явно имаме различни наблюдения, затова и мненията ни се различават. Лично аз не се притеснявам за това, че младите са адаптивни и могат да реагират във всяка ситуация.
А мамини синчета има и винаги ще има. За тях, както и по-нагоре се писа, мама урежда И това. В крайна сметка научените на отговорност си изпълняват, каквото трябва, а онези, които кръшкат, намират начин и това да скатаят.
Сам казваш, това не било казарма, онова не било. Нали не мислиш, че някой ще пита теб къде да служи синът ти? И ако не уцели "точното" място? Тати ще тича да го уреди ли?  Simple Smile

# 49
 • Мнения: 307
Наистина, в днешно време хората са по-големи индивидуалисти. Едно време един народ(не конкретно българския) е имал много по-силно национално самосъзнание, мислене за колектива и много овча мисъл.Сега такова нещо има, може би, само в САЩ. Едно време не е имало искам-не искам, забират ги всички.Едни са тръгвали от страх, по задължение, други заради каузата и народа.Сега тези с каузата и народа са единици.Единици са тези, които съзнателно ще приемат за нужно да умрат за страната си.
Баща ми е военен, пенсионира се преди около 15 години. В шкафа до вратата държи мешка, която е готова  за война Laughing Има канче, бельо, ножовка, някакви кремове, различни други нужни неща. Казва, че като дойде войната само да му звъннат, той грабва мешката и тръгва. От една страна е смешно, но от друга виждам нещо у него, което не виждам у никой мой връстник.
Мъжът ми беше голям идеялист, като го хванах. Сега се е разочаровял и забегна в чужбина, не зням дали ще се върне.

# 50
 • Мнения: 18
Сам казваш, това не било казарма, онова не било. Нали не мислиш, че някой ще пита теб къде да служи синът ти? И ако не уцели "точното" място? Тати ще тича да го уреди ли?  Simple Smile
Ами мене така ме "уредиха" въпреки че аз уж си бях изходотайствал доста аляшка служба. В началото се чудех защо така ме наредиха но след време разбрах. Осъзнах че може да се изпотиш малко, но крайния резултат ще е добър. По-добре нинджа отколкото минджа.  Joy

# 51
 • Мнения: 39 221
А, ясно. Връзкарството, без значение с каква цел, корупцията и т.н. Идилия, мъжественост, без думи...

# 52
 • Kопенхаген
 • Мнения: 664
Оранжева мандаринка , казармата налагаше дисциплина, а възпитанието си е до първите 10 години вкъщи  Wink

# 53
 • Мнения: 18
Връзкарството е едно, ама казармата си е казарма. И не съжалявам че не съм я пропуснал. А иначе вярно е че има хора които си се справят перфектно и без казарма. Но не за тях говорим, на тях не им е нужна.

# 54
 • Мнения: 18
Оранжева мандаринка , казармата налагаше дисциплина, а възпитанието си е до първите 10 години вкъщи  WinkДа, казарма и възпитание са две различни неща. Казармата не възпитава, тя налага.

# 55
 • Kопенхаген
 • Мнения: 664
Заобиколена съм от млади хора, които успоредно учат и работят. За целта изпълняват и заповеди, и стават рано, и спестяват от съня си, и тренират, и са нон стоп на макс.
За съжаление не наблюдавам това при по-възрастните, онези, ходилите в казарма, поне не масово.

Преди 15 години и на мен ми вреше кръвта и исках да превзема света, но сега ми се ще да ми е спокойно и сигурно само  Grinning

# 56
 • Варна
 • Мнения: 2 037
Навремето, когато бях студентка, имах сред колегите си и от двата вида- такива изкарали казармата и такива, на които им предстоеше за 6м. след като завършат. Ами, какво да ви кажа.....На всички, почти без изключение, им личеше, че все още не са минали от там. Та те си бяха едни лигави хлапета, за разлика от другите, които изглеждаха уравновесени и улегнали.  Laughing Така че оставете таз песен любовна как нямало значение.
Друг е въпросът, дали е уместно да се възстановява след такава дълга пауза. Аз съм по- скоро скептична от ползата и.

# 57
 • Мнения: 18
Аз не твърдя че наборната служба трябва да се възстанови. Има си умни кратуни дето трябва да ги решават тези работи и вземат едни хубави суми за тази цел. Аз обаче твърдя че си забелязала много добре че тези които са минали през "казармата" са значително по-уравновесени. Най-малкото те са дали официална клетва, за разлика от другите ЛИГЛЬОВЦИ които и клетва не са дали към родината си.

# 58
 • Мнения: 303
Имала съм грешката да бъда с един единствен мъж, който не е ходил казарма... разликата е от земята до небето!
Майка съм на момче и смятам, че всяко момче трябва да ходи в казарма! Нека да не е 2 година, а да е 6 м., но да е задължителна! Дисциплинира!

# 59
 • Мнения: 3 238
Събиране на куп млади мъже против волята им в продължение на месеци и години, в които менталното им и личностното им развитие буквално спира. Велико е!

Няма нещо, което един мъж да научи в казармата, което да не може да научи извън нея по своя воля. Армията е обезличаващ йерархичен механизъм и там хората трябва да влизат само по желание.

Иначе ... разбирам всеки защитник на казармата, който я е карал. Когато толкова месеци от живота ти така или иначе са ти били отнети без някой да те пита, съвсем нормален процес е да търсиш нещо позитивно и да обясняваш как те е направила мъж и колко приятели си намерил и.... Тъжна работа!

А по въпроса за ефективността на наборната армия.... не мисля, че има какво да се говори. Ако беше ефективна, професионалната никога не би се появила.

Общи условия

Активация на акаунт