Връщане в майчинство през втората година на детето

• 1 989
  • 3
  •   2
Отговори
Здравейте, мами,

пиша ви със следния проблем. Излезнах в майчинство след раждането на детето ми, като при навършването на годинка смених работата - прекратих трудовия си договор с настоящата фирма и подписах с нова. Няма смисъл да навлизам в подробности, но работих два месеца и ми се налага да се върна в майчинство, но не знам полага ли ми се вече за втората годинка при тези условия? Много ще съм благодарна на мамите, които са запознати, да хвърлят светлина по въпроса.

# 1
Здравей, на мен също ми се налага да се върна в майчинство, ако все още не ти е изтекла втората година, т.е. ако детето не е навършило две години имаш право да прекъснеш работа и да се върнеш по майчинство.
   Аз също искам да попитам в тази връзка, а именно детето ми в момента ходи на ясла, когато се върна в майчинство, трябва да спра детето от яслата какви са необходимите документи за това.

# 2
  • Пловдив
но не знам полага ли ми се вече за втората годинка при тези условия?

Да,можеш да си възстановиш майчинството.Обаче предполагам си в изпитателен срок и от фирмата могат да те освободят като разберат за намеренията ти

Аз също искам да попитам в тази връзка, а именно детето ми в момента ходи на ясла, когато се върна в майчинство, трябва да спра детето от яслата какви са необходимите документи за това.

За яслата трябва да говориш с директора.Принципно няма някакъв специален документ,който се представя в НОИ.Може би ще попълниш нещо в яслата

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 21:01 от ♥Elfita♥

# 3
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Ами не е точно така ... През 2-рата година се ползва отпуск за гледане на дете - детето НЕ трябва да посещава детско заведение. Вариантите са 2:
1/ Подаваш си отново декларацията за отпуск за гледане на дете до 2 години и си вземаш 310 лв., но трябва да ОТПИШЕШ детето от ясла и то да не ходи.
2/ Подаваш си молба за платен отпуск - би трябвало да имаш натрупан от първата година на детето и от тази. После - имаш право на 30 дни в годината неплатен отпуск, който ти се води трудов стаж и вземаш 1/2 от тези 310 лв. В твоя случай май е по-добре да излезеш неплатен (за 2013 да го ползваш), като дойде 2014 да си използваш натрупания платен отпуск (можеш да пробваш да вземеш и полагащия се за 2014) и после неплатен за 2014 30 дни ... и после ... ,ако детето не е навършило 2 години още трябва да се върнеш на работа или да минеш на вариант 1. Ако детето е навършило 2 години - можеш да използваш 6 месеца отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст (при него вече детето може да посещава градина) и след това, ако ти се налага можеш да ползваш и 5 месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години, който се полага на бащата, но той да ти го прехвърли.

Общи условия

Активация на акаунт